PS i SDP han tancat definitivament un acord pel funcionament del grup mixt que presidirà Pere López i Víctor Naudi ocuparà la presidència suplent.
A banda de la representació proporcional a les presidències, l'acord també estableix la presència de totes dues formacions a les comissions legislatives de manera que hi seran a totes.
El vot serà ponderat, és a dir, en funció del nombre de vots que cada partit representa.
Pel que fa als torns d'intervenció a les sessions del Consell General, hi haurà un repartiment també proporcional.
D'altra banda, els membres del Grup Mixt podran disposar de dues presidències i dues vicepresidències en comissions legislatives les quals es decidiran en la propera Junta de presidents de grups parlamentaris.
Finalment, la representació en organismes internacionals també s'ha acordat mitjançant la fòrmula de la proporcionalitat entre ambdues formacions.
Veure article original
Debat Projecte de llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries.
Pere López insisteix en la petició de crear una comissió d'enquesta parlamentària per aclarir els fets de BPA el més aviat possible. El conseller general socialdemòcrata remarca que la llei és necessària però no suficient.
Aquesta tarda els consellers generals Pere López i Rosa Gili s'han reunit amb els representants dels treballadors de BPA. Durant la trobada, López i Gili els hi han exposat les aportacions que ha fet el PS a la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries que van dirigides a protegir els drets dels treballadors de la citada entitat bancària.
Pere López explica que el full de ruta del PS per resoldre el cas BPA passa per la protecció de llocs de treball, la depuració de responsabilitats i no comprometre fons públics. En aquest sentit, ha proposat la creació d'una comissió d’enquesta parlamentària per donar una resposta sòlida i sobretot per treure les conclusions adequades.
Qui també s´ha pronunciat, avui, sobre el cas BPA ha estat la consellera electa de Junts Rosa Gili. En aquest sentit, s'ha mostrat preocupada pels fets i més veient el patiment i la incertesa en la qual estan sotmesos els treballadors de l'entitat.
El cas BPA ha estat un dels temes més comentats el cap de setmana. I de fet, va ser una de les qüestions que va planar sobre la celebració del Dia de la Constitució, aquest dissabte. El síndic general, Vicenç Mateu, ja va manifestar que davant els fets cal una unitat màxima al voltant del Govern per resoldre la crisi en la qual està immersa Andorra des de la setmana passada. Una manifestació que subscriu la consellera electa de Junts.
I tot això, a una setmana vista de la constitució del nou Consell General. En aquest sentit, Rosa Gili ha remarcat que la voluntat de Junts és la de formar grup parlamentari propi. I es recolza en el fet que la coalició hagi rebut el 24% dels vots.
Gili ha deixat constància que serà aquesta setmana quan s´acabi de resoldre el dubte.
Veure article original
Diumenge a la tarda. Reunió dels candidats d’Encamp a les eleccions generals amb en Joan Sans, el nostre conseller de comú. Plantegem de quina manera podem fer que torni a ser el poble que era fa deu o quinze anys. Com podem fer que torni a tenir vida un poble que bullia a l’estiu i a l’hivern amb una avinguda farcida de comerços i que era una referència nacional. Com podem recuperar una parròquia que va ser rica i pròspera? Quatre anys de Govern demòcrata i tres anys de comú del mateix color han demostrat la incapacitat dels taronja de fer remuntar la parròquia. Ni tan sols una mica. I no tan sols no han aconseguit cert creixement, sinó que l’han abandonat totalment. Mai Encamp i el Pas de la Casa havien estat tan oblidats. Lamentem l’estat general d’Encamp i el Pas, lamentem que l’Estadi Nacional no s’hagués construït a Prada de Moles, així com molts altres greuges que hem patit. Però som positius, a poc a poc anem fem propostes sempre defugint del clàssic “reactivarem el comerç de la parròquia”. No és el nostre estil perquè no vol dir res. El comerç no podrà remuntar tan fàcilment, està massa deprimit. Busquem altres fórmules que indirectament el facin créixer. Tres o quatre voltes de taula i arribem a la següent conclusió: cal trobar una fórmula per atraure visitants i així a poc a poc tornarà la vida al poble. I la trobem. La cultura. Volem convertir Encamp en un centre de referència de la cultura. Volem potenciar i promocionar els museus que ja tenim: Casa Cristo, Museu de l’Automòbil i Museu de l’Electricitat. Volem crear el Museu de la Ràdio a l’edifici de Radio Andorra amb una sala de concerts, volem portar el ministeri de Cultura a un reformat Hotel Rosaleda, juntament amb la biblioteca nacional i les múltiples activitats culturals. Volem exposar el fons artístic i històric del Govern a la sala d’exposicions del mateix hotel. I finalment construirem l’Arxiu Nacional a Encamp, on l’important no serà l’edifici, sinó el contingut, i la nostra història documental tindrà un espai digne i segur. Tornarà a ser poble de parada. Tornarà a tenir vida. I els encampadans tornarem a estar orgullosos de viure al cor d’Andorra. I ho farem conjuntament amb la ciutadania. S’acaba la reunió. Ens anem a sopar satisfets de tenir clar què volem per a Encamp. Així som PS + Verds + IC + I.
Darrerament tinc moments en què em pregunto què faig a primera línia política. Podria estar gaudint d’una vida relativament tranquil·la i sense preocupacions greus. Podria treballar i gaudir del temps lliure amb els meus, o estudiant allò que fa temps que voldria fer, o caminar i esquiar per les nostres meravelloses muntanyes. Podria viure sense que rondés inesperadament la trucada telefònica important, el correu electrònic de resposta urgent, el pensament sobre una determinada qüestió, la recerca de solucions a problemes. La pregunta plantejada no té una única resposta, per a mi en té moltes. Moltes respostes que em mouen a continuar. Perquè ara és el moment, perquè ara tinc l’energia, perquè tinc vocació de servei públic, perquè estic convençut que defenso el millor projecte –solidari i just– de país, perquè avui el meu país necessita un canvi, perquè vull defensar uns drets d’unes persones que avui no els tenen, perquè els meus fills són petits i vull que creixin en un país millor. En definitiva, perquè vull ajudar. I sobretot perquè no estic sol, perquè estic rodejat d’un gran equip de persones, companys i amics que compartim totes i cadascuna d’aquestes respostes, perquè cada vegada som més, perquè Junts, Partit Socialdemòcrata, Verds d’Andorra, Iniciativa ciutadana i els nombrosos independents que ens hem unit sota un projecte comú ens ha fet millors, perquè treballem colze a colze i no uns per sobre dels altres, perquè compartim la il·lusió d’un present millor per a molta gent, perquè tenim propostes que faran canviar el país, perquè ens esforcem per a la millora de la nostra economia i que joves i grans puguin accedir a llocs de treball dignes, perquè creiem en el nostre país i el seu extraordinari patrimoni cultural i mediambiental, perquè pensem que l’Estat ha de garantir una protecció social i sanitària de qualitat a totes les persones.
Però sobretot estic en primera línia política perquè no tots els polítics som iguals, no tots els polítics som iguals, no tots els polítics som iguals, no em cansaré de repetir-ho. I perquè no siguin només paraules, ens esforcem a demostrar-ho, perquè som més oberts, som més transparents, som més propers que mai. És en aquest moment que els dubtes s’esfumen a l’instant.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, va reaccionar ahir amb certa indignació pel conveni signat entre Espanya i Andorra. Rios va expressar les seves queixes per la falta d'informació que, al seu parer, ha fet gala el Govern de DA, al qual va acusar d'«enganyar» als ciutadans. A més, el polític de l'oposició va ironitzar sobre el fet de què no hagi pogut conèixer el contingut del conveni fins que aquest ha estat signat i firmat pels dos ministres.
Rios va mostrar-se dur ahir. D'una banda va recordar que el PS havia dotat al Consell General ple suport al Govern en la negociació amb Espanya «en un exercici de responsabilitat», però el grup socialdemòcrata se sent traït en no haver estat informat fins ara i per haver d'assabentar-se dels detalls importants «a través dels mitjans de comunicació».
Rios va considerar que el Govern «ha enganyat als grups parlamentaris en matèria de política exterior. Ja intuíem que no s'anava pel bon camí, i amb la pantalla de fum que és el CDI han intentat amagar que es canviava l'acord del 2010 de la informació a la demanda que permet fer peticions grupals de dades a partir del 2010».
El polític socialdemòcrata es va queixar de que «amb una sola demanda podran implicar a un grup de persones», i va acusar el Govern de «no ser clars». Rios veu l'entesa entre els dos països com un «intercanvi de cromos», en el qual Espanya ha sortit guanyant davant una Andorra debilitada «perquè s'hagués pogut negociar abans i el resultat hagués estat més favorable». En aquest sentit, el president del GPS va culpar de DA de la demora i de «deixar passar una bona oportunitat per negociar en un altre context més positiu per al país».
En un to més crític va acusar l'Executiu taronja d'«enganyar a la ciutadania» perquè s'ha modificat el conveni a la demanda de manera que «tindrà un gran impacte en els nostres bancs».
Rios va expressar els seus dubtes sobre el suport que rebrà del PS el conveni quan hagi de ser votat al Consell General: «Hem de fer un treball d'anàlisi i un gran esforç abans de dir que ens està bé».
Hisenda espanyola // Per la seva banda, el Ministeri d'Hisenda espanyol va informar ahir que aquest conveni incorpora mencions al tractament de dividends, interessos, cànons i guanys patrimonials, equivalents als existents en el conveni franco-andorrà que permeten evitar la doble imposició. Així mateix, s'han inclòs diverses clàusules anti-abús en relació a l'aplicació del conveni.
El text inclou un article sobre informació fiscal que amplia els efectes de l'actual Acord d'Intercanvi d'Informació, signat per ambdós països el gener de 2010. Aquest article, segons Hisenda, permetrà millorar l'intercanvi d'informació amb transcendència tributària, incloent la bancària, entre Andorra i Espanya.
D'aquesta manera, hi haurà no només l'intercanvi previ a petició de requeriments individuals (com s'ha fet fins ara), sinó que s'avança en qüestions com les denominades «peticions grupals» o la identificació del subjecte sobre el qual es requereix informació. Hisenda va recalcar que aquesta circumstància suposa un avanç substancial respecte a la situació actual.
Cooperació // El conveni amplia també l'intercanvi d'informació cap a altres formes de cooperació com l'intercanvi automàtic o les comprovacions conjuntes. Quant a l'intercanvi automàtic, es fa referència a la reunió del Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d'Informació, celebrada a Berlín l'octubre del 2014, i on més de mig centenar de països i jurisdiccions van acordar l'intercanvi automàtic d'informació fiscal de comptes financers el 2017, seguint el model de la Declaració de l'OCDE de juny del 2014.
Andorra figura entre els països i territoris que s'han compromès a fer aquest intercanvi automàtic des 2018. En aquest sentit, Andorra manifesta en el conveni que està en disposició d'intercanviar informació de manera automàtica tan aviat adopti de manera efectiva l'estàndard comú previst per la OCDE.
Hisenda explica que l'acord, que haurà de ser ratificat pel Parlament abans de la seva entrada en vigor, s'inclou en l'objectiu de reforçar la signatura de convenis d'aquest tipus i pretén estendre la xarxa d'acords d'intercanvis d'informació.
Així, el Ministeri que encapçala Cristóbal Montoro recorda que entre els convenis per evitar la doble imposició i acords d'intercanvi d'informació signats o rubricats en aquesta legislatura figuren els de Bahrain, Àustria, Regne Unit, Índia, Uzbekistan, Xipre, Argentina i Estats Units.