Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS recorrerà als coprínceps per tirar enrere la llei de patrimoni
El Periòdic d'Andorra - 24/07/2014 - Laia F. Marot

El Consell General d'avui sotmet a examen i votació la proposició de Llei de modificació del patrimoni cultural d'Andorra. Una llei que, com ja ha dit reiterades vegades i des del primer moment el grup socialdemòcrata, «desprotegirà» el patrimoni del país, «té indicis d'inconstitucionalitat», i amb la qual està «totament en contra». De fet, «no som els únics que hi estàvem en desacord. Tots recordem l'opinió del ministre de Cultura, tot i que per raons electorals o electoralistes hagi acabat claudicant».

Però les opcions per aturar que aquesta modificació tiri endavant són cada vegada menys. Un recurs d'incostitucionalitat els tres consellers del PS no el poden presentar –per fer-ho s'ha de comptar com a mínim amb una cinquena part dels conseller –, és per això que han decidit recórrer als coprínceps perquè siguin aquests qui portin la llei al Tribunal Constitucional.

La consellera del PS, Rosa Gili, va explicar ahir que van demanar un segon informe del text final de la Llei que avui es votarà a un especialista en dret urbanístic «i continua mostrant indicis d'inconstitucionalitat». Per tant, «si avui s'aprova la Llei, l'enviarem als coprínceps perquè puguin demanar recurs previ d'inconstitucionalitat ». Aquests –un o els dos– tindran un màxim de 15 dies des d'avui –des de l'aprovació– per fer el recurs i portar el text al Tribunal Constitucional. Un procediment poc habitual però que ha tingut lloc diverses vegades des del 1993.

De totes maneres –i per si de cas els copínceps «descartessin» demanar el recurs– avui els consellers del PS «ens posarem a disposició per presentar el recurs al Tribunal Constitucional i estendrem la mà a tots els consellers amb sensibilitat per protegir el nostre patrimoni cultural perquè s'hi sumin».

INDICIS D'INCONSTITUCIONALITAT
// El primer indici d'inconstitucionalitat que va ressaltar el PS «és l'atribució d'unes competències als comuns que no els hi pertoquen», i que, segons va subratllat Gili, «la Constitució deixa clar en l'article 34 que és potestat del Govern». A més, en cas que s'hagués decidit cedir les competències als comuns, «s'hauria d'haver fet a través de la modificació de la Llei qualificada de competències».

Un altre dels indicis d'inconsitucionalitat és «el fet de contemplar la possibilitat que les decisions es prenguin per ‘silenci positiu'. És a dir, una persona presenta un projecte, i si l'Administració no respon, el pot tirar endavant. Una excepcionalitat en la Llei d'urbanisme i en el codi de procediment de l'Administració».

A banda d'aquests punts, Gili va voler subratllar que aquesta llei «obrirà les portes a interpretacions segons la parròquia» i que l'obligació del Govern és «conservar el patrimoni per a les properes generacions», i més tenint en compte «que som un país turístic i és un dels nostres atractius».

ELS PROBLEMES DE LA LLEI DEL 2003 // Gili va explicar ahir que el PS està d'acord amb el contingut de la Llei del 2003 –que avui es modificarà–, tot i que «entenem que hi hagi gent molesta per la mala aplicació que se n'ha fet» i per «la manca de valentia» en prendre decisions per part de l'Administració. Són aquests dos motius els que haurien fet que «molts projectes estiguin bloquejats».

Així doncs, «que alguna cosa no ha anat bé durant aquests últims deu anys, ho veiem i ho entenem», però segons Gili si s'havia de fer una modificació, «la reflexió havia d'anar en aquest sentit» i potser, si era necessari, «dotar de més recursos econòmics al Ministeri de Cultura».

Icomos, l'organisme adscrit a la Unesco que vetlla per la protecció del patrimoni cultural, ja va denunciar el passat dilluns que «amb 20 metres de distància cautelar, queda clar que l'Estat no pot protegir un patrimoni que és de tots i que té l'obligació de transmetre a les generacions futures»i va afegir que serà vigilant en les accions que a partir d'ara puguin perjudicar el patrimoni, perquè si que pot presentar un recurs davant un acte administratiu. En aquest sentit, Gili, «tot i ser pocs i tenir pocs mitjans», es va sumar a la voluntat de «ser vigilants» des del Consell General i a través dels consellers socialdemòcrates als comuns.

CRITICA A LA SESSIÓ // La sessió del Consell General d'avui que començarà a les 10 del matí i que seguirà a la tarda, està composta per 11 punts. Entre aquest, temes tant importants com precisament la modificació de la Llei del patrimoni, les lleis de la Justícia o la Llei de la CASS. Gili va dir que «no és adequat tractar temes tan importants a finals de juliol» i va afegir que «tot i que DA diu que no hi haurà eleccions anticipades, les seves ganes de córrer tant porten a pensar el contrari».




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?