Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS vol que no es pugui embargar el sou mínim ni el domicili habitual
BonDia - 27/03/2014 - Julià Rodríguez

Al grup parlamentari socialdemòcrata no li agrada el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari perquè, entre altres coses, voldria “un model més proper al ciutadà”. Tot i així, considera que era inviable presentar un text nou i ha intentat “millorar” tant com ha pogut el tex elaborat pel Govern amb un total de 127 esmenes. Les modificacions proposades tenen dos objectius: per una banda que l’Agència Tributària disposi dels mitjans per fer que tothom contribueixi en funció de la seva capacitat econòmica i, per una altra, augmentar les garanties per als obligats tributaris. “Volem una Agència Tributària útil i amb potestat inspectora perquè les liquidacions siguin correctes, però també que hi hagi unes garanties per als obligats tributaris”, va explicar el president del grup socialdemòcrata, David Rios.

Una de les esmenes dels socialdemòcrates proposa protegir béns de subsistència davant d’un embargament, per exemple, per frau fiscal. D’aquesta manera, no serien embargables els sous ni les pensions fins a l’import del salari mínim, augmentat en un 10% per cada membre de la unitat familiar i en un 15% en cas que un membre de la unitat familiar sigui discapacitat. Tampoc es podria embargar el domicili habitual de la família. En la mateixa línia de protecció del ciutadà, el grup pretén introduir un redactat més clar en l’article 71, que determina que l’administració tributària no podrà accedir al domicili de l’obligat tributari sense una autorització judicial o el permís per escrit del particular.

A més, els socialdemòcrates defensen que les mesures cautelars en les instruccions per frau fiscal siguin limitades en el temps i hagin d’estar ratificades pel director del departament. A banda, el grup de l’oposició vol també que aspectes com la data i el lloc de les inspeccions no s’hagin de regular per reglament i s’incloguin dins el text. Així, serà sempre l’inspector el que s’haurà de desplaçar per comprovar, per exemple, els llibres d’una empresa, i ho farà sempre en l’horari laboral de les oficines i amb la presència de l’obligat tributari. A més, l’inspector no podrà endur-se la documentació sinó que l’hauria de revisar al mateix lloc.

Una de les qüestions en què el grup socialdemòcrata no ha presentat esmenes és la referent al secret bancari i professional pel que fa a la informació tributària, aspectes en què es defensa que el text quedi com està. “Si l’Agència Tributària pot demanar informació fiscal a un enginyer o a un lampista, no entenem per què els advocats haurien d’estar protegits.” El Col·legi d’Advocats havia demanat que se’ls mantingués el secret professional en relació amb aquest àmbit.

Sí que proposen els socialdemòcrates, en canvi suprimir la possibilitat que es pugui aplicar un règim fiscal especial per a projectes estratègics. L’argumentació, en aquest cas, és que encara no és el moment perquè el marc impositiu és “poc madur” i els obligats tributaris podrien veure “negativament” que algunes empreses se’n poguessin beneficiar. Així mateix, el grup vol que se suprimeixi un apartat de l’article 67 que obliga a donar informació tributària encara que no hi hagi un requeriment individualitzat per part de l’administració tributària.

El grup socialdemòcrata ha presentat també una esmena incorporant la demanda dels comuns perquè la llei entri en vigor per a les corporacions locals a partir de l’1 de gener del 2015 i no des de la seva publicació. Així mateix, proposen introduir un canvi a l’article 68 per incloure els batlles entre les autoritats que estan obligades a notificar a l’Agència Tributària si observen que hi ha indicis de frau fiscal en els casos que instrueixin. De la mateixa manera, l’Agència Tributària també ho haurà de comunicar a l’autoritat judicial quan vegi indicis de qualsevol delicte en els casos que inspecciona.

Rios va explicar que el seu grup considera que el model d’“autoliquidació” pel qual ha optat el Govern “és un bon model per a Andorra” perquè requereix una administració de petites dimensions. Les esmenes del grup socialdemòcrata s’afegeixen a les 40 que va presentar el grup mixt. El conseller va recordar que el mateix grup demòcrata havia mostrat reticències en relació amb aquest projecte de llei, que tal com va explicar Rios, defineix “les regles del joc pel que fa a la recaptació” d’impostos. El parlamentari va dir també que les demandes de pròrrogues per presentar esmenes no han provocat un retard del projecte de llei perquè la comissió havia d’enllestir abans el text relatiu a l’IRPF.




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?