Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
L’encantador de serps
Valentia, humilitat, transparència, sinceritat, progressisme, avantguardisme, andorranitat, els millors, ‘lo’ millor de cada casa...

Qui estigui mínimament acostumat a escoltar Toni Martí reconeixerà paraules i expressions recurrents en els seus discursos. Tot i que s’ha de dir que les darreres expressions semblen molt menys d’actualitat darrerament.

Vam poder escoltar moltes d’aquestes paraules la setmana passada en el discurs del debat d’orientació política. Una sessió extraordinària que el mandatari demòcrata va voler fer per poder explicar el seu projecte de Govern ja que per l’esclat de la crisi de BPA, segons ell, no ho havia pogut fer en la investidura del mes de març.

Malgrat el què va dir, estem convençuts que Toni Martí va buscar l’excusa perfecta per poder fer una de les seves posades en escena preelectorals que tant bé li han funcionat fins ara.

Si una cosa se li ha de reconèixer al senyor Martí és la seva gran capacitat comunicadora i teatral; té un gran domini del llenguatge corporal, que agradarà més o menys, però del qual n’ha tret sempre molt profit.
Tanmateix, amb el temps, el vot de confiança que se li podia haver fet al 2011 s’ha anat difuminant dia rere dia. Perquè els fets valen més que mil paraules!

El passat febrer, va obtenir de nou una majoria absoluta per governar, afavorida sens dubte per un sistema electoral avantatjós, per uns moviments dins dels partits de l’oposició poc entesos per la ciutadania i per algunes raons més que avui no toca desenvolupar. Ara bé, ajudades sens dubte per la crisi BPA, cada dia més persones veuen aflorar unes paraules no pronunciades i un missatge subliminal que s’amaga darrera bonics discursos.

Per destacar-ne algunes podria citar opacitat, nocturnitat, autoritarisme, conservadorisme, improvisació, maneres alliçonadores, tergiversació interessada de dades o, de circumstàncies... Aquestes paraules no es poden aplicar en totes les accions però sí en molts dels actes del Govern Demòcrata. L’exemple més escandalós seria tot el relacionat amb l’afer BPA on l’opacitat del Govern assoleix nivells màxims. La nocturnitat l’associaria a tot el procediment lligat a l’adopció del Pla de pensions dels funcionaris, al canvi en la gestió dels Fons de reserva de la CASS i a les retallades de la nova llei de la seguretat social... El conservadorisme quedaria lligat a la negació de la reducció de l’accés a la nacionalitat, a la no adopció de la llei de mínims de l’avortament, al no enfrontament de la reforma necessària de la Llei de competències i transferències dels Comuns... I la improvisació a les modificacions legislatives constants, als anuncis habituals de nous projectes llençats mitjançant globus sonda...

Tot i que Toni Martí va posar tot el seu art en el darrer debat d’orientació política; el seu Govern, dia a dia, va perdent una credibilitat que recula al mateix ritme que les incoherències d’un discurs que no paren d’aflorar evidenciant la manca de projecte polític de DA.
Consell General
López acusa Martí de "faltar a la veritat" i de "mentir" per no lliurar la informació sobre l’encàrrec fet a PwC i el cost

El conseller general del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, ha acusat el cap de Govern, Toni Martí, de “faltar a la veritat” i de “mentir”. En concret, li retreu al màxim responsable de l’executiu que no hagi complert el compromís adoptat davant la junta de presidents del Consell General de facilitar la informació sobre el cas BPA demanada des del parlament i, si no estava en mans del gabinet sinó d’organismes com ara la UIF, l’AREB o l’INAF, intercedir davant d’ells perquè la trametessin. Sobre aquest incompliment, el PS preguntarà directament a Martí en la propera sessió de control, que s’ha de celebrar el dijous vinent.

López ha explicat que la demanda que no ha estat contestada es va fer al juny. En concret, el PS va sol•licitar els contractes signats amb l’auditora Price Waterhouse Cooper (PWC) per a la revisió dels comptes de BPA, així com l’encàrrec i abast dels treballs i el seu cost. També ha apuntat que, en la darrera junta de presidents, es van abordar les dificultats que estaven tenint els consellers per rebre la documentació sol•licitada vinculada a l’afer. I, davant els representants dels grups parlamentaris i del síndic general, “el cap de Govern es va comprometre a enviar una carta a les entitats i, transmetre als consellers generals la resposta donada per part d’aquestes”.

Aquest compromís, però, s’ha trencat a les primeres de canvi. Aquest dimecres, els consellers del PS van rebre la resposta a la demanada presentada sobre l’encàrrec a PWC, una “informació important per aportar llum sobre aquest procés”. En l’escrit rebut, el cap de Govern es limita a indicar que la contractació de l’auditora no la va fer l’executiu i, d’aquesta forma, justifica que no s’enviï la documentació. Al mateix temps, no consta que s’hagi tramés cap comunicació ni a l’INAF ni a l’AREB ni a la UIFand tal i com el Cap de Govern s’havia compromès.

Per tot això, López s’ha mostrat tant enutjat com contundent. “Convé dir que el cap de Govern ha faltat a la veritat, ha mentit i no ha tramés als consellers la informació”, ha afirmat, per remarcar posteriorment que “és una situació de gran gravetat” tot tenint en compte el compromís agafat davant la junta de presidents i el fet que la mentirà té “la única finalitat de no lliurar la informació”.

El conseller del PS ha posat en relleu que “fins el moment les faltes de respecte eren envers l’oposició”. Ara, però, hi ha “esglaó més” ja que “va més enllà” perquè “li falta el respecte a tot el marc institucional del país” en “faltar a allò que s’acorda a una junta de presidents”. De fet, ha admès que “no ens podem queixar de l’actuació del síndic” sinó que “les actuacions del cap de Govern ens estan desbordant a tots”. Una forma d’actuar, un “bloqueig a donar informació” que, ha lamentat, “només aporta més inquietud i intranquil•litat”.

López ha deixat clar que, en aquesta ocasió, la informació demanada en cap cas es podia negar als consellers generals al•legant confidencialitat. “La contractació per part d’organismes públics d’un servei en cap cas hi pot estar subjecte. Parlem de diners públics i tenim tot el dret del món de conèixer l’encàrrec i la informació econòmica al respecte”, ha comentat el president del grup parlamentari mixt.
El polític socialdemòcrata ha avançat que, de cara a la sessió de control que s’ha de celebrar dijous vinent, es tramitarà una pregunta urgent perquè el Govern la respongui de forma oral on interrogaran Martí sobre els motius pels quals “ha faltat a la veritat, ha mentit i s’ha negat a donar la informació”.


Consell General
El PS pregunta al Govern pel control sobre les captacions d’aigua pel consum humà

La consellera general del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili ha fet arribar al Govern vàries preguntes per respondre de forma escrita mitjançant les quals es persegueix aclarir el control que es fa de la qualitat de l’aigua que es destina al consum humà. La parlamentària s’interessa, entre d’altres coses pel nombre de captacions existents al país, per la seva protecció o pels anàlisis que es realitzen de forma periòdica per garantir-ne la salubritat.

En el text enviat, Gili recorda que la Llei d’aigües estableix que tota captació ha de tenir un perímetre de protecció. Per això, pregunta quantes existeixen i quantes d’aquestes compleixen aquest requisit.

La consellera també interroga l’executiu pel nombre d’empreses autoritzades a transportar aigua pel consum humà autoritzades així com per la xifra de subministradores registrades. També vol saber el nombre de xarxes d’abastiment.

La pregunta tramitada també persegueix conèixer els plans de vigilància implementats i la planificació de les inspeccions que s’han d’efectuar a les diferents xarxes, així com els resultats de les ja realitzades.

Consell General
El PS pregunta el Govern per què va demanar al grup demòcrata no votar a favor d’incrementar el salari mínim

Els consellers del Partit Socialdemòcrata han presentat cinc preguntes que el Govern haurà de respondre de forma oral en la propera sessió de control, prevista per al dijous 22 d’octubre. En una de les qüestions, el parlamentari i president del grup mixt, Pere López, vol que des de l’executiu s’expliquin els motius pels quals es va aconsellar a la bancada demòcrata no donar suport a la proposta d’acord sobre el salari mínim que havia presentat el PS en el Debat d’Orientació Política de la setmana passada.

La proposta reclamava, d’una banda, que s’incrementés aquest sou fins assolir el 50% del mitjà amb efecte immediat el primer de gener de l’any 2016 per, d’aquesta forma, complir les disposicions de la Carta Social Europea, ratificada per Andorra l’any 2004. De l’altra, que posteriorment es desenvolupés el marc normatiu necessari perquè, tal i com estipula el conveni, aquests ingressos –que s’han de situar entre el 50% i el 60% del salari mitjà-, garanteixin un nivell digne de vida a les persones que els perceben.

En les negociacions per mirar d’arribar a una transacció del text que permetés el vot favorable de DA, els consellers de la formació ‘taronja’ van esgrimir “les recomanacions donades des del Govern” per no tancar cap pacte. Així, la proposta va ser refusada pel ple.

Davant d’aquesta situació, López qüestiona a l’executiu “quines són les raons per les quals no es pot donar compliment al que s’estableix en la Carta Social Europea”. A més, el conseller recorda que el salari mínim és també una variant clau a l’hora de calcular l’import de diverses prestacions socials i, per tant, els afectats per aquesta negativa no només són els treballadors sinó també molts pensionistes que queden condemnats a seguir percebent “un nivell d’ingressos inferiors als què garanteixen una vida digna”.

El cas BPA tornarà a centrar part de la sessió de control. I és que una de les cinc preguntes presentades pel PS se centra en aquesta qüestió. En concret interroga el cap de Govern pels motius que li van fer dir durant el Debat d’Orientació Política que la data probable per a la resolució de l’afer s’allargaria cap el mes de gener.

El PS ha presentat tres preguntes més. En una d’elles es qüestiona al Govern si els ciutadans tenen la possibilitat d’obtenir de la CASS una simulació amb el càlcul de la seva prestació de jubilació. En una altra, es demana a l’executiu si, vist que l’actual llei d’aigües té 30 anys d’antiguitat, es planteja tramitar-ne una de nova per “vetllar per la utilització racional d’aquest recurs natural” i “clarificar i regular es condicions d’utilització d’aquest bé comú”. Per últim, també s’interroga el gabinet per les mesures engegades per millorar el pèssim estat de la gespa artificial de l’Estadi Nacional, criticat tant pel món del rugby i del futbol com per la pròpia UEFA.

Consell General
Gerard Alís entén que el Debat d'Orientació va evidenciar que el Govern i DA "no tenen un projecte clar"

El conseller del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís s’ha mostrat convençut que el debat d’orientació política va permetre comprovar com DA i el Govern al qual dóna suport “no tenen un rumb clar” ni van poder oferir “un projecte clar de cap on volen que vagi el país”. Així ho ha afirmat durant l’entrevista concedida aquest dilluns al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d’Andorra.

Alís ha recordat que “sempre hem dit que DA no té un rumb clar” ja que “es va constituir per fer fora el Govern del PS”. La sensació es va confirmar, a l’entendre del conseller socialdemòcrata, durant el debat celebrat la setmana passada. “No hi ha rumb i es va improvisant sobre la marxa”, ha afirmat. El parlamentari ha posat en relleu que, al llarg de les gairebé tres hores de discurs, Toni Martí va fer moltes referències al procés d’homologació i a l’establiment del nou sistema fiscal, uns àmbits que ja es consideren “superats”.

Un dels temes on Alís s’ha volgut mostrar més crític és amb l’anunciada reforma laboral que, no ho ha amagat, preocupa, i força, al PS. “Els primers avanços de la flexibilització ens sonen a precaritzar el mercat laboral”, ha manifestat. El conseller no s’ha tancat en banda a la possiblitat de “flexibilitzar alguns contractes” però sí ha alertat que el que no es vol des de la formació és que “es vagi a precaritzar com ha passat a països veïns”. I és que, ha alertat, “si a moltes empreses s’utilitzen aquestes feines més precàries, acabarem baixant les remuneracions”. Alís també ha reclamat que no només s’escoltin les peticions de la patronal. “Falta que els treballadors puguin dir la seva”, ha afirmat.

Un altre anunci que es va fer al debat d’orientació va ser el de l’increment de les cotitzacions a la CASS. El conseller ha remarcat que, des del PS, “sempre hem dit que calia aquesta mesura per fer sostenible el sistema”. El problema, ha puntualitzat, és que ara es farà de cop i no gradualment com s’havia proposat des de la formació amb la darrera reforma de la parapública i que, a més a més, “es va canviar la llei per retallar prestacions i ara també es pujaran les cotitzacions”. També ha deixat clar que el repartiment avançat (un punt a càrrec de l’empresari i un a càrrec de l’assalariat) no el considera just.

Alís també ha valorat les propostes de pacte d’Estat llençades pel cap de Govern, Toni Martí. De la primera, sobre les negociacions amb la Unió Europea, ha reclamat que “es passi de les paraules als fets” i que es presenti “un full de ruta de com l’hem de fer”. Al mateix temps, ha advertit que “amb la UE ara ve la fase dura i interessa que puguem participar”.

Sobre la proposata de buscar un consens amb la sanitat, el conseller socialdemòcrata ha dit “sí” però amb una clara condició: “Volem tenir els informes de com està ara per poder treballar”.

Alís ha aprofitat l’entrevista per respondre les crítiques que el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha fet a l’oposició en una entrevista publicada al Diari d’Andorra. En concret, els retreia les queixes per la manca de transparència sobre el cas BPA. “El que volem tenir és informació per saber què ha passat”, ha explicat el conseller, tot recordant que “la funció de la comissió és veure si cal reforçar el sistema financer i per fer-ho cal poder fer la vista enrere”. El parlamentari lauredià ha apuntat que el fet que la documentació demanada no arriba és el que fa “posar dubtes sobre la crisi” i ha remarcat que “som càrrecs jurats” i, en canvi, “se’ns nega informació necessària”.

El tram final de l’entrevista s’ha centrat en les properes eleccions comunals. El polític del PS ha defensat que la idea de presentar una llista progressista unida a tantes parròquies com sigui possible és positiva. “Creiem que podem estar presents en diferents comuns i que la plataforma de progrés pot començar a tenir lloc”, ha indicat. Sobre la situació a la seva parròquia, Sant Julià, ha apuntat que “és particular” per la presència de Naturlàndia, que “havia de dinamitzar la parròquia i està passant tot el contrari”. De fet, ha posat sobre la taula que dels números del parc temàtic “no tenim informació” però sí que hi ha la del comú i allà es veu “un dèficit de dos milions anuals”.


Consell General
El Consell aprova la proposta del PS d’instar al Govern a fer una llei de transparència però refusa la del salari minim

El PS ha presentat dues propostes de resolució en el Debat d’Orientació Política. La primera on instava el Govern a incrementar el salari mínim no ha estat acceptada perquè ha tingut els vots contraris de Demòcrates per Andorra. En canvi, la segona, on es reclamava al Govern l’elaboració d’una llei de transparència, sí que ha comptat amb la unanimitat del ple.

Les dues propostes de resolució ja havien estat anunciades prèviament pel conseller general del PS Pere López durant la seva intervenció al debat. La primera instava el Govern a “adoptar les disposicions necessàries” per augmentar el salari mínim fins al 50% del mitjà a partir de l’1 de gener vinent i que l’increment fos progressiu fins arribar a un 60% al 2019. La formació recordava en l’escrit tramitat al Consell que la Carta Social Europea, ratificada per Andorra, no es compleix pel que fa al seu article 4.1, que fa referència al sou mínim. Actualment, aquest se situa en 962 euros mensuals, el que representa només el 47,10% dels 2.042,54 del mitjà.

La proposta ha estat acceptada per liberals i els dos parlamentaris de Socialdemocràcia i Progrés però ha estat rebutjada pel grup demòcrata, fet que ha lamentat el conseller Gerard Alís. “Amb això tenim una clara resposta a les demandes fetes recentment pels representants de la gent gran”, ha apuntat.

La segona de les propostes presentades pel PS encomana al Govern “l’elaboració d’una Llei de transparència” que “garanteixi el dret d’accés dels ciutadans a la informació pública” i que també inclogui “un entorn de consulta”. El text recorda que la transparència és un principi clau en democràcia i que cal que es pugui aplicar en totes els cossos de l’administració, tant estatal com comunal així com les parapúbliques, societats participades i, fins i tot, agents privats implicats en la realització de les polítiques públiques, partits i associacions subvencionades. El text, després de la negociació amb els altres grups, ha comptat amb el suport de tots els consellers generals.

El PS també ha votat a favor d’una proposta presentada pels Liberals segons la qual es volia facilitar als consellers generals l’accés a la documentació dels organismes públics i també instava el Govern a elaborar una llei sobre el secret d’Estat. El text, però, ha estat refusat per la majoria de DA. El mateix ha succeït amb una altra proposta en que s’instava al Govern a deixar participar els grups parlamentaris en les negociacions per les competències i transferències comunals. En canvi, els consellers s’han abstingut en una proposta de DA que reclamava una reforma del SAAS ja que “no sabem quina direcció se li vol donar”. I s’ha votat en contra d’una proposta per agilitzar procediments i tràmits vinculats a la llei d’organisme perquè “preocupa especialment algunes qüestions vinculades als entorns de protecció”.

Sí que s’han aprovat els textos sobre violència de gènere, la signatura del conveni d’Oviedo, la reforma de la funció publica o la dotació de recursos per al cos de policia, entre d’altres.


Consell General
El PS impulsarà una llei d’emprenedoria i una altra per reduir els anys d’accés a la nacionalitat

El conseller general del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, ha anunciat la propera presentació de dues iniciatives legislatives. En primer lloc, una proposició de llei per fomentar l’emprenedoria. En segon, el text per reformar la llei de la nacionalitat i rebaixar els anys de residència necessaris per accedir al passaport andorrà. Ho ha fet durant la seva intervenció en el Debat d’Orientació Política, al•locució on ha reiterat les crítiques a un Govern que considera “sense projecte” i al que acusa de “no fer una bona diagnosi de la situació actual”.

López ha volgut posar aquests dos textos en contraposició a la “manca d’iniciatives” d’un Govern que ha definit com a “bloquejat”. El parlamentari ha assegurar que a l’executiu demòcrata “no tenen capacitat de resposta davant la situació actual”. El parlamentari ha criticat que, quan es van avançar les eleccions generals Toni Martí parlés de “continuar les reformes i no perdre temps” i, en canvi fins ara s’hagin entrat molt poques iniciatives legislatives. “Quines eren les reformes i les lleis que no podien esperar a completar la legislatura”, s’ha preguntat, per afirmar després que els set mesos del nou mandat “no corresponen a la necessitat d’avançar les eleccions ni de fer-les a corre-cuita ni d’escurçar terminis”. Per al polític socialdemòcrata “l’únic que ha permès evidenciar aquest inici de legislatura és un Govern que va d’errada en errada, de retard en retard, d’incompliment en incompliment i de mitja veritat en mitja mentida” com es demostraria amb els problemes amb la distribució dels euros andorrans, el retard en fer arribar als funcionaris les simulacions sobre el pla de pensions o les crítiques fetes des de la Federació d’Associacions de Gent Gran.

Pel que fa a la proposició de llei sobre l’emprenedoria, el conseller general del PS ha avançat que “té per objectiu agilitzar, simplificar i impulsar l’activitat dels emprenedors al nostre país” i, per tant, suposarà “una altra contribució en positiu més del PS a la regulació, diversificació i potenciació de la nostra economia” tot recordant textos anteriors com ara la llei de comerç o la de cooperatives.

Sobre l’altre text, el que permetrà la reducció del temps necessari per assolir el passaport andorrà, López ha volgut recordar a Martí que es tracta “d’un debat que vostè es va comprometre a portar a aquesta cambra abans de finalitzar l’anterior legislatura quan el grup parlamentari de DA va tombar la nostra proposició de llei”. El PS, ha recordat el conseller general, vol donar una gran importància a la promoció de drets i llibertats fonamentals, un àmbit sobre el qual, ha lamentat, el cap de Govern “ha passat de puntetes”.

El parlamentari socialdemòcrata s’ha mostrat molt crític amb el discurs fet per Martí l dijous que, al seu entendre, fa preveure “anys seran molt durs per a la majoria dels ciutadans”. Com a exemple d’aquesta sensació ha posat sobre la taula l’anunciada reforma laboral, que considera “inspirada en el model neoconservador” i “tota una recol•lecció de les pitjors pràctiques a nivell internacional que no han fet més que fer més precari el treball i reduir el poder adquisitiu dels ciutadans”. Sobre l’anunci d’un augment progressiu del salari mínim per arribar en quatre anys a ser equivalent al 50% del sou mitjà, ha apuntat que, d’una banda, recomanacions de la Carta Social Europea parlen del 60% com a percentatge idoni i que, en tot cas, “el 50% hauria de ser el punt de partida”. En relació a l’increment previst per a l’any vinent, un 1,5%, ha recordat que es veurà afectat per la pujada de les cotitzacions a la CASS i que “tot just donarà per algun cafè”.

López ha retret l’immobilisme del Govern i la manca de concreció en temes claus com ara la reforma de les competències i les transferències comunals. “En podem estar parlant tan temps com vulguem, però no té model”, ha denunciat, per apuntar posteriorment que “estaria bé que en aquesta matèria sigui clar i expliqui quin és el seu model més enllà de les vaguetats que ha dit”. Ja en la rèplica, ha deixat clar que la formació sí que té una idea de cap on ha d’evolucionar aquest assumpte “similar” en molts aspectes a la que va intentar impulsar l’exministre Antoni Riberaygua.

Sobre l’afer BPA, López ha lamentat que ara es parli d’una resolució que s’allargaria fins el mes de gener. “No sabem si hi ha algun calendari polític que ho condicioni”, ha apunta. En una rèplica posterior ha deixat encara més clara la sensació que s’està condicionant aquesta sortida a la superació de les comunals: “Només li ha faltat dir que no serà abans del 13 de desembre”. També ha criticat que el Govern continuï “sense voler parlar ni aportar claredat dels fets ocorreguts abans de la publicació de la nota del FinCEN”.

Un altre tema on l’actuació de l’executiu, a l’entendre de López i del PS, deixa molt a desijtar fa referència a la presència d’Andorra a la relació de països poc col•laboradors a nivell fiscal segons la Unió Europea, l’anomenada llista Moscovici. “És una nova clara mostra del fracàs de les polítiques dirigides pel ministre Saboya; un fracàs més atribuïble a la nostra diplomàcia internacional”, ha denunciat el conseller general.

En política exterior, López ha dit un clar “sí” a la proposta de pacte d’Estat per treballar conjuntament en l’acord d’associació. Ha lamentat, però, que “ja és el tercer cop que la fa” i ha preguntat a Martí “quan pensa passar de les paraules als fets”.


Consell General
Intervenció de Pere López al Debat d'Orientació Política

Vista, sentida i escoltada la intervenció del cap de govern d’ahir no ens queda cap altra sensació que els propers mesos i/o anys seran molt durs per a la majoria dels ciutadans i que les coses difícilment podran anar bé per al nostre país

I perquè dic/diem (millor dit) això?

Perquè el Govern no està efectuant una bona diagnosi de la situació real, està atrapat pel passat i pels fets ocorreguts sense extreure’n les conclusions escaients, i perquè - el més preocupant- es mostra esgotat i sense projecte; intentant justificar-se, Sr. Martí, dels incompliments i intentant buscant responsables per tot arreu (també per tota aquesta sala).

El Govern insisteix en una suposada recuperació econòmica quan en realitat els principals indicadors econòmics van a la baixa; ahir no en va parlar Sr. Martí d’indicadors macroeconòmics; ens va sorprendre, però queda ben clar el perquè.

Les darreres extretes -com no pot ser de cap altra manera del portal web estadistica.ad- dels tres indicadors que entenem són els més representatius es mostren que la massa salarial acumulada fins el juny s’ha reduït en un -1,3% (423 milions al 2015 enfront de 429 al 2014).

I que el valor total de les importacions acumulades fins la mes d’agost ho ha fet en un – 1,8% (731 milions al 2015 enfront de 744 milions al 2014), i la recaptació totals d’ingressos per la duana ha davallat en un 8,9%.

Aquestes són les dades objectives, les darreres i em permeto dir -amb respecte però alhora amb tota la contundència- que les certes i les úniques que mostren la realitat.

Tots tres indicadors, senyores i senyors consellers i membres del Govern, estan en negatiu.

Vostè, coneixedor d’aquesta situació, va parlar de la xifra d’aturats o millor dit (potser que comencem a dir les coses pel seu nom) de la xifra d’inscrits al servei d’ocupació; que no és ni de bon tros el mateix; sabem (i ho saben perfectament) les greus mancances del servei d’ocupació i que malauradament molta gent (joves i persones grans molt especialment) que no tenen feina no hi estan inscrits.

I parlant de persones sense feina; no falti a la veritat Sr. Martí quan com va fer ahir constantment mira enrere; és clar que amb el Govern del PS hi havia programes de formació, només faltaria; es van reglamentar, es va aprovar diferents programes (per la construcció entre altres) i es va tramitar fins i tot un crèdit extraordinari pel seu finançament; només cal que ho cerqui al BOPA, Sr. Martí.

Van poder comprovar ahir - mb incredulitat- com el cap de Govern es va presentar davant de tots vostès senyores i senyors consellers i de tots els ciutadans sense un calendari i un full de ruta clar per la resolució de la crisi de BPA i sense voler parlar ni aportar claredat dels fets ocorreguts abans de la publicació de la nota del FinCEN.

Res de nou! tot plegat en la línia de la gestió cada dia més erràtica de l’affaire i l’hermetisme total i la manca de transparència absoluta al que DA ha sotmès a totes les institucions afectades pel cas per no donar les explicacions escaients tant al que va passar abans de la nota com al que van decidir i les seves actuacions posteriors.

El retard, absolutament injustificat, en la finalització dels treballs de revisió dels comptes i d’identificació dels clients (que el ministre de finances va afirmar que havia d’estar finalitzat al juny) no està fent que aportar més dubtes i més dubtes sobre l’affaire, més patiment als clients i treballadors de l’entitat, i els està impedint disposar dels seus estalvis.

A més estan topant amb la insensibilitat, la indiferència tant per part del Govern com de les diferents institucions afectades, que no els diuen res, que incompleixen els calendaris, que no els donen explicacions. I aquest mal, aquests patiments sigui quin sigui el final, ja està fet.

També ens està suposant uns costos d’imatge com a país. Uns costos econòmics que posen els pèls de punta (milions, milions i milions d’euros); i ara (llegides algunes darreres informacions) sembla que hi hauria discrepàncies en la feina realitzada per part de la consultora americana -millor dit- en el resultat de la seva feina; com si aquest no fos el desitjat... Per algú. O Com si aquest vingués a posar en dubte (pel capbaix) els recursos esmerçats, els mesos emprats i ..... no sabem que més....

Digui’ns-ho vostè Sr. Martí, què pensa fer Sr. Martí si el resultat de l’auditoria no justifica tot el succeït?

Com pot ser que la UIFAND i el ministre de qui depèn no es sentint responsables de la acusació de ser “una màquina de blanquejar” quan l’entitat superava les auditories fetes en temes de blanqueig que eren revisades per la UIFAND i els informes emesos per aquesta eren positius?

Sr. Martí, ens està ocultant molta informació i no volem arribar a la conclusió de que estan faltant a la veritat o de que ja van faltar a la veritat; però.... Hi ha massa coses que no quadren.
La imatge del país ha estat associada de nou al concepte de paradís fiscal i de males pràctiques.

Els ràtings de país i de les entitats de crèdit estan al nivell més baix que han estat històricament; i a més aquest fet ha coincidit en l’aparició d’Andorra de nou en llistes de països fiscalment no cooperants, l’anomenada Llista Moscovici.

Que Andorra figuri en aquesta llista després dels avenços fets (i dels que som protagonistes en primera línia, els socialdemòcrates) és, al nostre entendre, una nova clara mostra del fracàs de les polítiques dirigides pel ministre Saboya; un fracàs més atribuïble a la nostra diplomàcia internacional.

I entre la crisi de BPA, la llista Moscovici i les denúncies al BCE per l’emissió del euros; on queda la seva aposta de política econòmica? La inversió estrangera.

Parlant de política econòmica els vull anunciar una proposició de llei que els tres consellers del PS esperem presentar en el proper període de sessions: es tracta de la Proposició de llei de l’emprenedoria; un text que té per objectiu agilitzar, simplificar i impulsar l’activitat dels emprenedors al nostre país, i que pretén ser un altra contribució en positiu més del PS a la regulació, diversificació i potenciació de la nostra economia com ho ser iniciatives com ara la Llei del comerç, la llei de cooperatives i els tant i tant necessaris programes tant de rehabilitació d’edificacions com per la renovació del parc mòbil.

Sí Sr. Martí, aquells programes que vostè va criticar, congelar i que ara ha recuperat (deixant això si pel camí molts diners i llocs de treball que s’han deixat perdre).

Aquesta iniciativa contrasta amb la manca d’iniciatives per part del seu Govern Sr. Martí; vostè i el seu Govern estan bloquejats! No tenen capacitat de resposta davant la situació actual.

Vostè ens ha afirmat, Sr. Martí, que va avançar les eleccions per continuar amb el procés de reformes i per “no perdre temps”. Ens l’hem de creure; si més no en tant que no es demostri que potser hi havia alguna altra raó.

Però, si això és com vostè pretén fer creure... Perquè no han entrat iniciatives legislatives?

Quines eren les reformes i les lleis que no podien esperar a completar la legislatura?

No pot defugir, Sr. Martí, de contestar aquestes dues preguntes; clares, directes i alhora absolutament senzilles.

Aquests set mesos de legislatura no s’adiuen amb la necessitat d’avançar les eleccions ni fer-les a corre-cuita, ni d’escurçar terminis, ja que no es podia (segons vostè) “perdre temps” esgotant la legislatura.

De moment no han entrat cap ni una sola iniciativa legislativa que justifiqui aquest avançament forçat. L’únic que ha permès evidenciar aquest inici de legislatura és un Govern que va d’errada en errada, de retard en retard, d’incompliment en incompliment, de mitja veritat en mitja mentida.

Errades i greus en l’emissió d’euros i denúncies prop del Banc Central Europeu.

Incompliment amb els funcionaris en el desplegament de la llei que regula la seva pensió.

Retard en el lliurament de les simulacions de la pensió, retard en els reglaments, en la convocatòria de la Comissió Consultiva. I dubtes sobre quin pot ser el resultat de les esmentades projeccions.

Menyspreament inacceptable cap als funcionaris i retards que contrasten amb la urgència en la tramitació de la llei.

I parlant de pensions en aquest les pensions de la CASS les de tots: errada i rectificació en la llei aprovada tot just a final de legislatura de la llei del fons de reserva. Exemple clar de les maneres de fer improvitzades i poc serioses de DA! Incompliment per part del ministre en aportar les dades dels costos del traspàs del fons que eren a la CASS al fons externalitzat; errada en el reglament de la CASS que regula les pensions i que van provocar l’enviament d’una tramesa al síndic i la posterior modificació del reglament.

Incompliment seu i del seu partit per amagar als ciutadans els impactes de la seva modificació de la llei de la CASS; i a més pel que sembla dificultats (també) per poder simular quina pensió cobraran els ciutadans.

Ho va dir el Sr. Torralba: els ciutadans encara esperen.

Incompliments i greus en matèria de polítiques per la gent gran.

Dimarts li van estirar les orelles (i fort, Sr. Martí), per incomplir la promesa de pujar les pensions més baixes, i no tirar endavant el cofinançament pels tractaments de podologia; vostè es va quedar sense resposta davant les associacions de la gent gran del país.

Incompliments i improvització en la ubicació de l’estació d’autobusos.

La promesa ubicació definitiva de l’heliport sembla que tampoc va per bon camí.

I podria continuar i continuar...

Tot plegat està configurant un lamentable inici de legislatura; i no voldria tornar sobre allò dels govern dels millors... No ho voldria fer, però ara sincerament el que si que es pot dir. És que és molt difícil fer-ho pitjor.

Per tant, Sr. Martí, per tot l’exposat entendrà que no esperem res bo dels mesos a venir perquè no sap (o no vol saber) on som i com vam poder comprovar ahir no té ni projecte ni propostes engrescadores.

Ens va parlar de CDI’s i dels plans de rehabilitació d’edificis i de renovació del parc mòbil.

Miri (i seré tan suau com pugui però alhora clar i directe), tot el mèrit és nostre; vam ser nosaltres els que vam aprovar la reforma fiscal i els que vam engegar els esmentats plans; nosaltres els socialdemòcrates.

Com també vam ser nosaltres els que vam assolir l’acord monetari que vostè va criticar i al que ara intentar fer creure que és un mèrit seu.

És realment molt curiós escoltar alguna de les seves crítiques la grup liberal quan la seva (les seves) actitud(s) eren des de l’oposició la mateixa cap als avenços en matèria d’homologació i transparència internacional.

Andorra no té un IRPF abans perquè vostès i les seus companys polítics el van impedir quan governàvem; i així ens ha anat -ara- amb el CDI amb Espanya.

I ens va parlar d’una altra cosa més: de medi ambient i d’energia. Ara cau de la figuera Sr. Martí? ara? després de riure’s de les nostres propostes en la passada campanya i dels paquets de reactivació?’ ara s’adona de la transcendència de les polítiques mediambientals i energètiques?

I en dos dels temes d’estat en que esperàvem ahir concreció per la seva part tampoc la vam trobar; em refereixo a les relacions amb la UE i a les competències comunals.

Ens diu pacte d’estat per la UE. Si!

Perfecte; es tracta per nosaltres indiscutiblement d’una qüestió d’estat en la que hem d’estar units i treballar plegats. Però ja és el tercer cop que ens ho diu. Quan pensa passar de la paraula als fets?

En relació a les competències comunals creiem sincerament que el problema és que vostè no té (tampoc en aquest punt) projecte.

En podem estar parlant tan temps com vulguem, però no té model.

Perquè vostè deu tenir una idea –imagino- de quin model de competències vol? O no?

Comparteix les línies del treball que va fer el ministre Riberaygua o no el comparteix? Quines serien les propostes que no compartiria?

I amb les transferències, el mateix.

L’altre dia va apuntar alguna proposta en relació a les transferències en la línia (ens va semblar entendre) d’un sistema que afavoreixi els comuns que generen menys recursos propis; els comuns més petits com els va anomenar vostè.

Estaria bé que aquesta matèria sigui clar i ja que som a un debat d’orientació política (i no pas en una tertúlia de bar) potser que expliqui quin és el seu model de competències i de transferències més enllà de les vaguetats que ha dit (si és que realment el té...).

En joc hi ha molts diners.

Expliqui Sr. Martí al ciutadans perquè manté un sistema de competències que és ineficient i ple de duplicitats, especialment a aquells que són víctimes de les seves retallades.

Lligat a aquest punt ens agradaria entendre quin és el suposat mèrit de fer inversions des del Govern d’Andorra en comuns d’altre color polític.

I parlant de finances públiques cal parlar del seu maquillatge de comptes. El promès equilibri pressupostari és en realitat una falsedat. Ja que ha estat assolit repetidament en els anys passats en base a (per dir-ho en termes col•loquials) agafar diners d’Andorra Telecom.

I segons hem pogut llegir en el darrer informe de S&P - Per cert és com a mínim sorprenent que S&P tingui una informació que ni els consellers ni els ciutadans no tenim; no li sembla? Sembla que ho seguiran fent en el futur

Ahir es va dir que es preveu una davallada d’ingressos tant d eles taxes del tabac com de l’IGI bancari. I no ens va explicar com el pensa compensar!! Ni a quines partides del pressupost pot afectar? Molt preocupant Sr. Martí. De ben segur que avui si que ho farà. Aquestes davallades entenem que ja es preveuran en el pressupost de l’any 2016. O potser assistirem a una operació de maquillatge pressupostari
Tot plegat ens mostra el fracàs de la política pressupostària de DA. I tot i aquest recurs a reserves d’STA l’endeutament no para de créixer. Amb un increment de l’endeutament des de principi de l’exercici de prop de 30 milions d’euros.

No ens va parlar ahir pràcticament ni de cultura ni d’esport. Bé, ens va parlar del Cirque de Soleil i del Tour de França. Però no de l’esport federat, del de base, de l’esforç i patiment al que està sotmeten a les associacions culturals i esportives; d’aquest no! Sembla clar que per vostè són dues polítiques menors.

I només perquè ahir en parles poc, sinó també per algunes opinions que en aquest sentit ja han a paregut especialment en l’àmbit cultural on es diu, que no hi ha ni ministeri; ni ministra. Una ministra (i no s’ho prengui malament Sra. Gelabert; el tema pressupostari no és pas culpa seva) a hores d’ara ni tan sols ha comparegut per exposar les línies mestres del ministeri.

Es tracta de dues polítiques que afecten a molts ciutadans en el seu dia a dia i que tenen un indubtable paper social i d’identitat nacional.

I no volem eludir parlar de Salut.

Fa un exercici de mà entesa i diu que en debatrem; i que voldria un consens;
En podem parlar! Però en condicions d’igualtat; amb els informes, amb les dades de la CASS, amb estadístiques sanitàries… així sí!! i podent-hi participar activament.

Un any més el cap de govern ha passat de puntetes per l’aparat de drets i llibertats.

En aquest àmbit vull anunciar una altra iniciativa legislativa per part dels consellers del PS en relació a la reducció dels terminis per l’assoliment de la nacionalitat andorrana que entrarem en breu i que esperem poder debatre aquest mateix període de sessions. Un debat que vostè es va comprometre a portar a aquesta cambra abans de finalitzar l’anterior legislatura quan el grup parlamentari de DA va tombar la nostra proposició de Llei.

Convé també recordar el seu compromís incomplert des de fa més de dos anys amb el secretari general de l’ONU per regular el dret de vaga

En relació al salari mínim presentarem una proposta de resolució per situar-lo amb caràcter immediat al 50% del salari mitjà i anar-lo augmentant d’acord al previst en la carta social europea ratificada l’any 2004

Escoltada la seva intervenció ens ha quedat absolutament clar que la reforma del codi de relacions laborals estarà inspirada en el model neoconservador; precarització, formes de contractació més econòmiques, rebaixa dels criteris d’experiència i formació demanada als immigrants que venen a treballar el que es traduirà en salaris més baixos i que faran baixar també els que cobren els residents i nacionals i per útltim abaratiment de l’acomiadament (intuïm… tot i que ahir no va dir-ho). Tot una recol•lecció de les pitjors pràctiques a nivell internacional que no han fet més que precaritzar el treball i reduir el poder adquisitiu dels ciutadans.

I ja que parlem de propostes de resolució i atès que som al debat d’orientació estic convençut que ha fet l’exercici de veure el grau de compliment de les propostes acordades en la darrera legislatura; L’emplaço a que ens presenti el seu balanç en relació a aquest punt; el nostre és que ha només 1 (essent benvolents) de les 6 propostes acordades de l’any passat s’haurien implantat, només 4 (també essent benvolent) de les 9 del 2013 i 3 de 6 de les del 2012; balanç de la legislatura: 8 de 21!!! Un veritable menysteniment al que es debat i s’aprova per par del consell general.

Esperem conèixer les seves dades al respecte i les seves explicacions.


Consell General
Sense projecte

Ahir va començar el debat d’orientació política amb el discurs del cap de Govern; avui intervindrem en els torns de rèpliques els grups de l’oposició en el debat del matí i a la tarda es debaten i aproven (si s’escau) les propostes de resolució. Els consellers del PS afrontem aquesta jornada amb il·lusió i amb vocació de debat perquè són molts els reptes que el nostre país té al davant i ateses també les condicions d’excepcionalitat (i quasi no debat) en què es va produir la investidura del cap de Govern.

Tanmateix, no vull anticipar les línies de la nostra intervenció i em centraré en l’anàlisi del discurs del cap de Govern. En la meva opinió, ahir vam estar escoltant un cap de Govern que es va mostrar esgotat, tremendament reiteratiu i atrapat per tot (i amb múltiples orígens) pels incompliments i errades del passat.

El principal escull que té Toni Martí és, justament, aquest; que va saltant d’incompliment en incompliment, de retard en retard, d’anunci no complert a anunci no complert i té –si no tots– bona part dels fronts principals oberts. També cal afegir-hi els atropellats final i inici de legislatura. I no només per l’afer BPA (que també), sinó per les errades de les presses legislatives de darrera hora (encara per explicar) i les seves conseqüències. I en aquest context (complicat i complex) el cap de Govern va optar per llargues explicacions i justificacions situades en el passat, per llargues explicacions al voltant de coses petites (amb el benentès que tot és important; però ja ens entenem…) i per passar de puntetes, amb vaguetats i sense concreció, per les gran qüestions que arrossega i en les quals es troba atrapat: política sanitària (vam comprovar el balanç zero de la darrera legislatura), transferències i competències comunals (vaguetats i més vaguetats i sense posar un model damunt de la taula), reforma de la funció pública (encara més vaguetats i sense cap mena d’il·lusió a més a més), simplificació administrativa… I per finalitzar la seva (per tercer cop) proposta de pacte d’Estat per a les relacions amb la UE; això sí, sense formalitzar, sense data i sense metodologia.

De tot plegat ens tocarà parlar-ne avui.

Consell General
Pere López veu un Govern "molt ancorat en el passat" i "mancat de projecte polític"

El conseller del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, s’ha mostrat crític amb el discurs pronunciat pel cap de Govern, Toni Martí, durant la primera jornada del debat d’orientació política. A l’entendre del parlamentari, s’ha evidenciat que hi ha un executiu “mancat de projecte polític” i “molt ancorat en el passat”. A banda, ha lamentat, Martí ha passat “de puntetes” per temes que han de ser claus en el futur immediat.

“En els grans assumptes d’Estat”, ha volgut remarcar López, “no ha aportat claredat i no ha efectuat propostes concretes a diferència de com s’ha allargat (a vegades de forma absolutament injustificada) en altres temes més petits”. Així, el conseller del PS ha trobat a faltar “concreció” en punts com ara la negociació per les transferències i competències amb els comuns o les reformes a la funció pública i a la sanitat. A més, ha recordat que Martí “ha parlat de reducció d’ingressos –entre altres provinents de les taxes del tabac o de l’IGI bancari- però no ha dit com pensava compensar-ho ni a quines partides pressupostària podria acabar afectant”. També ha lamentat que en vàries ocasions el màxim representant del Govern de DA “s’ha justificat d’incompliments i de qüestions no resoltes”.

En una primera valoració feta a demanda dels periodistes tot just finalitzar el discurs de Martí, López s’ha referit a varis dels anuncis fets pel cap de Govern. El primer, la pujada de les cotitzacions a la CASS. El parlamentari del PS ha recordat que la formació fa temps que defensava una mesura similar i ha apuntat que “no entenem què espera a augmentar les cotitzacions quan se’ns presenta un escenari tant catastròfic en els comptes de la CASS”.

López també ha lamentat la forma com es distribuirà la pujada. Dels dos punts anunciats, un serà a càrrec de les empreses i l’altre dels treballadors quan, en anteriors ocasions, la part corresponent als patrons havia estat més elevada. Per exemple, la darrera vegada els dos punts d’increment es van dividir en 1,5 i 0,5 respectivament. D’aquesta forma, ha apuntat el polític socialdemòcrata, “l’aportació de l’assalariat passarà a ser més important”. Per això, ha avisat que en la rèplica de divendres, “li demanarem el perquè d’aquest esforç addicional per als empleats”.

El conseller del PS també ha expressat el refús a la reforma laboral anunciada, similar, ha apuntat, a la que “han tirat endavant governs conservadors i de centredreta”. Les figures contractuals avançades, ha recordat López, a altres països “han fracassat, han fet el treball més precari i han fet baixar els salaris”. Tampoc es comparteix l’exigència de menys experiència als immigrants que vinguin a treballar al país ja que “seran empleats menys qualificats que cobraran salaris més baixos i faran pressió perquè també ho siguin els dels andorrans i residents”. En definitiva, ha lamentat el parlamentari socialdemòcrata, “és el recull de totes les polítiques que a la UE han provocat una reducció de poder adquisitiu per a la classe treballadora, contractes brossa i que tota una generació de joves que han sortit formats no accedeixi a un poder adquisitiu que sí tenien anteriors generacions”.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?