Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
Rios acusa a Martí de maquillar les xifres de recuperació econòmica

El PS no es creu el cap de Govern quan parla de xifres per argumentar que l'economia es recupera. David Rios, president del grup parlamentari socialdemòcrata, ha criticat que Antoni Martí ocult, segons ell,i que molta gent ha hagut de marxar del país els últims anys. A més, avui ha dit que les negociacions del Govern amb Espanya per evitar la doble imposició arriben tard.

David Rios creu que el Govern no explica la veritat sobre la recuperació econòmica. Ho ha dit als micròfons de l'"Ara i aquí", on el cap de l'executiu explicava ahir que hi ha indicis que permeten albirar la fi de la crisi. El president del grup parlamentari socialdemòcrata lamenta que Antoni Martí no hagi posat l'accent en el fet que molts ciutadans s'han vist obligats a anar-se'n del país perquè no tenen feina. Rios ha declarat que "des que DA governa hi ha 6.600 persones menys de massa salarial, els ingressos com a massa salarial que hi havia abans que governessin Demòcrates per Andorra eren de 80 milions i ara son de 60, i el salari mitjà s'ha reduït en 200 euros". Segons Rios, aquesta és la realitat mentre que Martí manipula la informació "dient que hi ha brots verds".

Rios ha explicat que el Govern no ha informat el seu grup sobre les converses amb Rajoy i les negociacions per evitar la doble imposició. El PS creu que el CDI amb Espanya s'hauria d'haver signat fa temps perquè ara hi ha un afegit que en dificultarà la signatura, com és l'intercanvi automàtic d'informació.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha criticat la insistència de DA a voler aprovar la 'regla d'or' a final de legislatura, quan es tracta d'una llei que imposa unes condicions de gestió pressupostària que afectaran els governants següents.

Veure article original

Consell General
Entrevista a David Rios al programa Ara i aquí de RNA
Al següent link podreu veure l'entrevista a David Rios, president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d'Andorra: Ara i aquí 2.0.
Consell General
Meritxell i l’embut legislatiu - Article d'opinió de David Rios

Dilluns vinent és 8 de setembre, dia de Meritxell. Un dia festiu a Andorra on es barreja tradició, devoció i política. L’ordre dels tres factors i la seva ponderació és individual i ho determina cadascun dels andorrans.

A banda dels actes de celebració de la diada, els polítics comencem el curs. Desitjo que el lector avesat en política ja s’hagi matriculat a les assignatures que anunciava en aquesta mateixa columna fa quinze dies, concretament el 22 d’agost, perquè algunes d’elles han començat sense esperar a l’inici oficial del curs.

Pel que fa al Consell General, l’inici del curs vindrà marcat per disposar actualment a tràmit parlamentari de més de 30 iniciatives legislatives. Un autèntic embut legislatiu que ha provocat Demòcrates per Andorra i que ara pretén evacuar en quatre mesos. Arribar a final de legislatura amb aquest volum de feina per fer demostra fins a quin punt DA no tenia –ni té– cap mena de planificació ni full de ruta establert.

No s’entén de cap de les maneres el col·lapse legislatiu provocat per DA. I encara s’entén menys que el que era prioritari a principi de legislatura avui ja no ho és. Només en la proximitat de les eleccions generals i en la posada a punt de la màquina de comptar vots del cap de Govern es pot trobar una explicació. La famosa valentia pregonada amb discursos grandiloqüents sembla que ha quedat esmorteïda per la por a descontentar qui ara no toca.

En tot cas, els tres consellers del grup parlamentari socialdemòcrata ens comprometem a treballar en positiu per tirar endavant el màxim de lleis decisives i significatives que permetin millorar la nostra economia i crear ocupació, millorar els drets dels nostres ciutadans i millorar –ara ja hauríem de parlar de mantenir– el nostre incipient Estat del benestar. Garantirem un treball en positiu però mantindrem un esperit crític cap a polítiques i accions que no ajuden a l’interès general. Aquest ha estat el nostre tarannà durant tota la legislatura i així continuarà fins al final.

Desitjo una bona Diada de Meritxell a totes i tots els ciutadans d’Andorra, siguin creients, devots, polítics o qualsevol combinació de les tres.

Consell General
El grup socialdemòcrata acusa el Govern de falta de transparència en la reunió amb Rajoy i el cas Pujol

Primeres reaccions sobre la visita d'ahir d'Antoni Martí a La Moncloa. El grup parlamentari socialdemòcrata ha lamentat la manca de transparència de l'executiu cap als grups parlamentaris i la ciutadania sobre dos temes: d'una banda, la reunió mantinguda ahir per Antoni Martí i Mariano Rajoy, i, de l'altra, sobre el cas Pujol.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha lamentat "la manca de transparència del Govern envers els grups parlamentarisl i la ciutadania" tant pel que fa a la reunió d'ahir d'Antoni Martí, de la qual asseguren no tenir cap informació, ni sobre el cas Pujol, que ahir va centrar l'interès mediàtic a Espanya, pero no la reunió mantinguda entre Martí i Mariano Rajoy a La Moncloa, segons els governs d'Andorra i Espanya. Rios opina que "el Govern ha de donar confiança als seus ciutadans, al sector bancari i a l'exterior" sobre la seriositat d'Andora i "els avenços importants cap a la transparència".

Segons van informar els executius d'Andorra i Espanya, la reunió d'ahir d'Antoni Martí amb Mariano Rajoy va servir per impulsar les negociacions per a la signatura d'un CDI similar al que ja s'ha signat amb França i Luxemburg. La trobada va transcòrrer en un clima de cordialitat i entesa. Tant Martí com Rajoy han expressat la voluntat de tancar les negociacions durant els propers mesos.

De la reunió també va sortir el compromís del president espanyol de visitar el Principat abans de final d'any. De moment s'ha programat per al proper dia 22 una primera reunió tècnica per avançar en les negociacions. El que, segons les dues delegacions, no es va tractar a la reunió va ser el cas Pujol, un tema que ahir va centrar l'interès mediàtic a causa de la compareixença del ministre d'Hisenda, Manuel Montoro i l'anunci de l'expresident català d'explicar-se davant el Parlament de Catalunya a partir del dia 22.

Veure article original

Consell General
El PS veu la mà del Govern en la "censura" al text de les jubilacions

La consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Rosa Gili, va presentar ahir a Sindicatura un recurs contra l'acte d'admissió a tràmit del projecte de llei qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la Funció Pública, ja que el seu grup considera que aquesta iniciativa «no disposa de la documentació necessària perquè els consellers generals s'hi puguin pronunciar».

En un comunicat, el grup socialdemòcrata assenyala que ha formulat el recurs en base a diferents arguments que els permeten afirmar que «el Govern ha tramitat un informe que respon a un text que no té res a veure amb el projecte de llei tramitat al Consell General». Per aquest motiu, creuen que «pot succeir que políticament es pretengués pactar amb els sindicats unes condicions a la modificació de les pensions en la Funció Pública, manifestant que allò és un text consensuat, però el que realment es presenta finalment, és allò que el Govern decideix unilateralment».

Queixa / En aquest sentit, els socialdemòcrates consideren fonamental que l'informe que formula la Comissió Consultiva sigui «sense cap mena de dubtes el relatiu al projecte de llei tramitat», de manera que «el Consell General conegui de primera mà i sense censura» el criteri de la Comissió Consultiva.

Gili sol·licita a la Sindicatura que «demani al Govern la documentació que manca a la tramitació amb la màxima celeritat» ja que en cas contrari «es produirà lesió d'un dels drets fonamentals constitucionalment protegits».

Des de la Comissió Consultiva també es considera que s'ha tramitat malament ja que titllen la llei d'«esborrany» i no de projecte, com defensa el Govern.


Consell General
El PS recorre l’admissió de la llei del pla de pensions

La consellera del grup parlamentari socialdemòcrata Rosa Gili va presentar ahir un recurs contra l’acte d’admissió a tràmit del projecte de llei del pla de pensions de la funció pública, per entendre que la iniciativa “no disposa de la documentació necessària perquè els consellers generals s’hi puguin pronunciar”. El grup troba que el Govern ha tramitat un informe que respon a un text que no té res a veure amb el projecte de llei tramitat al Consell. I per tant, “pot passar que políticament es pretengués pactar amb els sindicats unes condicions a la modificació de les pensions en la funció pública, manifestant que allò és un text consensuat, però el que realment es presenta finalment és allò que el Govern decideix unilateralment”.

Veure article original

Consell General
Les assignatures del nou curs polític - Article d'opinió de David Rios

Ja estem a les portes d’iniciar novament un curs polític, el darrer d’aquesta legislatura. Tot alumne avesat en política ha de tenir en compte les assignatures estrella a l’hora de matricular-se.

Fer campanya i governar: Toni Martí a mesos de les eleccions ja ha començat la seva campanya particular. A manca de tallada de cintes de grans obres (la inversió ha estat nul·la, a banda de rotondes i asfalt), inaugura unitats a l’hospital, tot de cara a la galeria, mentre retalla a la CASS i als serveis socials. L’afer Pujol i l’agost han frenat aquesta ànsia del cap de Govern, però hi tornarà. Haurem d’estar ben atents a les classes sobre com governar un país passa a ser secundari per tal d’assegurar-se una reelecció.

La reactivació econòmica: és clau que mesos abans d’unes eleccions, apareguin “grans símptomes” de millora de l’economia. DA ha practicat una política nul·la en reactivació econòmica i ha apostat totes les cartes a una obertura econòmica que és un fracàs. Serà interessant assistir a les sessions sobre com convertir dos o tres indicadors microeconòmics en grans indicadors per activar la il·lusió de la superació de la crisi.

Eleccions decidides: redaccions d’alguns mitjans de comunicació i opinadors ja ho practiquen. “Toni Martí guanyarà sense baixar de l’autobús”, i “fora de DA no hi ha res”, és el mantra que cal anar repetint fins a la data de les eleccions. De res serveixen els esforços que fem des del PS, que no ens hem cansat de fer aportacions en positiu, hem culminat una renovació, vam fer l’autocrítica que tant se’ns demanava i que ara treballem per un nou model de país. Cal corregir el que opina el carrer, i és que molts estan cansats d’aquest Govern. Les maniobres de com intentar capgirar el sentiment de la població serà una lliçó magistral que no podem perdre’ns.

Altres assignatures interessants són: com el discurs de la por d’un exconseller general pot envair les nostres vides. Com la majoria absolutíssima de DA col·lapsa el Consell General per fer creure que han fet molta feina en tres anys llargs. O com no perdre energia, temps –i esperem que no gaire més– en el procés d’una aposta valenta: les primàries obertes a la ciutadania. Bon inici de curs.

Veure article original

Consell General
Cortesia parlamentària - Article d'opinió de David Rios

El pairing és una de les expressions més significatives del que s’anomena cortesia parlamentària i que es produeix de tant en tant a la Cambra dels Comuns del Regne Unit o en d’altres parlaments on domina el fair play, generalment anglosaxons. El pairing consisteix que davant de la situació que un parlamentari per causes justificades no pugui assistir a una votació, un altre parlamentari del partit contrari, per cortesia parlamentària, s’abstingui de votar, encara que si hagués emès el vot ho hauria fet en sentit contrari al del parlamentari absent.

La cortesia parlamentària és un conjunt de regles no escrites que es basen en les consideracions que es tenen els parlamentaris entre si, siguin del grup que siguin, en l’exercici de la seva funció, tot i que no té res a veure ni afecta la defensa de la ideologia o dels punts de vista que puguin tenir cadascun.

A Andorra, el Consell General difícilment mai veurà un cas de pairing, bàsicament per la seva reduïda dimensió. Això no vol dir que, encara que no s’arribi a alguns extrems d’impressionant joc net, no es practiqui en major o menor grau la cortesia parlamentària.

La meva pròpia experiència personal al Consell General m’ha demostrar que la cortesia parlamentària existeix al nostre parlament. Si el lector no recorda o no visualitza cap sessió de Consell on aflorés una mostra de cortesia parlamentària és perquè generalment es practica internament, fixant les reunions respectant les agendes de cadascú, acordant actuacions conjuntes, prenent acords cercant el consens de tots els grups…

Prou dificultats té l’exercici de la política actual al Consell General, on el volum de feina i la tecnicitat d’aquesta està a l’ordre del dia, perquè els consellers generals, independentment del color, no tinguem gestos de complicitat dels uns envers els altres. I és d’agrair, i molt, que si es pateix una situació personal difícil, es practiqui la cortesia parlamentària tot i que impliqui un esforç personal als consellers perquè tot plegat suposi només un parèntesi temporal a la important tasca legislativa. Gràcies.

Consell General
El PS s’adreça als coprínceps per la Llei del patrimoni cultural

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha enviat una carta als coprínceps, François Hollande i Joan-Enric Vives, en què se’ls fa arribar una còpia d’un informe sobre “eventuals inconstitucionalitats” en la modificació de la Llei del patrimoni cultural, aprovada en la sessió del Consell General celebrada dijous passat.

En la carta, tal com indiquen els socialdemòcrates en un comunicat, s’apunta que segons el que disposen els articles 45.2 i 46.1.e de la Constitució “els coprínceps, conjuntament o separadament, i de manera voluntària, poden adreçar-se al Tribunal Constitucional amb missatge raonat per sol·licitar un dictamen previ a fi que aquest es pronunciï sobre la constitucionalitat d’una llei aprovada pel Consell General abans de sancionar-la i promulgar-la”.

Per aquest motiu, abans de la sanció i promulgació, els socialdemòcrates assenyalen que “hem volgut posar en el seu coneixement possibles vulneracions al nostre entendre de la Constitució” en la modificació de la Llei del patrimoni cultural. Una llei que, segons indiquen, “considerem que posa en perill el nostre ric patrimoni cultural en reduir les exigències de protecció establertes a la Llei 9/2003 del patrimoni cultural d’Andorra”. El grup parlamentari recorda que els coprínceps es poden adreçar al TC conjuntament o separadament perquè es pronunciï sobre la constitucionalitat d'una llei. La sanció i promulgació de les lleis pels coprínceps s’ha de fer no abans de vuit dies i no més tard de quinze després de la seva aprovació al Consell General.

La modificació de la Llei del patrimoni, presentada pels set comuns, va ser aprovada dijous passat amb els vots de la majoria demòcrata, mentre que l’oposició va votar en contra del text en estimar que rebaixarà la protecció del patrimoni.

Consell General
Comunicat de premsa - EL GPS envia l'informe amb eventuals inconstitucionalitats de la modif. de la llei del patrimoni cultural als coprínceps

COMUNICAT DE PREMSA

El Grup socialdemòcrata envia l’informe amb eventuals inconstitucionalitats de la modificació de la llei del patrimoni cultural als serveis dels coprínceps


El president del Grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha tramés una carta als coprínceps d’Andorra, François Hollande i Joan Enric Vives, en el què se’ls hi fa arribar una còpia d’un informe sobre eventuals inconstitucionalitats de la Llei de modificació de la Llei 9/2003, del 12 de juny, del patrimoni cultural d' Andorra, aprovada per majoria el 24 de juliol del 2014 pel Consell General amb el vot contrari dels socialdemòcrates.

En la missiva, s’apunta que segons el que disposen els articles 45.2 i 46.1.e de la Constitució del Principat d'Andorra els Coprínceps conjuntament o separadament, i de manera voluntària, poden adreçar-se al Tribunal Constitucional amb missatge raonat per sol •licitar un dictamen previ a fi que aquest es pronunciï sobre la constitucionalitat d 'una llei aprovada pel Consell General abans de sancionar-la i promulgar-la.

Es per això que, abans de la seva sanció i promulgació, els socialdemòcrates “hem volgut posar en el seu coneixement possibles vulneracions al nostre entendre de la Constitució” en la citada modificació de la llei del patrimoni cultural. Una Llei que per altra banda “considerem que posa en perill el nostre ric patrimoni cultural al reduir les exigències de protecció establertes a la Llei 9/2003 del patrimoni cultural d' Andorra”, s’afegeix en la missiva.

Recordar que segons estableix la Constitució, els coprínceps han de sancionar i promulgar les lleis i n'han d'ordenar la publicació no abans de vuit dies i no més tard de quinze després de la seva aprovació al Consell General. En aquest període els coprínceps, conjuntament o separadament, poden adreçar-se al Tribunal Constitucional amb missatge raonat a fi que aquest es pronunciï sobre la seva constitucionalitat.

Andorra la Vella, 29 de juliol del 2014

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?