Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Activitat Comunal
Carlemany per a vianants - Article d'Aleix Mañosas

El passat dilluns 5 de novembre es va comunicar a la ciutadania la voluntat que té el Comú d’Escaldes-Engordany de fer l’avinguda Carlemany per a vianants. Des de llavors hi ha hagut comentaris a favor i en contra d’aquesta proposta. Pel que fa als detractors del projecte, una sèrie de comerciants volen impulsar una associació per  mirar de frenar aquesta iniciativa comunal.

Com a ciutadà d’Escaldes-Engordany, he de reconèixer que trobo que aquesta iniciativa és molt bona, però entenc les inquietuds que genera en alguna part de la població. Els canvis acostumen a fer por. No hi podem fer res, la nostra pròpia naturalesa ens fa ser d’aquesta manera. No obstant, cal mirar més enllà i fer-nos una simple pregunta: ¿volem seguir com ara o volem avançar? Si la resposta és la primera opció, perfecte, no modifi quem l’avinguda Carlemany i tot seguirà com fi ns ara. Si la resposta és la segona opció, en canvi, provem de canviar les coses i tirar endavant aquest projecte.

Avui en dia podrà semblar molt agosarat, però una via comercial per a vianants és una de les poques coses relativament senzilles que podem fer per tal de maximitzar l’afl uència de compres dels nostres turistes. Fa bastants anys hi va haver un equip comunal que va iniciar un projecte molt engrescador, de futur i ambiciós. En aquell  oment hi va haver, com ara, molta gent que se’ls va girar en contra i que no creia que allò arribaria a bon port. Aquell projecte es deia Caldea i ara és un referent turístic del Pirineu. Evidentment, aquest projecte de l’avinguda Carlemany no és tan ambiciós ni tindrà la mateixa repercussió econòmica que Caldea, però representarà un canvi important en la mentalitat dels ciutadans i dels turistes que visitin Andorra.

Dit això, no hem d’oblidar que Escaldes-Engordany no és únicament l’avinguda Carlemany i no podem deixar de banda la resta de la parròquia. Això passa per arreglar les voravies d’altres zones d’Escaldes-Engordany, facilitar els accessos i, fi ns i tot, disminuir les taxes als comerços que es trobin allunyats de l’eix comercial; per tal que la resta de ciutadans no se sentin discriminats i no entenguin el projecte com un greuge comparatiu.

Ara queda molt camí per endavant, i l’hem de fer junts. Hem d’evitar els personalismes i treballar plegats per fer que Escaldes-Engordany i Andorra segueixin avançant.

Activitat Comunal
Majoria i oposició es reuneixen per reconduir les relacions

Majoria i oposició al comú de Sant Julià de Lòria han fet un pas endavant per intentar llimar asprors i reconduir les relacions, en certs moments manifestament força tenses durant les sessions plenàries, que mantenen durant aquest mandat. Una representació de la majoria, entre la qual hi havia els cònsols, s’ha reunit aquesta setmana amb els dos consellers de la minoria socialdemòcrata per, en un principi, parlar de totes aquelles qüestions relacionades amb Naturlàndia i sobre les quals el PS havia sol·licitat informació. La trobada, però, i segons va detallar el socialdemòcrata Rossend Areny ahir al Diari, va servir per tractar “temes de forma i no de fons d’aquest mandat i per intentar assolir un clima de millor entesa”.

En aquest sentit, el conseller de la minoria va assenyalar que “els hem exposat la nostra queixa perquè no se’ns informa de certes qüestions” –ja ho han posat de manifest en diverses ocasions a les sessions de comú–, davant del qual els cònsols “s’ha compromès que les coses siguin diferents”. “Esperem que tot plegat serveixi per llimar asprors i que hi hagi un acostament de postures”, va declarar Areny, que espera que la trobada tingui d’ara endavant “un efecte positiu”. Des del Partit Socialdemòcrata lauredià, Areny i Josep Roig van voler ressaltar que “per nosaltres no serà que les posicions s’apropin i intentarem arribar a enteses, malgrat que continuarem controlant l’acció de govern de la majoria, que entén perfectament el nostre paper”.

ELS CUIDADORS D’ANIMALS
També durant la trobada, la cònsol major i el seu número dos, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, van posar a disposició dels consellers de la minoria informació i el personal de Naturlàndia per detallar-los com va anar el procés de selecció dels cuidadors de l’observatori d’animals del centre de la Rabassa (un dels treballadors contractats és el marit de la cònsol) i quins criteris es van seguir. Sobre l’afer, el PS va entrar a mitjan octubre una demanda d’informació al comú i una altra sobre les condicions contractuals de l’actual cap de gabinet dels  cònsols, ja que temen que la incorporació s’hagi fet a través de la societat Camprabassa per encobrir un nou contracte.

Activitat Comunal
El PS aprova que es mantinguin dos carrils a l’avinguda Francesc Cairat

L’oposició socialdemòcrata al comú de Sant Julià de Lòria ha rebut amb satisfacció la decisió del Govern de modificar els plans inicials que es tenien per a l’avinguda Francesc Cairat, a partir de l’entrada en funcionament de les fases 3 i 4 de la desviació laurediana. En declaracions al Diari, el conseller Rossend Areny va expressar l’alegria pel canvi de projecte, ja que, com va recordar, l’original suposava una important pèrdua de places d’aparcament en una zona comercial clau per a la parròquia, fet que hauria pogut suposar importants inconvenient per als establiments i els seus propietaris.

Així, inicialment els plans presentats ara fa uns mesos pel ministeri d’Economia i Territori passaven per convertir en un tram amb tres carrils de circulació l’avinguda des de l’entrada sud al poble fins a la rotonda que, al costat de la plaça Laurèdia, servirà d’enllaç amb el primer tram de la infraestructura que es posarà en servei. Aquesta ampliació de sentits s’aconseguiria mitjançant l’eliminació dels llocs d’estacionament que actualment hi ha a banda i banda del carrer. En total, es perdien fins a 66 places d’aparcament, fet que havia aixecat la preocupació de l’Associació de Comerciants i Empresaris Lauredians (ACEL), inquietud compartida també per la força minoritària a la corporació.

És per això que, després que aquesta setmana la cònsol Montserrat Gil donés a conèixer el canvi de plans aprofitant la sessió ordinària del comú celebrada dijous, el conseller de l’oposició Rossend Areny no va poder amagar que “ens n’alegrem”. El polític socialdemòcrata va recordar, com ja havia exposat en anteriors ocasions, que “des del PS pensem que era una obra inútil”.

Una obra innecessària

I és que Areny posa en relleu que la mesura era provisional fins que no s’acabessin les fases 1 i 2 del vial. Amb tot, va explicar que no coneixen les raons que han portat el Govern a fer-se enrere. D’altra banda, es va mostrar convençut que pel volum de trànsit d’aquest tram de carretera no és necessari fer-hi tres carrils. “Les cues es fan a la plaça Laurèdia, però un cop passat aquest punt es manté el volum de trànsit, no s’incrementa, i mai hi ha hagut cap problema”, va remarcar.

D’altra banda, el conseller socialdemòcrata va manifestar que la mesura implicava la pèrdua d’aparcament en una zona comercial on “és necessari, ja que els productes que es venen són voluminosos i necessites transportar-los amb el cotxe”. Per últim, va assenyalar que no es pot oblidar que l’avinguda és una via urbana i que si s’haguessin fet els tres carrils s’hauria convertit en una “autopista”.

Activitat Comunal
El Sitca demana un o dos empleats alliberats per a les tasques sindicals

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) va explicar ahir que està preparant una proposta per aconseguir crear la figura del representant sindical alliberat de les seves funcions al comú. Segons va exposar el president del Sitca, Cristian Asensio, es tracta de poder equiparar- se als països veïns. “Pensem que pot ser molt positiu”, va indicar Asensio, que hi va afegir que “cada vegada el volum de treball al sindicat és més elevat, a part has de realitzar les teves tasques com a treballador del comú”. És per això que creuen que en una plantilla de 500 persones, “un o dos treballadors alliberats són necessaris”, i a més podrien donar suport al departament de recursos humans.

El president del Sitca va donar a conèixer la proposta durant una roda de premsa conjunta amb els consellers del PS del comú de la capital, Marc Cornella i Josep Vila, després d’haver mantingut una reunió amb ells per tractar els diferents temes que preocupen els treballadors de l’administració local. En aquest sentit, Marc Cornella va valorar positivament la iniciativa. Asensio va manifestar que encara no s’ha fet arribar cap proposta concreta a la majoria, si bé el tema s’ha posat sobre la taula i s’ha mostrat disposada a parlar-ne. “No ens han dit: ‘No hi estem interessats’, però tampoc ens han tallat les ales. Sinó que ens han comentat que quan ho tinguem es pot  negociar”, va detallar el representant sindical, que, no obstant això, considera que “és difícil” aconseguir crear aquesta figura perquè “penso que el país no està gaire preparat per tirar endavant una mesura d’aquestes”.

DUES OPCIONS
Des del sindicat es va reconèixer que malgrat que la proposta que s’està enllestint és la de poder comptar amb un o dos treballadors alliberats de les seves funcions, també hi ha una altra alternativa. Tenint en compte que hi ha 13 persones dins la junta, cadascuna amb 100 hores laborals(1.300 hores anuals en total) per dedicar-se a tasques sindicals, també es preveu la possibilitat de reorganitzar aquestes hores i donar més protagonisme a una sola persona. Així, “una persona tindria 900 hores l’any per treballar pel sindicat i la resta de representants en tindrien moltes menys”, va comentar Asensio.

D’altra banda, i pel que fa a la primera reunió mantinguda amb  els consellers del PS, tant el president del Sitca com Cornella van destacar que havia estat molt positiva, i van expressar la voluntat de mantenir les trobades de forma periòdica al llarg de l’any, de la mateixa manera que es fa amb els integrants de la majoria. “Estem convençut que el sindicat és un interlocutor molt vàlid per tractar temes de l’administració pública comunal”, va expressar Cornella, que hi va afegir que “se’ls ha de donar veu perquè treballen en temes interessants”. Asensio, de la seva banda, va indicar que si els consellers de DA els demanen de fer una reunió, també estan disposats a fer-la.

Pel que fa a la resta de qüestions tractades, es va expressar la necessitat de millorar el clima laboral en algunes àrees del comú i l’acord de les dues parts que els treballadors comunals han de ser presents en les negociacions per a la llei de la funció pública. Des del PS es va destacar també el fet que el sindicat pugui participar en els processos de selecció de personal, i es van remarcar les tasques fetes en prevenció i seguretat en el treball.

Activitat Comunal
Proposta per tenir treballadors amb dedicació al sindicat

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) està treballant per presentar una proposta a la majoria comunal per a l’alliberament d’un o dos treballadors de les seves tasques perquè es puguin dedicar del tot al sindicat. Com va informar el portaveu del Sitca, Cristian Asensio, la demanda és per equiparar-se als països veïns i per poder fer front a l’elevat volum de feina del sindicat. Asensio va fer aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb els consellers socialdemòcrates de la capital, Marc Cornella i Josep Vila, que van convocar per informar que des d’ara es reuniran periòdicament per parlar dels aspectes que els afecten.

Aquesta setmana els consellers socialdemòcrates s’han reunit per primer cop amb els representants del Sitca. La voluntat és que els consellers es trobin periòdicament amb els representants sindicals per comentar els aspectes que preocupen els treballadors de l’administració comunal. De fet, el sindicat ja es reuneix periòdicament amb la majoria, i segons el portaveu del Sitca si Demòcrates per Andorra els ho ofereix també s’hi trobaran.

En la primera reunió un dels temes centrals ha estat la proposta que vol fer el Sitca a la majoria per aconseguir alliberar una o dues persones de les seves tasques. S’ha valorat la possibilitat que els tretze treballadors que ara tenen 100 hores d’alliberament sindical agrupin les hores i les acumuli una sola persona que s’hi dediqui totalment.

Aquesta, però, no és la prioritat. El projecte en què treballa el sindicat és que una o dues persones es puguin beneficiar de l’alliberament total de les seves tasques a la feina, sense que això afecti les hores sindicals que tenen els altres membres del Sitca. Els alliberats sindicals haurien de ser membres del sindicat triats per la junta, i es designarien per períodes de dos anys, després dels quals haurien de tornar a les seves tasques.

De moment han comentat el tema amb la majoria però no han presentat una proposta formal. El PS veu la proposta amb bon ull.

Activitat Comunal
El Sitca proposta la dedicació completa d'1 o 2 treballadors

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) està treballant per presentar una proposta a la majoria comunal per a l’alliberament d’un o dos treballadors de les seves tasques perquè es puguin dedicar del tot al sindicat. Aquest és un dels principals punts de què van parlar, segons va anunciar el portaveu del Sitca, Cristian Asensio, en la primera trobada que han tingut amb els consellers socialdemòcrates del Comú, Marc Cornella i Josep Vila.

De fet, el sindicat ja es reuneix periòdicament amb la majoria, i segons el portaveu del Sitca, Cristian Asensio, si Demòcrates per Andorra els ho ofereix també s’hi trobaran.

El projecte en què treballa el sindicat és que una o dues persones es puguin bene ciar de l’alliberament total de les seves tasques a la feina, sense que això afecti les hores sindicals que tenen els altres membres del Sitca. Segons Asensio, aquest pas seria per equiparar-se a altres països i per poder fer front a l’important volum de feina que tenen. Els alliberats sindicals haurien de ser membres del sindicat triats per la junta, i es designarien per períodes de dos anys, després dels quals haurien de tornar a les seves tasques.

De moment, tal com va puntualitzar el portaveu del sindicat, han comentat la qüestió amb la majoria però encara no han presentat una proposta formal. Per la seva part, els consellers del PS de moment han vist amb bons ulls aquesta proposta. La voluntat de les dues parts és que aquestes reunions esdevinguin periòdiques per poder tractar els temes que els afecten.

Activitat Comunal
El Sitca vol dos treballadors alliberats per a la feina sindical

Fins a dues persones alliberades vol la força sindical majoritària de l'administració pública de la capital. Amb situació similar a les que es donen als països veïns i plena dedicació a la tasca. El Sindicat de Treballadors del Comú d'Andorra la Vella està preparant una proposta per fer realitat que un o dos dels seus representants puguin concentrar els seus esforços només en la defensa dels drets dels treballadors.

Així ho va confirmar ahir el portaveu del sindicat, que va explicar que es troben desbordats de feina, motiu pel que necessiten de l'ajuda de fins a dues persones que puguin concentrar el cent per cent del seu temps en la representació. La justificació principal és que a la resta d'estats es fa així, i que «s'hauria d'equiparar» amb els models europeus.

Tot i que la proposta principal sigui aquesta, Asensio no descarta que tampoc la possibilitat que els 13 treballadors que ara tenen 100 hores d'alliberament sindical agrupin les seves hores i les acumuli una sola persona que s'hi dediqui totalment. Aquesta, però, no és la prioritat.

La persona o persones alliberades, va manifestar el portaveu sindical, haurien de ser afiliats al Sitca. I com a la junta no es pot romandre més de dos anys, en principi aquest seria el termini màxim.

La resposta que fins ara s'han trobat, va dir Asensio, és que «el país no està preparat per una mesura com aquesta». Però el portaveu del Sitca va fer èmfasi en què el volum de treball és cada cop més elevat.

El Sitca, a més, ha començat a fer reunions periòdiques amb el PS, segona força al comú de la capital, que ambdúes parts van qualificar de productives. El conseller socialdemòcrata Marc Cornella va confirmar la sintonia amb el sindicat, i va explicar que el clima laboral al comú i les accions per millorar-lo va estar una de les qüestions més àmpliament tractades entre ambdós interlocutors. Però també es va tractar la Llei de la Funció Pública o com garantir la transparència amb processos de selecció més eficients.

La dedicació horària dels representants sindicals va estar un dels temes centrals. Amb la possibilitat central de que aquestes dues persones puguin concentrar-se en la representació dels treballadors. Entre les funcions que el Sitca ha estat tractant es troben temes com els de les represàlies o l'assetjament als treballadors o treballadores, fins i tot d'índole sexual.

També es va parlar de les mesures per tractar als treballadors amb problemes d'alcoholisme, que segons Asensio són molt normals, no només al comú, sinó a qualsevol feina al país. I que s'ha de tractar com una malaltia. «És un problema que es dóna a tot arreu, no volem acomiadar en aquestes persones, sinó ajudar-es», va explicar Asensio.

Pla de jubilació / Una de les darreres accions que se celebren des del Sitca és el recentment estrenat pla de jubilacions per als treballadors del comú. De moment, de les 500 persones que treballen a la institució, unes 70 ja han demanat a BPA Assegurança, encarregada de tramitar els plans. Aquesta bona acollida significa que era necessària aquesta mesura, va refermar Asensio. Els treballadors poden adherir-se des dels 30 euros de participació mensual, que són descomptats de la nòmina directament i pels que reben interès en positiu cada any.

Activitat Comunal
El PS dóna suport al comú per fer Carlemany per a vianants

Els consellers de la minoria socialdemòcrata del comú d’Escaldes- Engordany donen ple suport a la proposta de la majoria de fer per a vianants l’avinguda Carlemany. Així ho va explicar la consellera Cèlia Vendrell, assegurant que “estem al costat de la majoria” perquè consideren que serà una mesura que “revitalitzarà l’eix comercial”. De fet, va assegurar que “si haguéssim estat a la majoria també ho hauríem fet”. Vendrell va indicar que entén que hi hagi gent que sigui “reticent al canvi pel neguit que el turista no els vegi”, però va remarcar que “crec que precisament, si es va a peu, passes més lentament i tens més temps d’apreciar els comerços”.

La consellera també va recordar que la proposta del comú preveu que tant els veïns com els clients dels hotels puguin accedir amb cotxe a l’avinguda si ho necessiten. A més, considera positiu que per Pasqua es faci “una mena de prova pilot” sense fer les obres definitives, de manera que si el resultat no és positiu “sempre ens podrem fer enrere”.

Un altre dels punts positius del projecte és, segons Vendrell, que permetrà revitalitzar la part alta, ja que el tancament serà fins a l’avinguda de les Escoles “i la gent pujarà fins allà a dalt”. D’altra banda, va indicar que la previsió del comú és embellir la zona “i no deixar-la de banda”.

Vendrell va reconèixer que hauria preferit que el procés s’hagués fet conjuntament amb Andorra la Vella, però que en cas que les negociacions no haguessin avançat, “nosaltres no ens podíem quedar bloquejats perquè ells no ho tenien decidit”, va exposar.


Activitat Comunal
Sans reclama al comú una còpia de les gravacions del ple celebrat el 4 d’octubre

El Partit Socialdemòcrata d’Encamp va informar ahir a través d’un comunicat que ha demanat per escrit a la corporació una còpia de l’àudio de la sessió de comú celebrada el 4 d’octubre passat. Durant el ple es va produir una disputa entre el cònsol menor, Jordi Torres, i el conseller de la minoria, Joan Sans, i algunes de les intervencions no van quedar recollides a l’acta. Així, en la següent sessió de consell, els integrants de la minoria van demanar que s’incorporessin les esmenes de l’oposició, però la majoria hi va votar en contra. Després d’aquesta actuació, Sans va entrar ahir la demanda per obtenir còpia de la gravació i “garantir la màxima transparència” de l’ordinació de funcionament. El conseller de la minoria considera que es va vulnerar el dret dels consellers a demanar constància en acta. De fet, en el comunicat del PS es va assenyalar que és la primera vegada des del 2004 que una acta no recull les esmenes de la minoria.

Activitat Comunal
Sans demana l'àudio - Comú d'Encamp
El conseller de l’oposició socialdemòcrata d’Encamp, Joan Sans, ha sol·licitat al cònsol major una còpia de l’àudio de la sessió de consell de comú del 4 d’octubre. En aquella sessió hi va haver una disputa entre el conseller de l’oposició i el cònsol menor d’Encamp, Jordi Torres, i algunes de les expressions no van constar en l’acta.

En la següent sessió els socialdemòcrates van demanar que s’incorporessin les intervencions suprimides a l’acta, però es va aprovar tal qual, i per aquest motiu sol·liciten poder tenir l’enregistrament. La petició ha de ser resolta en un termini inferior a dos mesos.
Pàgina 13 de 16Anterior13141516Següent
 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?