Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
El PS referma l'aposta per l'acord d'associació

Espai Econòmic Europeu o acord d’associació. Aquestes són les dues vies possibles d’acostament d’Andorra i altres petits estats a la Unió Europea proposades pel mateix organisme.

I des del Partit Socialdemòcrata s’entén que la millor opció és la segona, que, com va recordar el president del seu grup parlamentari, Jaume Bartumeu, és la que estan defensant des de fa anys. I mantindran aquesta posició en les futures trobades –probablement n’hi hagi alguna la setmana vinent– que s’han de celebrar amb l’executiu per buscar el consens necessari en aquesta matèria.

Justament, el comunicat de la Comissió Europea fet públic aquesta setmana va ser l’eix que va centrar la reunió que Bartumeu va mantenir ahir amb l’europarlamentària del Partit Socialista de Catalunya (PSC) Maria Badia. En la trobada, celebrada a al seu de la formació catalana a Barcelona, tots dos polítics van analitzar en profunditat el document, que van valorar molt positivament. Des del PS es considera que l’anunci fet per la Unió Europea “és una molt bona notícia” per a Andorra i, a més, “tal com està fet el document, es podrà accelerar el procés”.
Bartumeu va recordar que la proposta de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea és “la posició que sempre ha tingut el nostre partit”, i va mostrar-se satisfet pel fet que “es veu que ha anat avançant i la mateixa comissió la planteja com una opció amb viabilitat”. De fet, en un comunicat de premsa, el PS va posar en relleu l’impuls, el 2005, del llibre Donem forma al futur, basat en el treball dels catedràtics Blanca Vilà i Joan Clavera.

Sobre l’altra alternativa proposada des de la comissió, la d’integrar-se dins l’Espai Econòmic Europeu, el líder socialdemòcrata es mostra més escèptic i, de fet, ho argumenta recordant que “el mateix ministre de Finances ja la veu més complicada”.

És per això que amb vista al futur “continuarem defensant la via de l’acord d’associació”, va avançar Bartumeu, que confia de poder transmetre en persona al llarg dels propers dies aquesta voluntat al cap de Govern. En aquest sentit, el cap de l’oposició va reiterar que les relacions amb Europa no han de ser un tema on es vulguin buscar polèmiques de partit, sinó on cal “un acord polític nacional i un pacte d’Estat”. El líder socialdemòcrata al Consell General reitera que aquesta voluntat queda evidenciada pel “treball que fa mesos que fem”.

Futur viatge a Brussel·les

La trobada amb Badia també va servir perquè l’europarlamentària, que ja havia donat suport a Bartumeu el maig passat durant un viatge a Brussel·les per mantenir una reunió amb Luca Grippa, responsable de les relacions comunitàries amb Andorra al Servei Europeu d’Acció Exterior, hagi ofert a l’organització una nova visita del líder del PS al Parlament europeu, amb la finalitat de tractar amb altres diputats la nova perspectiva de reforçament dels lligams entre el Principat i la Unió Europea. L’objectiu del desplaçament “serà defensar Andorra i l’interès de l’Estat”, va remarcar el cap de l’oposició.

Activitat Comunal
El Sitca demana un o dos empleats alliberats per a les tasques sindicals

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) va explicar ahir que està preparant una proposta per aconseguir crear la figura del representant sindical alliberat de les seves funcions al comú. Segons va exposar el president del Sitca, Cristian Asensio, es tracta de poder equiparar- se als països veïns. “Pensem que pot ser molt positiu”, va indicar Asensio, que hi va afegir que “cada vegada el volum de treball al sindicat és més elevat, a part has de realitzar les teves tasques com a treballador del comú”. És per això que creuen que en una plantilla de 500 persones, “un o dos treballadors alliberats són necessaris”, i a més podrien donar suport al departament de recursos humans.

El president del Sitca va donar a conèixer la proposta durant una roda de premsa conjunta amb els consellers del PS del comú de la capital, Marc Cornella i Josep Vila, després d’haver mantingut una reunió amb ells per tractar els diferents temes que preocupen els treballadors de l’administració local. En aquest sentit, Marc Cornella va valorar positivament la iniciativa. Asensio va manifestar que encara no s’ha fet arribar cap proposta concreta a la majoria, si bé el tema s’ha posat sobre la taula i s’ha mostrat disposada a parlar-ne. “No ens han dit: ‘No hi estem interessats’, però tampoc ens han tallat les ales. Sinó que ens han comentat que quan ho tinguem es pot  negociar”, va detallar el representant sindical, que, no obstant això, considera que “és difícil” aconseguir crear aquesta figura perquè “penso que el país no està gaire preparat per tirar endavant una mesura d’aquestes”.

DUES OPCIONS
Des del sindicat es va reconèixer que malgrat que la proposta que s’està enllestint és la de poder comptar amb un o dos treballadors alliberats de les seves funcions, també hi ha una altra alternativa. Tenint en compte que hi ha 13 persones dins la junta, cadascuna amb 100 hores laborals(1.300 hores anuals en total) per dedicar-se a tasques sindicals, també es preveu la possibilitat de reorganitzar aquestes hores i donar més protagonisme a una sola persona. Així, “una persona tindria 900 hores l’any per treballar pel sindicat i la resta de representants en tindrien moltes menys”, va comentar Asensio.

D’altra banda, i pel que fa a la primera reunió mantinguda amb  els consellers del PS, tant el president del Sitca com Cornella van destacar que havia estat molt positiva, i van expressar la voluntat de mantenir les trobades de forma periòdica al llarg de l’any, de la mateixa manera que es fa amb els integrants de la majoria. “Estem convençut que el sindicat és un interlocutor molt vàlid per tractar temes de l’administració pública comunal”, va expressar Cornella, que hi va afegir que “se’ls ha de donar veu perquè treballen en temes interessants”. Asensio, de la seva banda, va indicar que si els consellers de DA els demanen de fer una reunió, també estan disposats a fer-la.

Pel que fa a la resta de qüestions tractades, es va expressar la necessitat de millorar el clima laboral en algunes àrees del comú i l’acord de les dues parts que els treballadors comunals han de ser presents en les negociacions per a la llei de la funció pública. Des del PS es va destacar també el fet que el sindicat pugui participar en els processos de selecció de personal, i es van remarcar les tasques fetes en prevenció i seguretat en el treball.

Consell General
Llei conjunta contra la violència de gènere

Els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata han acordat treballar conjuntament per entrar a tràmit l’any vinent, pels volts de la tardor, una proposició de llei específica per lluitar contra la violència de gènere. Així ho van anunciar ahir les conselleres Celine Mandicó i Mariona González, que van avançar la voluntat de rebre les aportacions de tots els agents implicats en la matèria, amb especial atenció a les associacions de dones. Un dels aspectes que es mirarà d’introduir al text serà la creació de la figura d’un batlle especialitzat en aquests casos.

I és que, des de tots dos grups, es considera que aquesta opció podria comportar importants avantatges en la lluita contra aquesta xacra. “Una persona de referència pot agilitzar la informació sobre una causa”, va apuntar Mandicó, mentre que González recordava que aquesta és una vella reivindicació de les associacions de dones, i que “permetria una formació continuada i una dedicació exclusiva per part d’un autèntic especialista”. El gran problema per fer això realitat, van explicar, seria que ara mateix la Llei de la justícia no ho permet. Tot i això, totes dues parlamentàries van deixar clar que el futur text “serà transversal” i, probablement, contemplarà modificacions en altres lleis.

Mandicó va posar en relleu que l’objectiu del treball conjunt “sense cap color polític” que es realitzarà a patir d’ara passa per aconseguir “crear mecanismes i accions per defendre els drets de les dones i dels seus fills” i, finalment, un text que englobi tots els àmbits possibles, des de l’atenció a les víctimes passant per la unificació de causes civils i penals i, fins i tot, l’atenció terapèutica als agressors. La consellera canillenca va deixar clara la importància que es concedirà a les associacions de dones. “Treballen directament sobre el terreny i saben les seves necessitats.”

Les conselleres també van avançar que no es descarta en cap moment que el text pugui obligar el Govern a incrementar els recursos destinats a atendre aquesta qüestió. “Des del servei ja s’ha dit que falta més gent, més formació i més material. No es regatejarà”, va afirmar Mariona González.

La idea de demòcrates i socialdemòcrates és tenir enllestit el text la propera tardor, d’aquí a un any. Llavors, es tramitaria i es miraria d’agilitzar al màxim el procediment perquè estigués en vigor ja el 2014.

Activitat Comunal
Proposta per tenir treballadors amb dedicació al sindicat

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) està treballant per presentar una proposta a la majoria comunal per a l’alliberament d’un o dos treballadors de les seves tasques perquè es puguin dedicar del tot al sindicat. Com va informar el portaveu del Sitca, Cristian Asensio, la demanda és per equiparar-se als països veïns i per poder fer front a l’elevat volum de feina del sindicat. Asensio va fer aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb els consellers socialdemòcrates de la capital, Marc Cornella i Josep Vila, que van convocar per informar que des d’ara es reuniran periòdicament per parlar dels aspectes que els afecten.

Aquesta setmana els consellers socialdemòcrates s’han reunit per primer cop amb els representants del Sitca. La voluntat és que els consellers es trobin periòdicament amb els representants sindicals per comentar els aspectes que preocupen els treballadors de l’administració comunal. De fet, el sindicat ja es reuneix periòdicament amb la majoria, i segons el portaveu del Sitca si Demòcrates per Andorra els ho ofereix també s’hi trobaran.

En la primera reunió un dels temes centrals ha estat la proposta que vol fer el Sitca a la majoria per aconseguir alliberar una o dues persones de les seves tasques. S’ha valorat la possibilitat que els tretze treballadors que ara tenen 100 hores d’alliberament sindical agrupin les hores i les acumuli una sola persona que s’hi dediqui totalment.

Aquesta, però, no és la prioritat. El projecte en què treballa el sindicat és que una o dues persones es puguin beneficiar de l’alliberament total de les seves tasques a la feina, sense que això afecti les hores sindicals que tenen els altres membres del Sitca. Els alliberats sindicals haurien de ser membres del sindicat triats per la junta, i es designarien per períodes de dos anys, després dels quals haurien de tornar a les seves tasques.

De moment han comentat el tema amb la majoria però no han presentat una proposta formal. El PS veu la proposta amb bon ull.

Activitat Comunal
El Sitca proposta la dedicació completa d'1 o 2 treballadors

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) està treballant per presentar una proposta a la majoria comunal per a l’alliberament d’un o dos treballadors de les seves tasques perquè es puguin dedicar del tot al sindicat. Aquest és un dels principals punts de què van parlar, segons va anunciar el portaveu del Sitca, Cristian Asensio, en la primera trobada que han tingut amb els consellers socialdemòcrates del Comú, Marc Cornella i Josep Vila.

De fet, el sindicat ja es reuneix periòdicament amb la majoria, i segons el portaveu del Sitca, Cristian Asensio, si Demòcrates per Andorra els ho ofereix també s’hi trobaran.

El projecte en què treballa el sindicat és que una o dues persones es puguin bene ciar de l’alliberament total de les seves tasques a la feina, sense que això afecti les hores sindicals que tenen els altres membres del Sitca. Segons Asensio, aquest pas seria per equiparar-se a altres països i per poder fer front a l’important volum de feina que tenen. Els alliberats sindicals haurien de ser membres del sindicat triats per la junta, i es designarien per períodes de dos anys, després dels quals haurien de tornar a les seves tasques.

De moment, tal com va puntualitzar el portaveu del sindicat, han comentat la qüestió amb la majoria però encara no han presentat una proposta formal. Per la seva part, els consellers del PS de moment han vist amb bons ulls aquesta proposta. La voluntat de les dues parts és que aquestes reunions esdevinguin periòdiques per poder tractar els temes que els afecten.

Consell General
DA i PS treballaran conjuntament un text contra la violència de gènere

Amb motiu del dia mundial contra la violència de gènere, que se celebra aquest diumenge, les conselleres generals de DA Celina Mandicó i del PS Mariona González van anunciar ahir que els dos grups parlamentaris treballaran conjuntament per elaborar una proposició de llei per eliminar aquesta xacra. Segons van dir, la iniciativa s’encara “sense colors polítics i amb la responsabilitat dels poders públics per afrontar aquesta situació”.

Tot i que Andorra disposa de recursos per atendre les persones víctimes de violència de gènere, les conselleres van assenyalar que volen “crear mecanismes i accions contundents” per defensar els drets de les dones i dels seus fills i garantir els principis de llibertat, igualtat, seguretat i no discriminació que ha d’assegurar qualsevol país avançat.

Mandicó i González van reconèixer que el treball està en una fase molt embrionària i que cal uni car criteris i de nicions sobre què es considera violència de gènere, clari car conceptes relacionats o crear un marc de coordinació entre tots els agents i serveis que participen en l’atenció a les víctimes, entre altres aspectes.

Entre els punts que ha d’abordar hi ha la revictimització de les dones i menors que han d’exposar les seves vivències a diversos agents, agilitzar les gestions per a la manutenció i crear un referent especialitzat a la Batllia que segueixi tota la informació sobre les causes, però també aspectes preventius i d’atenció i protecció posterior a les víctimes i als seus fills i d’educació “perquè els nens sàpiguen que és una violació contra la llibertat individual de les persones i dels seus drets”, va assenyalar González. També es preveu que permeti uni car les causes civils i penals, incloure l’atenció terapèutica als homes agressors i poder dotar la dona d’un advocat d’ofici.

La idea és fer una iniciativa molt transversal i multidisciplinària, tal com van posar en relleu les conselleres, i que segurament haurà d’incorporar disposicions que modi quin legislacions actuals en matèria social, d’educació, laboral, sanitària i penal.

La previsió dels dos grups parlamentaris és que cap al 25 de novembre del 2013 es pugui entrar a tràmit parlamentari la proposició i que es comenci a aplicar a principis del 2014. La voluntat expressada per Mandicó i González és treballar conjuntament i de forma periòdica amb les associacions de dones per fer “una bona llei, moderna, activa i efectiva” que doni la millor resposta a la lluita contra la violència.

Consell General
DA i PS impulsen una proposició de llei contra la violència de gènere

A les portes del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eradicació de la violència vers les dones, els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata han acordat impulsar conjuntament una llei contra la violència de gènere que sigui transversal, amb l'objectiu d'abordar aquesta qüestió des dels àmbits penal, social, educatiu i sanitari, i que incorpori qualsevol manifestació de violència, ja sigui física, psicològica o de tipus econòmic. El contingut de la llei es treballarà amb els diferents agents implicats, incloses les associacions de dones, i la voluntat de DA i el PS és que el text entri a tràmit parlamentari la tardor de l'any vinent, per ser d'aplicació a partir del 2014. A més d'unificar criteris, establir circuits d'actuació i coordinar i formar els agents per evitar l'anomenada «revictimització», que es produeix quan la víctima rep una atenció inadequada per part dels organismes responsables, els grups parlamentaris es plantegen la conveniència de crear una figura de referència a la Batllia per a casos de violència, que es formaria específicament per tractar aquestes situacions.

Les conselleres generals Celine Mandicó (DA) i Mariona González (PS) van ser les encarregades d'anunciar la decisió dels dos grups parlamentaris de treballar conjuntament una proposició de llei contra la violència de gènere. «És la responsabilitat dels poders polítics, crear mecanismes i dur a terme accions per defensar els drets de les dones i els seus fills de viure amb llibertat, igualtat i seguretat», va assegurar Mandicó.

La consellera demòcrata va recordar i reconèixer la «gran tasca» que està fent el Ministeri de Salut i Benestar i, més concretament, l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID). Amb tot, la futura llei és «necessària» perquè ha de permetre unificar criteris i coordinar les actuacions dels diferents agents implicats –principalment, Policia, Batllia, Hospital, treballadores socials, personal de l'EAID i associacions de dones– en les tasques de prevenció, detecció –tan precoç com sigui possible–, atenció a les víctimes i posterior reinserció.

«En aquesta lluita, no hi ha colors polítics». Una afirmació compartida per Mandicó i González. Aquesta última va remarcar la importància de comptar amb l'experiència de les associacions de dones en l'elaboració del text, per aconseguir finalment «una bona llei, moderna i efectiva, que doni la millor resposta integral» a les situacions de violència.

Activitat Comunal
El Sitca vol dos treballadors alliberats per a la feina sindical

Fins a dues persones alliberades vol la força sindical majoritària de l'administració pública de la capital. Amb situació similar a les que es donen als països veïns i plena dedicació a la tasca. El Sindicat de Treballadors del Comú d'Andorra la Vella està preparant una proposta per fer realitat que un o dos dels seus representants puguin concentrar els seus esforços només en la defensa dels drets dels treballadors.

Així ho va confirmar ahir el portaveu del sindicat, que va explicar que es troben desbordats de feina, motiu pel que necessiten de l'ajuda de fins a dues persones que puguin concentrar el cent per cent del seu temps en la representació. La justificació principal és que a la resta d'estats es fa així, i que «s'hauria d'equiparar» amb els models europeus.

Tot i que la proposta principal sigui aquesta, Asensio no descarta que tampoc la possibilitat que els 13 treballadors que ara tenen 100 hores d'alliberament sindical agrupin les seves hores i les acumuli una sola persona que s'hi dediqui totalment. Aquesta, però, no és la prioritat.

La persona o persones alliberades, va manifestar el portaveu sindical, haurien de ser afiliats al Sitca. I com a la junta no es pot romandre més de dos anys, en principi aquest seria el termini màxim.

La resposta que fins ara s'han trobat, va dir Asensio, és que «el país no està preparat per una mesura com aquesta». Però el portaveu del Sitca va fer èmfasi en què el volum de treball és cada cop més elevat.

El Sitca, a més, ha començat a fer reunions periòdiques amb el PS, segona força al comú de la capital, que ambdúes parts van qualificar de productives. El conseller socialdemòcrata Marc Cornella va confirmar la sintonia amb el sindicat, i va explicar que el clima laboral al comú i les accions per millorar-lo va estar una de les qüestions més àmpliament tractades entre ambdós interlocutors. Però també es va tractar la Llei de la Funció Pública o com garantir la transparència amb processos de selecció més eficients.

La dedicació horària dels representants sindicals va estar un dels temes centrals. Amb la possibilitat central de que aquestes dues persones puguin concentrar-se en la representació dels treballadors. Entre les funcions que el Sitca ha estat tractant es troben temes com els de les represàlies o l'assetjament als treballadors o treballadores, fins i tot d'índole sexual.

També es va parlar de les mesures per tractar als treballadors amb problemes d'alcoholisme, que segons Asensio són molt normals, no només al comú, sinó a qualsevol feina al país. I que s'ha de tractar com una malaltia. «És un problema que es dóna a tot arreu, no volem acomiadar en aquestes persones, sinó ajudar-es», va explicar Asensio.

Pla de jubilació / Una de les darreres accions que se celebren des del Sitca és el recentment estrenat pla de jubilacions per als treballadors del comú. De moment, de les 500 persones que treballen a la institució, unes 70 ja han demanat a BPA Assegurança, encarregada de tramitar els plans. Aquesta bona acollida significa que era necessària aquesta mesura, va refermar Asensio. Els treballadors poden adherir-se des dels 30 euros de participació mensual, que són descomptats de la nòmina directament i pels que reben interès en positiu cada any.

Activitat Comunal
El PS dóna suport al comú per fer Carlemany per a vianants

Els consellers de la minoria socialdemòcrata del comú d’Escaldes- Engordany donen ple suport a la proposta de la majoria de fer per a vianants l’avinguda Carlemany. Així ho va explicar la consellera Cèlia Vendrell, assegurant que “estem al costat de la majoria” perquè consideren que serà una mesura que “revitalitzarà l’eix comercial”. De fet, va assegurar que “si haguéssim estat a la majoria també ho hauríem fet”. Vendrell va indicar que entén que hi hagi gent que sigui “reticent al canvi pel neguit que el turista no els vegi”, però va remarcar que “crec que precisament, si es va a peu, passes més lentament i tens més temps d’apreciar els comerços”.

La consellera també va recordar que la proposta del comú preveu que tant els veïns com els clients dels hotels puguin accedir amb cotxe a l’avinguda si ho necessiten. A més, considera positiu que per Pasqua es faci “una mena de prova pilot” sense fer les obres definitives, de manera que si el resultat no és positiu “sempre ens podrem fer enrere”.

Un altre dels punts positius del projecte és, segons Vendrell, que permetrà revitalitzar la part alta, ja que el tancament serà fins a l’avinguda de les Escoles “i la gent pujarà fins allà a dalt”. D’altra banda, va indicar que la previsió del comú és embellir la zona “i no deixar-la de banda”.

Vendrell va reconèixer que hauria preferit que el procés s’hagués fet conjuntament amb Andorra la Vella, però que en cas que les negociacions no haguessin avançat, “nosaltres no ens podíem quedar bloquejats perquè ells no ho tenien decidit”, va exposar.


Activitat Comunal
Sans reclama al comú una còpia de les gravacions del ple celebrat el 4 d’octubre

El Partit Socialdemòcrata d’Encamp va informar ahir a través d’un comunicat que ha demanat per escrit a la corporació una còpia de l’àudio de la sessió de comú celebrada el 4 d’octubre passat. Durant el ple es va produir una disputa entre el cònsol menor, Jordi Torres, i el conseller de la minoria, Joan Sans, i algunes de les intervencions no van quedar recollides a l’acta. Així, en la següent sessió de consell, els integrants de la minoria van demanar que s’incorporessin les esmenes de l’oposició, però la majoria hi va votar en contra. Després d’aquesta actuació, Sans va entrar ahir la demanda per obtenir còpia de la gravació i “garantir la màxima transparència” de l’ordinació de funcionament. El conseller de la minoria considera que es va vulnerar el dret dels consellers a demanar constància en acta. De fet, en el comunicat del PS es va assenyalar que és la primera vegada des del 2004 que una acta no recull les esmenes de la minoria.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?