L’executiu va emetre ahir un criteri favorable a la proposició de llei del comerç entrada a tràmit parlamentari pel Partit Socialdemòcrata, si bé va advertir que caldrà fer-hi “nombroses modificacions” i “adaptacions” per adequar-la a les necessitats del teixit comercial del país i perquè s’acordi amb les tendències dels països veïns i del marc regulador de la Unió Europea.
Així ho va explicar ahir el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, que va justificar el criteri favorable del Govern, malgrat que gairebé es farà un text nou, en el fet que es tracta d’una llei llargament demanada pels sectors implicats. El ministre, que va insistir que el text té moltes mancances i qüestions que caldria modi car, va admetre, però, que té aspectes positius i que amb el treball al Consell General es pot convertir en una regulació “moderna i facilitadora”. En aquest sentit, Alcobé va incidir en la necessitat de treballar en paral·lel el projecte de llei de competència efectiva i de protecció del consumidor ja que “es complementen”.
Entre els aspectes en què el Govern no coincideix amb la proposició socialdemòcrata, Alcobé va destacar que hauria de ser una llei més àmplia, de totes les activitats econòmiques i no només del comerç. A més a més, pel que fa a la regulació dels terminis de rebaixes, fixada en un màxim d’un mes pels socialdemòcrates, l’executiu considera que hauria de ser més flexible per als comerciants.
També discrepen en la discrecionalitat que el Govern pot tenir a l’hora de xar els preus, pel gran nombre d’autoritzacions que preveu la proposició de llei, i també pel fet que permet que els no residents poden obrir negocis al Principat, mentre que el ministre d’Economia va recordar que això “no és el que preveu la Llei d’inversió estrangera”. Així mateix, consideren desproporcionades les sancions que proposa el PS i opinen que podrien ser més baixes per garantir que es facin efectives.
Així mateix, el Govern també ha detectat que en el redactat hi ha aspectes importants que no s’hi han inclòs, com són la regulació de les franquícies, l’obligació de venda o la regulació dels horaris de totes les activitats econòmiques i no només dels comerços. De fet, Alcobé va assenyalar que caldria fer una refosa de les diferents regulacions existents relacionades amb aquesta matèria, com és precisament la Llei d’horaris comercials.
Pel que fa a la segona proposició del PS, la relativa al comerç electrònic, l’executiu va decidir emetre un criteri desfavorable. Alcobé el va justi car a rmant que que “es tracta d’un text molt similar a la llei espanyola del 2002 i que no s’adapta a les necessitats actuals”.