El cooperativisme és una realitat arreu del món. Segons dades de l’OIT (l’Organització Internacional del Treball), les cooperatives han creat més de cent milions de llocs de treball arreu del món. A Espanya hi ha més de 44.000 empreses cooperatives amb uns 650.000 llocs de treball. A França hi ha més de 24.000 empreses amb més de 320.000 llocs de treball. A països com Itàlia o Alemanya les cooperatives han generat al voltant d’un milió de llocs de treball a cada país. En altres realitats econòmiques més comparables a nosaltres com ara Xipre, les cooperatives representen 620 empreses i més de 5.000 llocs de treball, i a Luxemburg generen 2.000 llocs de treball.
Les cooperatives, a més d’aquesta rellevant aportació a l’economia, a través del seu funcionament, han introduït valors de col·laboració, sostenibilitat i de transparència a l’activitat econòmica. Valors totalment contraris als que fomenta l’economia especulativa.
Dimecres passat, el Partit Socialdemòcrata va organitzar una conferència divulgativa sobre el món de les cooperatives. Un acte que, pel nombre de persones que hi va assistir, revela l’interès de la societat andorrana sobre aquest tipus de societats. Els que vam tenir l’ocasió de presenciar l’acte, vam poder conèixer aquest món fascinant de la mà de dos dels més grans experts en cooperativisme mundial, el Sr. Ignasi Fabra, advocat especialista en dret mercantil, societari i d’entitats de l’economia social, i el Sr. Albert Riera, director de comunicació i relacions institucionals de la cooperativa La Fageda.
Les possibilitats que s’obren amb la presentació per part del grup parlamentari socialdemòcrata de la proposició de llei de cooperatives d’Andorra, són enormes. Vivim en un entorn on aquest model té tradició i història; al Pirineu es van crear pioneres cooperatives lleteres i de consum. Però el món cooperatiu avui en dia abraça des de les formes tradicionals d’economia fins a models de negoci fonamentats en la innovació i les noves tecnologies, models especialment adequats per lluitar contra el gran atur juvenil actual.
Una vegada més els socialdemòcrates movem fitxa a favor de la reactivació econòmica i la lluita contra l’atur. I avancem en tres eixos: reactivació econòmica, drets de les persones i Estat del benestar.