Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Actualitat nacional
El PS crea una eina per donar veu als ciutadans

www.millorandorra.org, aquesta és la plataforma virtual que el Partit Socialdemòcrata (PS) ha posat en marxa per escoltar i donar veu als ciutadans, tal com van explicar ahir la primera secretària, Judith Salazar, i el secretari d’organització, Marc Cornella.

La pàgina web s’estructura al voltant dels catorze problemes que, segons l’Observatori, més preocupen els ciutadans, amb la intenció que facin arribar les seves propostes al voltant d’aquests temes i també puguin escollir la millor proposta. Es tracta, segons va comentar Cornella, d’una eina “viva” i per tant s’aniran modi cant els problemes sobre els quals s’opinarà en funció dels suggeriments dels ciutadans o de noves enquestes del Centre de Recerca Sociològica (CRES).


Actualitat nacional
El PS posa en marxa una plataforma per fomentar la participació ciutadana

El Partit Socialdemòcrata (PS) va presentar ahir una nova plataforma a través de la qual volen fomentar la participació ciutadana. Es tracta de Millor@ndorra (www.millorandorra.org), un canal per “recollir l’opinió dels ciutadans i poder-la traslladar a l’esfera política”, segons va posar en relleu la primera secretària, Judith Salazar.

D’aquesta manera, tal com va manifestar el secretari d’organització, Marc Cornella, els tres principis que regeixen aquesta nova plataforma són l’impuls de la participació ciutadana perquè tothom s’impliqui en la vida política, l’escolta activa per conèixer “de primera mà les preocupacions dels ciutadans” i l’aposta per la intel·ligència col·lectiva amb la idea que “moltes petites idees poden aixecar un país”.

Així, des de la formació política han recollit les catorze principals preocupacions de la ciutadania segons l’últim Observatori sociològic, i en funció d’aquests problemes elsciutadans podran crear i enviar propostes, votar la millor o compartir-les a les xarxes socials perquè hi hagi un debat al voltant d’aquestes qüestions. D’aquesta manera, segons va afegir la primera secretària, la proposta més votada serà recollida pel PS i sempre que estigui dins el seu codi ètic en faran el ressò necessari.

De la seva banda, Cornella va posar en relleu que es tracta d’una eina de fàcil ús que el que pretén és “canalitzar i entendre” les preocupacions dels ciutadans. És per aquest motiu que si bé ara es recullen els catorze problemes reflectits en el darrer Observatori, aniran variant i s’aniran actualitzant en funció dels suggeriments que facin arribar els ciutadans o bé a través de la publicació dels estudis sociològics.

Segons la va definir Salazar, es tracta d’una “plataforma de construcció ciutadana”, i en aquest sentit va posar en relleu que vol acostar la formació a la societat i alhora fer entendre que la “construcció del projecte de país” és una finalitat de tots els ciutadans.

En definitiva, des de la formació política aposten perquè aquesta nova eina serveixi per crear “nous ponts i vincles” amb la societat.






Actualitat nacional
El PS crea una pàgina web per recollir propostes ciutadanes

Fomentar la participació ciutadana i que es puguin fer propostes sobre els temes que més els preocupen i, a partir d’aquestes, debatre. Aquest és l’objectiu de la pàgina web www.millorandorra.org presentada ahir pel Partit Socialdemòcrata. La iniciativa ha de servir, segons la seva primera secretària, Judith Salazar, perquè “tothom, independentment de la seva nacionalitat o afinitat política, hi pugui dir la seva”. La formació es compromet a incorporar “a l’esfera política” aquelles propostes que recullin més consens sempre que respectin “els nostres principis i codi ètic”.

La creació d’aquesta plataforma virtual s’emmarca en un dels objectius defensats per l’actual executiva socialdemòcrata des de la seva elecció: acostar-se a la ciutadania. El secretari d’organització de la formació, Marc Cornella, va posar en relleu que es persegueixen tres principis bàsics. Primer, “impulsar la participació de la gent”, després, “fomentar l’escolta activa per veure què és el que realment preocupa” i, per últim, “apostar per la intel·ligència col·lectiva”. En aquest sentit, Cornella va assegurar que “moltes petites idees poden aixecar un gran país”.

Al web es podran llançar i opinar sobre propostes centrades en els catorze temes que, segons el darrer Observatori, més inquieten la població. Àmbits com per exemple la política, la falta de feina o la situació econòmica estan oberts. Posteriorment, aquestes idees es podran debatre a les xarxes socials, com ara el Facebook, amb les quals està enllaçat el web. Salazar va apuntar que no s’han marcat “expectatives d’usuaris”, però va deixar clar que “volem que la gent participi com més millor, que sigui activa i es mogui”.



Actualitat nacional
El PS llença un nou web de participació ciutadana

Una eina de participació ciutadana que feia temps que necessitava el país. Així va definir ahir el Partit Socialdemòcrata la nova pàgina a Internet que ha impulsat per fomentar les opinions de la gent. Tot i tractar-se d’un estri potenciat pel partit polític, volen desvincular aquesta iniciativa d’una ideologia o pensament, i fer que arribi a tothom. Siguin quines siguin les seves idees.

Amb el nom de millor@ndorra, per fer referència als usuaris que poden millorar la vida al país i viure millor, es tracta d’un portal on decidir quins temes són els que hi interessen a la ciutadania i com poder debatre al voltant d’aquests. «És una aposta per la intel·ligència col·lectiva», va explicar la primera secretària d’organització, Judith Salazar, que va refermar que tothom podrà participar, sigui quina sigui la seva nacionalitat, remarcant que «no és un portal oficial del PS, però sí que el posem a disposició dels ciutadans pel seu benefici».

Han volgut fer per aquesta pàgina a la xarxa una sèrie de temes de principal interès, que és el primer que es troba l’usuari al connectar amb l’adreça www.millorandorra.org. Allà es troben ordenats els temes que més importen a la població, on destaquen l’atur i l’economia del país, principals focs d’atenció. Baixant fins al medi ambient. Cadascun d’aquests grans temes tindrà diverses discussions promogudes per els mateixos usuaris.

El que realment importa // «No ens hem inventat els temes, és el que interessa a la ciutadania», van explicar ahir des del PS. I ho van manifestar així perquè els grans temes i el seu ordre corresponen al darrer estudi del Centre de Recerca Sociològica del país.

Tothom pot crear propostes. Preguntes senzilles o aspectes amb els que fer valoracions. Després es poden votar positiva o negativament. I finalment es poden compartir a les xarxes socials. Així, es poden fer denúncies, crides, demandes i altres aspectes per part de qualsevol ciutadà. A més, promoure el debat a les xarxes socials és un dels aspectes principals d’aquesta nova eina, que neix independentment. A més, des del PS afirmen que no s’esborrarà cap contingut polític mentre es faci amb respecte.





Consell General
L'adjudicació de l'estudi actuarial de la CASS, sota sospita

Els consellers del grup parlamentari socialdemòcrata sospiten de l’adjudicació a Patrigest de l’estudi actuarial de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Concretament, i en paraules del president del grup, Jaume Bartumeu, es tracta d’un «concurs estrany i atípic». Per això han demanat ampliar la demanda d’informació, i en funció del què els documents demanats revelin, no descarten demanar la nul·litat de l’adjudicació.

El primer que els «va sorprendre» va ser que l’adjudicació «d’un estudi d’aquest impacte no es fes per concurs», sinó que es fes per adjudicació directa, i a més a una empresa que en aquell moment era «desconeguda»: Patrigest. En el seu moment, la consellera socialdemòcrata Mariona González ja va fer una demanda d’informació a la CASS per tal que se li facilités còpia del contracte signat amb aquesta empresa, l’informe comparatiu que demostra que aquesta és la que millor s’adapta per a la realització del treball encomanat i l’acord del Consell d’Administració de la CASS que ho avala. Aquests documents han ampliat les sospites.

D’entrada, l’informe que hauria de justificar la contractació de Patrigest no està ni signat ni hi consta data, segons va afirmar González. Segons aquest informe, es van demanar ofertes a tres empreses «de reconeguda experiència professional, que mereixen la confiança de la CASS i que estan capacitades per realitzar l’encàrrec de manera òptima», el dia 8 de març. Concretament, es van demanar ofertes a Mora assegurances, a Patrigest informació financera (Vincles. Grup Crèdit Andorrà) i al Gabinete de asesoramiento económico y social. Només 10 dies després s’acabava el termini per lliurar les ofertes, el dia 19 de març. L’informe de la CASS també diu que la primera i la tercera empresa van declinar participar. Mora assegurances ho hauria fet mitjançant carta i el Gabinete per via telefònica. Per la consellera socialdemòcrata, el breu termini ja indica que «això trontolla», i encara va afegir que «la transparència comença a desaparèixer. A Bartumeu li «fa mal els ulls» el termini per presentar ofertes, i entén que les dues empreses declinessin presentar-s’hi, si tot plegat tenien «sis dies hàbils» per fer-les.

La segona cosa que no agrada als socialdemòcrates és la vinculació amb una empresa d’assegurances privada, que al seu entendre té interessos privats en les jubilacions. Per Bartumeu, hi ha una «evident incopatibilitat», i González va argumentar que el resultat de l’estudi pot ser diferent si s’és «part i jutge» o si s’és neutral.

Per tot plegat, González ha tramitat una nova demanda d’informació que complementi la primera. Així, demana còpia de les tres demandes d’ofertes fetes, de la carta rebuda de Mora assegurances declinant presentar-s’hi, de la proposta de col·laboració rebuda de Patrigest, i d’un document que acrediti els projectes similars elaborats per l’adjudicatària en temes de seguretat social andorrana. A més, també vol una còpia de l’informe original sobre la contractació directa, i com que ja han passat més de tres mesos des de l’adjudicació, es volen també els resultats de l’estimació de les obligacions de la CASS a data 31 de desembre del 2012.






 

Consell General
El PS vol aclarir si la CASS va fer una "designació disfressada" de Patrigest

Els socialdemòcrates han tornat a demanar informació sobre la contractació directa i urgent per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de l’empresa Patrigest Informació Financera, que forma part del grup assegurador de Crèdit Andorrà, per fer un estudi actuarial del sistema de pensions per valor de 92.000 euros.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i la consellera general Mariona González van explicar ahir que van decidir actuar en aquesta qüestió en constatar que l’adjudicació es va fer a una empresa “molt desconeguda en aquest àmbit” respecte a les altres dues a les quals també es va proposar el treball en un principi i que només es va donar un termini de deu dies per presentar les ofertes.

A més, segons Bartumeu, “tot apunta que aquí hi ha una evident incompatibilitat” pel fet que una asseguradora privada pugui fer un estudi de les pensions públiques i sospiten que hi ha hagut “designació disfressada de concurrència d’ofertes”.

Segons González, el grup parlamentari va quedar “sobtat” perquè un estudi tan complex en la realització i tan important per al conjunt dels ciutadans del país “no es fes a través d’un concurs públic i amb total transparència”. En tot cas els socialdemòcrates no van quedar satisfets amb la resposta a la demanda anterior feta al maig, i han decidit ara tornar a insistir en la qüestió. González va explicar, per exemple, que l’informe utilitzat pel consell d’administració per fer la contractació “no està ni datat ni signat”, motiu pel qual ara es demana còpia de l’original. “El que demanem és informació perquè aquells que feien gala de fer les coses amb total transparència ens estan donant en un any àmplies lliçons d’opacitat i de decisions com a mínim de dubtosa adequació als principis bàsics de contractació”, va aclarir Bartumeu.

L’origen de la contractació es remunta al 8 de març, quan la CASS va sol·licitar un pressupost a tres empreses que considerava capacitades per fer l’estudi actuarial: Mora Assegurances, Patrigest Informació Financera SLU (Vincles. Grup Crèdit Andorrà) i Gabinete de Asesoramiento Económico y Social SL. El termini per entregar les ofertes era el 19 de març, data en què la CASS rep una carta de Mora Assegurances en què declinava presentar-se i una trucada telefònica de Gabinete de Asesoramiento Económico y Social SL en què també es pronunciava en el mateix sentit. D’aquesta manera, Patrigest, que segons la CASS té experiència en projectes similars, era finalment l’única empresa que podia portar a terme l’estudi. “Donar deu dies a qualsevol empresa seriosa i prestigiosa perquè faci la seva oferta ja sembla una mica rar”, va opinar González.

El grup socialdemòcrata vol tenir ara còpia ara de les tres demandes d’ofertes fetes a les empreses, de la carta amb què Mora Assegurances va declinar presentar-se, i una síntesi de la conversa telefònica rebuda de Gabinete de Asesoramiento Económico y Social, així com la identificació de les persones que hi van intervenir. A més, es demana també còpia del document que acrediti els projectes similars en què ha participat Patrigest “i que han permès als ignorats o anònims responsables d’aquest informe avalar categòricament l’experiència de l’anomenada empresa en l’àmbit de la seguretat social”. Finalment, en vista que han passat tres mesos des de l’adjudicació, se sol·licita l’estimació a data 31 de desembre de 2012 de les obligacions de la CASS amb el col·lectiu de jubilats.

Bartumeu va assenyalar que en tot cas ha estat un concurs “estrany i atípic” i que quan el seu grup disposi de tota la documentació i l’hagi estudiat veurà “si es confirma que efectivament aquest concurs no ha estat tal i que hauria pogut ser una designació disfressada de concurrència d’ofertes”. González va recordar que una empresa del mateix grup bancari, Vincles, ha rebut l’encàrrec de fer l’estudi sobre els compromisos de jubilació amb els funcionaris.








 

Consell General
El PS dubta de l'adjudicació de l'estudi sobre la CASS
El grup parlamentari socialdemòcrata va posar de manifest ahir la incompatibilitat que suposa que Patrigest Informació Financera, empresa que forma part del grup assegurador de Crèdit Andorrà, elabori l’estudi actuarial del sistema de pensions de la Seguretat Social, ja que una asseguradora privada “pot tenir interessos directes i particulars en les futures modificacions legislatives”.

En una compareixença al Consell General, el president del grup, Jaume Bartumeu, i la consellera Mariona González van explicar que no troben suficient la informació que han rebut en relació amb aquesta contractació, i que n’han demanat més detalls perquè sospiten que ha estat una “designació disfressada”.

En aquest sentit, Bartumeu va destacar que l’empresa adjudicatària és “molt desconeguda en aquest àmbit”, a diferència de les altres dues entitats a les quals es va demanar ofertes, que són Gabinete de Asesoramiento Económico y Social, que ja va fer estudis sobre la CASS el 2001 i el 2009, i Mora Assegurances. I per aquest motiu, el PS vol saber com s’ha “avalat categòricament” l’experiència de l’empresa.

De la informació demanada a l’executiu sobre aquesta qüestió, també se’n desprèn que el termini per presentar pressupost per fer l’estudi actuarial de les pensions va ser de deu dies, termini que segons els socialdemòcrates “sembla una mica just” i va provocar que les altres dues empreses contactades es fessin enrere.

Consell General
El PS denuncia les adjudicacions del Govern
“Aquells que feien gala de fer les coses diferents i amb total transparència, ens estan donant àmplies lliçons d’opacitat i de dubtes bàsics sobre l’adequació al codi de l’administració.” El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i la consellera Mariona González van ser ahir molt crítics amb les adjudicacions del Govern (i de les entitats que hi estan estretament lligades, com ara la CASS).

I ho van exemplificar amb el contracte que al seu dia la Seguretat Social va signar amb l’empresa Patrigest- Vincles Grup Crèdit Andorrà per a l’elaboració d’un “informe sobre la contractació directa per a la generació d’un model intern a la branca jubilació i un estudi actuarial del sistema de pensions andorrà”. Amb els elements que el PS té sobre la taula hores d’ara, “es podria dir” que es tracta “d’una adjudicació directa encoberta a una empresa l’experiència de la qual és dubtosa”. Per aquest motiu, el grup socialdemòcrata ha fet una de manda d’informació amb la qual pretén aclarir com va anar tot el procés. I en funció de la documentació que rebin “potser passarem de l’es podria dir al direm”, va afirmar un Jaume Bartumeu que no va descartar que s’anul·li tot el procediment i es torni a fer.

Mariona González, que és la consellera que formalment fa la demanda (el PS també ha demanat a través del Consell General i el Govern que la CASS els faciliti el document amb les 78 recomanacions que fa per remodelar la parapública), va dir, per exemple, que l’informe que va servir de base perquè el consell d’administració de la CASS prengués l’acord de contractar l’estudi a Patrigest “no està datat ni firmat”. Va explicar que de la informació que els consta fins ara també s’hauria demanat una proposta a Mora Assegurances i al Gabinete de asesoramiento económico y social. A les tres firmes se’ls hauria donat deu dies de marge per fer les seves ofertes. I aquestes dues darreres haurien renunciat. El PS demana “còpia de les demandes fetes a les empreses” i, també, de les respostes obtingudes. Els socialdemòcrates, a més, van advertir d’un altre element: “Hi ha una evident incompatibilitat” entre Patrigest, que es dedicaria a fer assegurances privades entre altres coses, i la CASS. González va explicar que una asseguradora privada pot estar més o menys interessada a fer segons quins canvis a la Llei de la Seguretat Social per sortir-ne més ben parada.

El contracte, que supera els 90.000 euros, “ens va sobtar que no es fes a través d’un concurs públic”, segons González, que va coincidir amb Bartumeu que l’empresa triada els era, en principi, del tot desconeguda. Es tracta de la mateixa que ha fet l’estudi actuarial sobre les pensions de jubilació dels funcionaris. Com que una part de l’informe contractat ja hauria d’estar elaborat, el PS també el demana.






Actualitat nacional
PS i PSG creuen que hi ha alternatives a les retallades per sortir de la crisi

El secretari d’organització del Partit Socialista de Galícia (PSG), Pablo García García, va acabar ahir la visita que ha realitzat a Andorra durant el cap de setmana per donar a conèixer el projecte de la seva formació entre la comunitat gallega amb motiu de les eleccions autonòmiques del 21 d’octubre. El polític gallec va explicar les propostes del PSG en un acte que va tenir lloc al centre cultural La Llacuna i que va comptar amb l’assistència del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i el secretari d’organització del PS, Marc Cornella.

García i Bartumeu van coincidir en aquest acte que per créixer i sortir de la crisi hi ha alternatives a les polítiques de retallades que els governs de signe neoliberal estan aplicant en aquests moments.

El número 2 del PSG va qualificar la seva estada a Andorra com a “molt satisfactòria” perquè havia pogut comprovar que la comunitat gallega “viu i sent Galícia”, i va dir que el projecte dels socialistes gallecs compta amb totes aquestes persones que viuen al país. L’objectiu dels socialistes gallecs és desbancar de la Xunta en aquestes properes eleccions autonòmiques el Partit Popular (PP), que podria perdre la majoria absoluta si es confirmen les enquestes que han estat publicades per alguns mitjans de comunicació. “No és un moment d’experiments, sinó d’un Govern fort que no depengui dels pactes en la mesura que sigui possible”, va manifestar García.

El número 2 del PSG considera que la política que estan aplicant els populars des del poder, tant a la Xunta com al Govern d’Espanya a Madrid, “es basa purament en la retallada”, quan contràriament el que s’ha de fer és “generar riquesa i apostar pels sectors competitius que té Galícia”. En aquesta mateixa línia, Bartumeu va manifestar durant la presentació de l’acte que s’ha de plantar cara al neoliberalisme, cosa que estan fent socialistes i socialdemòcrates, i va explicar que hi ha una manera diferent de sortir de la crisi econòmica, que és “ajudar la gent davant la política de retallades, austeritat i patiment”.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata va destacar també el paper que han tingut en el desenvolupament d’Andorra els gallecs que havien vingut en la segona meitat del segle passat.

Actualitat nacional
El PSG defensa que hi ha alternatives a les retallades
El secretari d’organització del Partit Socialista de Galícia (PSG), Pablo García García, va acabar ahir la visita que ha realitzat al país durant el cap de setmana per donar a conèixer el projecte de la seva formació entre els residents gallecs de cara a les eleccions que celebra aquesta comunitat el 21 d’octubre.

El polític gallec va explicar les propostes electorals del PSG en un acte que va tenir lloc al centre cultural La Llacuna i que va comptar amb l’assistència del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i del secretari d’organització de la formació, Marc Cornella.

García i Bartumeu van coincidir en aquest acte que per créixer i sortir de la crisi hi ha alternatives a les polítiques de retallades que els governs de signe neoliberal estan aplicant en aquests moments.

Pàgina 96 de 97Anterior9697Següent
 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?