El grup parlamentari socialdemòcrata insisteix que els noms de les persones físiques i jurídiques que presten serveis d’assessorament o de relació especial a l’administració han de ser públics. El parer del Govern, però, no és el mateix perquè per ara no ha volgut facilitar aquesta informació, tot i que al principi de legislatura sí que ho va fer. Per aquesta raó la consellera general socialdemòcrata Mariona González va demanar ahir l’empara del síndic general perquè el Govern lliuri finalment “de forma immediata” les dades que se li estan demanant des de la seu parlamentària. González considera que “la documentació sol·licitada no pot ser cap secret d’Estat”, ja que totes aquestes persones que presten serveis d’assessorament o de relació especial “són pagades amb diners públics i com a acte de transparència política aquestes dades haurien de ser de coneixement públic”.
La consellera socialdemòcrata recorda que a principis de la present legislatura la mateixa demanda va ser contestada pel Govern amb una llista de noms, cognoms i salaris. Per tant, “ja hi ha un precedent creat en aquesta qüestió”. El cert, però, és que l’executiu no ha respost a la nova petició i González “s’ha vist obligada a demanar l’empara del síndic general perquè el Govern entregui la documentació sol·licitada de forma immediata. González va explicar ahir que “quan no es lliura aquesta informació és que alguna cosa tenen a amagar”.
La parlamentària del PS va sol·licitar el 24 de setembre del 2013 “una relació de totes les persones físiques i jurídiques que han prestat serveis d’assessorament o de relació especial a l’administració general –que no hagin estat contractades mitjançant edicte–, amb especificació de la periodicitat, de l’import de la retribució, de la imputació pressupostària dels imports pagats i, si escau, dels avantatges en espècie de què hagin pogut gaudir”. El grup socialdemòcrata s’interessava també per “l’especificació del servei, departament o autoritat al qual han estat o estan encara adscrits de forma habitual, o al qual s’ha imputat la despesa, i això des del mes de febrer del 2012 fins al mes de setembre del 2013, tots dos inclosos”.
Segons informava ahir el grup socialdemòcrata en un comunicat, la consellera va rebre del cap de Govern el darrer dia del termini reglamentari, el 12 de novembre del 2013, la documentació en qüestió “com una pretesa resposta” a la demanda que havia fet. Tenint en compte que en la informació rebuda “es va obviar part de la informació sol·licitada”, González va fer una nova demanda el 13 de novembre del 2013, en la qual requeria “la mateixa documentació amb especificació dels noms i cognoms tant de les persones físiques com de les persones jurídiques”. “Malauradament, quatre mesos més tard, el grup socialdemòcrata encara no ha rebut resposta del cap de Govern i tampoc s’ha assignat cap data de termini d’entrega de la documentació sol·licitada”, s’afirma al comunicat.
La consellera va recordar també que la quantitat que es destina ara a assessorament és més gran que la de principis de la legislatura, amb la qual cosa es dedueix que “d’un any a l’altre hi ha hagut un increment de sou” per a algunes de les persones que presten aquest servei. González va insistir que aquesta informació ha de ser pública, com passa en tots els països de l’àmbit europeu, i que en cap cas es tracta de dades personals.