El logotip del PS ha evolucionat a partir de la rosa tradicional, símbol del socialisme europeu, inspirant-se en un floc de neu.
Els petits cristalls d'aigua en forma hexagonal són l'element gràfic per formar la rosa andorrana. Aquesta nova imatge dels socialdemòcrates es va presentar a la militància diumenge en una trobada en què el primer secretari, Pere López, va manifestar el convenciment que el PS podrà presentar candidatures territorials a les set parròquies i que comptarà amb el suport d'altres forces progressistes, com els Verds o AD800. Diumenge la trobada es va cloure amb aquest acte de protesta contra la llei de patrimoni cultural.
Veure article original
El Partit Socialdemòcrata va presentar ahir la nova seu –situada al carrer Prat de la Creu– i la nova imatge que els acompanyarà de cara a les pròximes eleccions. L'encarregat de la presentació va ser el primer secretari del PS, Pere López, que va assegurar que el canvi d'imatge simbolitza «l'inici d'una nova etapa», però sempre «respectant els orígens» de la seva ideologia i sense representar «un trencament» amb el passat. Un dels aspectes més destacats és que s'ha recuperat la figura de la rosa, però aquest cop configurada per tres cristalls de neu, «el bé més preuat que ens cau».
Segons López, fa 13 anys, quan es va constituir el partit, semblava «pràcticament impossible» que una formació política pogués portar els plantejaments que va portar el PS a un país com Andorra. A més, va insistir en què «teníem raó en molts dels casos, i amb el temps s'ha demostrat que era així». Tot i això, el primer secretari va reconèixer que «es van cometre molts errors», sobretot durant l'etapa del PS com a majoria al Govern. Un dels exemples que va repetir López va ser «la falta de comunicació i diàleg amb els ciutadans». Es per això que, sobre els errors, López va assegurar que els han portat a «corregir i canviar la forma de fer política per no tornar-los a cometre».
Els tres eixos del canvi / El primer secretari del PS va explicar que s'han basat en tres eixos principals com a missatge per transmetre a la ciutadania a partir d'ara i de cara a les eleccions que se celebraran al març.
Primer de tot López va insistir en l'idea de «renovació» del partit després de «la crisi i la pèrdua de militants» de la qual el partit «en surt renovat», essent «més plural, més participatiu i més oberts a la societat civil».
El segon eix és la voluntat de canviar el model de país «en uns 15 anys». López va criticar durament el baix nivell de prestacions socials amb el que ha acabat a Andorra «per culpa dels governs conservadors». El primer secretari va parlar de les «baixes pensions, les desigualtats socials» o de les retallades, i va assegurar que, entre d'altres, alguns dels punts claus per a aquest nou model de país són «apostar per les energies renovables» o «diversificar la riquesa». El darrer dels eixos que va exposar López és que són «l'únic partit que ofereix una possibilitat de canvi real».
Això sí, tot i que no hi va aprofundir, l'opció d'arribar a una entesa amb les esquerres del país segueix sent prioritària: «Quan estigui tancat i tinguem un acord programàtic us el presentarem».
Pere López, primer secretari del PS i candidat a cap de Govern per aquesta formació política, creu que podran presentar candidatures territorials a les set parròquies. Considera que podran comptar amb el suport d'altres formacions progressistes amb les quals es volen coaligar, com és el cas dels Verds o AD800.
El Partit Socialdemòcrata ja té força avançada la preparació dels propers comicis generals i veu molt factible presentar llistes a les set parròquies, incloent Canillo, el territori que, a priori, hauria de ser més complicat per a aquesta formació.
En aquests moments, membres dels Verds i d'AD800 estan participant en la redacció del programa electoral del que hauria de ser una futura llista comuna de forces progressistes. Un pacte amb AD800 sembla complicat, ja que el moviment social no creu que el PS els vulgui concedir que un candidat seu estigui entre les primeres quatre posicions d'una llista comuna. En canvi, des dels Verds es veu molt possible arribar a una entesa electoral amb el PS.
Veure article original
El Partit Socialdemòcrata (PS) va arrencar ahir a Canillo els actes de precampanya de cara a les eleccions de la propera primavera. Unes 30 persones van formar una cadena humana. Dirigents i militants del PS es van situar a 20 metres de l'església de Sant Joan de Caselles, la nova distància de protecció cautelar a partir de la qual es pot construir al voltant d'un monument històric. Amb aquesta acció el PS va voler denunciar que la reducció de l'entorn cautelar de 100 a 20 metres «desprotegeix els béns immobles d'interès cultural», a més «d'afectar «la visibilitat del bé». L'exministra de Cultura, Susanna Vela, va qualificar aquesta modificació com a perillosa, vist que seran els òrgans comunals els que, a partir de les seves ordinacions, decidiran segons els seus principis què és el que es podrà construir en un radi de 20 metres al voltant dels emplaçaments culturals i com s'haurà de fer. Vela va mostrar el seu descontent pel fet de desconèixer els «criteris arquitectònics, de preservació, de conservació o històrics que s'aplicaran per conservar el patrimoni», i les conseqüències que això pot comportar. I va assegurar que la propera legislatura, si el PS governa, tornarà als 100 metres cautelars.
Eleccions // El candidat a cap de Govern, Pere López, va afirmar que amb la iniciativa d'ahir s'inicien una sèrie d'actes que segueixen amb el «procés d'obertura» en què es troba el PS i amb els que es volen presentar a la societat les propostes programàtiques a més de «recollir preocupacions». També va dir que no formarà llistes electorals «fins que no s'acabi de definir el projecte polític» en què treballen vàries comissions i que preveuen presentar llistes territorials a totes les parròquies. Segons va assenyalar, s'està analitzant la possible inclusió de representants d'altres partits a les seves llistes.
Una nombrosa representació del Partit Socialdemòcrata va portar a terme ahir a la tarda una cadena humana davant de l’església de Sant Joan de Caselles per posar en relleu el patrimoni cultural d’Andorra i per denunciar la desprotecció dels monuments del país com a conseqüència de la modificació de la Llei del patrimoni cultural impulsada per Demòcrates per Andorra.
Segons va explicar la formació, la cadena humana es va fer just a 20 metres de l’església de Sant Joan de Caselles per escenificar el “vergonyós” entorn cautelar a partir del qual es podrà edificar amb la modificació de la Llei del patrimoni aprovada per la majoria demòcrata.
Precisament el PS ha iniciat una nova campanya d’informació a la ciutadania en què mitjançant una targeta gran s’explicaran les conseqüències dels canvis a la Llei del patrimoni cultural.
Davant d’aquesta situació, el primer secretari del PS, Pere López, i la membre del comitè directiu Susanna Vela van anunciar dues mesures del programa electoral. D’una banda, els socialdemòcrates posaran en relleu davant el món el patrimoni cultural d’Andorra, millorant l’entorn urbà i rural i afavorint alhora el desenvolupament econòmic, social i cultural. I de l’altra, aposten per la redefinició i simplificació dels criteris per delimitar els entorns de protecció perquè conjuntament amb les parts implicades es puguin definir en un màxim de tres mesos.
I és que, com va recordar Vela, amb el canvi de llei seran els comuns, a través de les seves ordinacions comunals, els que determinaran què es pot construir i com s’ha de fer. En aquest sentit, la socialdemòcrata va lamentar que “desconeixem quins criteris arquitectònics, de preservació, de conservació o històrics s’aplicaran per conservar el patrimoni”.
Abans de la cadena humana, el PS va celebrar la segona Festa de tardor, amb una cinquantena de militants, que va consistir en un dinar de germanor a la casa de colònies AINA, una visita guiada a Sant Joan de Caselles a càrrec de mossèn Ramon de Canillo i una tarda de patinatge en família al Palau del Gel.
Veure article original
Per al PS la modificació de la llei del patrimoni cultural que rebaixa els entorns cautelars de protecció dels béns d'interès cultural de 100 a 20 metres, planteja un panorama desolador per a indrets com Sant Joan de Caselles, Sant Miquel d'Engolasters o Sant Cristòfol d'Anyós, entre altres.
Per aquest motiu militants i simpatitzants del Partit Socialdemòcrata han fet aquesta tarda una concentració davant l´església de Sant Joan Caselles de Canillo. D´aquesta manera volien simbolitzar la seva protesta contra aquest canvi del text legal que creuen que posa en perill la integritat del patrimoni arquitectònic del Principat.
Des del PS s'ha afegit que aquesta actuació suposa l'inici d'una nova campanya informativa de les seves propostes davant de la ciutadania.
Veure article original
26 milions d’euros. Aquesta és la despesa efectuada en carreteres, rotondes i asfalt que el Govern ha adjudicat durant l’any 2014 i que compromet també l’acció de l’executiu dels propers exercicis segons la resposta del ministre Alcobé a la pregunta efectuada per la companya Rosa Gili.
Una despesa milionària que al nostre entendre s’està efectuant en una xarxa viària ja sobredimensionada, amb un excés de rotondes, zones multicarril i asfaltant trams de la via pública en un estat prou correcte.
En paral·lel, l’any 2014 ha estat l’any de l’inici de les retallades de prestacions socials, de pensions i de retallades mèdiques i sanitàries que els ciutadans anirem notant els propers mesos si no ho hem començar a fer ja.
L’economia d’un país és (ha de ser) com una economia domèstica familiar com per exemple la de casa seva; el que està passant és com si a una persona que li retallessin el pressupost per a aliments i que en cas que un membre de la seva família agafés un constipat, se li limités a només algunes dosis la presa d’analgèsics i medicaments.
I aquesta restricció de despeses bàsiques i imprescindibles es produís en paral·lel amb altres decisions com ara refer el bany de casa seva, que es va fer nou fa només uns quants anys, o refent un envà de separació entre habitacions preveient l’arribada d’un nou fill.
Es pot imaginar aquesta persona en la seva economia domèstica destinant recursos a fer reformes com les mencionades o per comprar-se un nou televisor de moltes polzades abans d’omplir la nevera, fer front al cost dels medicaments necessaris o comprar la roba que els seus membres necessiten.
Oi que és impensable? Doncs alguna cosa estarem fent malament, molt malament a casa nostra, al nostre país. Justament això és el que ara està fent DA.
Ara és un moment de prioritzar. De destinar recursos i inversió a obrir nous sectors d’activitat que generin treball de forma permanent i a prioritzar en la despesa pública.
I la prioritat no pot ser cap altra que atendre les necessitats de tots nosaltres: garantir les prestacions socials, les pensions i els tractaments sanitaris i mèdics.
Tot i que encara no han estat convocades, les eleccions generals són cada dia més a prop i els partits comencen a engegar la maquinària electoral. Avui ha estat el torn del PS, que amb un comitè directiu ordinari ha abordat la preparació de la campanya electoral. S'ha definit l'estratègia que seguirà la formació i també s'ha presentat el treball que han fet les comissions amb vista al programa electoral.
Una trentena de militants han participat en el comitè directiu d'aquest matí. La decisió més destacada ha estat l'aprovació de l'estratègia i la comunicació amb què s'abordarà la campanya electoral. Una tasca feta pel comitè executiu i per un grup de treball centrat exclusivament en la campanya.
Les comissions de treball també han presentat els seus treballs per tal que es puguin traslladar al programa electoral. Per últim, també s'ha presentat l'evolució de la imatge corporativa, coincidint amb el canvi de seu que es farà properament.
A hores d'ara el PS treballa amb els Verds d'Andorra i amb l'associació AD800 per confeccionar una llista electoral conjunta de centre esquerra.
Veure article original
Arribats quasi al final de la legislatura de la majoria taronja, en què ha deixat més d’una decepció per a molts col·lectius, toca afegir i recordar un dels principals “projectes” que es quedarà al calaix i en paper mullat. La joventut. I dic projecte perquè llegint el programa electoral i comparant els resultats després de quatre anys de mandat de DA, només queda manifestar que estem igual o pitjor. Bé, rectifico, més aviat la segona opció.
Sembla, finalment, que el programa de DA en referència a Educació i Joventut (i sí, per estrany que soni, Joventut també forma part d’aquest ministeri que políticament ha esquivat la situació i les necessitats d’una manera silenciosa) no prosperarà quasi en el 90 per cent del total. Quedaran pendents totes aquelles propostes centrades en els joves del Principat d’Andorra.
De la mateixa manera que el nostre país veí programa actes educatius i conscienciadors amb motiu del Dia internacional contra la violència de gènere, i en què els joves gestionen el seu rol protagonista per fomentar el respecte, aquí això sona a ciència-ficció en la cartera ministerial. I ho exemplifico amb aquest acte en concret pel fet de ser recent, com ho podria fer amb molts altres. Però bé, no és d’estranyar la passivitat, i més quan no hi ha un evolucionisme polític entorn a les necessitats actuals dels joves.
Siguem sincers. La realitat continua sent que després de quatre anys de DA el jove segueix sense poder tenir un ingrés a la vida laboral com cal (si més no, el que no té uns cognoms que li serveixin de trampolí). Si té la sort d’accedir-hi i de voler quedar-se a treballar a Andorra, és en unes condicions molt precàries, i des del Govern no s’ha fet res per solucionar tal situació o simplement, millorar-la. El jove marxa del seu país, el meu i el vostre, independentment de la limitació d’estudis, perquè aquest no li ofereix ni oferirà estabilitat econòmica ni laboral, tampoc la possibilitat de tenir dret a un habitatge digne i menys a emancipar-se (i tenir complex de banc no és fomentar l’ajuda de l’emancipació). Marxa, a més, perquè ja no hi ha uns trets identificatius i simplement està fart de sentir-se controlat, jutjat i limitat en tot el seu context. El Govern, de nou, tampoc ha ofert cap tipus d’intervenció per pal·liar tal situació de desafecció, i això que en el seu programa electoral hi quedava reflectit tot el descrit anteriorment.
Sort d’aquests joves que poden marxar! N’hi ha que ni això. Aquest Govern posa preu als somnis dels més joves. Si pots pagar-los, endavant. Si no, mala sort.
Hi ha un 10 per cent que sí que s’ha acomplert i tot s’ha de reconèixer. Dins d’aquest percentatge figuratiu s’ha recolzat, i s’ha mostrat molt d’interès per tornar a reactivar, el Fòrum Nacional de la Joventut, conjuntament amb la comissió d’Educació del Consell General. Quina llàstima, però, que el problema que tant preocupava solucionar continuarà persistint. El PS ha esmenat la llei aportant, novament, tot de solucions per treballar la desafecció i tenir finalment una llei de l’FNJA com cal. De fet, hem estat els únics. Solucions que de nou la majoria taronja no farà prosperar. Després ens preguntarem per què el jove no participa. Frustrant, però gens sorprenent.
Ho pot admetre, senyora ministra. No passa res, estem acostumats a sentir falses esperances del seu “Govern dels millors”. Com a resultat de les polítiques juvenils obviades d’aquest Govern, tenim un creixement exponencial de joves usuaris en les consultes de salut mental per trastorns psicològics i, paral·lelament, familiars que no reben cap ajuda del Govern. Consultes amb overbooking. I no ho diu el PS exclusivament, ho diuen les famílies preocupades a qui el PS recolza. Els treballadors van reclamar més efectius per donar resposta a un problema sobre el qual vostè ni s’ha pronunciat, sabent que molts dels usuaris són joves adolescents. La solució per a vostès és ampliar la planta de salut mental juvenil, obviant el fet de poder treballar el problema de fons. Ni el/s saben ni hi mostren interès. Bé, potser ara sí que estem en precampanya electoral.
No voldria acabar l’article d’opinió sense trencar una llança a favor dels tècnics de joventut comunals i del Govern. Incansables de cobrir la limitació política de DA. Enhorabona per la vostra tasca.
Com a conclusió, esperem que en uns mesos el jove pugui dir-hi la seva sense censura en el Consell dels Joves i que les seves aportacions siguin realment vinculants. I això només és possible amb un partit que creu en la joventut i genera resposta a les seves necessitats, les reals. Els joves no són prioritaris per a DA, i així ho ha demostrat. Però per a nosaltres, al PS, són de vital importància. Estem parlant de present i de futur. El present i el futur que han de canviar i millorar Andorra. El futur que l’obsoletisme polític vol controlar i moldejar.
Joventut, diví tresor. A “can DA”, ni divins ni tresors.
Veure article original
Estem a punt d’arribar al final d’una legislatura que s’ha caracteritzat per fer-nos anar enrere. Hem anat enrere quant a l’import de les pensions i també en el cost del finançament dels medicaments, que ha augmentat per a tots nosaltres.
Ens volen fer anar encara més enrere en les prestacions sanitàries. S’han retallat les prestacions en casos de baixa i ara pretenen, encara que d’amagat, aplicar noves tisorades sanitàries que busquen criminalitzar les persones malaltes i que estan de baixa que menystenen els professionals de la medicina.
Però això no és tot. Hem retrocedit de manera molt preocupant en la protecció del nostre patrimoni cultural. I tampoc no s’ha fet res per preservar el nostre medi natural. El desinterès per allò que ens fa diferents i que representa la nostra identitat com a país ha estat alarmant.
Toni Martí ha implantat un marc fiscal injust en el qual els que més tenen no són els que més paguen. Uns impostos que penalitzen el treball i que afavoreixen el capital i aquells que més tenen.
I així podríem continuar amb un llarg etcètera de qüestions.
El Partit Socialdemòcrata està en un procés de canvi. El nou PS és avui en dia un partit més obert, més plural i amb més voluntat de diàleg. Un partit que té sobretot la vocació de fer anar endavant el nostre país i el benestar dels seus ciutadans.
Aquest és, però, un procés que no s’atura i que consolidarem amb accions continuades en el present i el futur.
Un partit que treballa per definir un projecte de país que ens il·lusioni a tots. Un projecte de país en el qual tots ens puguem sentir identificats. Un projecte de país que estem dibuixant des del diàleg, l’escolta i el contacte amb les persones que viuen i treballen a Andorra.
Ens encoratja treballar per una Andorra vertebradora que ens uneixi a tots sumant esforços per un projecte comú superant les divisions i els enfrontaments als quals ens aboca dia a dia el Govern de DA.
Estem sumant persones. Estem sumant idees. I sobretot estem sumant esforços que neixen des de la il·lusió que es pot fer d’Andorra un país capdavanter.