Els socialdemòcrates han trobat tres punts d'inconstitucionalitat en la modificació de la llei de patrimoni cultural que es votarà demà. Segons un informe encarregat pel grup parlamentari, la modificació aniria en contra de la Carta Magna perquè atorga als comuns una potestat governamental. Per aquest motiu, el grup socialdemòcrata enviarà l'informe als Coprínceps per si volen demanar un informe previ de constitucionalitat i, com que ells no ho poden fer sols, faran una crida a la resta de consellers per si es volen afegir a presentar-ne un.
L'informe del catedràtic especialista en urbanisme consultat un cop tancades les esmenes a la proposició de llei troba tres indicis d'inconstitucionalitat en el text.
Un, perquè s'atorga als comuns una potestat que la Constitució dóna exclusivament al Govern; dos, perquè no es fa a través d'una llei qualificada, i tres, perquè s'instaura el silenci administratiu positiu, quan en la resta de matèries urbanístiques sempre és negatiu. Per això, el PS recorrerà als Coprínceps.
“Enviarem una còpia de l’informe del nostre assessor, perquè els Coprínceps tenen la potestat de demanar un dictamen previ de constitucionalitat abans de la sanció o promulgació d’una llei”, ha explicat la consellera Rosa Gili.
A més, demà farà una crida a la resta de consellers perquè se sumin al seu grup parlamentari per demanar un informe previ d'inconstitucionalitat si els Coprínceps no ho fan, ja que per si sols no poden, en no arribar a una cinquena part de l'hemicicle. Gili ha acusat el Govern de claudicar davant DA pel canvi en la posició contrària inicial.
“El ministre al primer moment parla de manera tècnica i sincera. Quan diem claudicar ho diem en el sentit de dir ‘calla, que el que ens interessa políticament i electoralment és una altra cosa’”.
Els socialdemòcrates creuen que la proposició de llei de modificació de la llei de patrimoni presentada pels comuns afluixa els criteris de protecció del patrimoni, un fet que en pot provocar la pèrdua.
Veure article original