Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Activitat Comunal
L'oposició d'Encamp qüestiona els cònsols

Els consellers de l'oposició del Comú d'Encamp, Joan Sans per PS+Independents i Eluska Galdós pel Grup Mixt, van criticat dilluns la lentitud amb què s'està portant la negociació de la reforma de les competències entre els comuns i el Govern. D'una banda, Galdós va lamentar que «després de gairebé 24 mesos no s'hagi arribat a un acord», que només es parli de conflictes personals i jeràrquics, i que els cònsols només es preocupin de la subjugació i la pèrdua de poder a favor del Govern. Sans va criticar que ningú sigui capaç de definir quin és l'objectiu final i que tot plegat estigui desorientant la població, i va proposar que sigui el Comú d'Encamp el que elabori una proposta concreta en contraposició al document que va elaborar el Govern. De la seva banda, el cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, va dir que comparteix una part dels neguits de l'oposició, i va recordar que els comuns aposten per una fórmula per adaptar les competències que presenten disfuncions però no per un canvi de sistema. Mas, que va recordar que van ser els comuns qui primer van presentar una proposta, va afegir però que veu difícil que es pugui acabar la negociació durant aquesta legislatura.

La negociació de les competències entre els comuns i el Govern va ser un dels principals debats durant la sessió de Consell de Comú d'Encamp. El tema va sorgir arran d'una pregunta de la consellera Eluska Galdós, demanant perquè la proposta feta pel Govern no s'havia analitzat a les comissions permanents del comú. Galdós va criticar la lentitud de les negociacions i el fet que no hagin participat els tècnics del comú per poder elaborar una contraproposta objectiva i concreta.

També ca assegurar que els comuns «tenen l'obligació d'arribar a acords i deixar de banda conflictes jeràrquics», ja que considera que només semblen preocupats per «la subjugació i submissió» envers el Govern, i en canvi «haurien d'abandonar els personalismes» i fer propostes en benefici dels ciutadans. Galdós, a més, va assenyalar que veu impossible que al juny pugui estar tancada la negociació, informa l'ANA. De la seva banda, Sans, també veu la negociació «a les beceroles» i va proposar que la contraproposta dels cònsols surti del Comú d'Encamp, «responent amb un articulat concret tal com ha fet el Govern». També considera que la població està desorientada perquè els comuns «ens estan fent ballar el cap».

Activitat Comunal
L'oposició (d'Encamp) apel·la a fer una proposta d'articulat de la llei de competències

Els dos grups de l’oposició al Comú d’Encamp van demanar ahir a la majoria que traslladi una proposta d’articulat de la llei de competències a la reunió de cònsols. Tant la consellera del grup mixt, Eluska Galdós, com el conseller del PS, Joan Sans, van lamentar que el debat amb el Govern per aquesta qüestió s’hagi allargat sense un posicionament conjunt de totes les parròquies i veuen complicat que es pugui assolir un acord al mes de juny.

Galdós va lamentar que sembla que els comuns només estan preocupats per la submissió al Govern i la pèrdua de poder i va assenyalar que no és clar que defensin una postura conjunta sobre les competències a banda d’aquesta invasió de l’executiu, al mateix temps que va demanar que s’abandonin els personalismes. La consellera va concloure que vist que les reunions de cònsols no han donat fruits caldria canviar la metodologia.

Per la seva banda, Sans va afirmar que les “declaracions esbiaixades” dels cònsols fan que la ciutadania desconegui quina és la proposta de les parròquies i va retreure a la majoria que el ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, “ho ha fet més bé que nosaltres” presentant un document tancat. “La sensació que estem venent és que ara tornem unes joguines [al Govern] perquè no les podem mantenir”, va assenyalar, i va exposar que, davant els diferents posicionaments que hi ha entre corporacions (“no he vist una proposta dels comuns de DA”), Encamp prengui les regnes. “Si cal,i si algun altre comú que s’hi vol posar de cul, ha de sortir del Comú d’Encamp fer una proposta d’articulat”, va concloure.

Davant les apreciacions de la minoria, el cònsol major, Jordi Mas, va remarcar que els comuns ja van traslladar al Govern quin era el seu posicionament article per article (quin plantejava problemes i quin no) i va recordar que la resposta de l’executiu va ser un text que anava més enllà i suposava un canvi de model. En tot cas, Mas es va mostrar a l’espera de la reunió prevista per dijous i que permetrà dir si s’arribarà a un acord al mes de juny. El cònsol major d’Encamp també va declarar que lamentaria que darrere l’acord assolit amb el Govern quan es van congelar les transferències als comuns hi hagués “voluntats econòmiques” ja que hauran fet perdre molt de temps.

Per altra banda, el Comú també va acordar emprendre els passos per presentar un recurs al Tribunal Constitucional per la liquidació de l’ITP. Sans, que va qualificar la solució proposada pel Govern de pedaç, va indicar que aquest acord demostra que els comuns no estan gaire confiats que ingressaran el que els pertoca per aquest impost.

També ahir, el Comú va aprovar el conveni amb el SAAS per a la cessió del tanatori. L’acord indica que el SAAS n’assumirà la gestió durant un any i satisfarà 3.500 euros al mes. El contracte, però, és renovable ja que es desconeix quan finalitzaran les obres del tanatori de l’hospital. Mas va indicar que el Govern s’ha compromès a ampliar la zona d’aparcament i que té capacitat per donar servei a les altres parròquies que l’utilitzaran. Galdós va destacar que això permetrà optimitzar una infraestructura que gaudeix de més qualitat que la de l’hospital.

Crítiques per la resposta parcial al servei de bus

Tot i que els consellers de l’oposició veuen positivament la implantació d’un servei de bus al Pas de la Casa que facilita l’accés dels infants a les escoles, lamenten que el Comú no hagi donat una resposta equitativa a totes les poblacions de la parròquia. En aquest sentit, Sans va indicar que en no haver-se realitzat l’avaluació anunciada per la majoria de les necessitats dels usuaris, es desconeix si hi ha persones en altres nuclis allunyats del centre que tenen dificultats per desplaçar-se. El conseller del PS va lamentar que s’hagi trigat tres mesos a trobar una solució quan es va indicar que arribaria en un mes i que s’hagi hagut de fer un pedaç després de les crítiques dels veïns del Pas. El servei té un cost de 7.800 euros per temporada. Galdós va avançar que la majoria es planteja impulsar un servei de transport intern a la carta ofert per taxistes, tot i que la idea encara està per definir.

Actualitat nacional
El PS acusa DA d'exagerar la situació financera de la CASS

El Partit Socialdemòcrata va celebrar ahir a la nit una reunió informativa a la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany amb l'objectiu d'explicar a la ciutadania «les retallades a la CASS», segons ells mateixos defineixen. El primer secretari del partit, Pere López, va voler transmetre als assistents aspectes que modificarà la nova Llei de la Seguretat Social –actualment en període de debat de les esmenes pels grups parlamentaris– i que «Demòcrates per Andorra està tramitant d'una manera fosca». Un dels punts que denuncia el partit és l'enduriment de les condicions per poder accedir a les jubilacions o a les prestacions. Aquest, se suma al constant llançament de «missatges catastrofistes» sobre la situació financera de la CASS que llança DA, els quals generen «desprestigi» i «por» a la ciutadania amb l'objectiu «d'instar a la contractació d'assegurances privades i plans de jubilació», segons va assegurar ahir López.

El discurs de DA, van plantejar els socialdemòcrates, es fa per justificar una llei innecessària i perquè la ciutadania pensi que no té més remei que acceptar les retallades. Ho demostra el fet que l'estudi actuarial fet públic fa dos anys no s'està complint. «Els resultats de la CASS encara són positius», a diferencia del que el document alertava. Ni tampoc, assegura el PS, les pensions de jubilació s'esgotaran al 2030, tal i com apuntava el document.

D'altra banda, els socialdemòcrates van plantejar davant dels assistents que la reforma de la llei de la Seguretat Social rebaixa les pensions de jubilació, rebaixa les pensions d'orfenesa, les de viduïtat i augmenta el cost dels medicaments, «amb l'objectiu d'estalviar alguns milions d'euros passant absolutament per sobre dels drets i la dignitat de tots els que vivim en aquest país». I quan, paral·lelament, el Govern s'està gastant els diners en «rotondes faraòniques i asfalt» i «regala» milions als bancs degut a l'entrada en vigor de l'IGI, va manifestar López. A més, va recordar que DA no ho portava al programa electoral i va criticar la manca de transparència, en especial per part del cap de Govern, Toni Martí, que no ha sortit públicament a explicar els canvis a la llei.

El PS proposa derogar la llei // Per tot, el primer secretari del partit ja va avançar durant el discurs pronunciat a la reunió informativa que en el programa electoral cara les eleccions de l'any vinent inclouran la «derogació immediata» de la llei. «Volem retornar al text que es va consensuar per unanimitat al Consell General l'any 2008 i no a una modificació forçada i imposada per una part del consell general», va manifestar López.

Actualitat nacional
El PS inclourà al programa la derogació de la reforma de la CASS

El PS portarà en el programa electoral la derogació de la llei de reforma de la CASS que impulsa el Govern. Els socialdemòcrates també opinen que Demòcrates per Andorra no vol explicar el contingut d´aquest projecte de llei fins que no estigui aprovada. Així es va assegurar ahir en la reunió informativa que va organitzar el PS a la sala d´actes del comú d´Escaldes sobre les retallades de la CASS.

Una vuitantena de persones van participar en la reunió informativa sobre la llei de la CASS que va organitzar ahir el PS i que volia exposar el que consideren principals retallades del projecte legal. El PS aposta per mantenir la llei de la CASS del 2008 ja que considera que és sostenible econòmicament. El primer secretari del partit, Pere López, considera que "voler amagar aquest debat a l'opinió pública és una actitud molt poc democràtica". En referència a les declaracions del secretari general de DA Carles Torralba ahir en roda de premsa, López afirma que les "declaracions són vergonyants" i pensa que és "una falta de respecte enorme als ciutadans explicar una llei quan ja estigui aprovada".

Entre altres coses es va assegurar que el projecte legal pretén incrementar el copagament i rebaixar les pensions. Entre els assistents hi havia integrants d'AD800, com Melanie Mussolas, qui opina sobre la reforma de la CASS que planteja DA que "el que estan a punt de fer és depriment, indignant, insultant i inhumà i el pitjor és veure que els ciutadans es queden a casa tan tranquils i ningú diu res". Afegeix que "el PS és l'únic que s'està movent per intentar divulgar la informació sobre tota aquesta reforma que està intentant fer DA d'amagat".

Segons el PS, la reunió informativa s´emmarca en la política de proximitat amb la ciutadania que afavoreix l'actual comitè executiu.

Veure article original

Actualitat nacional
El PS troba que DA no està legitimat per canviar com vol la llei de la CASS

La nova llei de la CASS significa per als afiliats una “brutal retallada de drets”. A més, Demòcrates per Andorra (DA) no està legitimat per tirar endavant aquesta reforma “perquè no era al seu programa electoral” i la llei actual es va aprovar l’any 2008 “per unanimitat de totes les forces polítiques”. Així ho va dir ahir a la nit el primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, en una reunió pública informativa que, sota el títol Evitem les retallades socials, es va celebrar a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany per donar a conèixer el projecte de llei i escoltar el parer dels ciutadans.

Els socialdemòcrates consideren que és una reforma que només es fa per estalviar “alguns milions d’euros” i és “injusta”, sobretot tenint en compte que “estan regalant cada dia milers d’euros als que més tenen”. López es referia d’aquesta manera al fet que l’any passat el Govern va deixar d’ingressar més de 20 milions d’euros de la banca en concepte d’IGI. A més, el PS entén que DA no està legitimat per als canvis que proposa a la llei de la CASS perquè “no ho portaven al programa electoral” i tampoc no els està explicant, “amb un cap de Govern que no dóna la cara i està sotmès als interessos dels privats més poderosos”. “Som aquí per defensar el nostre ja prou petit Estat del benestar, que DA vol anar desmuntant i desprestigiant”, va dir López.

El dirigent del PS va afirmar que la nova llei de la seguretat social significa una rebaixa de les pensions de jubilació, d’orfenesa i de viduïtat, i un augment dels costos dels medicaments que compren els usuaris. “Tot això a canvi d’una quantitat de diners molt inferior a la que han regalat i, pel que sembla, volen seguir regalant als bancs”, va insistir. López va criticar també que s’impulsi la nova llei en un moment en què molts ciutadans passen més dificultats que mai a causa de la crisi –“amb gent que passa gana”, va dir–, motiu pel qual creu que “no sembla que DA sigui sensible a totes aquestes situacions”. Contràriament, el PS és l’únic que està vetllant “per defensar els drets socials dels ciutadans”, ja que, tal com va recordar, el grup mixt va votar en contra de l’esmena a la totalitat del grup socialdemòcrata, demostrant que “ja els està bé la retallada que DA vol impulsar”. “No deixarem que ens trepitgin els drets i les llibertats que reconeix la nostra Constitució”, va dir López, que va acabar anunciant que el PS inclourà al programa electoral “la derogació immediata d’aquesta injusta llei”.

Els encarregats d’especificar les “retallades” concretes a les branques general i de vellesa van ser la consellera general Mariona González i el coordinador de la comissió del PS sobre la CASS, Esteve López, respectivament. La primera va assenyalar que amb la nova llei el copagament dels usuaris deixarà d’estar fixat en el 25% i podrà oscil·lar, sobre la base d’una regulació reglamentària, entre el 20% i el 50%. També s’endureixen els requisits per cobrar la baixa per malaltia i per accident de treball, així com per tenir dret a les pensions de viudetat temporal. “La baixa laboral no la tindràs garantida, cobraràs menys per estar malalt i no es podrà viure dignament amb una pensió d’invalidesa”, va explicar González, que va lamentar també que se suprimeixi la branca de prestacions familiars i que no es creï cap prestació per atur. La parlamentària socialdemòcrata va recordar, a més, que la seguretat social andorrana està en general en un nivell per sota del que hi ha als països europeus. “A vegades s’oblida que aquí no tenim una sanitat universal i gratuïta”, va dir.

Per la seva banda, Esteve López va subratllar que s’incrementa el temps de carència per poder cobrar el capital o tenir dret a una pensió i es modifica la manera de calcular l’import i la revalorització de la pensió. La impressió del PS és que, pel que fa a la branca de jubilació, el projecte de DA vol “despullar el sistema públic de protecció social per vestir el sistema privat de pensions”.

Per la seva banda, la consellera general Rosa Gili va afirmar que l’acte d’ahir a la nit tenia una vocació pedagògica, ja que només pretenia mostrar com es vol retallar els nivells de protecció dels assegurats. La reunió també s’emmarca en la voluntat dels socialdemòcrates d’afavorir la política de proximitat. “No ens podem quedar parats davant d’aquesta trista realitat” que suposen les “retallades”, va dir Gili.

Consell General
La retallada social que hem d'evitar (2) - Article d'opinió de Mariona González

Fa un parell de dies us explicava que mesures com la supressió de la branca de prestacions familiars i les brutals retallades que es volen aplicar a la branca general justifiquen per si soles l'oposició frontal dels socialdemòcrates a la reforma de la llei de seguretat social que està impulsant DA amb el beneplàcit del Grup Mixt. Una oposició que ha de quedar clar que no es justifica en tacticismes polítics sinó que està sustentada únicament en la defensa de la justícia social. I com deia, avui em vull referir a un conjunt de mesures que tindran com a conseqüència que els jubilats actuals i els futurs no vegin garantides les seves pensions.

¿Quines són aquestes mesures a què els socialdemòcrates ens oposem frontalment?

En primer lloc, l’eliminació del complement no contributiu de les pensions de jubilació. L’establiment d’aquests complements no contributius, finançats via transferència del pressupost general, va ser un dels nou punts acordats de forma explícita en l’acord polític de l’any 2005 entre socialdemòcrates, liberals i CDA+SXXI. Tot i que és una mesura d’abast limitat i que actualment beneficia a un nombre reduït d’assegurats, és de preveure que en un futur un nombre cada cop més important de persones que hagin cotitzat a la seguretat social entre 20 i 40 anys se'n puguin beneficar. D'aquesta manera, almenys se'ls podria garantir una pensió mínima que oscil•la entre el 50% del salari mínim per aquelles persones que han cotitzat 20 anys i el 100% del salari mínim per a aquelles persones que han cotitzat un mínim de 40 anys.

En segon lloc, no compartim la modificació de la forma de calcular l’import de la pensió de jubilació. El Govern ens proposa incrementar, a partir d’un determinat nivell de punts adquirits, el valor de venda dels punts de jubilació. Això vol dir que les persones que han cotitzat durant la seva vida a la CASS confiant -perquè així ho diu la Llei- que en el moment de la jubilació cobrarien una pensió d’un import determinat, cobraran un import més reduït. Vol dir, per tant, que afecta a una expectativa de dret que tenien moltes persones que van confiar en el sistema públic de pensions i que ara veuen com aquella expectativa, aquella pensió per la qual havien cotitzat, veurà reduït el seu import.

I en tercer lloc, i això és el més greu, el Govern proposa que es modifiqui radicalment el sistema d’actualització anual de l’import de les pensions. Fins ara les pensions de jubilació es revaloraven cada any d’acord amb l’Índex de Preus al Consum, l’IPC, de manera que els pensionistes no perdien poder adquisitiu. Ara el Govern s’inventa el que anomena “factor de sostenibilitat” per actualitzar l’import de les pensions i el valor de compra i venda dels punts de jubilació. Un factor de sostenibilitat que afecta no únicament les pensions que actualment perceben els jubilats, sinó també els punts adquirits per les persones que encara no han començat a cobrar la seva pensió de jubilació.

Aquest factor de sostenibilitat es calcula en base a una fórmula matemàtica, a un índex matemàtic, d’impossible comprensió per a la immensa majoria dels mortals. El que sí que s'entén, i el que cal que tots els ciutadans sàpiguen, és el que explica la memòria econòmica del projecte de llei presentat pel Govern: que si el seu factor de sostenibilitat hagués estat vigent l’any 2011, les pensions que cobren els nostres jubilats no s’haurien incrementat el mateix que van augmentar els preus al consum, és a dir un 2,5%, sinó que haurien disminuït un 3,56%.

Hem de recordar també que, actualment, l’import de les pensions de jubilació a Andorra, comparativament és molt més baix que als països del nostre entorn. És clar que també la cotització per a la branca de jubilació és molt més petita. Davant d'aquesta situació el Govern ens proposa augmentar molt lleugerament la cotització per jubilació, que passarà del 10 al 12% i suprimir les pensions mínimes de jubilació, disminuir l’import de les pensions que superin el 150% del salari mínim i disminuir dràsticament l’actualització anual de totes les pensions de jubilació. Aquestes mesures només faran més gran l’escletxa social entre Andorra i els països del nostre entorn geogràfic i polític. I això els socialdemòcrates no ho podem permetre.

No podem permetre, de cap de les maneres, que els jubilats actuals i els futurs no vegin garantides les seves pensions de jubilació. No podem permetre que s’eliminin les pensions mínimes de jubilació per a totes aquelles persones que han contribuït a finançar el sistema amb les seves cotitzacions socials durant molts anys. No podem permetre que es redueixi l’import de les pensions d’aquelles persones que han cotitzat al sistema públic confiant en què no serien estafades per l’Estat. No podem permetre que, cada any, mitjançant la Llei del pressupost, l’import de les pensions que cobren els nostres jubilats puguin anar minvant, no únicament en poder adquisitiu -com malauradament també passa a d’altres països- sinó també el seu import en xifres absolutes. En definitiva, no podem permetre que el Govern dels millors neoliberals es carregui el sistema públic de pensions convidant-nos, si volem tenir una pensió de jubilació digna, a contractar una assegurança privada. El que ens proposa el Govern no ho podem permetre perquè és una vergonya.

Per tots aquests motius, us torno a convidar a assistir a la reunió pública que organitzem els socialdemòcrates el proper dijous 20 de febrer a la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany per tal de què pugueu conèixer de primera mà les retallades socials que ens volen imposar i que, entre totes/s, hem d'evitar.

Actualitat nacional
Entrevista a Esteve López al programa Ara i aquí de RNA

Al següent link podreu veure l'entrevista a Esteve López, coordinador de la comissió de la CASS del PS, al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d'Andorra: Ara i aquí 2.0.

També podeu descarregar l'arxiu d'àudio de l'entrevista visitant aquesta plana web: cafè de l'Ara i Aqui amb Esteve López.

Actualitat nacional
El PS afirma que el Govern menteix quan diu que la Seguretat Social és insostenible

Els socialdemòcrates afirmen que el Govern menteix quan diu que el sistema actual de Seguretat Social és insostenible. I sobre aquesta mentida s'articula una reforma de la CASS innecessària. Amb aquesta contundència s'ha expressat el coordinador de la comissió de la Seguretat Social del PS, Esteve López, al pas per l''Ara i aquí", de Ràdio Nacional.

Esteve López sosté que és fals que l'actual sistema de Seguretat Social sigui insostenible. Ha defensat que l'actual llei de la CASS és vigent i no cal reformar-la per introduir retallades importants. El socialdemòcrata ha explicat que la branca de jubilació acumula 935 milions de reserves, xifra que suposa un 37% del PIB. I que, tal com es va plantejar el 2008 quan es va aprovar l'actual llei de la CASS, és necessari incrementar de manera progressiva la cotització per garantir la sostenibilitat de la Seguretat Social. Això, quan se superi l'actual context de crisi.

El coordinador de la comissió de la CASS del Partit Socialdemòcrata afirma que "a base de dir i repetir que el sistema públic és insostenible, cosa que no és certa, s'ha intentat crear un clima entre la població que fes que la gent tolerés aquestes retallades brutals en les prestacions socials". Creu que "hi ha un interès evident en potenciar les assegurances privades".

López afegeix que Andorra inverteix poc en polítiques socials. En comparació amb els països de l'OCDE, Andorra hi destina cinc vegades menys, en part, perquè les pensions són molt baixes, gairebé la meitat que als països de l'entorn. Assegura que "els demòcrates, amb una política de dreta extrema de principis neoliberals portats a l'extrem proposen que les pensions puguin baixar en termes absoluts" i "Sodicaldemocràcia i Progrés (SDP) fa una proposta idèntica a la que fa el PP a Espanya i diu que s'haurà de regular per reglament però les pensions hauran de pujar com a mínim un 0.25% cada any, que és exactament la proposta que està fent el PP espanyol".

El PS ofereix a les 21.30h la xerrada "Evitem les retallades socials", a la sala d'actes del comú d'Escaldes-Engordany, durant la qual vol exposar als ciutadans l'oposició frontal a la reforma de la Seguretat Social.

Veure article original

Consell General
DA i PS es troben per consensuar la regulació del matrimoni gai

Moviments pel que fa a la regulació de les unions entre parelles del mateix sexe. Els grups parlamentaris de DA i PS es van trobar a principi de mes per explorar les possibilitats d'elaborar un text consensuat. Tot i que en la reunió no es va prendre cap decisió, els demòcrates confien a poder arribar a un acord. L'escull principal, però, és la denominació de les unions, que el PS vol anomenar matrimoni i que incomoda a DA.

Demòcrates i socialdemòcrates van reunir-se el 7 de febrer passat per tractar la legalització de les unions entre persones del mateix sexe. Els demòcrates estan elaborant una proposició de llei sobre el codi de família que també regularia aquesta mena d'unions.

Segons fonts del grup parlamentari de DA, es va demanar als socialdemòcrates treballar conjuntament aquest tema. Tot i que encara no els han fet arribar la proposta de text, confien que els socialdemòcrates acceptin la petició un cop hagin estudiat la proposició de llei.

Per la seva banda, els socialdemòcrates van deixar clar a la reunió quin és el seu posicionament pel que fa al casament entre parelles del mateix sexe: volen que s'anomenin 'matrimonis'. Els demòcrates, en canvi, pretenen anomenar-los 'unió' i evitar així un altre conflicte amb el Copríncep episcopal. La reunió, segons fonts socialdemòcrates, es va tancar sense cap decisió. Recordem que el PS va anunciar la intenció d'entrar una proposició de llei per regular els matrimonis homosexuals al març si els demòcrates no ho feien.

Des de DA esperen que els terminis no condicionin un hipotètic acord.

Veure article original

Consell General
La retallada social que hem d'evitar (1) - Article d'opinió de Mariona González

El passat 18 de desembre el socialdemòcrates vam presentar una esmena a la totalitat al projecte de llei de modificació de la llei de la seguretat social presentat pel Govern de DA. Una esmena a la totalitat que tenia com a únic objectiu evitar les grans retallades socials que preveu la reforma de la llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Una esmena a la totalitat que lamentablement no va prosperar per als previsibles vots en contra de la majoria demòcrata i sorprenentment també pels vots negatius del Grup Mixt, en una votació que va posar de manifest la poca sensibilitat social d'ambdós grups parlamentaris.

Cal que totes les ciutadanes i ciutadans d'Andorra sàpiguen que estem davant d'una reforma que retalla, de manera brutal, els nivells de protecció social de què gaudeixen fins ara els assegurats a la CASS. Estem davant d'uns canvis, d’inspiració clarament neoliberal, que tenen com a únic objectiu reduir la protecció social dels assegurats al sistema públic per afavorir que els ciutadans es vegin abocats a haver de contractar assegurances privades tant per cobrir les despeses sanitàries com la pensió de jubilació. Digue-m'ho clar, aquest projecte de llei pretén despullar el sistema públic de protecció social per vestir el sistema privat de pensions.

El text presentat pel Govern de DA suprimeix del sistema públic de seguretat social la branca de prestacions familiars i no crea cap prestació per l’atur. En lloc d’avançar, el Govern de les millors retallades, ens proposa anar enrere, ens proposa suprimir les minses prestacions familiars que s'havia creat l'any 2008 amb un pacte d'Estat entre socialdemòcrates, liberals i CDA+SegleXXI. Certament, no ens queda cap dubte que estem davant el Govern del millors neoliberals, dels campions de les retallades als drets socials dels ciutadans.

A més de suprimir la branca de prestacions familiars, les retallades que es pretenen instaurar afecten tant a les prestacions de la branca general, com a les prestacions de la branca de jubilació. El Govern ens proposa reduir moltes de les prestacions, tant econòmiques com de reembossament, de la branca general. Així, entre d’altres retallades es proposa:

- Reduir, per via reglamentària, els percentatges de reembossament dels actes, productes o processos d’atenció sanitària. Actualment el percentatge de copagament està fixat, amb caràcter general, en el 25% de la tarifa. Amb la modificació proposada es pretén establir-lo en un percentatge que oscil•larà entre el 20% i el 50%.

- Augmentar, fins a 3 mesos de cotització en els sis darrers mesos o 6 mesos en els 24 darrers mesos, el període de carència per a tenir dret a una prestació econòmica per incapacitat temporal. Actualment es demanen 15 dies durant els darrers 25 dies. Aquesta mesura, profundament antisocial, deixarà sense cobertura durant bona part del temps que treballin a nombrosos treballadors temporers, a la nostra joventut i un llarg etcètera.

- Reduir l’import de la prestació econòmica per incapacitat temporal tant si es tracta d’una malaltia comuna com un accident de treball. En el cas de malaltia comuna es proposa reduir l’import de la prestació econòmica en un 4% durant els 18 primers mesos i en un 10 % a partir de 18 mesos. I en el cas d’accident laboral la reducció proposada és d’un 10% durant els 18 primers mesos i del 20% a partir de 18 mesos. La medicina del Govern per posar-se malalt serà molt dura.

- Limitar la compatibilitat en la percepció d’una pensió d’invalidesa amb altres pensions per tal de reduir el seu import.

- Incrementar notablement els graus de disminució per a tenir dret a una pensió d’invalidesa en els seus diferents graus i ampliar de manera molt important, especialment als treballadors menors de 22 anys i majors de 50 el període de cotització exigit per poder tenir dret a cobrar una pensió d’invalidesa.

- Reduir brutalment la base de càlcul per a determinar l’import de les pensions d’invalidesa per malaltia comuna. Actualment es pren com a base el salari mitjà de la persona assegurada dels 12 darrers mesos i es proposa que, es prengui en consideració els punts de jubilació adquirits i els que hauria pogut adquirir fins els 65 anys. El resultat és una disminució dramàtica de l’import de les pensions d’invalidesa.

- Reduir l’import de les pensions d’orfenesa i de viduïtat temporal. Actualment es calcula en base al salari cotitzat i es pretén que es passi a calcular d’acord amb els punts de jubilació adquirits.

Però si la supressió de la branca de prestacions familiars i les brutals retallades que es proposen en la branca general ja justificarien l'oposició frontal a la reforma plantejada per DA, el que pretén fer el Govern amb les pensions de jubilació representa una estafa per totes aquelles persones que han confiat en el sistema públic de pensions de jubilació. Estem davant unes mesures -que exposaré en un altre article- que portaran a situacions de pobresa i marginació els jubilats actuals i futurs. Unes mesures que cal que conegui tota la població perquè ens estem jugant el futur del nostre incipient Estat del Benestar.

Per tots aquests motius i en coherència amb l'oposició responsable que estem exercint, els socialdemòcrates us convidem a assistir a la reunió pública que organitzem el proper dijous 20 de febrer a la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany per tal de què pogueu conèixer de primera mà les retallades socials que ens volen imposar i que, entre totes/s, hem d'evitar.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?