Al següent link podreu veure l'entrevista a Joan Sans, conseller a la minoria del comú d'Encamp, al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d'Andorra: Ara i aquí 2.0.
També podeu descarregar l'arxiu d'àudio de l'entrevista visitant aquesta plana web: cafè de l'Ara i Aqui amb Joan Sans.
La retirada de les subvencions dels llaços d'animació va ser un dels temes centrals de la reunió de poble que PS i Independents d'Encamp va fer ahir a la nit. El conseller de la formació a l'oposició, Joan Sans, va destacar que és l'única parròquia que no cobreix aquest servei i defensa que s'ha de trobar la forma de finançar-ho. També va recordar que, gràcies a la seva acció a l'oposició, s'ha evitat que el comú avalés un préstec amb propietats comunals.
Al darrer consell de comú d'Encamp es va posar sobre la taula el descontentament dels usuaris dels llaços d'animació. La corporació va retirar les subvencions a les dues empreses privades que els gestionen, de forma que els preus s'han apujat.
Ahir a la nit, en una reunió de poble de PS i Independents, Joan Sans va assegurar que aquest gest converteix Encamp en l'única parròquia en què el comú no cobreix el servei d'acompanyament entre tres i sis anys. Va afirmar que "el que no es pot fer és incrementar els preus dels serveis públics, que la gent només tingui l'opció del privat, i que hagi de trucar a la porta d'un departament de socials".
Sans va proposar redactar un conveni nou amb les empreses gestores dels llaços renegociant les condicions en funció dels recursos de què disposi el comú. A banda, Joan Sans va recordar que ha estat gràcies a la seva acció d'oposició que s'ha evitat que el comú avalés un un préstec de cinc milions d'euros amb tres aparcaments comunals, cosa que hauria suposat l'incompliment del codi de l'administració.
Sans, a més, va manifestar que la majoria tampoc ha anunciat a què es destinarien aquests diners i apunta que podria ser per aconseguir tancar l'exercici sense dèficit.
El conseller socialdemòcrata també recel·la que encara no té cap informació sobre els pressupostos del 2014, que s'han d'aprovar a la propera sessió de comú, de desembre
Veure article original
El conseller socialdemòcrata al Comú d’Encamp, Joan Sans, va convocar ahir una reunió de poble amb l’objectiu d’apropar als ciutadans la funció de control que exerceix al Comú. Sans va reiterar les seves crítiques a la política social que fa la majoria, principalment en relació amb la retallada dels 160.000 euros de la partida de Social que es dedicaven a subvencionar les guar· deries privades. El conseller va indicar que això posa en risc la cohesió social i va lamentar que la majoria digui que no subvenciona altres empreses privades quan això no és cert.
En aquest sentit va esmentar alguns exemples, com pot ser la iniciativa de promoció turística Terror Experience o la col·laboració amb Inpub. Davant d’aquest fet, el conseller es va preguntar per què no es vol col·laborar amb empreses privades que ofereixen serveis socials que el Comú no cobreix.
A més, Sans va indicar que aquesta retallada de les subvencions afecta l’economia d’Encamp ja que molts ciutadans aposten per utilitzar el servei d’altres parròquies que és gratuït, com per exemple a Escaldes-Engordany, i això fa que els comerços de la parròquia se’n ressentin i de retruc es redueixin els ingressos del Comú.
En la reunió de poble també va lamentar que la corporació no tingui cap proposta concreta per a la reactivació econòmica ni tampoc en l’àmbit turístic. En aquest sentit va remarcar que hi ha molt bona feina tècnica però encara no s’ha marcat una línia estratègica.
Per altra banda, el conseller del PS va assenyalar que a hores d’ara no hi ha els pressupostos sobre la taula i, per tant, veu difícil que l’oposició hi pugui fer aportacions. En relació amb les finances comunals, Sans es va mostrar molt crític amb la voluntat de la majoria d’augmentar en 5 milions d’euros l’endeutament del Comú fent servir com a aval infraestructures comunals, un aspecte que s’ha descartat. Tot i així, va recordar que l’equip de govern va anunciar la intenció de buscar altres fórmules. Per aquest motiu va assenyalar que tem que l’endeutament pugui augmentar en els propers anys.
El conseller va lamentar la poca comunicació del Comú envers la ciutadania i va plantejar la necessitat que la corporació cosulti la població sobre “decisions arriscades” que vol impulsar.
Finalment va alertar sobre l’impacte que tindrà la reforma de la Llei del patrimoni cultural impulsada des de la reunió de cònsols.
Sans va remarcar que la reunió d’ahir no tenia com a objectiu anar contra l’acció comunal sinó que pretenia acostar-se als ciutadans.
El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar, divendres passat, deu esmenes a la modificació de la Llei qualificada d'incapacitació i organismes tutelars i onze esmenes a la modificació de la Llei d'exercici de les professions liberals. Els socialdemòcrates volen que els desacords entre tutors legals en incapacitacions s'hagin de resoldre judicialment.
Les esmenes presentades per la consellera general socialdemòcrata, Mariona González fan referència a punts concrets com que la titularitat del càrrec, que quan recaigui en més d'una persona s'ha de fer amb una «actuació conjunta», i no «mancomunada» com diu el text presentat pel Govern, ja que ho considera poc concret.
D'altra banda, González proposa que quan no hi ha un acord entre els tutors, aquest s'hagi de resoldre judicialment, «sense recurs ulterior i amb l'audiència prèvia dels tutors i de la persona tutelada, si té prou coneixement, i en tot cas, si té més de catorze anys i es tracta de la tutela d'un menor».
Pel que fa a la modificació de la llei d'exercici de les professions liberals i de col·legis i associacions professionals, González Va presentat onze esmenes amb l'objectiu de fer «canvis de forma que atorguen una major seguretat jurídica a l'articulat».
COMUNICAT DE PREMSA
PS+Independents organitza una reunió de poble a Encamp, el dijous 21 de novembre, a La Valireta
Amb el lema "El PS té Encamp al cap", el comitè local dels socialdemòcrates + Independents organitza una reunió de poble el dijous 21 de novembre, a la sala La Valireta, a les 21.30 hores.
Durant la reunió de poble està prevista una breu presentació del conseller socialdemòcrata del Comú d'Encamp, Joan Sans, que informarà del treball que s'ha dut a terme des de l'oposició durant prop de dos anys de mandat d’Units per al Progrés + Demòcrates per Andorra. En aquest sentit, Sans farà públiques, entre altres, les accions de la majoria comunal amb els canvis en polítiques socials, les arriscades fórmules d'endeutament oferint béns públics com a garantia hipotecària, les mesures per a la reactivació econòmica de la parròquia o la preocupació per la protecció del patrimoni cultural.
Tot seguit, es donarà la paraula als assistents a l'acte ja que l'objectiu principal de la reunió de poble "és escoltar els neguits i les preocupacions de totes les encampadanes i encampadans que viuen a la parròquia", assegura Joan Sans.
Properament també està previst organitzar una altra reunió de poble al Pas de la Casa.
Andorra la Vella, 18 novembre de 2013
Les retallades socials per mantenir el deute comunal, el crèdit bancari de cinc milions que el cònsol Jordi Mas vol demanar perquè la corporació tingui més marge de maniobra, o la preocupació per una major proximitat institucional amb el ciutadà són algunes de les qüestions que es tractaran dijous vinent en una reunió de poble organitzada pel PS encampadà. Així ho va fer saber el conseller socialdemòcrata al comú, Joan Sans, durant una entrevista a l’espai Parlem-ne de COPE Andorra-AD Ràdio, en què també va denunciar la “incapacitat” de la majoria per convocar trobades d’aquest tipus per tal d’acostar l’actualitat de la corporació als ciutadans.
“No han estat capaços de convocar una reunió de poble per explicar la polèmica de la retirada de les subvencions a les llars d’infants”, va denunciar Sans, que va remarcar que aquesta és una de les qüestions que més el neguiteja. “L’únic compromís que ha complert l’equip de govern ha estat mantenir el deute, però ho ha fet a costa d’algunes retallades socials que no toquen”, va afegirhi el socialdemòcrata.
Així, Sans va apuntar que el reglament d’ajudes socials que es va aprovar recentment ha servit “com a trampa: que hi hagi un reglament de caràcter social no vol dir que s’hagin d’incrementar els preus públics de determinats serveis”. I es va mostrar decebut per la manera com s’han retirat les
subvencions a les escoles bressol. “S’han tallat de cop, sense cap mena d’anàlisi prèvia, i s’insta les famílies més desafavorides a anar a fer cua als serveis socials. Ho trobo pervers”, va remarcar. El conseller socialdemòcrata va lamentar igualment que “[l’equip de govern] amaguen aquestes
mesures amb el discurs que no es pot subvencionar empreses privades”, quan, al mateix temps “hi ha a d’altres empreses que sí que estan subvencionades pel comú, però que no es toquen”.
Quant a la sol·licitud del crèdit de cinc milions, Sans va recordar que ell mateix ja va advertir la majoria que “va en contra del Codi de l’administració, que no es podia fer d’aquesta manera”, oferint com a garantia un aparcament propietat comunal. “No em van fer cas i després se’ls va denegar aquest crèdit”, va recordar Sans, que opina que “decisions d’aquest tipus, que afecten els béns de tots, haurien de ser consultades a la població”.
Precisament la comunicació entre el comú i la ciutadania centrarà el tercer eix temàtic de la trobada. Arran de la renovació de les dues pàgines web de la parròquia –una de caràcter turístic, l’altra més institucional–, va criticar que aquestes pàgines “van a l’inrevés que la resta de webs comunals”, ja que les d’Encamp “són les úniques on no es poden consultar les actes del comú, ni hi ha la possibilitat de fer arribar peticions, dubtes o consultes als cònsols o als consellers”.
El conseller del Partit Socialdemòcrata (PS) al Comú de Sant Julià de Lòria, Rossend Areny, exigeix a la majoria que expliqui a la ciutadania en una reunió de poble el pla de viabilitat previst per a Naturlàndia, “ja que no s’està fent al consell d’administració ni al ple del Comú”. Areny, acompanyat del membre del comitè executiu Bruno Bartolomé, va donar a conèixer ahir les iniciatives preses arran de “la mala gestió” de l’ecoparc. Els socialdemòcrates consideren que una reunió pública seria “un acte de democràcia i transparència”, ja que “des de fora la situació comença a semblar alarmant o dramàtica”.
Segons el conseller comunal, la majoria afirma que s’està fent un nou pla de viabilitat “però nosaltres no hem vist ni el vell ni el nou, i comencem a dubtar que el document hagi existit mai”. “L’actual majoria flota en un mar de dades irreal, canviant, i és incapaç de dir cap a on va aquest projecte, que ha fet que el Comú ja passi de 20 milions d’euros de deute i que durant un any i mig de mandat s’hagi incrementat en més de tres milions d’euros”, va assenyalar Areny.
El nou pla de viabilitat serviria, segons va explicar la cònsol major al conseller comunal dilluns en una reunió, per renegociar amb les entitats financeres i aconseguir un finançament a més llarg termini. Això vol dir, segons Areny, que “els vuit milions negatius que té la societat no faran sinó créixer”. La cònsol major va dir també a Areny durant la trobada que encara no s’han contractat els nous auditors, però el PS dubta que no s’hagi fet ja i que siguin “afins” amb la finalitat “de defensar-se de la darrera auditoria”.
El PS critica que Camprabassa SA hagi contractat un director sense concurs públic “i operant des de l’amiguisme una vegada més”, i també que la persona elegida sigui de fora d’Andorra quan al país hi ha gent amb contactes suficients que pot fer aquest treball. Sobre aquest punt, Areny va presentar dilluns passat una pregunta en què demana quin ha estat el procés de selecció. PS-Independents també té previst demanar al teixit comercial i hoteler si Naturlàndia a ple rendiment ha significat un increment real del volum de negoci, “com es va prometre des de la majoria d’UL anterior i actual”. Finalment, Areny va reclamar de nou la presència dels membres de l’oposició als consells d’administració de les societats participades.
El conseller de la minoria socialdemòcrata a Sant Julià de Lòria, Rossend Areny, ha entrat a secretaria del comú una sèrie de preguntes sobre Naturlàndia adreçades a la cònsol major, Montserrat Gil. Concretament, Areny demana informació sobre la contractació d'un director per al parc d'animals i la relació amb una consultora per la redefinició del projecte. El comitè del PS a Sant Julià, de fet, va més lluny i demana una reunió de poble perquè la majoria expliqui la situació de Naturlàndia.
Que el comú s'expliqui sobre Naturlàndia. Aquest és l'objectiu de les preguntes que Rossend Areny ha entrat a la corporació laurediana. Se centren, sobretot, en la contractació d'un director per al parc d'animals i d'un assessor estranger per redefinir el projecte, que considera que no s'ha fet de forma adient. Areny també demana que se'ls faci arribar els dos plans de viabilitat: l'antic i el que s'ha fet, tenint en compte les xifres del parc a final de l'estiu. De fet, ha emplaçat la majoria a convocar una reunió de poble per fer pública tota la informació referent a Naturlàndia: "Que el pla de viabilitat es presenti públicament al conjunt de la ciutadania, ja que no s'està fent als fòrums que ja hi ha a data d'avui. I entenc per fòrums, els consells d'administració de la societat i el ple del comú amb els consellers de la majoria i la minoria".
Areny reitera la demanda que els consellers de la minoria formin part dels consells d'administració de les tres societats participades pel comú. Una petició que va comunicar personalment a la cònsol major, Montserrat Gil, en una reunió que va tenir lloc dilluns passat. Segons Areny, en aquesta trobada, Gil es va comprometre a fer una reunió mensual per informar-lo de les qüestions que la minoria socialdemòcrata cregui convenients.
El conseller socialdemòcrata també ha anunciat que des del comitè parroquial demanaran als comerciants en quina mesura Naturlàndia els ha incrementat l'activitat.
Veure publicació original
El grup parlamentari socialdemòcrata ha informat, en una nota, que el Govern ha incrementat en un 50% el personal de relació especial des del març del 2012 fins al setembre del 2013. En aquest període de temps s’han sumat una desena de persones més, segons els socialdemòcrates, i això ha comportat un increment del 43% de la despesa. Així, la partida ha passat dels 923.744 euros anuals a 1.320.577 euros, fet que els socialdemòcrates consideren “inadmissible i qüestiona seriosament la política de contenció econòmica del Govern”.
La consellera socialdemòcrata Mariona González va presentar una demanda d’informació en aquest àmbit. Una vegada rebuda la informació, els socialdemòcrates “han constatat amb indignació l’augment del cost del personal de relació especial ja que representa una flagrant contradicció amb la política de retallades socials que està impulsant l’executiu”. D’una banda, el personal de relació especial ha passat de 22 a 33 persones, cosa que representa un increment del 50%. En conseqüència, els salaris mensuals per aquest concepte han passat de significar un cost global de 71.057 euros a una despesa de més de 100.000 euros (101.582). D’altra banda, també destaca que s’ha augmentat la nòmina de personal de relació especial del gabinet del cap de Govern en un 12%. A la vegada, si la comparativa es fa tenint en compte que un dels efectius de relació especial del març del 2012 en l’actualitat és secretari d’Estat, aleshores l’augment de la despesa del gabinet d’Antoni Martí arriba al 73%.
Igualment, el grup socialdemòcrata lamenta “la manca de transparència” del Govern, en haver donat la informació “a mitges” sense especificar els noms i cognoms del personal de relació especial. Per aquest motiu, González va tramitar ahir una demanda de complement d’informació perquè el Govern faciliti aquesta documentació.
El Govern va precisar ahir que el grup socialdemòcrata ha comptabilitzat totes les relacions especials que han prestat els seus serveis durant aquest període sense tenir en compte que no ho han fet de manera simultània. Així, a data 13 de novembre del 2013 el Govern compta amb 32 relacions especials, cosa que suposa un increment de 10 respecte al 16 d’abril del 2012. “Cal tenir present que vuit d’aquestes deu persones ja prestaven els seus serveis a l’administració en qualitat de treballadors públics però que s’ha revisat la seva relació contractual en canviar de funcions.”
Pel que respecta a les relacions especials del cap de Govern, a data 13 de novembre n’hi ha quatre, la mateixa xifra que el 16 d’abril del 2012. La despesa en salaris de les relacions especials del gabinet del cap de Govern ha caigut un 8,4% durant aquest període.