Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
Rios acusa DA d'afavorir el frau fiscal amb la refosa de la llei de bases

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va lamentar ahir que «la majoria parlamentària demòcrata reforça el secret bancari que el projecte de llei del Govern, limitava expressament en l'articulat». I va afegir que «això contribuirà a crear un greuge comparatiu entre les persones que no podran defraudar, com ara els funcionaris o els treballadors, i les que si ho podran fer, perquè l'Agència Tributària no podrà accedir als seus comptes, si té alguna sospita justificada». El conseller general socialdemòcrata va insistir en que «aquest només és un dels molts punts que ajuden a buidar l'Agència Tributària d'eines i instruments per poder controlar de manera efectiva el frau fiscal». I va afegir que «els demòcrates han ampliat l'espai protegit per la Constitució, és a dir el domicili particular que no es pot envair si no és amb una ordre judicial, a l'empresa». Rios va enumerar que «el despatx del director, o els espais on hi ha la comptabilitat de l'empresa estaran protegits de la mateixa manera», i va afegir que «per això pensem que l'Agència Tributària es veurà reduïda a una agència de fireta que no podrà controlar de cap manera als defraudadors fiscals».

Per últim, Rios va explicar que el grup socialdemòcrata s'oposa també a la possibilitat que ofereix la refosa de la llei de firmar acords especials perquè determinades empreses puguin tenir exempcions fiscals –també especials–, cosa que al seu parer «seria un greuge comparatiu per al teixit empresarial del país». A tot això, cal afegir que per als socialdemòcrates és incomprensible que es vulgui protegir el defraudador i en canvi, «es demani a les persones que necessiten una ajuda social, els noms i els comptes de tots els familiars per poder accedir a una petita ajuda». Rios va concloure taxatiu que «és intolerable que DA aixequi el secret bancari per als més febles i el mantingui per als que no compleixen amb les obligacions tributàries».

La refosa // Sigui com vulgui, la refosa del projecte de llei de bases de l'ordenament tributari del Govern, respon a l'anàlisi de 268 esmenes, 127 per part del grup socialdemòcrata, 100 per part de la majoria i 41 per part de Socialdemocràcia i Progrés. Avui la comissió legislativa de Finances en presenta l'informe final, segons el termini fixat. El text original constava de 144 articles, quatre disposicions transitòries i 4 disposicions finals. Tal com va anunciar el president de la comissió legislativa de Finances, el conseller demòcrata, Martí Salvans, la majoria pretén aprovar «una llei més flexible i més adaptada a Andorra, país sense tradició fiscal».

En quant al desplegament del marc fiscal que requereix la llei de bases de l'ordenament tributari per al seu desenvolupament i regulació, segons el parer de DA no ha experimentat cap dificultat fins ara, emmarcat en la llei del 1996 que el Govern considera obsoleta. No obstant això, cal recordar els compromisos contrets per Andorra amb l'OCDE en el marc de l'acord per a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, que acota el secret bancari a la mínima expressió, així com l'interès no només de la Unió Europea, sinó també del G–20 per eradicar els paradisos fiscals. Per tant, la pregunta és com encaixarà la nova llei en els canvis que s'albiren en un futur immediat, i si provocarà greuges comparatius entre nacionals, residents i residents fiscals.

Consell General
El projecte de llei de l'espai digital rebrà el suport del PS

El Butlletí del Consell General va publicae ahir l'informe de la ponència i l'informe de la Comissió Legislativa d'Economia en relació al projecte de llei reguladora de la contractació electrònica i dels operadors que desenvolupen la seva activitat econòmica en un espai digital. L'informe està llest per ser votat a la propera sessió del Consell General, i des del Partit Socialdemòcrata, David Rios ha anunciat que el seu grup hi donarà suport tot i que considera que el text és «coix».

El projecte de llei de l'espai digital, que regula el comerç electrònic, té com a objectius donar seguretat jurídica als agents implicats, donar protecció als consumidors, atraure noves empreses que operin a l'espai digital i facilitar noves activitats digitals. Després del treball del projecte de llei en Comissió, ja està llest per ser votat. Rios va explicar ahir que el seu grup comparteix la voluntat de regular el comerç electrònic i «estem d'acord en el moll de l'ós». Per aquest motiu el seu grup votarà a favor de la llei, tot i que Rios va criticar que s'hagi endarrerit dos anys des que el seu grup va presentar una altra iniciativa legislativa en referència a aquesta qüestió i que no va ser acceptada pels demòcrates, informa l'ANA. Una de les qüestions per la que Rios considera que el text «és coix» és la que fa referència a les responsabilitats dels intermediaris. En un primer moment el projecte del Govern preveia que els serveis intermediaris haguessin d'assumir responsabilitats i eliminar pàgines web entenent que tenen coneixement d'una il·licitud quan se'ls notifica des d'un òrgan competent, o per la mateixa activitat o quan per acord l'intermediari controli la licitud dels continguts. En aquest sentit, el PS va manifestar el desacord, ja que segons Rios els intermediaris no haurien d'assumir aquesta responsabilitat «perquè els obligava a tenir coneixements jurídics».

Consell General
Rios i López es reuneixen amb l’ambaixador espanyol

El president del Grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, i el primer secretari del PS, Pere López, s’han reunit aquesta tarda amb el nou ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio. Durant la trobada, que ha servit de presentació amb el nou diplomàtic, s’han tractat diferents temes de l’agenda política bilateral entre Andorra i Espanya.

Durant la trobada, que s’ha celebrat al Consell General, Rios i López han tramés el compromís dels socialdemòcrates de mantenir la màxima col·laboració amb el Govern d’Andorra per tal de potenciar i enfortir les relacions amb l’Estat espanyol. En la reunió s’han tractat diversos temes bilaterals d’actualitat com ara la negociació entre Andorra i Espanya per tal de signar un conveni per evitar la doble imposició. En aquest sentit, els dirigents socialdemòcrates han tramés el desig de què aquest acord es conclogui de manera exitosa i profitosa per ambdós països.

Veure article relacionat

Consell General
El PS vol evitar que la llei sigui una eina encoberta per privatitzar Andorra Telecom

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili ha presentat 27 esmenes al projecte de llei de creació de la societat pública Andorra Telecom que pretenen millorar jurídicament el redactat del text de l’executiu. Als socialdemòcrates els preocupa especialment “que sota el pretext d’una major flexibilització, en realitat hi hagi una voluntat política de privatitzar l’STA i quins mecanismes preveu la llei a aquests efectes”.

Els canvis proposats pels socialdemòcrates persegueixen quatre grans objectius. En primer lloc, s’estableixen garanties per tancar les portes a la privatització de l’ens. En segon lloc, es regulen molt més clarament els aspectes relacionats amb les filials i els partners per evitar buidar de contingut Andorra Telecom.

En tercer lloc, es millora el redactat “per assegurar la transparència de la societat i evitar així que es converteixi en una altra Andorra Turisme on s’inverteixen milions d’euros de manera opaca sense edictes públics”. I en quart i últim lloc, s’introdueixen canvis perquè “l’ens continuï sent un motor econòmic pels proveïdors andorrans i es consolidi com un motor de la societat de la informació a Andorra”.

Consell General
El Grup socialdemòcrata presenta 27 esmenes al projecte de llei de creació de la societat Andorra Telecom

El Grup socialdemòcrata ha presentat 27 esmenes al projecte de llei de creació de la societat Andorra Telecom. Els canvis plantejats pels socialdemòcrates volen evitar que la legislació es converteixi en una eina encoberta de privatització de l’ens.

La consellera del Grup parlamentari socialdemòcrata, Rosa Gili, ha presentat prop de 30 de esmenes al projecte de llei de de creació de la societat pública Andorra Telecom que busquen millorar jurídicament el redactat del text. En particular, “preocupa que sota el pretext d’una major flexibilització, en realitat hi hagi una voluntat  política de privatitzar l’STA i quins mecanismes preveu la llei a aquests efectes”.

Els canvis proposats pels socialdemòcrates persegueixen quatre grans objectius. En primer lloc, s’estableixen garanties per tancar les portes a la privatització de l’ens. En segon lloc, es regula molt més clarament els aspectes relacionats amb les filials i els partners per evitar buidar de contingut Andorra Telecom.

En tercer lloc, es millora el redactat “per assegurar la transparència de la societat evitant així que es converteixi en un altra Andorra Turisme on s’inverteixen milions d’euros de manera opaca sense edictes públics”. I en quart i últim lloc, s’introdueixen canvis perquè  “l’ens continuï sent un motor econòmic pels proveïdors andorrans i es consolidi com un motor de la societat de la informació a Andorra”.

Veure article original

Consell General
El PS es mostra en contra que es permeti fumar al casino i als bingos

El grup parlamentari socialdemòcrata està disposat a donar suport al projecte de llei de regulació dels jocs d’atzar, al qual ha presentat quaranta esmenes. Això sí, considera que hi ha dos grans temes que s’haurien de modificar en el text inicial perquè finalment acabin votant favorablement al text: s’hauria d’eliminar la possibilitat que es pugui fumar a les sales de joc i també les bonificacions que es preveuen en funció de l’increment de les pernoctacions que s’aconsegueixi. I és que, tant pel que fa a un aspecte com a l’altre, segons els socialdemòcrates, es crearia un “greuge comparatiu” cap a altres sectors econòmics del país.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va ser l’encarregat d’explicar el contingut de les esmenes i va indicar que si no se n’ha presentat una a la totalitat és perquè és una llei “essencial per al futur del país” i es tracta d’una “mesura de diversificació econòmica”, i a més s’han de regular alguns jocs que avui dia no ho estan i funcionen com a “economia submergida”. El conseller del PS va recordar que no sempre el seu partit s’havia mostrat a favor d’una llei del joc i d’un casino, però va dir que “el context ha canviat” perquè Andorra ja disposa d’un marc legal contra el blanqueig de diners i no està a les llistes de paradisos fiscals. “Creiem que és una llei millorable i que hi ha diversos punts a modificar perquè el nostre grup hi pugui donar suport”, va manifestar Rios.

Hi ha dos aspectes fonamentals que s’haurien de canviar en el projecte de llei i que segons va afirmar Rios són “dues caixes de Pandora”. D’una banda, els socialdemòcrates no estan d’acord que es faci una excepció i es permeti fumar a les sales de joc del casino i dels bingos. I és que, això pot provocar, segons argumenten, que hi hagi altres sectors d’oci que es puguin queixar davant del “greuge comparatiu” que suposaria la mesura. A més, destaquen el fet que l’actual llei ja permet que hi pugui haver sales per a fumadors i els bingos ja han fet un esforç inversor per habilitar aquest tipus de sales. Rios es va mostrar preocupat perquè “DA està fent un pas endavant per eliminar la Llei contra el tabaquisme passiu” i va opinar que els criteris econòmics, segons els quals hi haurà molts menys clients (al voltant d’un 30%) si no es deixa fumar, han de quedar en un segon pla.

L’altre aspecte que el grup socialdemòcrata considera que s’ha de modificar és el de la fiscalitat. El redactat actual del projecte de llei preveu una disminució del 5% a la quota tributària per cada 150.000 pernoctacions addicionals que s’assoleixin, amb una reducció màxima del 25%. Els socialdemòcrates troben que aquest “premi fiscal” s’ha d’eliminar perquè pot tenir un “efecte cascada” i fer que altres sectors econòmics també demanin el mateix tracte. D’altra banda, segons va indicar Rios, la fórmula que es proposa al text és “inaplicable” perquè és impossible calcular quines són les pernoctacions que han estat motivades pel casino. Els socialdemòcrates discrepen també amb la creació del Consell Regulador del Joc, que suposa una altra autoritat administrativa de certa envergadura, i troben que és suficient posar en marxa un departament del joc dins del ministeri de Finances, que seria “més eficient” i s’encarregaria de la recaptació de les taxes.

Algunes de les esmenes del grup socialdemòcrata estan encaminades a reforçar el sector del bingo pels perjudicis que pot patir amb l’obertura d’un casino. Així, es proposa que els bingos puguin tenir màquines escurabutxaques i que puguin obrir una filial a deu quilòmetres de distància, per exemple, al Pas de la Casa. Tot i que no s’ha presentat cap esmena al respecte, la posició del PS és que es puguin mantenir les dues sales actuals, com demana DA.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata va reiterar ahir que el seu grup està “totalment en contra” de la “inversió milionària” per construir una font de llums al riu Valira, Andorra la Vella. En aquest sentit, Rios va recordar que van proposar destinar la partida destinada a aquest concepte a posar en marxa l’estació d’autobusos, que consideren “més prioritària” en ser “la porta d’entrada de molts turistes”.

Protecció dels infants davant del joc ‘online’

El grup parlamentari socialdemòcrata està preocupat pels efectes socials negatius que pot tenir la llei del joc. Per aquesta raó, algunes de les 40 esmenes que ha presentat van encaminades a protegir les persones més vulnerables. Així, es preveu que hi hagi una protecció especial dels infants davant del joc online i també de la publicitat. A més, es reforcen les clàusules ja previstes al text contra el blanqueig de diners i es prohibeix expressament que els bingos i el casino puguin donar crèdit als jugadors. El grup socialdemòcrata està d’acord que la meitat de la recaptació del joc s’hagi de destinar a finalitats socials, tal com estipula el projecte de llei, però sempre que la partida social fixada al pressupost general de l’administració no es redueixi. “Ens sembla perfecte aquest 50% però que sigui una quantitat complementària a la partida que destini l’executiu en aquest àmbit”, va dir Rios.

Consell General
El PS es posiciona en contra de permetre fumar a bingos i casinos

El grup parlamentari socialdemòcrata no vol que es pugui fumar a les sales de joc del casino ni dels bingos. També està en contra que tinguin bonificacions fiscals pels turistes que atreguin. Aquestes són dues de les esmenes més destacables que ha presentat el grup al projecte de llei del joc.

Els socialdemòcrates consideren "sorprenent" que el Govern i els demòcrates vulguin permetre que es pugui fumar a les sales de joc del casino i dels bingos i opinen que suposaria un pas enrere. Per això han presentat una esmena a la llei del joc que rebutja aquesta possibilitat. "Ara tornen a obrir la caixa de Pandora i el debat entre sectors que es van veure perjudicats per aquesta llei, i tornen a crear normes específiques per a uns quants", ha declarat el president del grup socialdemòcrata, David Rios.

També estan en contra de les exempcions fiscals que preveu el text legal i que creuen que poden provocar greuges comparatius amb altres sectors. "Hem eliminat un article que donava un premi fiscal a bngos i casinos per atreure turistes". Rios ha explicat que "el premi fiscal era una reducció del 5% de la quota tributària per cada 150.000 pernoctacions addicionals".

A més, els socialdemòcrates no volen que es creï el consell regulador del joc ja que les seves funcions les podria assumir un departament del Govern. El grup ha presentat al voltant d'una quarantena d'esmenes a aquest important projecte legal.

Veure article original

Consell General
Entrevista a David Rios al programa "Hora Andorra" de SER Principat d'Andorra

Al següent link podreu trobar i escoltar l'entrevista a David Rios, President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, al programa "Hora Andorra" de Ràdio Ser Principat d'Andorra, realitzada el 22.09.14.

Consell General
Referèndums, consultes i síncopes - Article d'opinió de David Rios

Les meves declaracions el dia de la festivitat de Meritxell parlant d’un referèndum sobre el nostre model d’Estat no han deixat indiferents uns quants. He d’admetre que a mi també m’han deixat perplex certes reaccions.

De fet, el dia 8 de setembre, no vaig fer res més que recordar que la sobirania recau en el poble i que aquest té dret a pronunciar-se mitjançant referèndums o votant a les urnes.

L’article 76 de la nostra Constitució diu que el cap de Govern, amb l’acord de la majoria del Consell General, pot demanar als Coprínceps la convocatòria d’un referèndum sobre una qüestió d’ordre polític.

Així mateix, el canvi d’un model institucional d’Andor­ra implica reformar la Constitució, que aplicaria l’article 106, que diu que la reforma de la Constitució requerirà l’aprovació del Consell General per una majoria de dues terceres parts dels membres de la cambra. Immediatament després la proposta serà sotmesa a referèndum de ratificació.

Arribats en aquest punt, cal constatar que l’article 45.b de la Constitució fixa que els Coprínceps, amb la contrasignatura del cap de Govern o, en el seu cas, del síndic general, que n’assumeixen la responsabilitat política, convoquen referèndum d’acord amb els articles 76 i 106 de la Constitució.

Pot ser interessant analitzar com s’aplicarien els articles 76, 106 i 45.b en cas que el referèndum es fes sobre una qüestió que afectés els Coprínceps en un canvi en el model d’Estat. Aquesta és una qüestió que la deixo en mans d’experts constitucionalistes.

En tot cas, sorprèn que al segle XXI a Andorra parlar de referèndum i Coprínceps generi portades i reaccions tan epidèrmiques en alguns que ràpidament tanquen el debat apressant-se a deixar clar que certes coses són intocables, que certs debats són “ara no toca” ad eternum i que no es poden plantejar certes qüestions perquè provoquen cataclismes i catàstrofes inimaginables. I tot això sense tenir en compte que potser després d’un debat sa i natural es podria arribar a la conclusió que el nostre model d’Estat actual és el que ens convé.

Al PS estem convençuts que s’han acabat els temps de la política d’escoltar només cada quatre anys i dels polítics que en lloc d’obrir debats els tanquen per “decret llei”.

Consell General
El PS demana més comunicació del Govern en política exterior

Els socialdemòcrates han expressat de nou el seu suport al Govern en política exterior perquè consideren que la gestió que està fent és l’encertada. Així ho va manifestar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, després d’una reunió de més d’una hora amb el cap de Govern, Antoni Martí, a l’edifici administratiu. “Pensem que aquesta és una qüestió d’Estat i per això hem de fer costat al Govern, que sempre ha tingut molta cura de tenir-nos informats”, va explicar Rios a la sortida de la reunió. El PS entén, així doncs, que l’executiu “va pel bon camí” per assolir un conveni de no doble imposició amb Espanya, “i per tant donem suport a aquesta iniciativa”. De la mateixa manera els socialdemòcrates creuen que es va també en la bona via en la negociació amb la Unió Europea (UE) per firmar un acord d’associació i amb l’OCDE per avançar cap a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal.

Això sí, el PS considera que el Govern ha de fer un esforç per comunicar a la ciutadania tot el que s’està fent en aquest àmbit “per donar confiança que anem pel bon camí”. “Entenem que els ciutadans tenen uns neguits i el Govern està fent uns passos però no ha estat capaç de comunicar-ho correctament”, va indicar Rios.

La trobada d’ahir entre Martí i Rios formava part de les reunions periòdiques que el cap de l’executiu manté amb els presidents dels grups parlamentaris per tenir-los informats dels diferents dossiers oberts en matèria d’afers exteriors. En aquest sentit, Rios va indicar que ahir havia tingut informació de primera mà sobre les recents reunions de Martí amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i amb el sant pare, i també de la de Cinca i Montoro.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?