El Partit Socialdemòcrata (PS) ha estat present en aquesta edició de la fira per explicar, a través d’un tríptic que van repartir entre els assistents, la “retallada social” que representa el projecte de llei de la CASS actualment a tràmit parlamentari. “Sabem que hi ha molt desconeixement sobre aquesta qüestió i per això hem volgut fer aquest tríptic, molt explicatiu”, va indicar el primer secretari del PS, Pere López. Els socialdemòcrates consideren que la nova regulació en marxa “fa anar molt enrere algunes de les prestacions” i recorden que Demòcrates per Andorra (DA) no portava aquesta reforma al programa electoral. “Ens trobem davant d’un Govern que de manera constant incompleix el seu programa electoral, cosa que presenta seriosos dubtes de legitimitat”, va argumentar López. El tríptic fa referència a aspectes com la “retallada salvatge de les pensions de viduïtat temporals”, la “reducció brutal de les pensions d’invalidesa” o al fet que “s’incrementa el copagament”. L’assistència del PS a la fira ha servit també per fer “alguna afiliació nova” i contactar amb persones que havien deixat d’assistir a les reunions del partit, segons va dir López.
El Partit Socialdemòcrata (PS) va insistitr ahir en que, des del seu parer, el Govern no està suficientment legitimat per realitzar la reforma de la CASS o instaurar un IRPF, tal i com va informar l'ANA. El seu primer secretari, Pere López, va manifestar que estem «davant un govern que de manera constant està incomplint el seu programa electoral i que planteja seriosos dubtes de legitimitat». Aquestes declaracions les va fer en fer balanç de la presència del partit a la Fira d'Andorra la Vella, en la qual els militants de la formació van fer pedagogia sobre el que representa i comporta la reforma de la CASS plantejada.
Precisament l'‘objectiu del PS amb la seva presència a la 35a Fira d'Andorra la Vella «s'ha assolit», segons López, doncs s'ha pogut explicar a la ciutadania que s'ha acostat a l'estand les reformes que el Govern vol fer a la llei de la CASS i explicar el seu posicionament. Aquest no és altre que estar-hi en contra, perquè entenen que representa un pas enrere i una «retallada en drets socials i prestacions».
López va reconèixer que el PS està d'acord en que cal una revisió «de l'aplicació pràctica» de la llei aprovada el 2008 fruit d'un pacte entre totes les forces presents al Consell General en aquell moment, «però no podem estar d'acord amb la retallada i els passos enrere que es fan amb aquesta llei».
Més enllà, el primer secretari socialdemòcrata va manifestar novament que la de la CASS «és una reforma que DA no portava al programa electoral», com tampoc d'altres que està tirant endavant, i per tant «estem davant d'un govern que de manera constant està incomplint el seu programa electoral, i això planteja seriosos problemes de legitimitat», des del punt de vista del PS, que veu que el Govern engega reformes «mig d'amagat». En aquest punt, López va instar el cap de Govern ha explicar davant la ciutadania perquè està fent aquestes reformes «quan no les duia al programa electoral».
Des del PS s'entén que s'està precaritzant les pensions, es rebaixen les prestacions per baixa per malaltia i les familiars. Així mateix, López va valorar que «sobre els números de la CASS sempre s'ha fet molt alarmisme» i va opinar que cal parlar-ne «amb xifres, números, de realitats i veure quin és el paper de l'Estat». D'aquesta manera, «si es tracta d'estalviar per estalviar i retallar prestacions on hi ha necessitat perquè els números surtin millor, estem parlant d'un paper de l'Estat petit, que no existeix». López va acabar dient que «si únicament són criteris economicistes, cal que s'expliqui quin és el plantejament del nostre sistema de protecció social i sanitària».
Sóc andorrà, fa més de vint anys que visc a la parròquia d’Ordino, però la meva infantesa va transcórrer pels carrers d’Andorra la Vella.
El meu cor és andorrà però estic molt orgullós de tenir arrels catalanes, i aquests dies veig amb molta tristor com dia a dia, llegeixo crítiques d’andorrans a d’altres ciutadans que es posicionen a favor de la independència de Catalunya. Semblaria ser que per ser un bon andorrà has d’ignorar el que succeeix als nostres voltants, no tolerar la llibertat d’expressió d’altres col·lectius i només opinar sobre el que succeeix a Andorra.
Tota la meva família vàrem participar activament en la Via Catalana per la Independència, i puc dir que vaig sentir una enveja sana. Per què? Doncs perquè desitjaria que algun cop poguéssim sentir la mateixa unitat a Andorra. Va ser una experiència única, tothom il·lusionat pel mateix, sense diferències de classes socials, ni colors, ni orígens, un poble unit, lluitant pel seu futur. Per què vaig participar en la Via Catalana? En primer lloc, per respecte als meus avantpassats, i així mantenir viu l’esperit de lluita d’un poble que mai s’ha rendit. En segon lloc, per defensar una llengua, la meva, la nostra, la qual està sent maltractada darrerament. El català, la llengua oficial d’Andorra, crec que tots els andorrans hauríem d’indignar-nos quan la nostra llengua és atacada. I en tercer lloc, pel mateix motiu que vàrem participar en la manifestació organitzada per AD800, perquè si no estàs d’acord, no val quedar-se a casa criticant, no! Cal participar activament, i així donar exemple als nostres fills, perquè ells són el futur. Vaig estudiar a Catalunya, i mai m’he sentit com un nouvingut, el poble català és tolerant i respectuós, a Catalunya tothom té clar que si han crescut i han madurat com a país, té molt a veure amb la immigració.
Els meus pares fa més de 40 anys que van arribar a Andorra per obrir un negoci, un restaurant, i com ells molts catalans, francesos, portuguesos i d’altres, que en l’actualitat serien joves emprenedors o inversió estrangera, però a diferència de Catalunya, Andorra mai ha fet el possible perquè fossin un més, no van poder decidir sobre el seu futur o el dels seus fills fins passats 20 anys, encara que paguessin tots els impostos com qualsevol andorrà, aquí també haurien de reconèixer que s’ha crescut gràcies a la immigració, però malauradament no es diu o es diu amb la boca petita.
Tal com he dit anteriorment, sento molta tristor quan llegeixo comentaris als diaris com aquest, i l’escric literalment: “Enviat per andorrà; Ni sal, ni sucre, ni alcohol, ni fum, ni dones, ni caça, ni pesca. Colla de Perets López, de Noemís i de la vostra s__a m__e: RIU AVALL. Això és Andorra i així era abans que vosaltres hi arribéssiu. Us deixem treballar, viure i fins i tot us deixem fer política. Us donem la mà i agafeu el braç. Potser que els andorrans comencem a fer alguna cosa davant d’aquesta colla de nouvinguts que demanen la doble nacionalitat, davant d’aquests aprofitats que ens volen vindre a manar.”
L’únic que desitjo és que cada dia hi hagi menys gent que pensa així, però moltes coses de les que diu aquest missatge, succeeixen. Fa dos anys vaig participar en la política comunal, i malauradament em van fer sentir com un nouvingut a Ordino, només per ser d’Andorra la Vella, també vaig sentir comentaris com aquests –us deixem fer política –que era un aprofitat –ens volen vindre a manar. L’única intenció en participar de la política comunal era treballar per aconseguir una millor parròquia i més justa, mai no he pretès ser polític, únicament un ciutadà que fa política per millorar les coses, i l’únic que he aconseguit amb aquesta experiència ha estat no poder progressar professionalment al meu lloc de treball, per no ser del partit de la majoria. Per sort no necessito viure de la política com d’altres, que fa més de vint anys que viuen del cuento. La conclusió de tot plegat és que Andorra madurarà quan ningú en aquest país se senti un nouvingut, quan es reconegui que s’ha crescut gràcies a l’ajut de la immigració, i quan els residents tinguin drets des del primer dia.
Serem capaços algun dia de fer una via a l’andorrana per aconseguir un país que treballi unit i un futur millor per als nostres fills.
Diverses entitats vinculades al món de la política i la ciutadania han tingut presència a la fira i aquest diumenge han aprofitat per fer balanç.
A l'estand d'entitats, el portaveu d'AD800, Manel Montoro, es mostra satisfet pel bon ritme de recollida de firmes per recuperar el sistema de llistes electorals obertes. D'altra banda, el PS ha fet un balanç positiu de l'estand que tenia a la Fira d'Andorra la Vella i on ha explicat, sobretot, el que considera retallades socials que preveu la reforma de la Llei de la CASS proposada pel Govern.
Veure article original
El Partit Socialdemòcrata aprofita la seva presència a la Fira d'Andorra la Vella per llançar una campanya de sensibilització i conscienciació ciutadana «contra la retallada social que pretén tirar endavant el Govern de DA i la majoria parlamentària que li dóna suport».
Per aconseguir-ho, els socialdemòcrates han elaborat un tríptic explicatiu que descriu «les retallades que preveu la reforma de la llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social plantejada per Demòcrates per Andorra».
Ahir, el primer secretaris del PS, Pere López, i el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, van assistir a l'acte d'inauguració de la fira, on per primera vegada el PS disposa d'estand propi. López i Rios hi van rebre les diferents autoritats i fan fer entrega del tríptic La retallada social que hem de frenar, al cap de Govern, Toni Martí. Els socialdemòcrates tenen previst distribuir el document al llarg de tot el cap de setmana. López també va recordar ahir que «DA no portava al programa electoral que retallaria les prestacions socials».
Els dos polítics també van explicar en un comunicat que l'acció s'emmarca en la resolució que es va votar en el darrer Congrés del PS, en el sentit de treballar per «aconseguir un partit proper a la ciutadania, obert al diàleg amb els ciutadans que sap explicar les seves posicions ideològiques i la feina política que fa, i que és sensible als suggeriments de la gent».
Veure article original
El president del PS, Vicenç Alay, i el primer secretari de la formació, Pere López, van mantenir ahir una reunió amb representants del PSC. En concret, amb el líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, i amb l’exdiputat Miquel Iceta. Durant la trobada, es va abordar la situació política actual al Principat i també es va explicar el procés intern viscut pel partit en els darrers mesos i que va culminar amb la sortida de membres històrics, entre els quals Jaume Bartumeu, que, fins llavors, havia liderat les relacions exteriors.
I, justament, en la voluntat de reprendre aquestes relacions s’emmarca la trobada d’ahir, igual que la mantinguda amb membresdel Partit Socialista francès ara fa uns mesos a París pels consellers David Rios i Rosa Gili. La intenció, va explicar Pere López, “és tenir aquests lligams de conversa i col·laboració alhora que coneixem les qüestions que afecten una banda i l’altra”. El primer secretari socialdemòcrata va remarcar que, de les formacions andorranes, “el PS és qui és a la Internacional Socialista”.
Durant la trobada, es va explicar a Navarro i Iceta “els avenços fets en matèria fiscal i econòmica, engegats quan estàvem al Govern”, així com se’ls va transmetre “la preocupació per les reformes de la CASS i la llei de serveis socials, que són una retallada dràstica de drets”. També es va acordar trobar fórmules “per treballar plegats en temes que puguin ser d’interès per a la zona”.
La ronda de contactes continuarà al novembre a Madrid. Llavors, hi ha prevista una trobada amb el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha demanat al Govern una còpia de la planificació de guàrdies del departament de cirurgia ortopèdica i traumatologia de l'hospital dels darrers deu anys i la càrrega horària dels professionals.
Després de l'acomiadament de dos traumatòlegs del SAAS, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha tramitat una demanda d'informació sobre la feina del departament dels darrers deu anys. Segons un comunicat, el grup parlamentari vol més informació per si l'esdeveniment ha pogut afectar la qualitat dels serveis sanitaris.
També ha presentat una segona demanda d'informació perquè la CASS els faciliti l'anàlisi duta a terme en la missió d'inspecció sanitària i social que es fa dins el marc de cooperació França-Andorra. Demana els resultats del treball dut a terme per l'inspector francès Patrick Gohet per ajudar a implantar un sistema d'inspecció al país.
Veure article original
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va presentar ahir quatre reserves d’esmena a la proposició de llei de morositat perquè considera que el text legal acordat en comissió portarà cap a “una llei descafeïnada, que beneficiarà uns pocs i que no aconseguirà els objectius establerts”.
Una vegada la comissió legislativa d’Economia ja ha conclòs el treball d’anàlisi de les esmenes, Rios lamenta que només una de les deu esmenes presentades pels socialdemòcrates ha estat acceptada pel grup de la majoria i pel grup mixt. En aquest sentit, els socialdemòcrates consideren que els canvis plantejats a la proposició de llei incorporaven moltes millores i beneficis “que no s’han volgut tenir en compte”.
És per aquest motiu que el grup socialdemòcrata ha formulat quatre reserves d’esmena per, com a mínim, poder-ne discutir la idoneïtat en el ple del Consell General.
Una de les reserves d’esmena dels socialdemòcrates defensa eliminar l’opció de fer contractes amb pagaments a 90 dies i una altra, reduir progressivament el termini de pagament de 60 a 30 dies. També es pretén penalitzar els empresaris que generin morositat voluntària mitjançant interessos de mora prou alts per ser “dissuasius” i incorporar la possibilitat de la mediació per resoldre conflictes, i evitar així la via judicial.
L’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va rebre ahir a la tarda al Palau Episcopal una representació del Partit Socialdemòcrata. El president de la formació, David Rios, i la consellera general, Rosa Gili, van presentar a Vives les línies bàsiques del nou projecte socialdemòcrata després de la marxa d’una part dels militants del partit la passada primavera. “Ha estat una trobada cordial, respectuosa i distesa”, va assenyalar Rosa Gili al Diari, recordant que la visita s’havia sol·licitat “fa temps” arran del trencament de la formació. Durant la trobada, els representants del Partit Socialdemòcrata van informar al Copríncep de la posició del partit respecte a qüestions polèmiques com ara la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe i la despenalització de l’avortament. En el cas dels socialdemòcrates, les dues favorables.
Del que no es va parlar, segons va assegurar Gili, és de l’homilia de l’arquebisbe al santuari de Meritxell el 8 de setembre passat, diada nacional. Des dels serveis del Copríncep episcopal es va remetre un comunicat de premsa en què s’informava de la trobada amb els representants dels PS. Segons l’escrit, Vives, Rios i Gili “han parlat de l’actual situació parlamentària i de la circumstància política al Principat d’Andorra”.