Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Actualitat nacional > Per a quan una reforma de l'Administració pública? - Article d'opinió de Bruno Bartolomé
Diari d'Andorra - 27/01/2014 - Bruno Bartolomé

L’Administració pública és un dels principals sectors que ha de permetre que el país surti de la crisi en què ens trobem des de fa anys.

Si bé és cert que no és l’únic actor que hi contribueix (la banca, els empresaris i la resta de col·lectius, conjuntament amb els ciutadans, també hi participen) és imprescindible tenir uns serveis públics àgils, eficients, transparents i formats per personal motivat i eficaç per poder afrontar els nous reptes d’un món global. Fins aquí crec que tots podem estar-hi d’acord.

Abans d’anar més lluny m’agradaria recordar que l’abast de l’acció de l’Administració és tan ampli que engloba la totalitat de les activitats que es generen al país. Van des dels sectors bàsics com ara l’educació, la sanitat i la seguretat ciutadana fins a la protecció del medi ambient, l’atenció a les dones maltractades o el calendari d’activitats culturals.

És lògic pensar que, a més qualitat de serveis públics, més i millor servei rebran els ciutadans en les seves gestions quotidianes.

Davant d’aquest escenari diàfan, malauradament només podem constatar un balanç de resultats molt pobre per part del Govern de DA i del seu grup parlamentari, que disposa de majoria absoluta.

En gairebé tres anys d’acció amb prou feines presenten uns resultats que tenen com a mesura estrella unes retallades de salaris mediàtiques i poc efectives i una reforma del sistema de pensions que no aporta altra cosa que uns aplaudiments electoralistes i un empobriment evident d’uns treballadors públics que ja han anunciat que portaran la qüestió davant dels tribunals.

Paradoxalment, al programa electoral de DA s’hi pot llegir entre moltes coses que el seu pla d’acció contemplava “revaloritzar el personal de l’administració” mitjançant l’impuls d’un model que prioritzi l’excel·lència i el treball de l’individu, “avaluant l’Administració segons paràmetres generals i estàndards internacionals”. Ben poca cosa hem vist en aquests àmbits.

Era i és urgent plantejar una reforma global del funcionament de l’Administració amb un full de ruta clar i un calendari realista, fixant objectius mesurables que han de ser coneguts i avaluats.

Què cal fer, doncs?

En primer lloc cal fer un pla que identifiqui els requisits necessaris previs a la posada en marxa de la reforma. Això significa alinear els objectius de l’Administració amb els dels treballadors públics, establir el personal qualificat per tirar-lo endavant, fixar el temps a dedicar-hi, compartir les mateixes necessitats entre els diferents sectors, identificar els punts forts i crear un clima de confiança.

En segon lloc, aquest pla ha de ser capaç de generar una visió global d’allò que volem aconseguir, responent a la pregunta següent: com ha de ser l’Administració pública d’Andorra?

Per respondre, hem de partir de principis clars que han de ser l’eficiència (en la gestió dels recursos), l’eficàcia (en l’assoliment dels objectius), la transparència (en tots els processos) i l’avaluació constant (en la presentació i la millora de resultats).

Aquest pla també podria tenir uns límits clars com, per exemple, que el resultat final no pot ser ni més car ni més gran ni més complex ni més rígid que el model actual.

Com es fa?

Avaluant el funcionament dels diferents departaments, identificant els nusos de baixa productivitat, fixant objectius, realitzant enquestes de satisfacció per part dels ciutadans, publicant resultats, lluitant contra l’absentisme, estudiant el clima de treball, estimulant els treballadors més motivats, innovant, en definitiva, introduint eines de gestió.

La llista d’accions que es poden emprendre a cost pràcticament zero podria ser més llarga i segurament entre tots trobaríem moltes més propostes ben interessants.

Tampoc podem oblidar que es pot reformar la llei de la Funció Pública, on es regulen alguns aspectes relacionats amb els tipus de contracte, les retribucions, la jubilació o les sancions. Ja existeix abundant documentació, informes i recomanacions sobre com es pot abordar aquest tema.

Estic fermament convençut que ara és tan sols una qüestió de voluntat política i de diàleg.

Fins quan haurem d’esperar?




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?