Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El Consell General ratifica un CDI que el PS creu que es podia haver tingut "abans" i "en millors condicions"
PS 24.09.2015

El Consell General ha ratificat el conveni per evitar la doble imposició signat amb Espanya. Ho ha fet amb els vots favorables dels tres consellers del Partit Socialdemòcrata, Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, que s’han sumat al suport del grup demòcrata i de Socialdemocràcia i Progrés. Tot i aquest vist-i-plau al text, des de la formació s’ha volgut posar en relleu que l’acord es podria haver tingut molt abans i que aquest retard ha provocat que les condicions imposades pel govern espanyol en el document siguin més dures.

“Ho hauríem pogut fer molt abans en millors condicions”, ha destacat López durant la seva intervenció, per apuntar posteriorment que “Andorra ha perdut moltes oportunitats i molts trens d’inversió estrangera” en aquests anys sense conveni en vigor. El conseller del PS ha remarcat, a més, que el CDI, a més del propi text, també incorpora “un canvi en la llei d’intercanvi d’informació fiscal”, el que suposa “un dels peatges que comporta el retard”.

Per reforçar aquest argument, López ha recorregut a les declaracions efectuades per les autoritats espanyoles. “Sempre han dit que es reforcen els mecanismes d’intercanvi d’informació”, ha manifestat, per després deixar clar que al CDI Andorra “accedeix en unes condicions particulars i diferents a les d’altres països”.

López ha volgut posar en relleu també que el CDI amb Espanya és la fi d’un camí, la de la implementació d’un nou marc fiscal, engegat pel PS durant els anys que estava al Govern. “És la culminació de la feina que vam fer”, ha assegurat, tot recordant que “hi ha conveni perquè hi ha imposició i la vam impulsar nosaltres”. A la vegada, ha volgut posar sobre la taula les dificultats que la llavors majoria socialdemòcrata va trobar a l’hora de tirar endavant aquests projectes legislatius: “La tramitació del marc fiscal va ser llarga perquè així ho van voler els grups de l’oposició”.

En la votació de la ratificació del CDI amb Espanya, els tres vots del PS s’han sumat als de DA i SDP, fent un total de 18. El grup liberal s’ha abstingut. El resultat de la votació ha estat de 18 vots a favor i 7 abstencions.

Transferències comunals
El Consell General també ha debatut sobre la modificació de la Llei de transferències proposada des dels comuns, que persegueix eliminar l’obligació de les corporacions de destinar el 80% dels diners que reben de Govern a inversió. La cambra ha acceptat prendre-la en consideració. El PS hi ha votat a favor tot i posar en relleu que hi ha aspectes del text que no comparteixen i que la voluntat és intentar canviar-ho via esmenes.

López ha destacat que “ara els comuns han decidit autoregular-se i decidir què fan amb les transferències”. Davant aquesta situació, s’ha preguntat “en quin lloc queda ara el Govern i el Consell General”. El parlamentari del PS ha qualificat el text com “un pas més en el desgavell de les competències i les transferències” i ha destacat que la situació proposada per les corporacions parroquials no és lògica ja que “cap organisme” traspassa diners “sense tenir-ne un cert control”.
López ha admès que la situació actual, el límit del 80%, “pot ser massa elevat” i que “calia una reforma” però ha deixat clar que “no aquesta”. El parlamentari ha deixat clar que no estem d’acord amb que no hi ha hagi cap limitació” i ha avançat la voluntat de “trobar un marc pel qual les transferències hagin de tenir alguna destinació concreta”.

El conseller del PS ha qualificat el text com a “un pedaç” quan el que fa falta “és una modificació global”. De fet, ha instat al cap de Govern, Toni Martí, a que “concreti quin és el seu model” i a que en el proper debat d’orientació política “presenti alguna cosa i no només banalitats”. També ha reclamat que aquesta negociació ha d’anar més enllà de comuns i Govern ja que “és una qüestió d’Estat” i, per tant “també hem de participar els grups al Consell”.
La presa en consideració del text presentat pels comuns ha estat acceptada per una àmplia majoria. Hi ha votat a favor, a més dels consellers del PS, els grups demòcrates i liberal.

Altres punts
El Consell General també ha aprovat la llei de creació del col•legi de podòlegs d’Andorra. El text ha tingut el suport unànime de tot l’arc parlamentari. El mateix ha succeït amb el darrer punt de l’ordre del dia, la ratificació de l’acord d’intercanvi signat amb Corea del Sud.




 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?