Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
Els socialdemòcrates proposen crear una comissió d'enquesta sobre la crisi de BPA

Els consellers generals del PS han proposat formalment la creació d´una comissió d´enquesta sobre la crisi de BPA. Volen esvair els dubtes que hi pugui haver sobre el paper dels diversos organismes implicats així com avaluar si cal revisar els mecanismes de control financer i d'antiblanqueig. Esperen rebre resposta de la resta de forces polítiques dimarts.

A través d´una carta enviada a tots els grups parlamentaris, i als consellers d´SDP, els socialdemòcrates proposen crear una comissió d´enquesta sobre la crisi de BPA. Segons ha indicat el president del grup mixt, Pere López, l´objectiu es esvair els dubtes que hi pugui haver sobre el paper dels diferents organismes implicats.

Segons ha explicat López, l'abast de la comissió hauria de ser d'abans de la publicació de la nota del Fincen, amb una visió correctora, si fos el cas. Per tal que la proposta tirés endavant caldria que la fessin seva dos grups parlamentaris o un terç dels consellers generals i que s'aprovés en un ple o bé en junta de presidents.

Dimarts el conjunt de les forces polítiques es reuniran per analitzar les respostes. Segons ha anticipat López, hi ha la possibilitat que la resta de grups presentin propostes alternatives vàlides, si bé no n´ha volgut donar detalls.

Veure article original

Consell General
PS formalitza la seva petició de formar una comissió d’enquesta

El Partit Socialdemòcrata va presentar una carta davant la Junta de Presidents per formalitzar la seva proposta de crear una comissió d’enquesta parlamentària amb la finalitat de trobar respostes a l’afer BPA. El líder del grup, Pere López, va afirmar que era el moment de donar aquest pas i que la voluntat és que la comissió «sigui adoptada per unanimitat i que sigui el conjunt dels 28 consellers qui prengui aquesta iniciativa». López va desvetllar que el dimarts 21 hi ha prevista una reunió entre els tres presidents dels grups parlamentaris (Ladislau Baró, Josep Pintat i el propi López en representació del Grup Mixt) «per analitzar si la proposta presentada és la més adient o si es poden analitzar altres alternatives que s’ha exposat a la Junta».

El líder socialdemòcrata va afegir que «hi ha hagut la voluntat d’analitzar la proposta i d’avaluar-la. S’ha parlat de com seria el reglament, quines possibilitats existirien o com s’hauria de formular. Entenem que no és una proposta gaire habitual però que, tal i com està la situació i totes les informacions que apareixen és la millor eina per rebre respostes». López va raonar que la intenció i l’objectiu de la proposta és de «vocació correctora i poder avaluar si cal revisar els mecanismes de control de la política financera actual». El procediment d’aprovació en aquests casos passa pel vist-i-plau de la proposta en el ple del Consell General o a la Junta de presidents. Aquesta petició de comissió d’enquesta obtindria llum verda si ho aproven una tercera part dels consellers generals o dos dels tres grups parlamentaris, segons recull un dels articles del reglament del Consell General.

Veure article original

Consell General
López creu que prosperarà la comissió d'investigació sobre BPA

El president del grup mixt i primer secretari del PS, Pere López, creu que la demanda contra l'INAF cursada pels accionistes majoritaris de BPA estava "dins les previsions" i ha exigit novament una comissió parlamentària d'investigació per conéixer en profunditat tant l'origen de la nota de la FinCEN com tot el procés posterior.

"Es una comissió d'investigació sobre el conjunt d'institucions que han tingut alguna cosa a veure en tot el procés" ha dit López per afegir "no és una comisisó contra DA ni contra el Govern i esperem que sigui recolzada pels 28 consellers".

López creu que amb els vots de Ld'A, PS i SDP podria tirar endavant.

Veure article original (més audio entrevista a Pere López)

Consell General
Pere López demana prudència abans de valorar l'executiu

El president del Grup Mixt, Pere López, va voler exhibir una metafòrica bandera blanca a l’hora de valorar la confecció del nou Govern i el repartiment provisional de les carteres. En declaracions a EL PERIÒDIC, el cap visible del partit socialdemòcrata deixava clar que ara «cal ser prudents. El calendari ha obligat a Martí a formar govern de manera precipitada i a més ja van anunciar que no era una composició definitiva. Haurem d’esperar uns dies o unes setmanes a que s’acabi de conformar l’executiu i serà quan ens pronunciarem».

López reconeix que l’afer BPA està marcant l’inici d’aquesta legislatura i que ha fet que altres temes hagin deixat de ser prioritaris: «És cert que hi ha alguns àmbits, algunes carteres que els hi està costant més tancar-les però entenem la situació. El cap de Govern està en unes circumstàncies especials i segurament no ha pogut dedicar tot el temps que calia. Un cop superada aquesta primera fase d’urgència de tot l’afer BPA, on tot sembla enfilat amb l’eina legal que permet la sortida, sí que hauria d’estar constituït completament el Govern i llavors valorarem». En aquest sentit, el de la crisi de la Banca Privada, López va insistir en la seva irrefutable idea de crear una comissió d’enquesta: «La resta de grups parlamentaris s’haurien de pronunciar ja. S’hauria de formalitzar aquesta proposta, o una altra, que permetés un control per part del Consell General el més aviat possible.

Consell General
Responsabilitat i rigor - Article d'opinió de Pere López

Dijous 2 d’abril vam votar favorablement per responsabilitat política i pública i per sentit d’Estat la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.

Entenem aquesta llei com una eina que, en aquest moment, esdevé necessària per donar sortida a l’actual situació de bloqueig que pateix l’operativa de l’entitat BPA i per tant en benefici dels clients i treballadors.

Tot i haver tingut poc temps per analitzar-la hem esmerçat els recursos que la situació requeria, tant contractant assessors de primer nivell com analitzant en el si dels òrgans del PS els esbor­ranys que ens va anar trametent el Govern.

Les nostres aportacions han estat basades en unes línies vermelles marcades des del primer moment: protecció dels treballadors, que el procés fos garantista i permetés la depuració de responsabilitats i que no es comprometessin recursos públics.

El Govern va recollir propostes importants en aquest sentit, com ara les de la incorporació preferent al banc pont dels actuals treballadors de BPA o l’eliminació de diverses disposicions que obrien la porta a l’aportació de fons públics en processos tant de resolució com de reestructuració, entre altres.

La votació favorable a la llei BPA no s’ha d’entendre en cap cas com una validació en relació amb la gestió del Govern abans, durant i després de la publicació de la nota del FinCEN.

Tampoc exclou en cap cas l’exigència de responsabilitats i explicacions sobre l’actuació de les diferents institucions. En aquest sentit, hem exposat des de la primera sessió del Consell General la necessitat de crear una comissió d’enquesta, proposta que farem extensiva de forma més concreta a les altres formacions polítiques representades al Consell.

Clients, treballadors i ciutadans en general ens mereixem respostes clares i inequívoques. També ho demana la comunitat internacional i el prestigi de la plaça financera.

No s’entendria que els mateixos que han apel·lat a la unitat al llarg de la gestió de l’affaire BPA i que han obtingut el nostre suport a les seves propostes generessin ara divisió i enfrontament en la creació d’una comissió d’enquesta que sembla tan necessària com raonada.

Consell General
Acord entre PS i SDP pel funcionament del grup mixt

PS i SDP han tancat definitivament un acord pel funcionament del grup mixt que presidirà Pere López i Víctor Naudi ocuparà la presidència suplent.

A banda de la representació proporcional a les presidències, l'acord també estableix la presència de totes dues formacions a les comissions legislatives de manera que hi seran a totes.

El vot serà ponderat, és a dir, en funció del nombre de vots que cada partit representa.

Pel que fa als torns d'intervenció a les sessions del Consell General, hi haurà un repartiment també proporcional.

D'altra banda, els membres del Grup Mixt podran disposar de dues presidències i dues vicepresidències en comissions legislatives les quals es decidiran en la propera Junta de presidents de grups parlamentaris.

Finalment, la representació en organismes internacionals també s'ha acordat mitjançant la fòrmula de la proporcionalitat entre ambdues formacions.

Veure article original

Consell General
Debat Proj. de llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries

Debat Projecte de llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries.

Pere López insisteix en la petició de crear una comissió d'enquesta parlamentària per aclarir els fets de BPA el més aviat possible. El conseller general socialdemòcrata remarca que la llei és necessària però no suficient.


Actualitat nacional
López defensa l’actuació del PS en tota la qüestió de BPA

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS) i conseller general del grup mixt, Pere López, va posar en relleu ahir la feina que des del partit han dut a terme des que se’ls van comunicar les primeres decisions al voltant de Banca Privada d’Andorra (BPA).

D’aquesta manera, va assenyalar que han tingut una actitud de “responsabilitat, seriosa, rigorosa”. Així, va concretar que han fet un seguit de propostes a la llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries centrades en les tres “línies vermelles” que ja van anunciar després de la sessió constitutiva del Consell General. López va advertir ahir, però, que la llei no servirà per solucionar la crisi de BPA, sinó que és “una eina més”.

Així, el primer secretari del PS va posar en relleu que han fet propostes a la llei centrades en la protecció dels llocs de treball i dels drets dels treballadors, en la depuració de responsabilitats i en els mecanismes necessaris per evitar que les mesures que es prenguin suposin un cost per a les finances públiques. López va destacar l’aportació centrada en el fet que els empleats puguin treballar en el banc pont que es derivi de l’aplicació de la llei i que se’ls reconeguin els drets laborals, com l’antiguitat, tant en el cas que s’integrin a una entitat nova com en el supòsit que el procés acabés amb la liquidació.

D’aquesta manera, i a l’espera de veure quin era el redactat final per posicionar-se sobre el suport a la llei, va insistir en el fet que es tracta d’un instrument que “obre la porta a diferents escenaris”. També va fer èmfasi en la proposta ja esmentada en el debat d’investidura de crear una comissió d’investigació parlamentària perquè el Consell General pugui exercir la seva tasca de control sobre el Govern i les entitats que depenen de l’executiu o del mateix Consell. Així, va destacar que aquesta proposta no s’ha de veure com una “ofensa” sinó com una eina de control i una comissió explicativa per prendre després les mesures que escaigui.

López també va posar en relleu que aquesta crisi ha evidenciat certes mancances en algun àmbit, certa “precarietat de l’Estat” per fer front a determinades situacions, com per exemple la crisi social que es pot derivar que un important nombre de persones es quedin sense feina, tant pel que fa a la cobertura sanitària com la prestació d’atur.

D’altra banda, i acompanyat de la també consellera general Rosa Gili, López es va reunir amb els representants dels treballadors de BPA, a qui va exposar les aportacions que ha fet la formació a la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.

Veure article original

Consell General
Reunió del PS amb els representants dels treballadors de BPA

Aquesta tarda els consellers generals Pere López i Rosa Gili s'han reunit amb els representants dels treballadors de BPA. Durant la trobada, López i Gili els hi han exposat les aportacions que ha fet el PS a la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries que van dirigides a protegir els drets dels treballadors de la citada entitat bancària.


Actualitat nacional
Pere López assenyala que és molt important la proposta de crear una comissió d'enquesta parlamentària

Pere López assenyala en roda de premsa que és molt important la proposta de crear una comissió d'enquesta parlamentària ja que és una iniciativa que demanen els ciutadans i la comunitat internacional. Davant la resistència de Toni Martí sobre aquesta proposta, López ha remarcat que el Govern i DA haurien de ser els més interessats en posar en marxa aquesta comissió que vol tenir una vocació explicativa per aplicar mesures correctores.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?