El grup parlamentari socialdemòcrata vol aprofitar la revisió dels estatuts de la societat pública Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA SA) per «assegurar la pluralitat dels mitjans públics». En declaracions a EL PERIÒDIC, el conseller general David Rios va explicar que la intenció dels socialdemòcrates va més enllà de la necessària actualització dels estatuts d’RTVA SA, anteriors a la Llei de societats, motiu pel qual han rescatat del calaix la Proposició de llei d’independència i qualitat de la radiodifusió i la televisió públiques, que el grup del PS va presentar l’abril del 2008 i que el Consell General d’aleshores va decidir no prendre en consideració.
És des de la primavera passada, i un cop els dos grups es van haver manifestat a favor de la supressió del Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA), que els consellers de la Comissió Legislativa d’Economia van començar a treballar conjuntament en la revisió de la Llei de la radiodifusió i televisió pública i de creació de la societat pública Ràdio i Televisió d’Andorra, SA, de 13 d’abril de 2000. Una revisió que va donar el seu primer fruit dijous passat, quan el Consell General va suprimir efectivament el CAA, eliminant el capítol IV sencer –on s’establia que el Consell Andorrà de l’Audiovisual era l’organisme assessor i consultiu del Govern i d’RTVA SA i es definia el seu funcionament– i modificant altres articles de l’esmentada llei.
De seguida, però, es va constatar la necessitat d’adaptar els estatuts d’RTVA SA, publicats en un annex de la Llei de la radiodifusió i la televisió pública, a la Llei 20/2007, del 18 d’octubre, de societats anònimes i de responsabilitat limitada. Aquest estiu, el grup demòcrata va lliurar als socialdemòcrates un document com a base de treball i va ser llavors que el grup del PS va manifestar la voluntat d’anar més enllà, en favor d’un major pluralisme dels mitjans de comunicació públics.
La presidenta de la Comissió Legislativa d’Economia, la consellera demòcrata Sílvia Calvó, assegura que el seu grup està obert a les propostes que puguin fer els socialdemòcrates «si són per millorar la ràdio i la televisió públiques». De fet, en el decurs de l’última sessió del Consell General, Calvó va recollir l’oferiment del conseller David Rios de treballar plegats en aquest sentit, encara que «de moment» no han vist cap proposta formal, negre sobre blanc, de l’oposició.
A PROPOSTA DEL CONSELL GENERAL / La Proposició de llei d’independència i qualitat de la radiodifusió i la televisió públiques, presentada pels socialdemòcrates l’any 2008, pretenia donar un paper més rellevant al Consell General, que elegiria els tres membres del Consell d’Administració d’RTVA SA «amb el vot favorable de les tres cinquenes parts dels membres». D’altra banda, el director general, en comptes de ser nomenat pel Govern, seria «nomenat pel Consell d’Administració, a proposta del Govern». Canvis, tots ells, amb l’objectiu d’assegurar que la ràdio i la televisió públiques «respecten els principis d’independència i qualitat».
Aquella proposició de llei és el punt de partida dels socialdemòcrates a l’hora d’encarar una reforma en profunditat d’RTVA. «Nosaltres no canviem de criteri si no és per ajustar-nos als nous temps», afirma Rios. El conseller socialdemòcrata confia que el treball conjunt en el marc de la Comissió d’Economia avanci ràpidament i que els resultats es materialitzin «ben aviat».