La consellera socialdemòcrata Mariona González, després de revisar la documentació que la CASS li va trametre en referència a la contractació de l’empresa privada Patrigest Informació Financera SLU, del grup Crèdit Andorrà, per elaborar un estudi actuarial de la CASS, va fer públic ahir el seu convenciment que, en primer lloc, l’adjudicació «és irregular i contrària als principis de publicitat i concurrència d’ofertes que legitimen l’activitat administrativa», i, en segon lloc, que les mesures proposades per l’empresa demostren que existeix «una evident incompatibilitat» i un conflicte d’interessos, ja que un grup d’assegurances privades pot tenir interessos directes i particulars «a fer canvis a la llei per poder-se’n beneficiar».
Per fer la primera afirmació, González explica que es basa en el fet que, tot i que és cert que la CASS va demanar pressupost a tres empreses, el termini per lliurar les ofertes era insuficient. Segons l’anàlisi de la documentació feta pel PS, les altres dues empreses van declinar presentar-se per manca de temps; això demostraria que «la CASS havia decidit ja l’adjudicació directa a Patrigest i ho ha intentat vestir». El PS considera que «un estudi tan complex i important s’hauria hagut d’adjudicar a través d’un concurs públic i amb total transparència».
Pel que fa al «conflicte d’interessos», l’informe de González explica que Patrigest va ser l’única que va presentar una proposta de col·laboració, concretament de «19 pàgines» i que aquesta inclou serveis addicionals que la CASS no demanava, com la reforma estructural de la branca de jubilació, proposant mesures com l’allargament de l’edat de jubilació, la introducció de períodes mínims de cotització, l’eliminació de jubilacions anticipades, l’augment dels percentatges de cotització o disminució de les prestacions, l’actualització de l’esperança de vida, i la incentivació de sistemes privats de pensions «tenint en compte la possibilitat de fer-ho en un futur proper amb eines vinculades a potencials mesures fiscals». Patrigest també proposa canviar el model de pensions introduint comptes individuals d’aportació definida.
LA RESPOSTA DE GOVERN // El ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que no veu «cap incompatibilitat» en l’adjudicació de l’estudi de la Caixa Andorrana de Seguretat Social a Patrigest.
En relació a l’acusació referent a que els terminis de l’adjudicació van ser insuficients, Cinca va defensar que la CASS va realitzar el procés d’acord amb la llei de contractació pública, donant els dies establerts.
Cinca també va respondre a la denúncia del PS pel possible conflicte d’interessos que Patrigest, com a asseguradora privada que és, podria tenir en aconsellar determinats serveis. El ministre portaveu va afirmar que es tracta de solucions «que podria donar qualsevol tècnic» i va afegir que «només cal veure que està passant als sistemes de seguretat social dels països veïns».Cinca va explicar que l’objectiu de la contractació és que l’empresa elabori una eina que permeti ser més autosuficient a la CASS i que faci un estudi actuarial que doni continuïtat al que es va fer el 2008 i el 2009, i que això és el que està fent.
Finalment, el ministre portaveu va voler deixar clar que «això no es fa en favor de ningú» i que no entén massa el perquè de les acusacions dels socialdemòcrates.