Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General
Llei conjunta contra la violència de gènere

Els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata han acordat treballar conjuntament per entrar a tràmit l’any vinent, pels volts de la tardor, una proposició de llei específica per lluitar contra la violència de gènere. Així ho van anunciar ahir les conselleres Celine Mandicó i Mariona González, que van avançar la voluntat de rebre les aportacions de tots els agents implicats en la matèria, amb especial atenció a les associacions de dones. Un dels aspectes que es mirarà d’introduir al text serà la creació de la figura d’un batlle especialitzat en aquests casos.

I és que, des de tots dos grups, es considera que aquesta opció podria comportar importants avantatges en la lluita contra aquesta xacra. “Una persona de referència pot agilitzar la informació sobre una causa”, va apuntar Mandicó, mentre que González recordava que aquesta és una vella reivindicació de les associacions de dones, i que “permetria una formació continuada i una dedicació exclusiva per part d’un autèntic especialista”. El gran problema per fer això realitat, van explicar, seria que ara mateix la Llei de la justícia no ho permet. Tot i això, totes dues parlamentàries van deixar clar que el futur text “serà transversal” i, probablement, contemplarà modificacions en altres lleis.

Mandicó va posar en relleu que l’objectiu del treball conjunt “sense cap color polític” que es realitzarà a patir d’ara passa per aconseguir “crear mecanismes i accions per defendre els drets de les dones i dels seus fills” i, finalment, un text que englobi tots els àmbits possibles, des de l’atenció a les víctimes passant per la unificació de causes civils i penals i, fins i tot, l’atenció terapèutica als agressors. La consellera canillenca va deixar clara la importància que es concedirà a les associacions de dones. “Treballen directament sobre el terreny i saben les seves necessitats.”

Les conselleres també van avançar que no es descarta en cap moment que el text pugui obligar el Govern a incrementar els recursos destinats a atendre aquesta qüestió. “Des del servei ja s’ha dit que falta més gent, més formació i més material. No es regatejarà”, va afirmar Mariona González.

La idea de demòcrates i socialdemòcrates és tenir enllestit el text la propera tardor, d’aquí a un any. Llavors, es tramitaria i es miraria d’agilitzar al màxim el procediment perquè estigués en vigor ja el 2014.

Consell General
DA i PS treballaran conjuntament un text contra la violència de gènere

Amb motiu del dia mundial contra la violència de gènere, que se celebra aquest diumenge, les conselleres generals de DA Celina Mandicó i del PS Mariona González van anunciar ahir que els dos grups parlamentaris treballaran conjuntament per elaborar una proposició de llei per eliminar aquesta xacra. Segons van dir, la iniciativa s’encara “sense colors polítics i amb la responsabilitat dels poders públics per afrontar aquesta situació”.

Tot i que Andorra disposa de recursos per atendre les persones víctimes de violència de gènere, les conselleres van assenyalar que volen “crear mecanismes i accions contundents” per defensar els drets de les dones i dels seus fills i garantir els principis de llibertat, igualtat, seguretat i no discriminació que ha d’assegurar qualsevol país avançat.

Mandicó i González van reconèixer que el treball està en una fase molt embrionària i que cal uni car criteris i de nicions sobre què es considera violència de gènere, clari car conceptes relacionats o crear un marc de coordinació entre tots els agents i serveis que participen en l’atenció a les víctimes, entre altres aspectes.

Entre els punts que ha d’abordar hi ha la revictimització de les dones i menors que han d’exposar les seves vivències a diversos agents, agilitzar les gestions per a la manutenció i crear un referent especialitzat a la Batllia que segueixi tota la informació sobre les causes, però també aspectes preventius i d’atenció i protecció posterior a les víctimes i als seus fills i d’educació “perquè els nens sàpiguen que és una violació contra la llibertat individual de les persones i dels seus drets”, va assenyalar González. També es preveu que permeti uni car les causes civils i penals, incloure l’atenció terapèutica als homes agressors i poder dotar la dona d’un advocat d’ofici.

La idea és fer una iniciativa molt transversal i multidisciplinària, tal com van posar en relleu les conselleres, i que segurament haurà d’incorporar disposicions que modi quin legislacions actuals en matèria social, d’educació, laboral, sanitària i penal.

La previsió dels dos grups parlamentaris és que cap al 25 de novembre del 2013 es pugui entrar a tràmit parlamentari la proposició i que es comenci a aplicar a principis del 2014. La voluntat expressada per Mandicó i González és treballar conjuntament i de forma periòdica amb les associacions de dones per fer “una bona llei, moderna, activa i efectiva” que doni la millor resposta a la lluita contra la violència.

Consell General
DA i PS impulsen una proposició de llei contra la violència de gènere

A les portes del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eradicació de la violència vers les dones, els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata han acordat impulsar conjuntament una llei contra la violència de gènere que sigui transversal, amb l'objectiu d'abordar aquesta qüestió des dels àmbits penal, social, educatiu i sanitari, i que incorpori qualsevol manifestació de violència, ja sigui física, psicològica o de tipus econòmic. El contingut de la llei es treballarà amb els diferents agents implicats, incloses les associacions de dones, i la voluntat de DA i el PS és que el text entri a tràmit parlamentari la tardor de l'any vinent, per ser d'aplicació a partir del 2014. A més d'unificar criteris, establir circuits d'actuació i coordinar i formar els agents per evitar l'anomenada «revictimització», que es produeix quan la víctima rep una atenció inadequada per part dels organismes responsables, els grups parlamentaris es plantegen la conveniència de crear una figura de referència a la Batllia per a casos de violència, que es formaria específicament per tractar aquestes situacions.

Les conselleres generals Celine Mandicó (DA) i Mariona González (PS) van ser les encarregades d'anunciar la decisió dels dos grups parlamentaris de treballar conjuntament una proposició de llei contra la violència de gènere. «És la responsabilitat dels poders polítics, crear mecanismes i dur a terme accions per defensar els drets de les dones i els seus fills de viure amb llibertat, igualtat i seguretat», va assegurar Mandicó.

La consellera demòcrata va recordar i reconèixer la «gran tasca» que està fent el Ministeri de Salut i Benestar i, més concretament, l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID). Amb tot, la futura llei és «necessària» perquè ha de permetre unificar criteris i coordinar les actuacions dels diferents agents implicats –principalment, Policia, Batllia, Hospital, treballadores socials, personal de l'EAID i associacions de dones– en les tasques de prevenció, detecció –tan precoç com sigui possible–, atenció a les víctimes i posterior reinserció.

«En aquesta lluita, no hi ha colors polítics». Una afirmació compartida per Mandicó i González. Aquesta última va remarcar la importància de comptar amb l'experiència de les associacions de dones en l'elaboració del text, per aconseguir finalment «una bona llei, moderna i efectiva, que doni la millor resposta integral» a les situacions de violència.

Consell General
El Govern de DA, les empreses andorranes i si vols arròs, Catalina - Article de David Rios

Catalina, la dona d’un jueu convers que va viure a Castella al segle XV, menjava arròs a totes hores i era famosa per recomanar-lo a tothom. Quan estava a punt de morir, els seus veïns li deien a l’orella: “Que si vols arròs, Catalina!” i ella, tan malament com estava, no els feia ni cas. Des d’aleshores, aquesta frase s’utilitza per deixar en evidència aquells que no escolten. És una frase que resumeix a la perfecció l’actitud que està mantenint el Govern de DA davant els petits i mitjans empresaris i els professionals d’aquest país. Davant la incertesa i el neguit en què viuen aquests col·lectius, l’única resposta de DA és posar-se uns taps a les orelles i mirar cap a l’altra banda.

Crèdits tous per a emprenedors, joves empresaris i projectes innovadors, crèdits tous per a rehabilitació d’habitatges, pla de reactivació del comerç, paquet de mesures de reactivació econòmica, entre les quals lluita contra l’intrusisme empresarial, exempcions fiscals per a la creació de noves empreses, incentius per a la implantació d’energies renovables, reducció del termini de creació de determinats comerços a cinc dies. Aquestes són algunes de les mesures per fer front a la crisi que es van implantar durant el Govern socialdemòcrata.

Posteriorment, en la legislatura actual, des de l’oposició, el grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat un paquet de disset mesures de reactivació que DA ha llençat a la brossa votant en contra la presa en consideració. Entre totes les mesures, destaquen l’obligació del Govern i les parapúbliques de pagar als proveïdors en un termini màxim de 55 dies i subvencions econòmiques per a l’adquisició de vehicles menys contaminants.

Els socialdemòcrates creiem fermament que hi ha mesures puntuals que poden ajudar a reactivar l’economia o, com a mínim, a fer la crisi més suportable.

Contràriament, en gairebé dinou mesos de Govern de DA, amb una situació econòmica del país molt més greu, ens trobem que les iniciatives per ajudar les petites i mitjanes empreses i els professionals del país es redueixen a les que ja estaven en marxa o que s’havien previst o planifi cat durant el Govern socialdemòcrata. Una prova més de la manca d’idees del Govern de DA.

El dia de la presentació de l’informe 2011 de la Cambra de Comerç, el senyor cap de Govern, en un llarguíssim discurs va comentar que el seu Govern optava per reformes estructurals en lloc d’impulsar accions concretes i puntuals per ajudar les empreses del país. El temps està demostrant que el Govern de DA no fa ni una cosa ni l’altra. Les reformes són per ara interessades i estan mal plantejades (per exemple el projecte estrella, la llei d’inversió estrangera, és una llei totalment opaca en la qual només cal la signatura del ministre d’Economia de torn per decidir si una inversió s’autoritza o no).

Les empreses del país estan abandonades. Les petites i mitjanes empreses i els professionals han de fer mans i mànigues per superar el dia a dia en el marc d’aquesta crisi. El Govern de DA no fa ni preveu res per reactivar l’economia i estar al costat dels nostres empresaris.

A l’altre costat de la balança, observem amb sorpresa que aquest mateix Govern que oblida els petits empresaris d’Andorra rep amb tots els honors i aplaudiments una petita companyia estrangera que està estudiant establir-se al nostre país. S’organitza una roda de premsa triomfal i es convoquen totes les federacions i associacions esportives a escoltar les bondats del seu producte. El Govern de DA no promociona les empreses del país i, a sobre, fa de comercial a petites empreses estrangeres.

Els socialdemòcrates no estem pas en contra de la promoció de la inversió estrangera, sempre que sigui proporcionada i proporcional a l’interès general del país. El que no podem acceptar és que el Govern abandoni les empreses del país a la seva sort. Encara que se n’oblidin els que manen al nostre país i malgrat que no ho vulguin veure des de la tercera planta de l’edifici administratiu del Govern, a Andorra també tenim emprenedors, innovadors i empreses joves. I ens preguntem: ¿on queda aquella famosa frase d’Antoni Martí que s’havia de governar pels 70.000 habitants d’Andorra?

Consell General
Un diputat lusità denuncia la demora en l’obertura de la secció consular

El diputat socialista portuguès Paulo Pisco ha visitat el Principat i s’ha reunit amb els integrants del col·lectiu de residents portuguesos per copsar les seves inquietuds. Pisco va lamentar especialment que gairebé un any després que es tanqués la delegació diplomàtica de Portugal a Andorra a causa de les retallades pressupostàries, encara no s’hagi fet efectiva l’obertura de la secció consular promesa. I va carregar contra l’executiu de Lisboa. “No és admissible que un any després del tancament del consolat no hi hagi encara atenció”, va afirmar,  tot recordant que s’està pagant el lloguer d’un local i els funcionaris adscrits. “És una manca de respecte envers la comunitat portuguesa, que ara s’ha de desplaçar a Barcelona, perdent dies de feina”, va denunciar.

Pisco va oferir una roda de premsa a la seu de l’oficina parlamentària socialdemòcrata, al costat de Jaume Bartumeu. El president del grup parlamentari del PS va explicar que acollia “un company de la Internacional Socialista i un amic personal”. El diputat de l’oposició portuguesa va indicar que la seva formació es va posicionar en contra del tancament de l’ambaixada perquè “Andorra és un país petit però la comunitat portuguesa té una gran importància”, i va instar l’executiu de Lisboa que “arregli això ràpidament perquè és una decisió sense costos, una decisió administrativa”.

El diputat també va lamentar que la designació de Jose Manuel da Silva com a cònsol honorari hagi deixat orfe el càrrec de conseller de les comunitats portugueses i va animar el col·lectiu a coordinar-se per poder fer-se sentir, ja que no es podrà escollir un nou conseller fins d’aquí un any. En aquest sentit, va indicar que de les seves trobades amb residents havia copsat la demanda que s’avanci cap a una negociació d’un conveni de no doble imposició perquè “hi ha molts empresaris portuguesos que es volen instal·lar aquí i hi ha el problema de la doble tributació”. Tanmateix, va recollir la sol·licitud de poder participar en les eleccions comunals –“se senten ciutadans d’aquest país”, va indicar Pisco– i que l’ensenyament de la llengua portuguesa esdevingui curricular.

La presidenta del Club d’empresaris portuguesos, Patricia Bragança, que es va trobar amb Pisco dissabte, va indicar que “és una mica lamentable” que la secció consular encara no estigui oberta físicament i va expressar el desig que estigui operativa abans de final d’any. Bragança també va demanar al Govern que col·loqui el CDI amb Portugal entre les seves prioritats.

Consell General
Pisco demana que el consolat sense més dilacions

El diputat del Partit Socialista portuguès, Paulo Pisco va visitar Andorra aquesta setmana passada, i ahir, va exposar les reflexions que li havien fet diferents representants de la comunitat portuguesa a Andorra, a la seu parlamentària de Jaume Batumeu. Pisco va dir que «el primer problema que m'ha portat a Andorra és que no s'acaba d'obrir el consulat cosa que no té cap sentit». Pisco va explicar que sempre va estar en contra de tancar la representació diplomàtica de Portugal a Andorra perquè «tot i que és un petit país, és molt significatiu per a Portugal i per a la comunitat portuguesa que hi viu». I va afegir que «el Govern portuguès ho hauria d'entendre i reconèixer que tancar la seva representació diplomàtica i consular ha estat un gran error». El diputat socialista que també és coordinador adjunt de la Comissió dels Negocis i de les Comunitats Portugueses a l'Estranger, va insistir en el despropòsit de tenir un consolat honorari i que els súbdits residents hagin de desplaçar-se a Barcelona per fer qualsevol tràmit administratiu prop del seu govern: «És inadmissible que un any després de tenir els locals llogats i els funcionaris contractats, el consolat no atengui els portuguesos residents a Andorra. És una pèrdua de temps que els actes consulars no es puguin fer aquí». I va afegir contundent que «és una falta de respecte» perquè quan un resident necessita renovar el carnet d'identitat o el passaport, o fer qualsevol altre tràmit, «s'ha de desplaçar a Barcelona, perdent un dia de treball i assumint la despesa que suposa». Pisco també es va mostrar preocupat per la representació de la comunitat portuguesa perquè «la nominació del consol honorari, José Manuel da Silva, crea un buit; la comunitat portuguesa ja no té la veu que tenia i que ara és la veu de l'Estat». Recordant que no és el mateix ser el representant de la comunitat que el representant del Govern, va insistir en la necessitat de tenir una veu per comunicar alhora amb les autoritats andorranes i les autoritats portugueses. Per últim, Pisco també es va fer ressò dels temes que interessen la comunitat portuguesa a Andorra.

Tractat de no doble imposició / El primer tema que interessa els empresaris és el tractat de no doble imposició entre Andorra i Portugal que «no només és interessant pels empresaris establerts sinó perquè moltes empreses portugueses estan interessades en venir». Les altres dues qüestions que preocupen els portuguesos residents són la possibilitat de votar a les eleccions comunals cosa, que Pisco va argumentar amb el Tractat de Maastricht i pel fet que «els meus conciutadans se senten integrats i voldrien participar en la gestió local, de la mateixa manera que hi participen amb el treball i pagant els impostos». L'altra gran eix de les converses que el diputat portuguès va mantenir a Andorra va ser la petició d'incloure l'ensenyament del portuguès a les aules.

Consell General
Pisco troba "inadmissible" que no hi hagi consolat

La decisió del Govern portuguès de tancar l’ambaixada i el consolat a Andorra i deixar-hi un consolat honorari ha centrat la visita del diputat socialista Paulo Pisco al Principat. Pisco va criticar ahir el retard en l’obertura d’aquesta estructura i va quali car d’“enorme error” la reducció de representació consolar. D’una banda, considera que el consolat honorari no és su cient per atendre les necessitats, mentre que de l’altra va manifestar que és “inadmissible” que un any després del tancament de l’ambaixada encara no estigui en funcionament el consolat honorari. 

L’únic que falta, va exposar el diputat socialista, és la formació per poder realitzar actes de registre civil, com l’emissió de carnets d’identitat. Per això va demanar al Govern lusità “que surti de la letargia” per dur-la a terme.

Així, es va mostrar preocupat per la manca de representació de les comunitats portugueses després que José Manuel da Silva va ser nomenat cònsol honorari i va deixar vacant la plaça de conseller de les comunitats. Per poder escollir un nou càrrec per eleccions caldria esperar un any més, per la qual cosa insta les organitzacions de la comunitat lusitana a escollir un coordinador que les pugui representar.

Un altre aspecte que va valorar Pisco va ser la necessitat d’avançar la negociació per evitar la doble tributació.

Consell General
Paulo Pisco critica el retard en l’obertura del consolat honorari
El diputat socialista portuguès Paulo Pisco va acusar ahir el Govern del seu país de tenir “un problema d’insensibilitat i de falta de respecte” cap a la comunitat lusitana al Principat pel retard en l’obertura del consolat honorari. Pisco va fer aquestes declaracions a la seu del grup parlamentari socialdemòcrata després de visitar diversos representants de la comunitat portuguesa i va considerar que tenir tancada l’estructura diplomàtica més d’un any és una “penalització” per als portuguesos.

D’altra banda, Pisco també va lamentar que amb el nomenament de José Manuel da Silva com a cònsol honorari hagi quedat vacant la fi gura de conseller de les comunitats portugueses i va apostar per crear un coordinador que les pugui representar.

D’aquesta manera, va posar en relleu que el consolat honorari no és sufi cient per atendre les necessitats de la comunitat lusitana, i va afegir que és “inadmissible” que un any després del tancament de l’ambaixada encara no estigui en funcionament el consolat honorari i menys quan disposen de local, personal i recursos per poder-lo obrir.

L’únic que falta, va exposar el diputat socialista, és la formació per poder realitzar actes de registre civil, com l’emissió de carnets d’identitat.

Altres aspectes que va valorar van ser la necessitat d’avançar la negociació per evitar la doble tributació; regular el dret a vot dels residents per a les eleccions comunals i, per últim, integrar el portuguès als currículums educatius.
Consell General
El PS vol saber els detalls de l’acord amb el Cirque du Soleil

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar a la Sindicatura una pregunta per saber quins compromisos comporta l’acord assolit entre el Govern i el Cirque du Soleil. La pregunta, que va sortir publicada ahir dimecres al Butlletí del Consell General, l’ha fet la consellera socialdemòcrata Rosa Gili i té per objectiu conèixer quins càlculs econòmics ha fet el Govern per “considerar adient aquesta inversió”.

El que vol saber el Partit Socialdemòcrata amb aquesta pregunta a Sindicatura és què comporta la signatura del document anomenat Entesa de Desenvolupament Creatiu, que han fet el Govern i el Cirque du Soleil. S’ha de recordar que l’executiu vol destinar entre 2,2 i 2,5 milions d’euros a les actuacions d’aquesta companyia.

Consell General
El PS pregunta al Govern pels càlculs fets per impulsar el projecte de Cirque du Soleil

L’acord assolit entre el Govern i Cirque du Soleil perquè s’avaluï la possibilitat d’organitzar un espectacle especial per a Andor ra arribarà aquesta tarda al Consell General. Ho farà aprofitant la sessió de control a l’executiu que començarà a les quatre de la tarda i arran de la pregunta amb resposta oral que, sobre la qüestió, ha formulat la consellera Rosa Gili.

En concret, l’oposició inquireix per quins compromisos s’han acordat entre el Govern i la coneguda companyia artística i també els càlculs econòmics que han fet “considerar adient aquesta inversió”. Serà només un dels assumptes a tractar durant la sessió, on també s’abordarà la sortida de Saetde d’Ski Andorra arran de l’aplicació de l’IGI a les estacions de neu, els canvis en el projecte de construcció del nou estadi nacional, les mesures de reactivació que s’apliquen per a les petites i mitjanes empreses, la situació actual del Servei d’Ocupació o l’estat de les converses entre comuns i executiu per a la nova delimitació de competències.

D’altra banda, Sindicatura va admetre ahir la petició de pròrroga presentada pel grup socialdemòcrata en el període d’esmenes al pressupost per a l’any 2013. El nou termini finalitza el proper dia 19.

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?