COMUNICAT DE PREMSA
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata pregunta al Govern sobre el nou projecte de transport sanitari andorrà
La consellera general, Rosa Gili, ha presentat una bateria de preguntes al Govern per a ser respostes en escrit en relació a la pròrroga del contracte privat amb les empreses que gestionen el transport sanitari. En aquest sentit, els socialdemòcrates volen saber quines són les raons que han portat a l'executiu a endarrerir el nou projecte de transport sanitari prorrogant el contracte amb les empreses privades sis mesos més.
El passat 30 de novembre del 2013 finalitzava la darrera pròrroga possible del contracte amb empreses privades pel transport sanitari andorrà. Per tant, el Govern havia de convocar un nou concurs entre els mesos de juny o juliol de l’any passat i en canvi, va optar per allargar sis mesos més el contracte. Davant de la "manca d'informació i opacitat amb que està tractant aquest assumpte des del Govern", Gili pregunta sobre les raons que han portat al Govern a endarrerir el procés decidint allargar el contracte amb les empreses privades mig any més.
Igualment, segons les informacions que han transcendit fins al moment, tot apunta que el Govern té previst retornar en part o en la seva totalitat a l’antic sistema en el qual els Bombers asseguraven el transport sanitari. En aquest sentit, la consellera socialdemòcrata demana al Govern que informi sobre les tasques futures del Servei de Bombers en el nou funcionament del transport sanitari i si es preveu que assumeixin totalment el servei sanitari o bé només únicament una part. En cas de que es confirmin aquest modificacions, els socialdemòcrates també volen saber les noves inversions de material o de personal que seran necessàries per assumir el nou transport sanitari així com l'import previst per a les mateixes.
D'altra banda, el contracte de l’any 2007 amb les empreses privades comportava l’assumpció d’una responsabilitat afegida pel Govern de cara al personal assalariat d’aquestes empreses. Davant d'aquesta situació, la consellera socialdemòcrata demana si es comprometrà el futur professional d'aquest personal.
Finalment, Gili interpel·la a l'executiu sobre si continuarà havent-hi col·laboració de les empreses privades en el transport sanitari i si es preveu que els canvis en el transport sanitari permetin una rebaixa de preus de cara a l'usuari final.
Andorra la Vella, 9 de febrer del 2014
La compareixença dels responsables d'Andorra Turisme ha satisfet els consellers demòcrates. Consideren que el camí és bo i han destacat el treball per desestacionalitzar el turisme. Per la seva banda, els socialdemòcrates consideren que els objectius de creixement de visitants són poc ambiciosos i han criticat que no es tingui definida la marca Andorra, la qual cosa perjudica la imatge del país.
Veure article i vídeo original
El Partit Socialdemòcrata (PS) creu que el Govern ha d’actuar amb “urgència” en diversos assumptes que té actualment sobre la taula. Un d’ells és el referent al preavís que han de donar els llogaters per deixar els locals comercials. Els socialdemòcrates creuen que la reducció del termini a un mes, tal com es va aprovar al seu dia en lloc dels tres mesos actuals, que troben “molt llarg”, és una bona mesura de reactivació econòmica.
Per aquesta raó el primer secretari de la formació, Pere López, va qualificar de “desencertat” el canvi a la llei introduït per la majoria demòcrata i es va mostrar favorable a la reclamació feta des de les associacions de comerciants. “Entenem que la modificació que es va fer a través de la llei del pressupost ha estat improvisada i poc reflexionada”, va dir López. El dirigent del PS va insistir que el Govern actual “segurament és l’únic de l’entorn occidental que amb la crisi que es viu no ha aprovat cap llei específica d’impuls o reactivació de l’activitat econòmica”. El PS no es mostra favorable, però, a la reducció de l’IGI per al comerç, que és una altra de les demandes del sector. López va assenyalar que el fet que a través d’una llei “que no correspon” com és la del pressupost es rebaixés aquest impost a les estacions d’esquí “ha obert la caixa dels trons” i s’ha iniciat “un debat que no corresponia”. El PS creu que hi ha d’haver una certa similitud amb els esquemes fiscals d’Espanya i França, on el sector tributa el 21%, i per tant a Andorra s’hauria d’aplicar el tipus general del 4,5%, que ja és molt inferior al dels països veïns.
Una altra acció que és “molt, molt urgent”, segons el PS, és la modificació de l’IGI bancari per recuperar el que s’està deixant de recaptar del sector financer. “No entenem aquesta passivitat del Govern i sembla que no hi hagi voluntat de solucionar aquesta qüestió”, va indicar López, que va recordar que l’Estat perd cada dia entre 60.000 i 70.000 euros d’ingressos per aquesta via. “Nosaltres considerem que aquesta qüestió s’ha d’abordar al més ràpidament possible i que altres debats sobre tipus reduïts hauria estat bé ajornar-los”, va assenyalar López.
El PS també va respondre a les manifestacions del ministre portaveu, Jordi Cinca, que va dir que no hi havia hagut manca de respecte pel marc institucional amb la reunió amb els excaps de Govern per parlar sobre les relacions exteriors. El primer secretari del PS veu “raonable” la fórmula utilitzada, però creu que “no hi ha hagut informació suficient” als grups parlamentaris, tot i que se’ls va facilitar l’acta de la trobada de Martí amb Durao Barroso. Això ha obligat el grup parlamentari, segons va dir, a demanar una compareixença del cap de Govern perquè informi el Consell General.
COMUNICAT DE PREMSA
El Grup Socialdemòcrata formalitza la petició de compareixença del cap de Govern
La consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, ha entrat aquest matí al registre del Consell General una carta dirigida al president de la Comissió Legislativa de Política Exterior, Miquel Aleix, per tal que es pugui formalitzar una petició de compareixença del cap de Govern, Antoni Martí, a l'inici del proper període de sessions. L'objectiu és que el cap de l'executiu informi a la cambra legislativa de l'estat de les negociacions per a millorar l'encaix d'Andorra a la Unió Europea.
En la carta dirigida a Aleix, la consellera general demana que es convoqui "el més breument possible a l'inici del proper període de sessions" una reunió de la Comissió Legislativa de Política Exterior amb l'objectiu de poder acordar una demanda de compareixença davant la Comissió del Cap de Govern, Antoni Martí.
L' interès dels socialdemòcrates és poder conèixer en paraules del Cap de Govern tot allò que concerneix a la reunió que va mantenir amb el President de la Comissió europea, José Manuel Durao Barroso, el passat 30 de gener.
Des del Grup socialdemòcrata "confiem que sigui acceptada la petició de compareixença" ja que la mateixa "està plenament justificada pel deure d'informació del Govern davant del Consell General en temes tant cabdals com el futur de les relacions amb Europa".
Andorra la Vella, 7 de febrer del 2014
El Partit Socialdemòcrata creu que la rebaixa de l´IGI a les estacions d´esquí ha estat una mesura arbitrària. El primer secretari del partit, Pere López, opina que s'hauria d´estendre a d´altres sectors que a Espanya i a França tenen un tipus reduït. D´altra banda, els socialdemòcrates demanen a l´executiu que s'afanyi a reformar la llei d´arrendaments de finques urbanes i es torni a establir un període de preavís d´un mes per deixar el lloguer d´un habitatge o local comercial.
El primer secretari del PS, Pere López, considera que el Govern ha obert la caixa dels trons amb la rebaixa de l´IGI als forfets de les estacions d´esquí. López creu que s´hauria d´haver legislat "amb una vocació més general i un enfocament més clar".
Els socialdemòcrates són del parer que tots aquells sectors que a Espanya i a França tenen una imposició indirecta reduïda a Andorra també haurien de tenir un IGI més baix. L´argument és mantenir el diferencial de preu.
D´altra banda, el PS demana que l´executiu s´afanyi a reformar la llei d'arrendaments de finques urbanes per tornar a fixar el termini de preavís per deixar una finca de lloguer en un mes. López considera que "terminis molt llargs com un mínim de sis mesos en les actuals circumstàncies econòmiques i amb l'existència d'indemnitzacions addiconals als terminis de preavís afectaran molt negativament al sector comercial". Creu que "el Govern ha d'actuar amb certa urgència".
Cal recordar que ahir Jordi Cinca ja va obrir la porta a fer aquests canvis, a causa del neguit de les associacions de comerciants.
Quant a la trobada del cap de Govern amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, López creu insuficient que el Govern enviés als presidents dels grups parlamentaris l´acta de la reunió. Per això els socialdemòcrates demanen una compareixença parlamentària d'Antoni Martí perquè detalli el contingut de la trobada.
Veure article original
Els socialdemòcrates no votaran en contra de la proposició de llei de l'IRPF que han presentat els demòcrates. Volen que, a través de les esmenes a la comissió de Finances, sigui tan semblant com sigui possible a la seva proposta. Creuen que abans del juny serà aprovada pel Consell General.
L'aprovació de l'IRPF no necessita el vot favorable o almenys l'abstenció del grup parlamentari socialdemòcrata perquè DA té majoria absoluta. Però, malgrat això, la intenció del PS és que tiri endavant aquest tribut ja que creuen que és imprescindible per Andorra. Rios recorda que el seu grup proposava "un model més simple de gestionar" però defensa "que hi hagi un IRPF a Andorra perquè és necessari per al futur del país i per la diversificació econòmica" i, per tant "serà impossible que votem en contra".
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata opina que aquesta iniciativa legal pot tirar endavant en uns tres o quatre mesos. Considera que tots els grups presents al Consell General van en la mateixa línia i la prova de la importància que donen a aquest tribut és que hi ha més d'un centenar d'esmenes. Rios assegura que la comissió va avançant en aquest sentit i que "hi ha temes que es volen discutir" perquè es veuen de formes diferents. La comissió, ha dit, es reunirà ara setmanalment. Després que l'IRPF tingui el vistiplau del Consell General s'hauran d'aprovar els diversos reglaments que regulin el tribut i fer possible que entri en vigor l'1 de gener de l'any vinent.
Veure article original
Després que el cap de Govern, Antoni Martí, es reunís dilluns amb els seus predecessors per tractar de l’encaix d’Andorra amb la Unió Europea, el grup parlamentari socialdemòcrata va lamentar ahir que prèviament no s’hagués informat el Consell General del resultat del darrer contacte amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
Tot i exposar el seu respecte per la reunió que Martí va mantenir amb els excaps de Govern i la voluntat de tornar-se a trobar en un futur, el PS considera aquesta actuació una “falta de respecte i un menysteniment als representants del poble”. Els socialdemòcrates van assenyalar que tot i aquesta “manca de cortesia” per part del Govern envers els grups parlamentaris, mantindran l’actitud lleial i de suport a l’executiu en les actuacions que fan referència a les relacions exteriors. A més, el PS va anunciar que formularà una petició a la comissió legislativa d’Afers Exteriors perquè demani formalment la celebració d’una compareixença pública del cap de Govern davant del Consell General per informar la cambra legislativa dels passos que està fent l’executiu per millorar l’encaix d’An dorra a la Unió Europea i l’estat en què es troben les negociacions.
No és una polemista però va tenir el mes més terrible que se li recorda a un ministre de Cultura.
Destituir la directora dels Petits Cantors en va tenir la culpa. Ara enfoca amb serenor el nou moment del Partit Socialdemòcrata, on es troba còmoda amb la dinàmica i el presumible lideratge de Pere López.
Després d’una experiència tan intensa com ser ministra, a quina distància la trobo de la política?
Quan vaig ser ministra era simpatitzant del PS, em vaig afiliar al partit el març passat i ara coordino la comissió d'educació. Quan vaig deixar el ministeri vaig agafar una mica de distància però ara tinc ganes de treballar i de tirar endavant projectes.
Per què a les enquestes del CRES surt que hi ha una pila de socialdemòcrates en aquest país i després no els voten?
Potser a la gent li costa molt dir que és conservadora, que és de dretes, i per això afirma que és d’esquerres.
Queda millor dir que ets ‘progre’.
Penso que sí, que és una qüestió de postura. M’agradaria creure que hi ha més gent d’esquerres però amb el que hem vist... Votar des de l’esquerra per Demòcrates per Andorra és difícil, és un vot de centre o conservador. DA va jugar hàbilment amb això, aglutinant moltes forces i perfils diferents.
Quan creu que l’esquerra tornarà a tenir opcions de governar?
M’agradaria creure que no serà d’aquí a gaires anys, però hem de ser realistes. Vistes les eleccions passades i com s’està movent el país en un moment de crisi, penso que per desgràcia nostra i del país costarà temps fer un projecte amb la força suficient. Espero més representació parlamentària i als comuns però és una carrera de fons.
Amb Pere López de candidat?
La intenció del Pere és ser candidat i hi haurà unes primàries en les quals també es podria presentar més gent.
A vostè personalment li semblaria bé que Pere López fos el candidat?
Sí, per mi va ser un dels bons companys que vaig tenir al Govern i és una persona que té una capacitat important, i és que sap treballar en equip i això és bàsic.
Creu que el partit hauria de fer una aproximació cap a Rosa Ferrer?
D’acord que ha estat molts anys a l’esquerra però ideològicament no la veig que faci polítiques d’esquerra. Tothom durant la seva vida té un camí determinat i ella sembla estar més còmoda en aquest centre on s’ha instal·lat, molt a la vora de Demòcrates per Andorra. Tal com la veig ara no la veig a l’esquerra.
Vostè no esmerçaria esforços en un apropament.
Jo no els esmerçaria. És una persona forta, intel·ligent i treballadora, però darrerament ha decebut molt.
Com va ser el dia 1 després de ser ministra?
Va ser una mica estrany perquè ja saps que has de marxar i ho tens tot preparat per traspassar la informació a qui et substituirà. Però tot i que saps que marxes estàs com en una interinitat molt estranya.
Li va agradar que fos Roser Suñé la seva successora?
Em vaig alegrar per ella, és una bona professional. I a part estic contenta perquè han tirat endavant projectes que vam engegar amb l’anterior equip.
Tornaria a dir que sí a ser ministra?
Sí que hi tornaria. Hi va haver moments difícils però m’ho vaig passar bé. Quan ets al Govern veus les coses molt diferents a quan hi ets a fora.
Per què?
Perquè hi ha uns protocols i uns procediments que fan que les coses s’allarguin molt. Quan estàs a fora penses que ho podràs canviar tot de dilluns a diumenge. Hi ha una màquina que no és fàcil de moure.
Vostè no té aspecte de ser una polemista, però se’n va menjar una de tremenda quan va destituir la directora dels Petits Cantors.
No sóc una polemista i al començament de tot allò m’ho vaig mirar amb molta incredulitat, no sabia ben bé què estava passant. No vaig ser conscient que es generava un problema tan enorme. Quan no ho era. I ho passes malament perquè tu fas les coses amb la voluntat que surtin bé. I quan veus allò penses: “Ostres, què he fet?”
Però no esperar-s’ho en si mateix també és un error en l’anàlisi. Ho tornaria a fer sabent el que sap ara?
Sí, segurament d’una altra manera però ho tornaria a fer.
És tan heavy com diu la llegenda treballar per a Jaume Bartumeu?
En el dia a dia m’hauria agradat funcionar d’una altra manera. Que haguéssim discutit més les coses políticament.
Però ell és tan dur com diuen?
És un home dur i té una capacitat de treball tan gran que quan tu hi vas ell ja ha anat i ha tornat dues vegades. És difícil per això però jo penso que a mi em va deixar treballar i no en tinc un mal record.
Està d’acord que fins i tot els detractors tindran una percepció molt més amable d’ell quan es retiri.
Potser sí. Se li ha de reconèixer el paper importantíssim que ha tingut durant tots aquests anys.
Què en pensa de les veus que creuen que a mitjà termini el PS i Socialdemocràcia i Progrés han d’anar plegats?
Pel que vaig seguint de Socialdemocràcia i Progrés penso que s’allunya dels principis de la socialdemocràcia. No dic que no es pugui fer, que coses pitjors s’han vist.
I del Govern de Toni Martí, què en pensa?
Tenint la majoria aclaparadora que té critico que no hagi estat més valent en les reformes que havia d’encarar. Tant de bo nosaltres haguéssim tingut aquest suport.