Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS pregunta el Govern per què va demanar al grup demòcrata no votar a favor d’incrementar el salari mínim
PS - 13.10.2015

Els consellers del Partit Socialdemòcrata han presentat cinc preguntes que el Govern haurà de respondre de forma oral en la propera sessió de control, prevista per al dijous 22 d’octubre. En una de les qüestions, el parlamentari i president del grup mixt, Pere López, vol que des de l’executiu s’expliquin els motius pels quals es va aconsellar a la bancada demòcrata no donar suport a la proposta d’acord sobre el salari mínim que havia presentat el PS en el Debat d’Orientació Política de la setmana passada.

La proposta reclamava, d’una banda, que s’incrementés aquest sou fins assolir el 50% del mitjà amb efecte immediat el primer de gener de l’any 2016 per, d’aquesta forma, complir les disposicions de la Carta Social Europea, ratificada per Andorra l’any 2004. De l’altra, que posteriorment es desenvolupés el marc normatiu necessari perquè, tal i com estipula el conveni, aquests ingressos –que s’han de situar entre el 50% i el 60% del salari mitjà-, garanteixin un nivell digne de vida a les persones que els perceben.

En les negociacions per mirar d’arribar a una transacció del text que permetés el vot favorable de DA, els consellers de la formació ‘taronja’ van esgrimir “les recomanacions donades des del Govern” per no tancar cap pacte. Així, la proposta va ser refusada pel ple.

Davant d’aquesta situació, López qüestiona a l’executiu “quines són les raons per les quals no es pot donar compliment al que s’estableix en la Carta Social Europea”. A més, el conseller recorda que el salari mínim és també una variant clau a l’hora de calcular l’import de diverses prestacions socials i, per tant, els afectats per aquesta negativa no només són els treballadors sinó també molts pensionistes que queden condemnats a seguir percebent “un nivell d’ingressos inferiors als què garanteixen una vida digna”.

El cas BPA tornarà a centrar part de la sessió de control. I és que una de les cinc preguntes presentades pel PS se centra en aquesta qüestió. En concret interroga el cap de Govern pels motius que li van fer dir durant el Debat d’Orientació Política que la data probable per a la resolució de l’afer s’allargaria cap el mes de gener.

El PS ha presentat tres preguntes més. En una d’elles es qüestiona al Govern si els ciutadans tenen la possibilitat d’obtenir de la CASS una simulació amb el càlcul de la seva prestació de jubilació. En una altra, es demana a l’executiu si, vist que l’actual llei d’aigües té 30 anys d’antiguitat, es planteja tramitar-ne una de nova per “vetllar per la utilització racional d’aquest recurs natural” i “clarificar i regular es condicions d’utilització d’aquest bé comú”. Per últim, també s’interroga el gabinet per les mesures engegades per millorar el pèssim estat de la gespa artificial de l’Estadi Nacional, criticat tant pel món del rugby i del futbol com per la pròpia UEFA.




 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?