Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS troba punts inconstitucionals al text final de la llei del patrimoni
BonDia - 24/07/2014 - Julià Rodríguez

El grup parlamentari socialdemòcrata pensa recórrer a totes les vies al seu abast per oposar-ser a la proposició de llei del patrimoni cultural presentada pels comuns, que com tot indica s’aprovarà en la sessió que celebra avui el Consell General. Els socialdemòcrates enviaran als coprínceps l’informe que van encarregar a un expert sobre el contingut final del text, que indica que hi ha diversos punts que no s’adiuen amb la Carta Magna. La intenció és que els coprínceps requereixin un dictamen previ d’inconstitucionalitat abans de sancionar la llei i que no tiri endavant. Una altra via que el grup podria utilitzar és la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat, tot i que en no disposar dels consellers suficients per fer-ho hauria de comptar amb el suport d’altres parlamentaris.

La consellera general Rosa Gili va recordar ahir que el grup socialdemòcrata ja es va oposar des d’un principi al text, votant en contra de la seva presa en consideració a l'inici del mes d’abril, i va reiterar que el ministre de Cultura “ha claudicat” davant dels comuns permetent aquesta reforma després que inicialment s’hi va pronunciar en contra. “La impressió que fa és que se li ha dit que callés, perquè per interessos polítics i electorals el que convé és una altra cosa”, va opinar Gili. Segons la parlamentària del PS, les modificacions que es fan a la llei actualment en vigor “obren la porta que es pugui perdre el nostre patrimoni cultural, quan el que hem de fer és preservar-lo per a les futures generacions”.

El grup socialdemòcrata va encarregar un informe sobre la proposició de llei que va donar com a resultat que hi havia diversos punts que podien considerar-se inconstitucionals i ara ha fet el mateix sobre el redactat final. La conclusió d’un especialista ha estat de nou la mateixa: que hi ha “molts indicis d’inconstitucionalitat”. Un dels aspectes que no serien constitucionals és el fet que es donin atribucions als comuns que, segons l’article 34 de la Constitució, corresponen en exclusiva al Govern. Per una altra banda, i molt lligat amb això, tampoc es podria donar més atribucions als comuns, com es vol fer, a través d’una llei ordinària, com és el cas, sinó que hauria de ser qualificada. “Entenem que com que estem tocant un dret fonamental i no ho fem de la manera que s’ha de fer, hi hauria indicis d’inconstitucionalitat”, va afirmar Gili.

Finalment, i com a tercera qüestió que seria inconstitucional, hi ha el fet que es fixi el silenci positiu de les corporacions locals quan es presenti un projecte. Aquest mecanisme seria una excepcionalitat contrària a la normativa urbanística i al Codi de l’administració. Per tot plegat, els socialdemòcrates confien que els coprínceps demanin un dictamen previ d’inconstitucionalitat. En cas que no sigui així, intentaran presentar un recurs d’inconstitucionalitat, però com que no arriben a la cinquena part dels parlamentaris necessària la intenció és “allargar la mà a tots aquells consellers generals que tinguin sensibilitat pel patrimoni”.

“No és el més ideal” una sessió tan densa

“Tot i que el cap de Govern ho ha negat en diverses ocasions, tot fa pensar que hi haurà eleccions anticipades.” Aquesta és l’opinió de la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili en relació amb les “presses” del Govern per aprovar tantes lleis en la sessió que celebra avui el Consell, que consta d’11 punts a l’ordre del dia. Per Gili, “no és el més ideal” incloure tants textos en un mateix ple –alguns de la importància de la llei de la CASS o la llei del patrimoni– i, a més, fer-ho a finals de juliol. Gili va reconèixer que es tracta d’un ordre del dia “carregadíssim” i “indigest per a tothom”. La intenció dels demòcrates, segons la parlamentària del PS, és avançar feina i donar per tancada la present legislatura.




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?