Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
El PS veu irregular l’adjudicació de l’estudi actuarial de la CASS

El grup parlamentari socialdemòcrata, que a l’estiu ja va denunciar que era incompatible que una asseguradora privada elaborés un estudi actuarial del sistema de pensions de la CASS, va denunciar ahir, després de rebre la documentació sol·licitada, que l’adjudicació a Patrigest Informació Financera, del grup Crèdit Andorrà, va ser irregular perquè “ja estava decidida” abans de demanar pressupostos a tres empreses i la CASS “ho ha intentat vestir”.

La consellera socialdemòcrata Mariona González també va afirmar que la documentació els ratifica el convenciment que hi ha una “evident incompatibilitat”, ja que l’empresa té interessos privats en les jubilacions “com ho demostra en algunes de les mesures que proposa”. També se n’extreu que el termini per lliurar les ofertes va ser insuficient, cosa que va fer que dues de les aspirants declinessin presentar un pressupost.
 
En canvi, Patrigest va presentar una proposta de col·laboració de dinou pàgines, que inclou serveis addicionals com la reforma estructural de la branca de jubilació, proposant mesures com l’allargament de l’edat de jubilació, la introducció de períodes mínims de cotització, l’eliminació de les jubilacions anticipades, l’augment dels percentatges de cotització o disminució de les prestacions, l’actualització de l’esperança de vida i la incentivació de sistemes privats de pensions, amb possibilitat de vincular-los a mesures fiscals. Patrigest també proposa canviar el model de pensions introduint-hi comptes individuals d’aportació de nida. Davant d’això, el PS creu que s’hauria d’haver adjudicat amb un concurs públic.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va contestar les crítiques del PS indicant que no veu “cap incompatibilitat” en l’adjudicació de l’estudi de la CASS a Patrigest. Quant als terminis i als tràmits de l’adjudicació, Cinca va defensar que la CASS ha fet tot el procés d’acord amb la llei de contractació pública. Pel que fa a un possible con icte d’interessos pel fet de tractar-se d’un grup assegurador, va a rmar que es tracta de treballs tècnics que “donen poc joc a poder fer aportacions més enllà de les que estrictament s’han de fer des de la vessant matemàtica”.

Consell General
El PS veu poc clara la contractació de l'assessora de la CASS

La consellera socialdemòcrata Mariona González, després de revisar la documentació que la CASS li va trametre en referència a la contractació de l’empresa privada Patrigest Informació Financera SLU, del grup Crèdit Andorrà, per elaborar un estudi actuarial de la CASS, va fer públic ahir el seu convenciment que, en primer lloc, l’adjudicació «és irregular i contrària als principis de publicitat i concurrència d’ofertes que legitimen l’activitat administrativa», i, en segon lloc, que les mesures proposades per l’empresa demostren que existeix «una evident incompatibilitat» i un conflicte d’interessos, ja que un grup d’assegurances privades pot tenir interessos directes i particulars «a fer canvis a la llei per poder-se’n beneficiar».

Per fer la primera afirmació, González explica que es basa en el fet que, tot i que és cert que la CASS va demanar pressupost a tres empreses, el termini per lliurar les ofertes era insuficient. Segons l’anàlisi de la documentació feta pel PS, les altres dues empreses van declinar presentar-se per manca de temps; això demostraria que «la CASS havia decidit ja l’adjudicació directa a Patrigest i ho ha intentat vestir». El PS considera que «un estudi tan complex i important s’hauria hagut d’adjudicar a través d’un concurs públic i amb total transparència».

Pel que fa al «conflicte d’interessos», l’informe de González explica que Patrigest va ser l’única que va presentar una proposta de col·laboració, concretament de «19 pàgines» i que aquesta inclou serveis addicionals que la CASS no demanava, com la reforma estructural de la branca de jubilació, proposant mesures com l’allargament de l’edat de jubilació, la introducció de períodes mínims de cotització, l’eliminació de jubilacions anticipades, l’augment dels percentatges de cotització o disminució de les prestacions, l’actualització de l’esperança de vida, i la incentivació de sistemes privats de pensions «tenint en compte la possibilitat de fer-ho en un futur proper amb eines vinculades a potencials mesures fiscals». Patrigest també proposa canviar el model de pensions introduint comptes individuals d’aportació definida.

LA RESPOSTA DE GOVERN
// El ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que no veu «cap incompatibilitat» en l’adjudicació de l’estudi de la Caixa Andorrana de Seguretat Social a Patrigest.

En relació a l’acusació referent a que els terminis de l’adjudicació van ser insuficients, Cinca va defensar que la CASS va realitzar el procés d’acord amb la llei de contractació pública, donant els dies establerts.

Cinca també va respondre a la denúncia del PS pel possible conflicte d’interessos que Patrigest, com a asseguradora privada que és, podria tenir en aconsellar determinats serveis. El ministre portaveu va afirmar que es tracta de solucions «que podria donar qualsevol tècnic» i va afegir que «només cal veure que està passant als sistemes de seguretat social dels països veïns».Cinca va explicar que l’objectiu de la contractació és que l’empresa elabori una eina que permeti ser més autosuficient a la CASS i que faci un estudi actuarial que doni continuïtat al que es va fer el 2008 i el 2009, i que això és el que està fent.

Finalment, el ministre portaveu va voler deixar clar que «això no es fa en favor de ningú» i que no entén massa el perquè de les acusacions dels socialdemòcrates.

Consell General
El PS acusa la CASS de "disfressar" l'adjudicació d'un estudi a Patrigest

Per al grup socialdemòcrata no hi ha gaires dubtes un cop analitzada tota la documentació facilitada per la CASS. L’adjudicació d’un estudi sobre la futura evolució dels fons de pensions de la parapública a Patrigest era “digital” i es va intentar “disfressar de manera matussera” mitjançant la “petició d’oferta a altres dues empreses a les quals, però, no se’ls va deixar temps per preparar-se”.

Així ho van denunciar ahir a través d’un comunicat on asseguren que tot el procediment “és irregular i contrari als principis de publicitat i concurrència d’ofertes que legitimen l’activitat administrativa”.

Aquesta és la conclusió a la qual arriba el grup parlamentari de l’oposició després d’analitzar tota la documentació facilitada per la parapública sobre el procés arran de les peticions de la consellera Mariona González. Des del PS s’admet que la CASS va proposar l’encàrrec, a banda de
Patrigest, a dues empreses més (Mora Assegurances i Gabinete de Asesoramiento Económico y Social) però es denuncia que “només tenien sis dies hàbils per formular-les i presentar-les”, un temps que “es demostra insuficient”. Això fa palès, a l’entendre de la formació, que “s’havia decidit ja l’adjudicació directa a Patrigest i ho ha intentat vestir”.

Per al grup socialdemòcrata, però, hi ha un aspecte més a criticar en tot el procediment d’adjudicació de l’estudi: “l’evident incompatibilitat” de Patrigest amb el concurs. I és que, segons posen en relleu, l’empresa pertany a “un grup d’assegurances privades que té interessos privats en les jubilacions”. Aquesta asseveració, afirmen, queda de manifest “en algunes de les mesures que proposa”, com ara la recomanació d’incentivar la contractació de sistemes privats de pensió.

“És ben evident que poden tenir interessos directes i particulars a fer segons quins canvis a la llei per poder-se’n beneficia”, denuncia l’oposició al comunicat, on també es pregunten si “una empresa seriosa pot proposar canvis en un sistema públic de pensions en només cinc dies”.

CINCA DEFENSA QUE ES VA SEGUIR EL QUE DIU LA LLEI
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va deixar clar que no comparteix les acusacions del PS. Per al ministre, la CASS “va seguir el procés legalment establert” amb l’adjudicació a Patrigest. “Va demanar tres ofertes i només en va rebre una que complia els requisits”, va recordar, per lamentar que “es facin comentaris i gairebé acusacions que no entenc ben bé a què responen”. Cinca va defensar la necessitat de disposar “d’una eina per avaluar l’evolució dels fons de jubilació” i va assegurar que “no copso cap incompatibilitat” perquè “parlem de temes tècnics i que donen poc joc a fer aportacions més enllà de les matemàtiques”.

Consell General
L'aposta per Monitor "dóna un missatge d'inseguretat"

«Lamentem que aqueta aposta de Govern sigui llançar un missatge als inversors estrangers de poca seguretat. Afecta a la imatge d'Andorra». Així valorava ahir el conseller socialdemòcrata David Rios la decisió de l'Executiu de contractar l'empresa Monitor Group per captar inversió estrangera, després de saber que aquesta serà adquirida per la multinacional Deloitte. Rios va recordar que en cap moment el PS va estar d'acord amb la manera com s'havia dut a terme la contractació, i va afegir que «lamentem els 1'5 milions d'euros que s'han de pagar per uns resultats nuls». Finalment el conseller socialdemòcrata va sentenciar que «crec que els hi van vendre fum, un fum molt car, i el Govern els hi va comprar». El PS demanarà informació al Govern per saber com està la situació i, entre d'altres punts, conèixer que passarà amb els 600.000 euros que l'ADI té pressupostats per al 2013 per pagar a la consultora.

Preocupats pels resultats també ho estan la Cambra de Comerç Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA).El president de la CCIS, Marc Pantebre, va dir ahir que «el treball efectuat per Monitor Group i la iniciativa Actua que li dóna continuïtat no estan donant els resultats que l'empresariat i la societat civil esperaven», i , per aquest motiu, va demanar al Govern «més comunicació i implicació de la Cambra» i l'empresariat en general per aconseguir una inversió estrangera de «qualitat i projecció».

Finalment, Pantebre va dir que «hem de replantejarnos amb serietat els esquemes del nostre desenvolupament i identificar nínxols d'oportunitat, així com les fortaleses socials i econòmiques els acompanyen».

En la mateixa línia que Pantebre, el president de la CEA, Xavier Altimir, va dir ahir que «de moment de resultats n'hem vist pocs», però va ser més optimista en dir que «s'espera que tots els contactes establerts amb les empreses es facin realitat i la iniciativa doni els seus fruits. Esperem que tot això és materialitzi».


Consell General
El PS demana ratificar l'acord de les persones amb discapacitat

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha presentat a la Sindicatura una proposta d'acord adreçada a encomanar el Govern que iniciï els tràmits necessaris perquè com a molt tard el mes de juny vinent, Andorra ja figuri entre els estats que han ratificat el conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat i el seu protocol opcional. Es tracta d'una convenció adoptada el 13 de desembre del 2006 i que Andorra va signar el 27 d'abril del 2007 tot i que no s'ha portat mai a ratificació del Consell General.

En la proposta d'acord, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata recorda que el 3 de novembre del 2010 Andorra es va sotmetre al seu primer examen periòdic universal del Consell dels Drets de l'Home de les Nacions Unides, i que Algèria, Argentina i Espanya van recomanar a Andorra que ratifiqués la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat. La dissolució del Consell General i l'arribada d'un nou Govern van retardar aquella tramitació, per la qual cosa els socialdemòcrates volen instar ara el Govern a enllestir-la.

IGUALTAT / El PS vol que es ratifiqui el conveni de les Nacions Unides perquè comparteixen plenament el seu propòsit, que és el de promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d'igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per totes les persones amb discapacitat, i promocionar el respecte de la seva dignitat inherent.

La iniciativa del Grup Parlamentari Socialdemòcrata coincideix amb la celebració ahir, a nivell mundial, del Dia internacional de les persones amb discapacitats.



 

Consell General
"Satisfacció" al PS per l'acceptació per part del Govern de la llei del comerç

El grup parlamentari socialdemòcrata ha rebut amb “satisfacció” el criteri que el Govern va fer públic dimecres passat sobre la proposició de llei del comerç. Malgrat que des de l’executiu s’advertia que el text, al seu entendre, tenia importants mancances, el conseller David Rios es felicita perquè la més que probable admissió a tràmit permetrà que “el 2013 hi hagi una legislació que reguli el sector”, tot recordant que “servirà per posar ordre a un àmbit clau” i que “era una reclamació llargament demanada pels empresaris”.

De fet, el parlamentari encampadà no es mostra preocupat per la possibilitat que a la proposició se li presentin moltes esmenes. I és que aquesta ja era una possibilitat que es donava per segura a la formació. “La idea ja era esmenar el text amb les aportacions que poguessin fer les associacions”, afirma Rios, que assegura que “no era una llei tancada, sinó oberta a canvis que es puguin suggerir” tant per part dels empresaris com d’altres grups polítics, en aquest cas DA.

El conseller, però, no comparteix algunes de les crítiques fetes pel ministre d’Economia, Jordi Alcobé, especialment les que posaven en dubte que la proposició servís per reactivar el sector. De fet, Rios entén que “la llei el que ha de fer és regular les condicions” i que, en tot cas, “la reactivació ha de venir de la mà d’altres mesures, com les que vam proposar nosaltres fa uns mesos”.

El grup socialdemòcrata, però, expressa la seva decepció pel fet que el Govern hagi refusat de ple l’altra proposició de llei presentada, que regulava el comerç electrònic. “Entenem que totes dues lleis haurien d’anar de la mà perquè és la nostra imatge a l’exterior el que està en joc, el comerç electrònic es fa a qualsevol lloc del món”, comenta el parlamentari encampadà.

Consell General
Govern diu "sí" a la llei del comerç del PS però la modifi carà a fons

L’executiu va emetre ahir un criteri favorable a la proposició de llei del comerç entrada a tràmit parlamentari pel Partit Socialdemòcrata, si bé va advertir que caldrà fer-hi “nombroses modificacions” i “adaptacions” per adequar-la a les necessitats del teixit comercial del país i perquè s’acordi amb les tendències dels països veïns i del marc regulador de la Unió Europea.

Així ho va explicar ahir el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, que va justificar el criteri favorable del Govern, malgrat que gairebé es farà un text nou, en el fet que es tracta d’una llei llargament demanada pels sectors implicats. El ministre, que va insistir que el text té moltes mancances i qüestions que caldria modi car, va admetre, però, que té aspectes positius i que amb el treball al Consell General es pot convertir en una regulació “moderna i facilitadora”. En aquest sentit, Alcobé va incidir en la necessitat de treballar en paral·lel el projecte de llei de competència efectiva i de protecció del consumidor ja que “es complementen”.

Entre els aspectes en què el Govern no coincideix amb la proposició socialdemòcrata, Alcobé va destacar que hauria de ser una llei més àmplia, de totes les activitats econòmiques i no només del comerç. A més a més, pel que fa a la regulació dels terminis de rebaixes, fixada en un màxim d’un mes pels socialdemòcrates, l’executiu considera que hauria de ser més flexible per als comerciants.

També discrepen en la discrecionalitat que el Govern pot tenir a l’hora de  xar els preus, pel gran nombre d’autoritzacions que preveu la proposició de llei, i també pel fet que permet que els no residents poden obrir negocis al Principat, mentre que el ministre d’Economia va recordar que això “no és el que preveu la Llei d’inversió  estrangera”. Així mateix, consideren desproporcionades les sancions que proposa el PS i opinen que podrien ser més baixes per garantir que es facin efectives.

Així mateix, el Govern també ha detectat que en el redactat hi ha aspectes importants que no s’hi han inclòs, com són la regulació de les franquícies, l’obligació de venda o la regulació dels horaris de totes les activitats econòmiques i no només dels comerços. De fet, Alcobé va assenyalar que caldria fer una refosa de les diferents regulacions existents relacionades amb aquesta matèria, com és precisament la Llei d’horaris comercials.

Pel que fa a la segona proposició del PS, la relativa al comerç electrònic, l’executiu va decidir emetre un criteri desfavorable. Alcobé el va justi car a rmant que que “es tracta d’un text molt similar a la llei espanyola del 2002 i que no s’adapta a les necessitats actuals”.

Consell General
El PS reclama fer "viable" RTVA abans d’eixugar el deute

El grup parlamentari socialdemòcrata considera que no és el moment oportú per destinar 5,3 milions d’euros a eixugar el deute de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA). És per això que la formació ha presentat una esmena a la totalitat al crèdit extraordinari entrat pel Govern per fer front al pagament d’aquesta quantitat. Des de l’oposició s’entén que prendre aquesta decisió no és adequat tenint en compte l’actual situació econòmica i que, a més a més, caldria prendre mesures dins la parapública de comunicació per assegurar-ne la viabilitat abans de tirar endavant aquesta operació.

Així ho va explicar al Diari el conseller David Rios. “En l’àmbit econòmic, entenem que 5,3 milions d’euros és una quantitat massa important tal com està actualment el país”, va manifestar el parlamentari encampadà, que també considera que “abans d’afrontar el deute cal posar-hi ordre”, cosa que, al seu entendre, “no s’està fent”. El polític socialdemòcrata va recórrer a les dades del pressupost per al 2013 per defensar aquest argument. “Creix en 350.000 euros, tot i els acomiadaments que s’han fet aquest any”, va denunciar.

Pel conseller del PS, això demostra que a RTVA no hi ha actualment “ni model ni una planificació d’estructura assumible”, dues condicions que, al seu parer, haurien d’acomplir-se abans de destinar els 5,3 milions d’euros necessaris per posar fi a la complicada situació financera per la qual passa la parapública. “Estem d’acord que s’ha de fer alguna cosa, però no pas que es tregui el deute sense haver assegurat abans una viabilitat futura de l’ens”, va apuntar.

Consell General
El PS no vol barrejar l’IRPF amb les pensions

La possibilitat que part del futur impost de la renda a les persones físiques (IRPF) pugui servir per nodrir el fons de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social no convenç, ni de bon tros, el grup socialdemòcrata.

Així ho van apuntar, en declaracions al Diari, tant el seu president, Jaume Bartumeu, com la consellera Mariona González. El cap de l’oposició posa en relleu que la proposta que estudia el Govern pot comportar incompatibilitats de caire jurídic, mentre que la parlamentària massanenca entén que seria barrejar dues coses molt diferents.

La possibilitat va sorgir arran d’una reunió de membres del grup demòcrata i de l’executiu amb l’expert en dret tributari Albert Collado. Consisteix, bàsicament, que part de la recaptació pel futur impost vagi directament a la caixa comuna de pensions per incrementar les seves reserves de fons. Des de l’executiu s’està avaluant l’opció, que no agrada gaire l’oposició.

D’una banda, Bartumeu remarca que, al seu entendre, “hi ha un problema entre legal i constitucional” que el fa tenir “dubtes raonables” sobre la viabilitat de l’aplicació de la mesura. I és que, segons explica el president del grup parlamentari socialdemòcrata, “el sistema legal no permet crear impostos finalistes”, com es podria entendre, en cas que s’apliqués la idea, que succeiria amb l’IRPF.

Tampoc no hi està d’acord Mariona González. La parlamentària massanenca defensa que “una cosa són les cotitzacions socials i una altra ben diferent l’IRPF”. Al seu entendre, aquesta possibilitat s’està estudiant per intentar solucionar diferències internes dins la majoria. “Tenen problemes a casa seva. No portaven l’impost al seu programa i ara miren d’ar­reglar la parcel·la”, apunta la consellera socialdemòcrata.

En el fons, el PS considera que la solució al futur problema de manca de fons per assegurar les pensions necessita una solució més global que no pas aquesta. “No es poden fer pedaços”, apunta Bartumeu, que és partidari de buscar “una sortida global”.

Consell General
El PS referma l'aposta per l'acord d'associació

Espai Econòmic Europeu o acord d’associació. Aquestes són les dues vies possibles d’acostament d’Andorra i altres petits estats a la Unió Europea proposades pel mateix organisme.

I des del Partit Socialdemòcrata s’entén que la millor opció és la segona, que, com va recordar el president del seu grup parlamentari, Jaume Bartumeu, és la que estan defensant des de fa anys. I mantindran aquesta posició en les futures trobades –probablement n’hi hagi alguna la setmana vinent– que s’han de celebrar amb l’executiu per buscar el consens necessari en aquesta matèria.

Justament, el comunicat de la Comissió Europea fet públic aquesta setmana va ser l’eix que va centrar la reunió que Bartumeu va mantenir ahir amb l’europarlamentària del Partit Socialista de Catalunya (PSC) Maria Badia. En la trobada, celebrada a al seu de la formació catalana a Barcelona, tots dos polítics van analitzar en profunditat el document, que van valorar molt positivament. Des del PS es considera que l’anunci fet per la Unió Europea “és una molt bona notícia” per a Andorra i, a més, “tal com està fet el document, es podrà accelerar el procés”.
Bartumeu va recordar que la proposta de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea és “la posició que sempre ha tingut el nostre partit”, i va mostrar-se satisfet pel fet que “es veu que ha anat avançant i la mateixa comissió la planteja com una opció amb viabilitat”. De fet, en un comunicat de premsa, el PS va posar en relleu l’impuls, el 2005, del llibre Donem forma al futur, basat en el treball dels catedràtics Blanca Vilà i Joan Clavera.

Sobre l’altra alternativa proposada des de la comissió, la d’integrar-se dins l’Espai Econòmic Europeu, el líder socialdemòcrata es mostra més escèptic i, de fet, ho argumenta recordant que “el mateix ministre de Finances ja la veu més complicada”.

És per això que amb vista al futur “continuarem defensant la via de l’acord d’associació”, va avançar Bartumeu, que confia de poder transmetre en persona al llarg dels propers dies aquesta voluntat al cap de Govern. En aquest sentit, el cap de l’oposició va reiterar que les relacions amb Europa no han de ser un tema on es vulguin buscar polèmiques de partit, sinó on cal “un acord polític nacional i un pacte d’Estat”. El líder socialdemòcrata al Consell General reitera que aquesta voluntat queda evidenciada pel “treball que fa mesos que fem”.

Futur viatge a Brussel·les

La trobada amb Badia també va servir perquè l’europarlamentària, que ja havia donat suport a Bartumeu el maig passat durant un viatge a Brussel·les per mantenir una reunió amb Luca Grippa, responsable de les relacions comunitàries amb Andorra al Servei Europeu d’Acció Exterior, hagi ofert a l’organització una nova visita del líder del PS al Parlament europeu, amb la finalitat de tractar amb altres diputats la nova perspectiva de reforçament dels lligams entre el Principat i la Unió Europea. L’objectiu del desplaçament “serà defensar Andorra i l’interès de l’Estat”, va remarcar el cap de l’oposició.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?