Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Actualitat nacional
Junts proposa donar "rang ministerial" al voluntariat, amb cultura i esports

“El voluntariat és un requisit clau per a l’èxit d’Andorra.” Així ho va reiterar diferents vegades ahir Pere Guiu, número 2 de la llista territorial per Sant Julià de Lòria de Partit Socialdemò­crata+Verds+Iniciativa Ciutadana (IC)+independents, durant la presentació de les propostes que aplicarà aquesta formació al voltant del voluntariat i la participació social en cas que governi.

La coalició progressista considera que l’actual Llei del voluntariat, de l’any 2010, és “una bona llei” i el comitè andorrà del voluntariat funciona correctament. No obstant això, troba que és el moment de pujar “dos esgraons” més i, en aquest sentit, es proposa donar “rang ministerial” a aquest àmbit, que formaria part d’un ministeri transversal en què també tindrien cabuda cultura, esports i joventut. “Farem realitat que el voluntariat sigui clau per al futur d’Andorra i per això el posarem al centre de la nostra actuació de govern”, va insistir Guiu.

Segons va indicar el candidat progressista, l’objectiu és que al final de la legislatura el 50% dels joves entre 16 i 20 anys hagin participat en algun programa de voluntariat. Per aquesta opció política és imprescindible fomentar el voluntariat i la cooperació des de l’escola, incentivant la participació dels menors, i també des del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA). “El voluntariat és una escola de valors, un element de sensibilització social i drets humans, un altaveu de la justícia social, un agent dinamitzador de la participació i un despertador ètic de la societat. Per tant, pensem que cal actuar-hi per millorar la democràcia i l’Estat del benestar a Andorra”, va afirmar Guiu.

El candidat lauredià es va referir també a la necessitat d’enfortir la innovació i el desenvolupament en l’àmbit del treball social, així com de fomentar la ciutadania activa i la cultura del voluntariat i promocionar el treball de les organitzacions d’arrels voluntàries i cooperants. També cal la cooperació entre el Govern, els comuns, les empreses i les organitzacions de base voluntària. “A partir de la nostra cohesió social hem de defensar la nostra identitat com a poble”, va dir Guiu. Aquest va considerar també que el voluntari “no pot ser sinònim de mà d’obra barata” i es va comprometre a fer una avaluació periòdica de les polítiques que es portin a terme en aquesta matèria. “Estem amoïnats per la situació política i social que veiem a casa nostra, i avui més que mai el nostre partit ha d’estar al Consell, una presència que considerem necessària i imprescindible”, va afegir Guiu.

Veure article original

Actualitat nacional
Als joves fets i 0 electoralismes! - Article d'opinió de Carles Perea
Anem al grà. Arriben eleccions. Prou de parlar de falses esperances pels joves, prou de parlar de promeses que mai arriben i prou de parlar que els joves som una prioritat per a certs polítics. En poc més de quinze dies tindrem els programes a les nostres llars. Al llegir-los, recordem en especial que el Govern de DA no ha invertit durant aquests quatre anys en cap de les necessitats reals que ara demanem tots els joves. Més aviat han posat pals a les rodes per a evitar progressar i evolucionar pel present i el futur de la societat jove andorrana. Bé, no només amb els joves, però aquest és un altre tema.

No ens hem d'estranyar d'un incompliment programàtic electoral respecte als joves per part de DA. Sabeu per què? No pots donar resposta a les necessitats dels joves quan no saps quines són i menys, quan no hi ha interès en saber-les. I això ha fet aquest Govern. Ignorar durant quatre anys als joves. Mentiria si no digués que han tingut la intenció en treure projectes electoralistes per a joves a un mes de les eleccions. A més, és un Govern que no evoluciona de la idea estàtica del jove. No s'han preocupat en saber, per exemple, quants joves marxen d'Andorra, quants en tornen, quants no i quants estan a l'atur. Bé, potser sí que s'han interessat dels que poden votar.

Nosaltres sabem quines són cada una de les necessitats que tenim els joves. I això ens diferencia dels altres. No només una resposta pels joves de 20 anys, sinó per a tots. Joves de 13 fins als 35 anys. Donar solució a cada una de les necessitats en les seves circumstàncies específiques i segons la seva franja d'edat. Però aquestes necessitats no arriben ara de nou i menys per eleccions. Nosaltres portem tots aquests anys d'oposició treballant amb tècnics de joventut nacionals i amb d'altres d'internacionals, per donar la millor resposta a aquestes que coneixem de fa temps. I així ho hem aconseguit.

Portem mesures per eradicar l'atur juvenil, entre d'altres, i que si l'electorat confia en el nostre projecte, el mateix dia en arribar a Govern el posarem en marxa. Podem avançar una de les moltes mesures que complementaran el gran projecte d'eradicació de l'atur juvenil. Joves desocupats i titulats formant d'altres joves. Joves empresaris gaudint d'exempcions en taxes administratives i estades laborals per als joves desocupats a l'administració central. Totes aquestes, remunerades.

JUNTS, la coalició que agrupa el PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i els Independents som la primera opció de present i futur del jove. JUNTS tenim molt clar quina és la nostra posició. Nosaltres no volem que el jove voti a un polític i s'acabi la història fins a quatre anys després, com fins ara. Nosaltres volem que el jove cregui en un programa i que el polític hagi de donar solució l'endemà mateix de les eleccions. Som un equip preparat, fort i dinàmic. Competent i professional en molts camps, especialment en joves i voluntariat. Som líders en el nostre camp. L'única opció capaç de donar la resposta progressista d'esquerra. Solució que necessitem tots a partir de l'endemà mateix de les eleccions generals.

JUNTS per uns joves amb futur! A nosaltres, als joves, fets i 0 electoralismes!
Actualitat nacional
Pere López proposa apujar el salari mínim per sobre dels mil euros

Doble proposta preelectoral de la coalició de centreesquerra que lidera el Partit Socialdemòcrata. Pere López ha defensat que el salari mínim a Andorra és insuficient i que, si guanyen, s'apujarà per damunt dels mil euros per a tothom. També ha anunciat la voluntat d'impulsar dos programes formatius destinats a generar llocs de treball en els sectors del mediambient i d'atenció a la dependència.

El cap de cartell de la coalició PS, Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents vol apujar el salari mínim per sobre dels mil euros per a tothom. Pere Lòpez assegura que és una proposta especialment pensada per als joves i els pensionistes que, en molts casos, ni s'acosten a aquesta quantitat. Per López, Andorra incompleix la Carta Social Europea perquè els 962 euros de salari mínim establert no arriben al 50% del salari mitjà i, a més, molta gent percep quantitats molt inferiors. El candidat de la coalició Junts defensa que l'estat té prou recursos per finançar una mesura d'aquesta mena.

Pere López ha manifestat que: "la renda mínima per viure a Andorra, per a qualsevol persona, ha de ser aquest salari mínim, i aquest salari mínim s’ha de calcular en base a uns paràmetres mínims per poder pagar les despeses i assumir el cost de la vida a Andorra. Per tant, no hi entra un càlcul economicista, és una qüestió de justícia social ".

L'altra proposta presentada pel número 1 de la llista nacional socialdemòcrata és la creació de dos programes formatius destinats a generar llocs de treball en dos sectors, al seu parer, infravalorats: el de l'atenció a la dependència i el del mediambient. Si governen, Pere López ha anunciat que el seu Govern subvencionarà aquests programes per pal·liar la disfunció que, denuncia, hi ha ara mateix al Servei d'Ocupació entre oferta i demanda de llocs de feina.

Veure notícia original

Actualitat nacional
PS+Verds+IC+I proposen situar el salari mínim per sobre dels 1.000 euros

La formació PS+Verds+IC+I s'ha compromès a augmentar el salari mínim situant-lo per sobre dels 1.000 euros, en cas que el proper 1 de març aconsegueixin responsabilitats polítiques al Govern.

El número u a la llista nacional de la formació, Pere López, ha considerat que el salari mínim a Andorra "és insuficient i així ho demostra la Carta Social Europea". Des del Partit Socialdemòcrata creuen que aquest augment del salari mínim permetrà que les persones que perceben menys sou, tinguin un nivell mínim d'ingressos. López ha insistit que "principalment els joves i pensionistes podran tenir un millor nivell de vida".

Amb aquesta proposta pretenen que també el teixit empresarial es vegi beneficiat perquè els empleats treballaran amb major motivació. Segons el candidat a cap de govern, "millorar el poder adquisitiu de la gent és una de les maneres de motivar el consum intern i reactivar l'economia".

Programes formatius

Una altra de les propostes de la formació Junts en matèria d'ocupació, és la posada en marxa de dos programes formatius i ocupacionals, un relacionat en l'àmbit de l'atenció primària i l'altre, d'activitats destinades a la protecció del medi ambient o al desenvolupament d'accions en l'entorn natural.

López ha assegurat que "amb aquests grans blocs permetrem la creació de llocs de treball i, per tant, l'orientació a la formació en qualsevol tram d'edat".

El número u a la llista nacional per la coalició del PS+Verds+IC+I, ha considerat que un dels principals problemes del Servei d'Ocupació "és la disfunció que existeix entre el que demana el mercat i les persones que estan cercant feina".

Veure article original

Actualitat nacional
La coalició PS+Verds+IC+I vol posposar la Llei del pla de pensions

La coalició d'esquerres formada pel PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i Junts va presentar ahir les primeres propostes programàtiques en relació a la funció pública. L'encarregada va ser la número dos de la llista de la coalició, Rosa Gili, qui va afirmar que, en cas de governar, la formació suspendria l'entrada en vigor del pla de pensions de la funció pública. Gili va recordar que quan l'actual govern en funcions de DA va presentar la llei, des del PS s'hi van manifestar en contra «de forma reiterada» i van proposar un seguit d'esmenes «que no es van tenir en compte en cap moment». Gili va ser molt crítica amb la «falta de diàleg» que va mostrar el Govern de Toni Martí tant amb la resta de partits polítics com amb els mateixos treballadors de la funció pública.

A més, va afegir que «tot i obligar a contribuir» al pla de pensions, la llei «no garanteix les prestacions dels funcionaris». En relació amb el mateix tema, Gili va mostrar el desacord de la formació també amb la «indefinició que aportava una fórmula opaca per calcular les prestacions per jubilació» i que «desaparegués la figura del funcionari en molts àmbits».

La proposta // Per tots aquests motius, la voluntat de la coalició d'esquerres és la de modificar la Llei del pla de pensions i posposar la seva entrada en vigor fins el gener del 2016 per poder restablir el diàleg amb els treballadors, analitzar com els afectaria i fer-ne les modificacions necessàries. Gili va afegir que els estudis presentats per DA s'han vist qüestionats per bona part dels funcionaris i és per aquest motiu que tornaran a fer l'auditoria. La número dos de la coalició va afirmar que tenen previst continuar les trobades amb els col·lectius per donar-los a conèixer les seves intencions. Gili no va descartar mantenir alguns punts de la llei «que es puguin mantenir després de conèixer el posicionament del treballadors» i va reconèixer que aquests «han mostrat la seva voluntat de fer un esforç» tenint en compte la situació econòmica del país. Segons Gili, la millor opció hagués sigut recollir tots els aspectes relacionats amb la funció pública en una sola llei.

Per últim, va afegir que «la gestió dels fons hauria d'estar en mans públiques», i va insistir en la necessitat de tenir un sector públic «més motivat».

Actualitat nacional
El PS exposa a l’ODHIR els punts que afecten a la qualitat de la democràcia d’Andorra

El primer secretari del PS i candidat a cap de Govern a les eleccions de l’1 de març, Pere López, acompanyat de Rosa Gili, David Rios i Gerard Alís, han rebut aquest matí a dos experts de la delegació de l’Oficina per les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (ODHIR) que aquests dies estan a Andorra per supervisar el procés electoral.

Durant la reunió que s’ha celebrat a la seu dels socialdemòcrates, s’ha avaluat el conjunt del procés electoral. En aquest sentit, els socialdemòcrates han posat especial èmfasi “en aquells aspectes que ens preocupen per la seva repercussió en la qualitat de la nostra democràcia com ara l’accés a la nacionalitat”, ha explicat López. En la mateixa línia, s’ha recordat per exemple el fet que més de 13.000 persones amb més de 20 anys de residència a Andorra no han demanat la nacionalitat o que només una mica més d’un terç de la població pot votar.

D’altra banda, també s’ha comentat el sistema electoral i la dificultat que tenen els treballadors dels sector privat per integrar-se en llistes davant l’absència total d’excedències així com la creixent incidència del vot a la Batllia.

Veure article original

Actualitat nacional
Il·lusions hipnòtiques - Article d'opinió de Ferran Goya

El contacte amb la realitat és necessari per a tot a ser humà i imprescindible per a gent que aspira a liderar un país modern. Això no treu que certes il·lusions positives siguin necessàries per a motivar l'acció d'individus o col·lectius; el problema és, com gairebé sempre, trobar el punt mig virtuós que permeti fixar-se objectius ambiciosos tot i tocant amb els peus a terra.

En cas contrari és quan des de certes instàncies polítiques, acadèmiques o simplement ideològiques es distorsiona voluntàriament la realitat per a obtenir una mena d'efecte placebo social que ens indueixi a creure falsament en l'eficàcia d'un tractament o d'una política encara que aquesta eficàcia hagi estat nul·la o negativa.

Em sorgia aquesta reflexió llegint algunes de les declaracions públiques fetes el dia de la dissolució del Consell. Només des de la distorsió més burda de la realitat es pot dir que «avui Andorra té una situació envejable». Però els que ho deien no eren bruixots d'una tribu primitiva de Mato Grosso, sinó significats personatges de DA.

Fa pocs dies s'han publicat les estadístiques turístiques del país veí del sud corresponents a l'any 2014; el nombre de visitants estrangers ha fregat els 65 milions de visitants, un 7,1 % més que al 2013. De fet aquesta xifra és el rècord històric de visitants estrangers i culmina cinc anys de creixement sostingut en els quals el nombre de visitants ha passat de 52,2 a 65 milions (20 % de creixement).

Mentre tant, a Andorra, hem perdut 760.000 visitants en relació a 2010, un -8,9 %. Algú pot dir que en turisme “tenim una situació envejable”? La població assalariada del sector hoteler ha baixat un 9 % i el salari mig del sector ha caigut un 2,25%. La caiguda del sector del comerç ha estar similar, inclús unes dècimes més acusada.

El que és clar és que ‘la crisi' no és la responsable d'aquesta davallada: en una situació de crisi Espanya ha crescut en nombre de turistes un 20 %, a Andorra han estat clamorosos errors dels responsables de Turisme que han fet inútils els esforços reals que ha fet el sector per a millorar la qualitat del servei.

Un exemple que il·lustra aquesta manca d'eficàcia ho donen les estadístiques de visitants del mes de juliol, que han passat de 808.705 al juliol de 2010 fins 760.457 en 2014, un 6% menys; la conclusió, malgrat l'obstinació del titular del departament, és que els diners gastats en fer venir el Cirque du Soleil no han servit per res per molt autobombo ( milions d'impacte econòmic) i twits del seu company de gabinet Jordi Cinca.

Com els bruixots de Mato Grosso, els supervivents de DA ens prometran els efectes miraculosos sobre el creixement del turisme gràcies al casino i les fonts lluminoses del Valira; ‘més del mateix': il.lusions hipnòtiques; tot menys diagnosticar i abordar les deficiències reals que han bloquejat i bloquegen un creixement sostingut del turisme: descoordinació d'esforços amb els departaments dels Comuns, desballestament de les representacions exteriors, inadequació de la classificació hotelera, manca de suport a la formació professional dels treballadors del sector, carència d'una estació pública i central de bus, mancances en el transport col·lectiu interior.

Actualitat nacional
La coalició Junts presenta de forma pública els candidats i es postula com l'única formació de centreesquerra

La coalició Junts, que integra el PS, els Verds i Iniciativa Ciutadana, ha presentat avui de forma pública els seus candidats a les eleccions generals. Encapçalada per Pere López, la coalició ha arrencat la precampanya amb la voluntat d'enviar un missatge clar: ells són l'única formació de centreesquerra a Andorra.

Pere López ha criticat aquelles forces que, al seu parer, sota el paraigua de la transversalitat donen suport o apliquen polítiques conservadores. Una referència implícita a DA però sobretot a SDP. Per bé que no ha esmentat cap sigla, el candidat de la coalició a cap de Govern ha carregat contra el que ha definit com a dissimulació per captar vots progressistes.

En aquest sentit, ha demanat un debat polític clar i nítid, en què cadascú expliqui les seves polítiques. El candidat del PS ha defensat la composició de les seves llistes electorals, amb presència a totes les parròquies gràcies a l´acord amb els Verds i amb Iniciativa Ciutadana.

En aquest sentit López ha reivindicat la seva candidatura com l'única veritablement progressista a Andorra. Pel que fa a la presència de Rosa Ferrer a la llista territorial d'Andorra la Vella al costat dels demòcrates, López ha afirmat que les polítiques de DA són polítiques de DA hi hagi qui hi hagi.

Veure notícia original

Actualitat nacional
PS+Verds+IC+I defensa que són l’única força de progrés als comicis

La coalició del Partit Socialdemòcrata+Verds d’Andorra+Iniciativa Ciutadana+Independents amb el lema Junts es presenta a les properes eleccions de l’1 de març defensant que són “l’única força progressista” i afegeixen que cal que l’electorat tingui la informació necessària perquè sàpiga “què està votant”. D’aquesta manera, el candidat a cap de Govern, Pere López, creu que en aquesta campanya electoral caldrà que s’esforcin per superar dos “enemics”: la desafecció i el fet que hi hagi altres forces polítiques que volen ocupar un “espai polític que no els correspon”. Va fer aquestes declaracions en la presentació oficial de les candidatures.

D’aquesta manera, segons va posar en relleu López, incidiran en el fet que l’elector té “dret” a saber el que ha fet cada força política perquè d’aquesta manera pugui anar a votar amb el màxim d’informació possible. Quan els mitjans li van demanar a qui es referia quan afirmava que hi ha qui vol ocupar un espai polític que no li correspon va destacar que era “en general”, però va concretar que Demòcrates per Andorra parla de transversalitat, en un acte que va qualificar de “dissimulació”, però va recordar que han tirat endavant polítiques “d’austeritat” i de retallades. I sobre Socialdemocràcia i Progrés, va recordar que cal tenir en compte les votacions que han fet al llarg d’aquests darrers anys al Consell General. És per això que el candidat de la coalició d’esquerres reitera que són els “únics legitimats” a defensar l’espai polític progressista.

Va remarcar que la coalició que es va presentar dimarts de la setmana passada ha estat un acord que ha “ajudat” a assolir els objectius de ser presents a les set parròquies i va afegir que té vocació “de governar, de ser influents”.

D’aquesta manera, considera que tenen “bastantes opcions” en alguns parròquies i que, en tot cas, les persones que integren aquestes llistes coneixen bé les diferents parròquies i lluitaran per assolir “el millor resultats”.

També va subratllar que la presentació de les llistes ha servit per posar “negre sobre blanc el que alguns s’han entestat a negar; el gran gruix dels integrants pel PS s’han mantingut en el partit” i que a aquestes cal afegir persones provinents dels Verds i d’Iniciativa Ciutadana.

Si bé hi ha qüestions com l’encaix a Europa en què els discurs és coincident en almenys tres de les quatre forces que concorreran a les eleccions, López creu que la diferència la marcaran qüestions com les polítiques socials o mediambientals, en les quals es podran contrastar les progressistes i la resta de propostes.

Sobre els seus opositors en la pugna electoral, va destacar que ell fa mesos que treballa “per presentar la millor opció” i que no ha tingut “gaire temps de mirar el que han fet els altres”.

Veure notícia original

Actualitat nacional
El PS reclama l'elector progressista


El candidat del Partit Socialdemòcrata a cap de Govern, Pere López, ha reclamat en un discurs aquest diumenge l'espectre electoral progressista per a la formació que representa. Ho ha fet després de presentar oficialment els 28 candidats del PS -deixant de banda els suplents- a les pròximes eleccions generals, els quals li han donat el seu suport des de la rereguarda. López ha carregat contra els polítics que havien defensat les sigles del PS anteriorment i ara ho fan des d'una altra orientació, sense dir noms explícitament, tot i que ha insistit que la coalició formada per PS+Verds+IC+I integra ara mateix a totes les forces progressistes del país.

Els socialdemòcrates no han negat que en alguns aspectes puguin arribar a coincidir amb altres formacions però han afirmat que "en altres aspectes només hi ha una proposta progressista". Han insistit que són els únics que s'han oposat a "les retallades socials", que no han votat a favor d'un "IRPF injust que grava les classes mitjanes i deixa sense pagar impostos a qui més tenen" -cap altre grup parlamentari s'hi va oposar al Consell General- i els únics que han "denunciat els estalvis milionaris que els bancs han fet aquesta legislatura en impostos i retribució". De fet, en la veu del seu candidat, s'han proclamat com l'"única opció de progrés".

López ha evitat donar noms, però és inevitable que vinguin al cap els del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i l'excònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, tots dos exmembres del PS i candidats d'aquestes eleccions generals amb DA. També el de l'excònsol d'Encamp, Miquel Alís, que ha donat el seu suport als Liberals d'Andorra. El PS els ha qualificat indirectament, i per extensió a alguns membres d'SDP, com "l'enemic que busca captar vots progressistes des d'altres plantejaments". Segons López, ho fan, a més, "amb tàctiques de dissimulació", "per després portar a la pràctica polítiques conservadores, d'austeritat, de retallades, destinades a augmentar la desigualtat", ha continuat el líder socialdemòcrata, "els costa dir que són de dretes, que volen retallar els drets socials", ha afegit. Després d'això el candidat del PS ha anunciat que "lluitarem contra aquest enemic" i, com va fer el cap de Govern, Toni Martí, aquest divendres, ha exigit un debat "amb les cartes de cara amunt".

La idea que s'està intentant confondre a l'elector i que no hi ha cap altra força de progrés que el PS ha centrat tot el discurs de López, que ha insistit, però, que "el gruix d'antics membres del PS continua al PS" i que s'han triat persones amb molt bagatge polític, en referència als consellers generals del grup parlamentari socialdemòcrata en el tram final d'aquesta legislatura, Mariona González, David Rios i Rosa Gili -tots guardant l'esquena de López durant la presentació, el discurs i la roda de premsa posterior-, en combinació amb cares noves, per "assolir el millor resultat possible". Tot i així, reconeixen que hi ha parròquies on tenen molt poques opcions, com "Canillo".

No obstant tot això, López ha assegurat no prestar "massa" atenció a les decisions dels altres partits o a "la manera com les han pres", en ser preguntat per si trobaria a faltar un paper més protagonista de Jaume Bartumeu aquests comicis. A més, després d'una defensa aferrissada de la seva opció com única que pot arribar a representar el "centreesquerra", ha insistit que "no hi ha voluntat de confrontació". L'objectiu del partit és explicar el que han fet fins ara, allò que han anomenat el seu bagatge, la seva política, "perquè l'elector estigui ben informat".


Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?