Per al grup socialdemòcrata no hi ha gaires dubtes un cop analitzada tota la documentació facilitada per la CASS. L’adjudicació d’un estudi sobre la futura evolució dels fons de pensions de la parapública a Patrigest era “digital” i es va intentar “disfressar de manera matussera” mitjançant la “petició d’oferta a altres dues empreses a les quals, però, no se’ls va deixar temps per preparar-se”.
Així ho van denunciar ahir a través d’un comunicat on asseguren que tot el procediment “és irregular i contrari als principis de publicitat i concurrència d’ofertes que legitimen l’activitat administrativa”.
Aquesta és la conclusió a la qual arriba el grup parlamentari de l’oposició després d’analitzar tota la documentació facilitada per la parapública sobre el procés arran de les peticions de la consellera Mariona González. Des del PS s’admet que la CASS va proposar l’encàrrec, a banda de
Patrigest, a dues empreses més (Mora Assegurances i Gabinete de Asesoramiento Económico y Social) però es denuncia que “només tenien sis dies hàbils per formular-les i presentar-les”, un temps que “es demostra insuficient”. Això fa palès, a l’entendre de la formació, que “s’havia decidit ja l’adjudicació directa a Patrigest i ho ha intentat vestir”.
Per al grup socialdemòcrata, però, hi ha un aspecte més a criticar en tot el procediment d’adjudicació de l’estudi: “l’evident incompatibilitat” de Patrigest amb el concurs. I és que, segons posen en relleu, l’empresa pertany a “un grup d’assegurances privades que té interessos privats en les jubilacions”. Aquesta asseveració, afirmen, queda de manifest “en algunes de les mesures que proposa”, com ara la recomanació d’incentivar la contractació de sistemes privats de pensió.
“És ben evident que poden tenir interessos directes i particulars a fer segons quins canvis a la llei per poder-se’n beneficia”, denuncia l’oposició al comunicat, on també es pregunten si “una empresa seriosa pot proposar canvis en un sistema públic de pensions en només cinc dies”.
CINCA DEFENSA QUE ES VA SEGUIR EL QUE DIU LA LLEI
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va deixar clar que no comparteix les acusacions del PS. Per al ministre, la CASS “va seguir el procés legalment establert” amb l’adjudicació a Patrigest. “Va demanar tres ofertes i només en va rebre una que complia els requisits”, va recordar, per lamentar que “es facin comentaris i gairebé acusacions que no entenc ben bé a què responen”. Cinca va defensar la necessitat de disposar “d’una eina per avaluar l’evolució dels fons de jubilació” i va assegurar que “no copso cap incompatibilitat” perquè “parlem de temes tècnics i que donen poc joc a fer aportacions més enllà de les matemàtiques”.
«Lamentem que aqueta aposta de Govern sigui llançar un missatge als inversors estrangers de poca seguretat. Afecta a la imatge d'Andorra». Així valorava ahir el conseller socialdemòcrata David Rios la decisió de l'Executiu de contractar l'empresa Monitor Group per captar inversió estrangera, després de saber que aquesta serà adquirida per la multinacional Deloitte. Rios va recordar que en cap moment el PS va estar d'acord amb la manera com s'havia dut a terme la contractació, i va afegir que «lamentem els 1'5 milions d'euros que s'han de pagar per uns resultats nuls». Finalment el conseller socialdemòcrata va sentenciar que «crec que els hi van vendre fum, un fum molt car, i el Govern els hi va comprar». El PS demanarà informació al Govern per saber com està la situació i, entre d'altres punts, conèixer que passarà amb els 600.000 euros que l'ADI té pressupostats per al 2013 per pagar a la consultora.
Preocupats pels resultats també ho estan la Cambra de Comerç Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA).El president de la CCIS, Marc Pantebre, va dir ahir que «el treball efectuat per Monitor Group i la iniciativa Actua que li dóna continuïtat no estan donant els resultats que l'empresariat i la societat civil esperaven», i , per aquest motiu, va demanar al Govern «més comunicació i implicació de la Cambra» i l'empresariat en general per aconseguir una inversió estrangera de «qualitat i projecció».
Finalment, Pantebre va dir que «hem de replantejarnos amb serietat els esquemes del nostre desenvolupament i identificar nínxols d'oportunitat, així com les fortaleses socials i econòmiques els acompanyen».
En la mateixa línia que Pantebre, el president de la CEA, Xavier Altimir, va dir ahir que «de moment de resultats n'hem vist pocs», però va ser més optimista en dir que «s'espera que tots els contactes establerts amb les empreses es facin realitat i la iniciativa doni els seus fruits. Esperem que tot això és materialitzi».
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha presentat a la Sindicatura una proposta d'acord adreçada a encomanar el Govern que iniciï els tràmits necessaris perquè com a molt tard el mes de juny vinent, Andorra ja figuri entre els estats que han ratificat el conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat i el seu protocol opcional. Es tracta d'una convenció adoptada el 13 de desembre del 2006 i que Andorra va signar el 27 d'abril del 2007 tot i que no s'ha portat mai a ratificació del Consell General.
En la proposta d'acord, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata recorda que el 3 de novembre del 2010 Andorra es va sotmetre al seu primer examen periòdic universal del Consell dels Drets de l'Home de les Nacions Unides, i que Algèria, Argentina i Espanya van recomanar a Andorra que ratifiqués la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat. La dissolució del Consell General i l'arribada d'un nou Govern van retardar aquella tramitació, per la qual cosa els socialdemòcrates volen instar ara el Govern a enllestir-la.
IGUALTAT / El PS vol que es ratifiqui el conveni de les Nacions Unides perquè comparteixen plenament el seu propòsit, que és el de promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d'igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per totes les persones amb discapacitat, i promocionar el respecte de la seva dignitat inherent.
La iniciativa del Grup Parlamentari Socialdemòcrata coincideix amb la celebració ahir, a nivell mundial, del Dia internacional de les persones amb discapacitats.
El grup parlamentari socialdemòcrata ha rebut amb “satisfacció” el criteri que el Govern va fer públic dimecres passat sobre la proposició de llei del comerç. Malgrat que des de l’executiu s’advertia que el text, al seu entendre, tenia importants mancances, el conseller David Rios es felicita perquè la més que probable admissió a tràmit permetrà que “el 2013 hi hagi una legislació que reguli el sector”, tot recordant que “servirà per posar ordre a un àmbit clau” i que “era una reclamació llargament demanada pels empresaris”.
De fet, el parlamentari encampadà no es mostra preocupat per la possibilitat que a la proposició se li presentin moltes esmenes. I és que aquesta ja era una possibilitat que es donava per segura a la formació. “La idea ja era esmenar el text amb les aportacions que poguessin fer les associacions”, afirma Rios, que assegura que “no era una llei tancada, sinó oberta a canvis que es puguin suggerir” tant per part dels empresaris com d’altres grups polítics, en aquest cas DA.
El conseller, però, no comparteix algunes de les crítiques fetes pel ministre d’Economia, Jordi Alcobé, especialment les que posaven en dubte que la proposició servís per reactivar el sector. De fet, Rios entén que “la llei el que ha de fer és regular les condicions” i que, en tot cas, “la reactivació ha de venir de la mà d’altres mesures, com les que vam proposar nosaltres fa uns mesos”.
El grup socialdemòcrata, però, expressa la seva decepció pel fet que el Govern hagi refusat de ple l’altra proposició de llei presentada, que regulava el comerç electrònic. “Entenem que totes dues lleis haurien d’anar de la mà perquè és la nostra imatge a l’exterior el que està en joc, el comerç electrònic es fa a qualsevol lloc del món”, comenta el parlamentari encampadà.
El passat dilluns 5 de novembre es va comunicar a la ciutadania la voluntat que té el Comú d’Escaldes-Engordany de fer l’avinguda Carlemany per a vianants. Des de llavors hi ha hagut comentaris a favor i en contra d’aquesta proposta. Pel que fa als detractors del projecte, una sèrie de comerciants volen impulsar una associació per mirar de frenar aquesta iniciativa comunal.
Com a ciutadà d’Escaldes-Engordany, he de reconèixer que trobo que aquesta iniciativa és molt bona, però entenc les inquietuds que genera en alguna part de la població. Els canvis acostumen a fer por. No hi podem fer res, la nostra pròpia naturalesa ens fa ser d’aquesta manera. No obstant, cal mirar més enllà i fer-nos una simple pregunta: ¿volem seguir com ara o volem avançar? Si la resposta és la primera opció, perfecte, no modifi quem l’avinguda Carlemany i tot seguirà com fi ns ara. Si la resposta és la segona opció, en canvi, provem de canviar les coses i tirar endavant aquest projecte.
Avui en dia podrà semblar molt agosarat, però una via comercial per a vianants és una de les poques coses relativament senzilles que podem fer per tal de maximitzar l’afl uència de compres dels nostres turistes. Fa bastants anys hi va haver un equip comunal que va iniciar un projecte molt engrescador, de futur i ambiciós. En aquell oment hi va haver, com ara, molta gent que se’ls va girar en contra i que no creia que allò arribaria a bon port. Aquell projecte es deia Caldea i ara és un referent turístic del Pirineu. Evidentment, aquest projecte de l’avinguda Carlemany no és tan ambiciós ni tindrà la mateixa repercussió econòmica que Caldea, però representarà un canvi important en la mentalitat dels ciutadans i dels turistes que visitin Andorra.
Dit això, no hem d’oblidar que Escaldes-Engordany no és únicament l’avinguda Carlemany i no podem deixar de banda la resta de la parròquia. Això passa per arreglar les voravies d’altres zones d’Escaldes-Engordany, facilitar els accessos i, fi ns i tot, disminuir les taxes als comerços que es trobin allunyats de l’eix comercial; per tal que la resta de ciutadans no se sentin discriminats i no entenguin el projecte com un greuge comparatiu.
Ara queda molt camí per endavant, i l’hem de fer junts. Hem d’evitar els personalismes i treballar plegats per fer que Escaldes-Engordany i Andorra segueixin avançant.
L’executiu va emetre ahir un criteri favorable a la proposició de llei del comerç entrada a tràmit parlamentari pel Partit Socialdemòcrata, si bé va advertir que caldrà fer-hi “nombroses modificacions” i “adaptacions” per adequar-la a les necessitats del teixit comercial del país i perquè s’acordi amb les tendències dels països veïns i del marc regulador de la Unió Europea.
Així ho va explicar ahir el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, que va justificar el criteri favorable del Govern, malgrat que gairebé es farà un text nou, en el fet que es tracta d’una llei llargament demanada pels sectors implicats. El ministre, que va insistir que el text té moltes mancances i qüestions que caldria modi car, va admetre, però, que té aspectes positius i que amb el treball al Consell General es pot convertir en una regulació “moderna i facilitadora”. En aquest sentit, Alcobé va incidir en la necessitat de treballar en paral·lel el projecte de llei de competència efectiva i de protecció del consumidor ja que “es complementen”.
Entre els aspectes en què el Govern no coincideix amb la proposició socialdemòcrata, Alcobé va destacar que hauria de ser una llei més àmplia, de totes les activitats econòmiques i no només del comerç. A més a més, pel que fa a la regulació dels terminis de rebaixes, fixada en un màxim d’un mes pels socialdemòcrates, l’executiu considera que hauria de ser més flexible per als comerciants.
També discrepen en la discrecionalitat que el Govern pot tenir a l’hora de xar els preus, pel gran nombre d’autoritzacions que preveu la proposició de llei, i també pel fet que permet que els no residents poden obrir negocis al Principat, mentre que el ministre d’Economia va recordar que això “no és el que preveu la Llei d’inversió estrangera”. Així mateix, consideren desproporcionades les sancions que proposa el PS i opinen que podrien ser més baixes per garantir que es facin efectives.
Així mateix, el Govern també ha detectat que en el redactat hi ha aspectes importants que no s’hi han inclòs, com són la regulació de les franquícies, l’obligació de venda o la regulació dels horaris de totes les activitats econòmiques i no només dels comerços. De fet, Alcobé va assenyalar que caldria fer una refosa de les diferents regulacions existents relacionades amb aquesta matèria, com és precisament la Llei d’horaris comercials.
Pel que fa a la segona proposició del PS, la relativa al comerç electrònic, l’executiu va decidir emetre un criteri desfavorable. Alcobé el va justi car a rmant que que “es tracta d’un text molt similar a la llei espanyola del 2002 i que no s’adapta a les necessitats actuals”.
El grup parlamentari socialdemòcrata considera que no és el moment oportú per destinar 5,3 milions d’euros a eixugar el deute de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA). És per això que la formació ha presentat una esmena a la totalitat al crèdit extraordinari entrat pel Govern per fer front al pagament d’aquesta quantitat. Des de l’oposició s’entén que prendre aquesta decisió no és adequat tenint en compte l’actual situació econòmica i que, a més a més, caldria prendre mesures dins la parapública de comunicació per assegurar-ne la viabilitat abans de tirar endavant aquesta operació.
Així ho va explicar al Diari el conseller David Rios. “En l’àmbit econòmic, entenem que 5,3 milions d’euros és una quantitat massa important tal com està actualment el país”, va manifestar el parlamentari encampadà, que també considera que “abans d’afrontar el deute cal posar-hi ordre”, cosa que, al seu entendre, “no s’està fent”. El polític socialdemòcrata va recórrer a les dades del pressupost per al 2013 per defensar aquest argument. “Creix en 350.000 euros, tot i els acomiadaments que s’han fet aquest any”, va denunciar.
Pel conseller del PS, això demostra que a RTVA no hi ha actualment “ni model ni una planificació d’estructura assumible”, dues condicions que, al seu parer, haurien d’acomplir-se abans de destinar els 5,3 milions d’euros necessaris per posar fi a la complicada situació financera per la qual passa la parapública. “Estem d’acord que s’ha de fer alguna cosa, però no pas que es tregui el deute sense haver assegurat abans una viabilitat futura de l’ens”, va apuntar.
Majoria i oposició al comú de Sant Julià de Lòria han fet un pas endavant per intentar llimar asprors i reconduir les relacions, en certs moments manifestament força tenses durant les sessions plenàries, que mantenen durant aquest mandat. Una representació de la majoria, entre la qual hi havia els cònsols, s’ha reunit aquesta setmana amb els dos consellers de la minoria socialdemòcrata per, en un principi, parlar de totes aquelles qüestions relacionades amb Naturlàndia i sobre les quals el PS havia sol·licitat informació. La trobada, però, i segons va detallar el socialdemòcrata Rossend Areny ahir al Diari, va servir per tractar “temes de forma i no de fons d’aquest mandat i per intentar assolir un clima de millor entesa”.
En aquest sentit, el conseller de la minoria va assenyalar que “els hem exposat la nostra queixa perquè no se’ns informa de certes qüestions” –ja ho han posat de manifest en diverses ocasions a les sessions de comú–, davant del qual els cònsols “s’ha compromès que les coses siguin diferents”. “Esperem que tot plegat serveixi per llimar asprors i que hi hagi un acostament de postures”, va declarar Areny, que espera que la trobada tingui d’ara endavant “un efecte positiu”. Des del Partit Socialdemòcrata lauredià, Areny i Josep Roig van voler ressaltar que “per nosaltres no serà que les posicions s’apropin i intentarem arribar a enteses, malgrat que continuarem controlant l’acció de govern de la majoria, que entén perfectament el nostre paper”.
ELS CUIDADORS D’ANIMALS
També durant la trobada, la cònsol major i el seu número dos, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, van posar a disposició dels consellers de la minoria informació i el personal de Naturlàndia per detallar-los com va anar el procés de selecció dels cuidadors de l’observatori d’animals del centre de la Rabassa (un dels treballadors contractats és el marit de la cònsol) i quins criteris es van seguir. Sobre l’afer, el PS va entrar a mitjan octubre una demanda d’informació al comú i una altra sobre les condicions contractuals de l’actual cap de gabinet dels cònsols, ja que temen que la incorporació s’hagi fet a través de la societat Camprabassa per encobrir un nou contracte.
La possibilitat que part del futur impost de la renda a les persones físiques (IRPF) pugui servir per nodrir el fons de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social no convenç, ni de bon tros, el grup socialdemòcrata.
Així ho van apuntar, en declaracions al Diari, tant el seu president, Jaume Bartumeu, com la consellera Mariona González. El cap de l’oposició posa en relleu que la proposta que estudia el Govern pot comportar incompatibilitats de caire jurídic, mentre que la parlamentària massanenca entén que seria barrejar dues coses molt diferents.
La possibilitat va sorgir arran d’una reunió de membres del grup demòcrata i de l’executiu amb l’expert en dret tributari Albert Collado. Consisteix, bàsicament, que part de la recaptació pel futur impost vagi directament a la caixa comuna de pensions per incrementar les seves reserves de fons. Des de l’executiu s’està avaluant l’opció, que no agrada gaire l’oposició.
D’una banda, Bartumeu remarca que, al seu entendre, “hi ha un problema entre legal i constitucional” que el fa tenir “dubtes raonables” sobre la viabilitat de l’aplicació de la mesura. I és que, segons explica el president del grup parlamentari socialdemòcrata, “el sistema legal no permet crear impostos finalistes”, com es podria entendre, en cas que s’apliqués la idea, que succeiria amb l’IRPF.
Tampoc no hi està d’acord Mariona González. La parlamentària massanenca defensa que “una cosa són les cotitzacions socials i una altra ben diferent l’IRPF”. Al seu entendre, aquesta possibilitat s’està estudiant per intentar solucionar diferències internes dins la majoria. “Tenen problemes a casa seva. No portaven l’impost al seu programa i ara miren d’arreglar la parcel·la”, apunta la consellera socialdemòcrata.
En el fons, el PS considera que la solució al futur problema de manca de fons per assegurar les pensions necessita una solució més global que no pas aquesta. “No es poden fer pedaços”, apunta Bartumeu, que és partidari de buscar “una sortida global”.
L’oposició socialdemòcrata al comú de Sant Julià de Lòria ha rebut amb satisfacció la decisió del Govern de modificar els plans inicials que es tenien per a l’avinguda Francesc Cairat, a partir de l’entrada en funcionament de les fases 3 i 4 de la desviació laurediana. En declaracions al Diari, el conseller Rossend Areny va expressar l’alegria pel canvi de projecte, ja que, com va recordar, l’original suposava una important pèrdua de places d’aparcament en una zona comercial clau per a la parròquia, fet que hauria pogut suposar importants inconvenient per als establiments i els seus propietaris.
Així, inicialment els plans presentats ara fa uns mesos pel ministeri d’Economia i Territori passaven per convertir en un tram amb tres carrils de circulació l’avinguda des de l’entrada sud al poble fins a la rotonda que, al costat de la plaça Laurèdia, servirà d’enllaç amb el primer tram de la infraestructura que es posarà en servei. Aquesta ampliació de sentits s’aconseguiria mitjançant l’eliminació dels llocs d’estacionament que actualment hi ha a banda i banda del carrer. En total, es perdien fins a 66 places d’aparcament, fet que havia aixecat la preocupació de l’Associació de Comerciants i Empresaris Lauredians (ACEL), inquietud compartida també per la força minoritària a la corporació.
És per això que, després que aquesta setmana la cònsol Montserrat Gil donés a conèixer el canvi de plans aprofitant la sessió ordinària del comú celebrada dijous, el conseller de l’oposició Rossend Areny no va poder amagar que “ens n’alegrem”. El polític socialdemòcrata va recordar, com ja havia exposat en anteriors ocasions, que “des del PS pensem que era una obra inútil”.
Una obra innecessària
I és que Areny posa en relleu que la mesura era provisional fins que no s’acabessin les fases 1 i 2 del vial. Amb tot, va explicar que no coneixen les raons que han portat el Govern a fer-se enrere. D’altra banda, es va mostrar convençut que pel volum de trànsit d’aquest tram de carretera no és necessari fer-hi tres carrils. “Les cues es fan a la plaça Laurèdia, però un cop passat aquest punt es manté el volum de trànsit, no s’incrementa, i mai hi ha hagut cap problema”, va remarcar.
D’altra banda, el conseller socialdemòcrata va manifestar que la mesura implicava la pèrdua d’aparcament en una zona comercial on “és necessari, ja que els productes que es venen són voluminosos i necessites transportar-los amb el cotxe”. Per últim, va assenyalar que no es pot oblidar que l’avinguda és una via urbana i que si s’haguessin fet els tres carrils s’hauria convertit en una “autopista”.