El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, va reaccionar ahir amb certa indignació pel conveni signat entre Espanya i Andorra. Rios va expressar les seves queixes per la falta d'informació que, al seu parer, ha fet gala el Govern de DA, al qual va acusar d'«enganyar» als ciutadans. A més, el polític de l'oposició va ironitzar sobre el fet de què no hagi pogut conèixer el contingut del conveni fins que aquest ha estat signat i firmat pels dos ministres.
Rios va mostrar-se dur ahir. D'una banda va recordar que el PS havia dotat al Consell General ple suport al Govern en la negociació amb Espanya «en un exercici de responsabilitat», però el grup socialdemòcrata se sent traït en no haver estat informat fins ara i per haver d'assabentar-se dels detalls importants «a través dels mitjans de comunicació».
Rios va considerar que el Govern «ha enganyat als grups parlamentaris en matèria de política exterior. Ja intuíem que no s'anava pel bon camí, i amb la pantalla de fum que és el CDI han intentat amagar que es canviava l'acord del 2010 de la informació a la demanda que permet fer peticions grupals de dades a partir del 2010».
El polític socialdemòcrata es va queixar de que «amb una sola demanda podran implicar a un grup de persones», i va acusar el Govern de «no ser clars». Rios veu l'entesa entre els dos països com un «intercanvi de cromos», en el qual Espanya ha sortit guanyant davant una Andorra debilitada «perquè s'hagués pogut negociar abans i el resultat hagués estat més favorable». En aquest sentit, el president del GPS va culpar de DA de la demora i de «deixar passar una bona oportunitat per negociar en un altre context més positiu per al país».
En un to més crític va acusar l'Executiu taronja d'«enganyar a la ciutadania» perquè s'ha modificat el conveni a la demanda de manera que «tindrà un gran impacte en els nostres bancs».
Rios va expressar els seus dubtes sobre el suport que rebrà del PS el conveni quan hagi de ser votat al Consell General: «Hem de fer un treball d'anàlisi i un gran esforç abans de dir que ens està bé».
Hisenda espanyola // Per la seva banda, el Ministeri d'Hisenda espanyol va informar ahir que aquest conveni incorpora mencions al tractament de dividends, interessos, cànons i guanys patrimonials, equivalents als existents en el conveni franco-andorrà que permeten evitar la doble imposició. Així mateix, s'han inclòs diverses clàusules anti-abús en relació a l'aplicació del conveni.
El text inclou un article sobre informació fiscal que amplia els efectes de l'actual Acord d'Intercanvi d'Informació, signat per ambdós països el gener de 2010. Aquest article, segons Hisenda, permetrà millorar l'intercanvi d'informació amb transcendència tributària, incloent la bancària, entre Andorra i Espanya.
D'aquesta manera, hi haurà no només l'intercanvi previ a petició de requeriments individuals (com s'ha fet fins ara), sinó que s'avança en qüestions com les denominades «peticions grupals» o la identificació del subjecte sobre el qual es requereix informació. Hisenda va recalcar que aquesta circumstància suposa un avanç substancial respecte a la situació actual.
Cooperació // El conveni amplia també l'intercanvi d'informació cap a altres formes de cooperació com l'intercanvi automàtic o les comprovacions conjuntes. Quant a l'intercanvi automàtic, es fa referència a la reunió del Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d'Informació, celebrada a Berlín l'octubre del 2014, i on més de mig centenar de països i jurisdiccions van acordar l'intercanvi automàtic d'informació fiscal de comptes financers el 2017, seguint el model de la Declaració de l'OCDE de juny del 2014.
Andorra figura entre els països i territoris que s'han compromès a fer aquest intercanvi automàtic des 2018. En aquest sentit, Andorra manifesta en el conveni que està en disposició d'intercanviar informació de manera automàtica tan aviat adopti de manera efectiva l'estàndard comú previst per la OCDE.
Hisenda explica que l'acord, que haurà de ser ratificat pel Parlament abans de la seva entrada en vigor, s'inclou en l'objectiu de reforçar la signatura de convenis d'aquest tipus i pretén estendre la xarxa d'acords d'intercanvis d'informació.
Així, el Ministeri que encapçala Cristóbal Montoro recorda que entre els convenis per evitar la doble imposició i acords d'intercanvi d'informació signats o rubricats en aquesta legislatura figuren els de Bahrain, Àustria, Regne Unit, Índia, Uzbekistan, Xipre, Argentina i Estats Units.