La consellera de la minoria del Comú d'Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, en una entrevista a l'ANA, va assegurar que «nosaltres tindríem més ganes» de tirar endavant l'aparcament subterrani de la plaça Santa Anna i el nou del Falgueró. Vendrell considera que són inversions profitoses per a les dues zones de la parròquia, però creu que el Comú no les durà a terme «perquè no es vol endeutar més i no vol utilitzar les pòlisses de crèdit que tenim a disposició». La consellera de PS+Independents va afegir que «nosaltres tindríem una visió més a llarg termini», i segurament «no reduiríem el deute com ells» perquè són inversions amb retorn i són zones estratègiques per a la parròquia on cal facilitar l'accés als vehicles perquè vingui més gent.
La consellera de PS+Independents al Comú d'Escaldes-Engordany creu que «tot i que estem en un moment en què falten diners, s'ha de mirar més a llarg termini», com també creu que s'ha de tornar a habilitar un aparcament al Falgueró per donar servei a la zona de Fiter i Rossell, ja sigui subterrani o superficial. «S'ha de mirar com es pot finançar i s'ha de fer, perquè és una inversió que tindrà un retorn per a les arques comunals».
També en matèria d'aparcaments, Vendrells va dir que s'hauria de mirar de fer alguna cosa a la part alta, i va posar de manifest que a la plaça Santa Anna hi ha un petit aparcament amb la possibilitat de poder comprar l'espai per fer-ne un de subterrani. En canvi, «com que el Comú no es vol endeutar més i no vol utilitzar les pòlisses de crèdit que tenim a disposició, jo crec que no ho farà».
En aquest sentit, Vendrell va assegurar que «nosaltres tindríem més ganes de fer-ho», perquè hi hauria una visió més a llarg termini, i segurament no reduirien tant el deute perquè s'intentarien fer aquestes dues obres, ja que entenen que són estratègiques per a la parròquia.
La consellera de la minoria, a més, va destacar la important reducció de les inversions per al 2014, perquè el principal objectiu de la majoria és reduir el deute, i per tant «només s'estan fent manteniments i amb la pròpia brigada del Comú». Tot i això, Vendrell prefereix que incloguin poca cosa al pressupost i es faci, que no pas que diguin que ho faran i no es porti a terme, com ha passat el 2013 amb les voreres de l'avinguda Carlemany.
Pel que fa a la part alta, des de la minoria consideren que la zona no està prou incentivada, que és difícil compaginar vianants i vehicles i que les façanes no són gaire agradables a la vista. Vendrell celebra el projecte de les basses d'aigua termal, tot i que hauria preferit situar-les més amunt i que també s'adeqüés el brollador del Roc del Metge. A més, es mostra convençuda que «cal indicar que Escaldes és una vila d'aigües termals» fent publicitat des del carrer de la Unió i per tota la parròquia.
“Una situació inacceptable.” Així va qualificar el primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, la davallada d’ingressos provinents del sector financer que ha provocat la substitució de l’antic ISI per l’impost general indirecte. Per això, va avançar que el grup parlamentari que encapçala David Rios té previst entrar a tràmit, dilluns vinent, al Consell General una proposició de llei per modificar l’IGI bancari perquè s’acabi recaptant una xifra similar a la d’anys anteriors.
Amb les dades de la liquidació pressupostària del Govern fins al tercer trimestre del 2013, López va quantificar l’efecte concret que han provocat els canvis tributaris a les arques estatals. Fins al 30 de setembre, els ingressos per la imposició indirecta provinent dels bancs han caigut en gairebé 22 milions. “Estimem que a final d’any, s’hauran estalviat uns 20 milions”, va afirmar el dirigent socialdemòcrata durant l’habitual roda de premsa setmanal.
La clau de volta, va recordar, rau en els canvis “fets per les esmenes de DA” a la proposició inicial presentada pel PS. “Es va decidir que només les comissions tributarien per l’IGI”, va indicar, per apuntar que posteriorment “els bancs les han canviat per altres productes que tenen un efecte tributari molt diferent”. El resultat d’aquesta actuació, que va qualificar com a “raonable des del punt de vista empresarial”, és la forta davallada d’ingressos que ara el PS vol corregir amb la proposició de llei que presentarà a tràmit a inici de la setmana vinent.
La línia mestra del text passa per recuperar la proposta inicial dels socialdemòcrates. És a dir, segons va explicar López, que l’IGI “afecti tota l’activitat del sector”. El tipus que es posarà al text baixarà del 9,5% actual al 4,5% general, tot i que posteriorment durant el tràmit parlamentari, “es pot acabar d’afinar si tenim més dades”. L’objectiu final, va avançar, és que es pugui “recaptar el mateix que es recaptava abans”.
Per al primer secretari del PS és especialment greu la situació que s’ha donat amb l’IGI bancari. “S’estan demanant esforços fiscals als ciutadans; és inacceptable que els bancs paguin vint milions menys”, va remarcar un Pere López que, a la vegada, va lamentar que des del Govern no s’hagi impulsat abans una iniciativa d’aquest tipus. “No veig el ministre Jordi Cinca gaire preocupat perquè se li hagin escapat aquests diners”, va indicar.
ALTRES TEMES
López va aprofitar l’anunci de la presentació del text per respondre a les crítiques fetes per Cinca dimecres, en resposta a les denúncies d’incompatibilitat fetes per Rios. “El PS anuncia avui una llei perquè el país no continuï ingressant vint milions d’euros menys”, va remarc ar, tot assegurant que es tracta “d’una proposta en positiu”.
El primer secretari del PS va anunciar que dimecres vinent, tant ell com el president de la formació, Vicenç Alay, es reuniran amb el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. Damunt la taula, entre d’altres temes, hi ha la posició del partit amb relació a dos temes polèmics pel que fa a l’arquebisbe d’Urgell, com són l’avortament i el matrimoni entre homosexuals. López també va avançar que el partit prepara una reunió pública durant el febrer per explicar les retallades que patirà, al seu entendre, la Llei de la CASS.
“És inadmissible.” Així va qualificar David Rios la situació “d’incompatibilitat” en la qual, al seu entendre, es troben el vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, i el ministre de Finances, Jordi Cinca. En el primer cas, el conseller del Partit Socialdemòcrata va denunciar que participi en la comissió de Finances, “decidint les polítiques d’inversió”, quan és propietari d’una empresa “que viu de les adjudicacions del sector públic”. En el segon, va lamentar que el portaveu de l’executiu defensés l’adjudicació d’un estudi actuarial sobre la CASS a un banc “en el qual treballava”.
El president del grup socialdemòcrata va comparèixer per valorar el final de la negociació sobre el pressupost. Va mostrar-se crític amb el fet que els taronges “no han aprovat ni una” de les esmenes presentades. Una d’elles volia eliminar la limitació que, mitjançant la llei de mesures de reactivació del Govern Pintat, s’imposava als funcionaris que demanessin l’excedència per càr recs públics. Només se’ls guardava la plaça durant un mandat. Rios va explicar que DA havia justificat la seva decisió de mantenir la mesura tot adduint “incompatibilitats” que tenen els treballadors
públics, argument que, no ho va amagar, ha indignat el PS.
“Ens preguntem si és més incompatible un funcionari que fa política que un vicepresident de la comissió de Finances que té interessos directes en el cas que està defensant”, va manifestar en una al·lusió directa a Armengol. Rios va assegurar que la seva empresa “ha crescut via pressupostos de l’Estat” i va apuntar que “és una situació que s’ha de corregir el més ràpidament possible”.
EXEMPLES
El parlamentari encampadà va recordar com Armengol “en el debat d’orientació agraïa al ministre de Territori la política d’inversió quan el dia abans se li havien adjudicat 1,2 milions d’euros en obres a la seva empresa”. Per a Rios, el problema no és que hi hagi negocis que visquin sobretot de les contractacions públiques. “No hi estem en contra”, va afirmar. La clau de volta rau, va apuntar, en el fet que “un dels seus propietaris estigui decidint la política ’inversions”, un fet que, va remarcar, “seria absolutament impensable a França o a Espanya”, i va lamentar que “aquí ho veiem com a natural”. El conseller del PS va comentar que “Andorra no és un Estat feudal on hi hagi dret de cuixa”.
Rios, però, no va dirigir les crítiques únicament cap a la bancada demòcrata. També va fer retrets a Jordi Cinca. “Per què un ministre de Finances defensa l’adjudicació d’un estudi actuarial sobre la CASS a l’entitat on treballava?”, es va preguntar. De fet, va recordar que aquesta situació, “ja la vam denunciar”. La solució a aquesta situació passaria, al seu entendre, per “corregir-ho amb una llei d’incompatibilitats”. I és que, recordant que l’origen de la polèmica estaria en les suposades contradiccions que patirien els funcionaris que vulguin accedir a un càrrec públic, va apostar per “fer una reflexió en conjunt”. Malgrat la denúncia feta ahir, el PS va avançar que no es preveu anar més enllà, per exemple, portant el tema a instàncies judicials. “No volem barrejar política i justícia. El que volem és que la ciutadania prengui consciència” d’una situació que, va criticar, “ha arribat a un nivell de naturalitat que fa que no ens amaguem de res”. I, va lamentar, la resta de consellers “no ens mereixem que la gent tingui dubtes sobre el que s’està fent a aquesta casa”.
Des del Diari es van demanar valoracions sobre aquesta denúncia al propi Armengol, que va declinar fer declaracions. Des de Govern tampoc no es va voler donar cap resposta.
L’oposició critica la reducció de l’IGI de les estacions
El PS veu lògic reduir l’IGI a les estacions, però no a l’1%, i a més estenent aquesta reducció a més sectors. Així es va proposar a DA durant la negociació d’esmenes. En concret, es va apostar per crear un tipus reduït nou, del 2,5%, que a més beneficiés el transport públic, altres entitats turístiques com ara Caldea o Naturlandia, o activitats culturals com ara obres de teatre o cinema. David Rios va lamentar que els taronges refusessin la proposta, ja que, al seuentendre, s’ha acabat fent “un regal de Reis extraordinari”. I és que “acabaran pagant menys que amb l’ISI”, va afirmar el conseller socialdemòcrata. A més, va mostrarse crític “amb la manera de fer el canvi” i va recordar que amb l’IGI hi ha altres aspectes a tocar. “És escandalós el que s’està recaptant dels bancs”, va dir. Qui també va criticar la reducció de l’impost indirecte als dominis esquiables va ser Socialdemocràcia i Progrés. Mitjançant un comunicat, la plataforma va recordar que altres sectors clau també passen dificultats. “No s’hauria de rebaixar l’IGI per a ningú o hi hauria d’haver un IGI reduït per a tothom, que seria el més just”, van indicar, tot defensant que “calia un ampli debat públic.”
La consellera de la minoria escaldenca, Cèlia Vendrell, va manifestar que «considerant que els nostres principals clients són veïns, sobretot espanyols, i amb la situació que ells estan vivint» troba el preu de l'espai Inúu (65 euros, l'entrada sense tractaments) massa car. Vendrell va afegir que, si el producte fos anar a buscar un client amb un poder adquisitiu més elevat, llavors «qui no està donant aquest servei és el conjunt del país». «Aquí persones amb alt poder adquisitiu trobarien a faltar altres centres d'oci que no els hi estem oferint», va afegir. Precisament, segons la socialdemòcrata, aquest serà un dels desafiaments per al nou director de la instal·lació, Miguel Pedregal, que ha de plantejar quin model vol per a Inúu. La consellera de PS+Independents va reconèixer que és un tema delicat perquè reorientant el producte «potser es dóna una imatge del centre termolúdic que no és la que es vol donar», però va insistir que «el que no es pot fer és deixar que el forat d'Inúu es faci cada vegada més gran».
Per Vendrell el preu del centre escaldenc ha de dependre del tipus de producte es vol vendre i, si aquest producte busca un client amb poder adquisitiu alt, el país no està preparat. Si persones d'alt poder adquisitiu vinguessin a Andorra, «probablement vindrien a Inúu, però és que ja no vénen», va lamentar. Vendrell considera que una opció seria reorientar Inúu cap a un client del tipus de Caldea, que funciona, «esperant que la situació de crisi millori» perquè no es pot deixar que les pèrdues continuïn. Tot i així, reconeix que potser llavors es dóna una imatge allunyada de la que es plantejava per a l'espai, més exclusiva.
Precisament la reorientació de l'espai per fer-lo més rendible serà un dels principals objectius del nou director de Caldea-Inúu. En referència al passat del gestor a l'entitat, Vendrell va recordar que «estava aquí a l'inici de les obres però ja no quan es van acabar i es van fer les accions prèvies a l'obertura». «Aquest any s'han de valorar els seus dons, per al senyor Pedregal el 2014 és una prova de foc», va afegir. La consellera també va valorar la substitució del director com «natural», justificada pel fet que «si un projecte no dóna els fruits que s'esperaven, el consell d'administració que ha posat les esperances en el director del projecte» el substitueix.
Tot i les crítiques, Vendrell va explicar a l'ANA que s'entén que és una obra important, en què s'han gastat molts diners i que «es pot entendre que el primer any no funcioni». Tot i això, no es va estar de lamentar els mesos d'acció de màrqueting que, segons ella, s'han desaprofitat. Han estat uns mesos «d'anar pagant costos i de no rebre ingressos», «aquest any, en què les accions de marxandatge ja funcionen i amb nou director, veurem quins resultats tindrà a final del 2014», va concloure.
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, considera que el cap de Govern, Antoni Martí, té un “seriós problema” per les “discrepàncies internes” que, segons el seu parer, hi ha a Demòcrates per Andorra (DA). Els socialdemòcrates manifesten que les diferències en el si de la majoria demòcrata s’evidencien, per exemple, en fets com que “el número dos” de l’executiu, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, “és qüestionat constantment” pel grup parlamentari demòcrata.
En aquest sentit, López va recordar el discurs crític pronunciat pel president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, durant el debat a la totalitat del projecte de pressupost per al present exercici; l’oposició que des de les files demòcrates s’ha expressat contra al projecte de llei de bases de l’ordenament tributari, “que han dit que canviaran de dalt o baix”; les veus que es van pronunciar contra el nomenament del director de l’Agència Tributària o la reforma de la funció pública, amb la qual Cinca “està perdent molta credibilitat”.
Les recents manifestacions del president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, sobre la negociació amb els comuns per les competències “segueixen la línia de discrepàncies entre el grup parlamentari i el Govern”. Segons López, aquesta situació és “preocupant” perquè impedeix al Govern, tot i disposar d’una àmplia majoria de 22 parlamentaris al Consell General, avançar en les reformes que tenia previstes. “És difícil entendre que en una qüestió com aquesta no s’hagi avançat en dos anys i mig”, va dir López, que va recordar el bon treball que s’havia fet a l’anterior legislatura sobre aquesta matèria. En relació amb aquest assumpte en concret, el PS continua treballant internament en la redacció d’una proposició de llei.
Pel primer secretari dels socialdemòcrates hi ha “una gran distància” entre la realitat i els discursos de Martí, com s’ha evidenciat de nou, segons va dir, amb el discurs que va pronunciar per Cap d’Any, ja que totes les grans reformes estan per fer o es troben a tràmit parlamentari. López coincideix amb el cap de Govern que hi ha certs indicadors que deixen entreveure una certa recuperació econòmica, tot i que afirma que encara “cal ser prudents”, i pel que fa a la necessitat de créixer en el futur sense incrementar l’endeutament, com preconitza Martí, va opinar que amb un sistema fiscal encara incomplet és “agosarat parlar de limitar l’endeutament” per llei.
Llei de partits
En la que va ser la primera roda de premsa del PS després de les festes de Nadal i Cap d’Any, López es va referir també a altres temes de l’actualitat política. Així, pel que fa a la proposició de llei entrada a tràmit a finals de desembre pel grup parlamentari demòcrata sobre els partits polítics i el seu finançament, va dir que estan d’acord, en línies generals, amb el text “tot i que farem esmenes”. El primer secretari va esmentar com a aspectes positius d’aquesta llei el fet que garanteixi que hi haurà el màxim de transparència per a les donacions a les formacions polítiques i que es preveu que també tinguin finançament els partits polítics petits, independentment dels vots i els representants que tinguin a les institucions, “cosa que avui no és possible”.
Pel que respecta a la intenció expressada pels demòcrates de reduir l’impost general indirecte (IGI) per a les estacions d’esquí del 4,5% a l’1%, López va deixar entendre que els socialdemòcrates hi donaran suport. I és que, segons va recalcar el primer secretari del PS, l’impost indirecte que paga aquest sector a Espanya i França també és el “reduït” i, per tant, perquè les estacions andorranes siguin al màxim de competitives haurien de tenir un IGI similar. Això sí, el PS considera que aquesta modificació no s’ha de fer a través de la llei del pressupost.
El PS comparteix les línies generals de la proposició de llei demòcrata per regular el finançament dels partits polítics.
Per aquest motiu, els socialdemòcrates tindran una posició constructiva. Així ho ha indicat el primer secretari del PS, Pere López, que ha afirmat que treballaran perquè la llei sigui el màxim de transparent pel que fa a les donacions econòmiques. També per garantir que els partits petits rebin finançament públic.
D'altra banda, López ha criticat el discurs de Cap d'Any del cap de Govern, que considera allunyat de la realitat. També ha lamentat el que descriu com a importants discrepàncies entre l'executiu i el grup parlamentari que li dóna suport.
Veure article relacionat
El Consell General ha tombat l'esmena a la totalitat presentada pel grup socialdemòcrata a la llei de reforma de la Seguretat Social. Els socialdemòcrates creuen que la proposta preveu unes retallades "inhumanes" i tant el grup mixt com DA i el Govern consideren que és un text legal necessari tot i que s'ha d'esmenar.
Segons el Partit Socialdemòcrata, la llei de reforma de la Seguretat Social és negativa i castiga la població, sobretot la més desafavorida. En la seva opinió, només preveu retallades dels drets socials i adverteix que les pensions de jubilació seran més baixes. La consellera general del PS, Mariona González, ha estat taxativa: "la disminució de l'import de les pensions que ens proposen és tan injusta, bèstia i inhumana que el Govern s'ha vist obligat a introduir uns complements no contributius, únicament si les persones invàlides continuen residint a Andorra". Segons el Govern, en canvi, és una reforma imprescindible i pot suposar un veritable canvi cultural. Opina que l'increment del dèficit de la CASS i la sostenibilitat de les pensions mereixen accions contundents com les que preveu aquesta proposició de llei. Es pregunta "què hauria passat si no haguéssim pres mesures urgents i importants i haguéssim deixat passar els dèficit i aquest creixement exponencial". Afirma que "dir la veritat" és posar sobre la taula "la situació de perill en què es troben les pensions sense alarmis-me però sí amb preocupació". DA ha afirmat que en el programa electoral ja havia avisat que hauria de prendre mesures per garantir que la CASS fos sostenible. Per la seva banda, Sílvia Bonet, consellera del grup mixt, ha assenyalat que la llei presenta llacunes importants i que, per això, hi han presentat 72 esmenes.
Veure article original
Al següent link podreu veure l'entrevista a Cèlia Vendrell, consellera socialdemòcrata al comú d'Escaldes-Engordany, al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d'Andorra: Ara i aquí 2.0.
També podeu descarregar l'arxiu d'àudio de l'entrevista visitant aquesta plana web: cafè de l'Ara i Aqui amb Cèlia Vendrell.