Amb motiu del dia mundial contra la violència de gènere, que se celebra aquest diumenge, les conselleres generals de DA Celina Mandicó i del PS Mariona González van anunciar ahir que els dos grups parlamentaris treballaran conjuntament per elaborar una proposició de llei per eliminar aquesta xacra. Segons van dir, la iniciativa s’encara “sense colors polítics i amb la responsabilitat dels poders públics per afrontar aquesta situació”.
Tot i que Andorra disposa de recursos per atendre les persones víctimes de violència de gènere, les conselleres van assenyalar que volen “crear mecanismes i accions contundents” per defensar els drets de les dones i dels seus fills i garantir els principis de llibertat, igualtat, seguretat i no discriminació que ha d’assegurar qualsevol país avançat.
Mandicó i González van reconèixer que el treball està en una fase molt embrionària i que cal uni car criteris i de nicions sobre què es considera violència de gènere, clari car conceptes relacionats o crear un marc de coordinació entre tots els agents i serveis que participen en l’atenció a les víctimes, entre altres aspectes.
Entre els punts que ha d’abordar hi ha la revictimització de les dones i menors que han d’exposar les seves vivències a diversos agents, agilitzar les gestions per a la manutenció i crear un referent especialitzat a la Batllia que segueixi tota la informació sobre les causes, però també aspectes preventius i d’atenció i protecció posterior a les víctimes i als seus fills i d’educació “perquè els nens sàpiguen que és una violació contra la llibertat individual de les persones i dels seus drets”, va assenyalar González. També es preveu que permeti uni car les causes civils i penals, incloure l’atenció terapèutica als homes agressors i poder dotar la dona d’un advocat d’ofici.
La idea és fer una iniciativa molt transversal i multidisciplinària, tal com van posar en relleu les conselleres, i que segurament haurà d’incorporar disposicions que modi quin legislacions actuals en matèria social, d’educació, laboral, sanitària i penal.
La previsió dels dos grups parlamentaris és que cap al 25 de novembre del 2013 es pugui entrar a tràmit parlamentari la proposició i que es comenci a aplicar a principis del 2014. La voluntat expressada per Mandicó i González és treballar conjuntament i de forma periòdica amb les associacions de dones per fer “una bona llei, moderna, activa i efectiva” que doni la millor resposta a la lluita contra la violència.