El grup parlamentari socialdemòcrata va presentar ahir una proposició de llei que farà possible la constitució d’un nou tipus de societat que l’actual legislació no preveu: la cooperativa. Els socialdemòcrates consideren que aquesta és una fórmula societària que pot ajudar a crear ocupació en un moment de crisi econòmica com l’actual. “Mentre uns estan preocupats per incentivar l’economia especulativa, defensar les Sicav i preservar fiscalment els grans patrimonis, nosaltres des del PS el que intentem és tot el contrari, i per això el que volem és estar al costat de l’economia productiva i de les persones que treballen per mantenir la seva feina i guanyar un salari”, va explicar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, que va estar acompanyat per la consellera general Rosa Gili.
La proposta vol cobrir el “buit legislatiu” que hi ha en aquest àmbit i que impedeix que es pugui posar en marxa una cooperativa. Es tracta d’una tipologia nova de societat, amb personalitat jurídica pròpia i que associa persones físiques o jurídiques “que es proposen millorar la situació econòmica i social dels seus socis” i “amb democràcia interna”. Segons Rios, una de les característiques importants de les cooperatives és que “el servei mutu i l’aportació pecuniària de tots els socis tendeixen a millorar les relacions humanes i a posar els interessos col·lectius per damunt de tota idea de benefici particular”.
Aquest tipus de societats, segons s’exposa a la proposició de llei, d’una quarantena d’articles, ha de tenir un mínim de tres socis i el 10% del rendiment anual net s’ha de destinar a un fons d’educació i promoció de les cooperatives. La proposició de llei preveu tres tipus de cooperatives: de treball associat, integrada per treballadors que fan la seva activitat; de serveis, que té l’objectiu d’incrementar la renda dels seus socis (per exemple, petits empresaris, treballadors per compte propi o agricultors), i de consum, que es constitueixen per estalviar en rendes (per exemple, una o diverses associacions de pares per comprar productes a més baix preu).
Tal com es diu en la memòria justificativa de la proposició de llei, la cooperativa “sorgeix sempre de la voluntat per desenvolupar un projecte d’interès comú, amb l’objectiu de viure millor, i no pas d’enriquir-se, a diferència de les societats de capital, que tenen com a norma l’obtenció del lucre mercantil”. Un aspecte també important és que aquestes societats es regeixen per la democràcia interna, amb un vot per cada soci.
Els socialdemòcrates volen que les cooperatives gaudeixin d’una fiscalitat especial que les afavoreixi. “De la mateixa manera que l’economia especulativa té una sèrie de beneficis fiscals, creiem que l’economia social, i en aquest cas les cooperatives, també ha de gaudir d’uns beneficis fiscals importants”, va indicar Rios. En aquest sentit, tindran una deducció del 50% sobre la base de tributació, de la qual es podrà deduir també com a despesa el 10% corresponent al fons d’educació. Rios va explicar que són molt comunes les cooperatives d’agricultors o de persones amb alguna discapacitat, però va recalcar que és “un format ideal també per a joves, emprenedors i professionals liberals”.
Rios va recordar que el seu grup ha estat reclamant mesures de reactivació al llarg de tota la legislatura “i no ens en hem sortit”. En aquest sentit, va lamentar una vegada més que la majoria demòcrata refusa el conjunt de divuit mesures que el grup socialdemòcrata va elaborar, “i ara trobem que, per exemple, el pla Engega és exactament igual a una de les propostes que vam fer nosaltres; en lloc de fomentar un paquet de mesures, es vol donar només ajudes en un sector molt concret”.
Acte “pedagògic” sobre les cooperatives
El Partit Socialdemòcrata (PS) ha convocat un acte dimecres, a les 20.30 hores, al Centre Cultural Lauredià sota el títol de La llei de cooperatives, una oportunitat de futur. L’objectiu és donar a conèixer i explicar amb “vocació pedagògica” el model cooperativista. Hi intervindran l’advocat Ignasi Faura, advocat especialitzat en dret mercantil i d’entitats de l’economia social, que ha estat assessor en l’elaboració de la proposició de llei, i Albert Riera, director de relacions institucionals i comunicació de La Fageda, “un exemple d’èxit de cooperativa”.