El candidat a cap de Govern de PS+Verds+IC+I, Pere López es va reunir ahir amb Lluís Samper, representant dels jubilats al Consell d'Adminstració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Samper va exposar les preocupacions del col·lectiu de la gent gran especialment per l'import de les pensions de vellesa «que s'han vist molt afectades per la reforma de la llei de la CASS impulsada per Demòcrates per Andorra».
cotitzacions / En aquest sentit, López va mostrar el compromís de la coalició que lidera per restablir les pensions mínimes dels padrins. D'aquesta manera, les persones que hagin cotitzat durant 40 anys tindrien garantides unes pensions iguals al salari mínim així com les que hagin cotitzat 20 anys tindran una pensió equivalent a la meitat del salari mínim que es veu incrementada en un 2,5% addicional per cada any cotitzat.
Vinculat a l'anterior punt el representant de la gent gran també va valorar positivament la proposta de PS+Verds+IC+I d'incrementar el salari mínim per sobre dels mil euros i els conseqüent increment d'ingressos per a totes les pensions que estan indexades en base amb el salari mínim.
D'altra banda, el candidat a cap de Govern de PS+Verds+IC+I també va anunciar un segon compromís mitjançant el qual les pensions de jubilació s'actualitzaran anyalment amb l'Índex de Preus al Consum (IPC) i, en conseqüència, «en cap cas perdran poder adquisitiu». A la tarda, el candidat de la coalició va mantenir una trobada amb la plataforma sindical.
En Víctor és monitor d'esquí i gerent d'una empresa de pintura, mogut des de sempre pel món de l'associacionisme té 41 anys, i dues nenes bessones.
–Com i quan es posa al món de la política?
–El 2007 començo a militar al PS perquè no m'agrada com va el país a nivell social i polític. Per a mi és un projecte a llarg termini, conscient que m'he de preparar i formar per poder un dia optar a entrar al Consell
–Un referent polític d'Andorra?
–Sempre he tingut com a referent l'Esteve López, un home molt sincer i molt d'esquerres.
–Un de fora?
–M'agrada molt l'Oriol Junqueras.És un polític entenedor, que fuig de tecnicismes que sovint en política serveixen per demostrar estar per sobre dels demès. Ell no és així i és molt proper al ciutadà. A nivell més internacional, Nelson Mandela.
–Un company de files en el que confiï molt?
–Franz Armengol.
–Què li ha donat la política?
–No busco que em doni res la política. El que busco és canviar les coses a través de la política i em sento reconfortat només de pensar que ho estic intentant.
–Què li ha tret?
–Hores de família. És una cosa que des de fora no es veu però en treu molt. Però quan una cosa la fas perquè t'agrada, no et sap greu!
–Perquè el PS i no una altra formació?
– Jo sóc d'esquerres, amb ideologia progressista i crec que la societat ha de ser més justa i l'únic partit amb el que em podia identificar era el PS.
–Creu en aquesta Andorra?
–Molt, i m'hi veig obligat perquè tinc dues filles. Penso que l'Andorra que vaig veure de nen m'agrada més que aquesta, allà tothom tenia feina, no es veia dificultats a les famílies, etc. Vull que les meves filles puguin viure com jo i per tant crec en aquesta Andorra i sobretot amb la gent que té.
–Què treballarà per canviar si arriba al Consell General?
–Recuperar l'estat del benestar. Considero que l'estem perdent, perdem els drets socials i les llibertats.
–Amb quins valors del seu partit se sent més identificat?
– La lluita per defensar les persones. No els interessos sinó les persones.
–Què vol canviar de la seva parròquia?
–Coses puntuals com els accessos a Arcalís. El motor més important d'Andorra és la neu i crec que s'ha d'apostar des del Consell per millorar totes les estacions, independentment que jo representés Ordino dins el Consell. Hem d'intentar que la gent no es quedi a esquiar al Prepirineu.
–És esportista?
–Cada cop menys, però molt. He jugat 15 anys a rugbi i em dedico a ensenyar a esquiar.
–Quina música li agrada?
–La que entenc: Els Catarres, Sopa de Cabra o música cubana.
–De què viu?
–Sóc monitor d'esquí durant l'hivern i a l'estiu treballo en una empresa de pintura. Podríem dir que visc meitat d'una cosa, meitat de l'altre.
Darrerament tinc moments en què em pregunto què faig a primera línia política. Podria estar gaudint d’una vida relativament tranquil·la i sense preocupacions greus. Podria treballar i gaudir del temps lliure amb els meus, o estudiant allò que fa temps que voldria fer, o caminar i esquiar per les nostres meravelloses muntanyes. Podria viure sense que rondés inesperadament la trucada telefònica important, el correu electrònic de resposta urgent, el pensament sobre una determinada qüestió, la recerca de solucions a problemes. La pregunta plantejada no té una única resposta, per a mi en té moltes. Moltes respostes que em mouen a continuar. Perquè ara és el moment, perquè ara tinc l’energia, perquè tinc vocació de servei públic, perquè estic convençut que defenso el millor projecte –solidari i just– de país, perquè avui el meu país necessita un canvi, perquè vull defensar uns drets d’unes persones que avui no els tenen, perquè els meus fills són petits i vull que creixin en un país millor. En definitiva, perquè vull ajudar. I sobretot perquè no estic sol, perquè estic rodejat d’un gran equip de persones, companys i amics que compartim totes i cadascuna d’aquestes respostes, perquè cada vegada som més, perquè Junts, Partit Socialdemòcrata, Verds d’Andorra, Iniciativa ciutadana i els nombrosos independents que ens hem unit sota un projecte comú ens ha fet millors, perquè treballem colze a colze i no uns per sobre dels altres, perquè compartim la il·lusió d’un present millor per a molta gent, perquè tenim propostes que faran canviar el país, perquè ens esforcem per a la millora de la nostra economia i que joves i grans puguin accedir a llocs de treball dignes, perquè creiem en el nostre país i el seu extraordinari patrimoni cultural i mediambiental, perquè pensem que l’Estat ha de garantir una protecció social i sanitària de qualitat a totes les persones.
Però sobretot estic en primera línia política perquè no tots els polítics som iguals, no tots els polítics som iguals, no tots els polítics som iguals, no em cansaré de repetir-ho. I perquè no siguin només paraules, ens esforcem a demostrar-ho, perquè som més oberts, som més transparents, som més propers que mai. És en aquest moment que els dubtes s’esfumen a l’instant.
“Hi ha malestar entre els funcionaris.” La candidata número 2 de la llista nacional de Partit Socialdemòcrata (PS)+Verds+Iniciativa Ciutadana (IC)+independents, Rosa Gili, va manifestar dilluns que ho intuïa, però ahir ho va poder constatar durant la reunió que va mantenir amb la plataforma sindical. “Hem trobat que estan enfadats i desmotivats”, va dir Gili després de la trobada, a la qual també va assistir el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López. El fet és que “molts” membres dels cossos especials “volen demanar la jubilació anticipada” com a conseqüència de la llei del pla de pensions que s’ha aprovat, fet que “preocupa” a la coalició progressista perquè això pot tenir una incidència en el que sempre s’ha considerat un valor del país: la seguretat. “Tot és conseqüència de la mala maror que s’ha creat”, va manifestar Gili.
Els dos dirigents de la coalició van aprofitar la trobada per explicar que, si arriben a governar, modificaran la llei de la funció pública sobre la base dels acords assolits durant la legislatura socialdemòcrata i suspendran l’aplicació de la reforma de les jubilacions. Més enllà d’aquests dos temes centrals, aquesta opció política anuncia també que posarà fi a la retallada salarial dels funcionaris “perquè ja estan gravats per l’IRPF i és injust que paguin dues vegades”, mesura que creuen que també servirà per reactivar el consum i, per tant, l’economia. Sobre aquest punt, Gili va criticar que el cap de Govern també hagi dit que posarà fi a la retallada salarial, quan fa només uns mesos es van negar a fer-ho. “És electoralista dir-ho ara”, va opinar.
López es va reunir també ahir amb el representant dels jubilats al consell d’administració de la CASS, Lluís Sàmper. La proposta de la coalició és que les persones que hagin cotitzat 40 anys tinguin garantida una pensió igual al salari mínim i també que les pensions s’actualitzin segons l’IPC.
Veure article original
Pere López i Rosa Gili, número u i dos a la llista nacional de PS+Verds+IC+I, s'han reunit amb el Sindicat de l'Ensenyament Públic i posteriorment amb la Plataforma Sindical per transmetre'ls la seva intenció d'eliminar les retallades salarials. A més, durant l'encontre, els han explicat el seu compromís de modificar la Llei de la funció pública i suspendre el pla de pensions fins l'1 de gener del 2016.
Rosa Gili ha explicat que en aquesta reunió han pogut comprovar de primera mà "el malestar d'alguns membres del funcionariat i la seva intenció de demanar la jubilació anticipada amb motiu de la seva desmotivació".
Veure article original
La irrupció de Liberals d´Andorra en les eleccions generals l´ha provocat la improvisació de DA en àmbits tan sensibles com la imposició directa. La número 2 de la llista nacional de la coalició de centreesquerra Junts ha acusat el govern demòcrata d'haver afusellat punts del programa electoral del PS. En referència a SDP, Rosa Gili ha assegurat a l´"Ara i aquí", que són l´única opció progressista que concorre als comicis.
La coalició Junts, liderada pel Partit Socialdemòcrata, aposta per un programa treballat i coherent davant del personalisme d´altres opcions, com la de Demòcrates per Andorra.
La número 2 de la llista nacional, Rosa Gili, atribueix la irrupció dels Liberals a l'estratègia de DA de prioritzar els noms per damunt de les propostes electorals, per exemple, en el tema de l´IRPF: "L’IRPF els està costant molt, i és normal perquè jo sempre he tingut el convenciment que des del primer dia sabien que l’havien de posar. El que passa és que fan un màrquetng increïble, una campanya molt bona en la qual ometen parlar de la qüestió. El dia que han de dir per activa i per passiva que s’ha de fer doncs tenen una part de l’electorat que se’ls enfada, i jo ho entenc. I jo crec que justament ha sigut el caldo de cultiu dels Liberals d’Andorra".
Respecte a l'altra alternativa de centreesquerra, Socialdemocràcia i Progrés, la candidata de la coalició Junts els acusa d'haver actuat de la mà del govern demòcrata en l'aprovació de lleis com la de la CASS o la de serveis sociosanitaris. Lleis que, segons Gili, retallen els drets socials. Per això, conclou, no es poden dir progressistes: "Una cosa és dir-se progressista i l’altre és demostrar-ho".
Rosa Gili ha mostrat la seva satisfacció pel fet que hagin pogut presentar-se a les set parròquies pel bé, ha dit, de la democràcia.
Veure article original
“El voluntariat és un requisit clau per a l’èxit d’Andorra.” Així ho va reiterar diferents vegades ahir Pere Guiu, número 2 de la llista territorial per Sant Julià de Lòria de Partit Socialdemòcrata+Verds+Iniciativa Ciutadana (IC)+independents, durant la presentació de les propostes que aplicarà aquesta formació al voltant del voluntariat i la participació social en cas que governi.
La coalició progressista considera que l’actual Llei del voluntariat, de l’any 2010, és “una bona llei” i el comitè andorrà del voluntariat funciona correctament. No obstant això, troba que és el moment de pujar “dos esgraons” més i, en aquest sentit, es proposa donar “rang ministerial” a aquest àmbit, que formaria part d’un ministeri transversal en què també tindrien cabuda cultura, esports i joventut. “Farem realitat que el voluntariat sigui clau per al futur d’Andorra i per això el posarem al centre de la nostra actuació de govern”, va insistir Guiu.
Segons va indicar el candidat progressista, l’objectiu és que al final de la legislatura el 50% dels joves entre 16 i 20 anys hagin participat en algun programa de voluntariat. Per aquesta opció política és imprescindible fomentar el voluntariat i la cooperació des de l’escola, incentivant la participació dels menors, i també des del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA). “El voluntariat és una escola de valors, un element de sensibilització social i drets humans, un altaveu de la justícia social, un agent dinamitzador de la participació i un despertador ètic de la societat. Per tant, pensem que cal actuar-hi per millorar la democràcia i l’Estat del benestar a Andorra”, va afirmar Guiu.
El candidat lauredià es va referir també a la necessitat d’enfortir la innovació i el desenvolupament en l’àmbit del treball social, així com de fomentar la ciutadania activa i la cultura del voluntariat i promocionar el treball de les organitzacions d’arrels voluntàries i cooperants. També cal la cooperació entre el Govern, els comuns, les empreses i les organitzacions de base voluntària. “A partir de la nostra cohesió social hem de defensar la nostra identitat com a poble”, va dir Guiu. Aquest va considerar també que el voluntari “no pot ser sinònim de mà d’obra barata” i es va comprometre a fer una avaluació periòdica de les polítiques que es portin a terme en aquesta matèria. “Estem amoïnats per la situació política i social que veiem a casa nostra, i avui més que mai el nostre partit ha d’estar al Consell, una presència que considerem necessària i imprescindible”, va afegir Guiu.
Veure article original
Doble proposta preelectoral de la coalició de centreesquerra que lidera el Partit Socialdemòcrata. Pere López ha defensat que el salari mínim a Andorra és insuficient i que, si guanyen, s'apujarà per damunt dels mil euros per a tothom. També ha anunciat la voluntat d'impulsar dos programes formatius destinats a generar llocs de treball en els sectors del mediambient i d'atenció a la dependència.
El cap de cartell de la coalició PS, Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents vol apujar el salari mínim per sobre dels mil euros per a tothom. Pere Lòpez assegura que és una proposta especialment pensada per als joves i els pensionistes que, en molts casos, ni s'acosten a aquesta quantitat. Per López, Andorra incompleix la Carta Social Europea perquè els 962 euros de salari mínim establert no arriben al 50% del salari mitjà i, a més, molta gent percep quantitats molt inferiors. El candidat de la coalició Junts defensa que l'estat té prou recursos per finançar una mesura d'aquesta mena.
Pere López ha manifestat que: "la renda mínima per viure a Andorra, per a qualsevol persona, ha de ser aquest salari mínim, i aquest salari mínim s’ha de calcular en base a uns paràmetres mínims per poder pagar les despeses i assumir el cost de la vida a Andorra. Per tant, no hi entra un càlcul economicista, és una qüestió de justícia social ".
L'altra proposta presentada pel número 1 de la llista nacional socialdemòcrata és la creació de dos programes formatius destinats a generar llocs de treball en dos sectors, al seu parer, infravalorats: el de l'atenció a la dependència i el del mediambient. Si governen, Pere López ha anunciat que el seu Govern subvencionarà aquests programes per pal·liar la disfunció que, denuncia, hi ha ara mateix al Servei d'Ocupació entre oferta i demanda de llocs de feina.
Veure notícia original
La formació PS+Verds+IC+I s'ha compromès a augmentar el salari mínim situant-lo per sobre dels 1.000 euros, en cas que el proper 1 de març aconsegueixin responsabilitats polítiques al Govern.
El número u a la llista nacional de la formació, Pere López, ha considerat que el salari mínim a Andorra "és insuficient i així ho demostra la Carta Social Europea". Des del Partit Socialdemòcrata creuen que aquest augment del salari mínim permetrà que les persones que perceben menys sou, tinguin un nivell mínim d'ingressos. López ha insistit que "principalment els joves i pensionistes podran tenir un millor nivell de vida".
Amb aquesta proposta pretenen que també el teixit empresarial es vegi beneficiat perquè els empleats treballaran amb major motivació. Segons el candidat a cap de govern, "millorar el poder adquisitiu de la gent és una de les maneres de motivar el consum intern i reactivar l'economia".
Programes formatius
Una altra de les propostes de la formació Junts en matèria d'ocupació, és la posada en marxa de dos programes formatius i ocupacionals, un relacionat en l'àmbit de l'atenció primària i l'altre, d'activitats destinades a la protecció del medi ambient o al desenvolupament d'accions en l'entorn natural.
López ha assegurat que "amb aquests grans blocs permetrem la creació de llocs de treball i, per tant, l'orientació a la formació en qualsevol tram d'edat".
El número u a la llista nacional per la coalició del PS+Verds+IC+I, ha considerat que un dels principals problemes del Servei d'Ocupació "és la disfunció que existeix entre el que demana el mercat i les persones que estan cercant feina".
Veure article original