Els consellers del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili, Gerard Alís i Pere López, aquest darrer també president del grup parlamentari mixt, han mantingut a París una reunió amb el representant personal del Copríncep francès, Thierry Lataste. Durant la trobada, s’han abordat diferents temes d’actualitat i de gran transcendència per al Principat, com ara l’afer BPA, els canvis anunciats en el mercat laboral o la negociació amb la Unió Europea. En aquest darrer àmbit, des de la formació socialdemòcrata s’ha transmès la petició de suport a François Hollande perquè l’organisme comunitari accepti reconèixer especificitats claus per a Andorra.
Els tres consellers generals del PS han refermat davant el representant del Copríncep la importància que es dóna des de la formació a aquestes negociacions. També han traslladat la voluntat de participar més activament en el procés, fet que es considera “imprescindible”. A la vegada, no s’ha amagat la preocupació existent per vàries de les qüestions que s’hauran d’abordar en el diàleg amb les institucions comunitàries com ara la política migratòria, l’impacte que algunes de les obligacions del futur acord pot tenir pels sectors econòmics del Principat, la possibilitat d’accedir a la justícia europea emprant el català o les dificultats que pot suposar la transposició a Andorra del cabal legislatiu de la UE.
“Entenem que la UE ha de reconèixer les especificitats del nostre país, la seva reduïda dimensió o la seva possible fragilitat econòmica”, ha explicat López. Per això s’ha demanat el suport de França a través del Copríncep perquè “quan aquestes qüestions es plantegin puguem comptar amb el seu suport per fer conèixer millor la singularitat d’Andorra i que puguin ser recollides en l’acord”.
Un altre tema que s’ha tractat en la reunió ha estat la crisi de BPA. Des del grup parlamentari s’ha aprofitat per explicar a Lataste les dificultats per accedir a informació i documentació sobre el cas que s’està trobant la comissió especial creada per analitzar la situació. També s’ha expressat la preocupació per les conseqüències que pot tenir l’afer que, a l’entendre dels consellers del PS, ha mostrat “la fragilitat com a país davant les crisis financeres”. Un punt en comú a l’hora d’analitzar aquesta qüestió ha estat la necessitat de “treure conclusions i prendre mesures”.
López, Gili i Alís també han traslladat al representant del Copríncep francès la inquietud que ha generat l’anunci d’una flexibilització del mercat laboral fet fa uns dies pel cap de Govern, Toni Martí. Per al PS, han destacat, un abaratiment de l’acomiadament com el que es pot posar ara sobre la taula seria especialment perillós en un país on, han recordat, no existeix una prestació d’atur i la cobertura sanitària tot just s’allarga 120 dies, en el millor dels casos, després que el treballador es quedi sense feina.
“Ens preocupa molt”, ha deixat clar López, que ha recordat que “si una persona percep una indemnització inferior a la d’avui en dia i ha de fer front tant a la cobertura sanitària com a la manca d’ingressos pot viure una situació realment complicada”. El president del grup parlamentari mixt entén que “si es parla exclusivament de la reducció del cost de la indemnització seria un greu error”.
Trobada amb el grup d’amistat França-Andorra
El viatge a París també ha servit perquè els consellers socialdemòcrates hagin mantingut una reunió i un dinar de treball amb els diputats del PS francès a l’Assemblea Nacional Pierre Aylagas i Jean-Yves Caullet, president i vicepresident respectivament del grup d’amistat França-Andorra de la cambra gal•la. Totes dues parts han abordat temes bilaterals com ara el conveni per evitar la doble imposició signat entre tots dos països o l’acord d’associació. Amb Aylagas i Caullet (aquest darrer va ser membre de la comissió constituent en representació del llavors Copríncep francès, François Mitterrand) , s’ha apostat per mantenir més trobades en el futur per tractar els reptes importants que ha d’afrontar Andorra així com de qüestions bilaterals.