La consellera general del PS, Rosa Gili, va enviar ahir una demanda a Sindicatura, per què el Govern li faci arribar tots els informes pericials encomanats pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) i pel Ministeri de Salut i Benestar en relació a la mort de la nena prematura a l'Hospital de Meritxell el passat 5 de febrer. Així com totes les actes del consell directiu del SAAS en relació a la investigació de l'afer. Gili va explicar també en un comunicat de premsa que «aquesta setmana el SAAS va donar per tancada la investigació interna per esbrinar les causes de la mort del nadó però el mateix dia, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez va anunciar que la investigació no estava tancada». En opinió de Gili aquesta contradicció és suficient per justificar la demanda i va afegir que «davant d'aquestes contradiccions i de la poca transparència amb què està informant el Govern sobre aquest trist cas, el grup parlamentari socialdemòcrata s'ha vist obligat a demanar tots els informes pericials». Cosa que també va reiterar a l'ANA matisant que «les mesures preses en relació al cas han anat acompanyades d'explicacions dubtoses». Gili es vol fer una idea clara del que va succeir perquè «preocupa a moltíssima gent i és suficientment important per assabentar-nos de tot el que ha passat», va concloure.
Depurar responsabilitats // En quant a les actuacions que el SAAS i el Ministeri de Salut va encarregar per depurar la responsabilitat en els fets, Gili va argumentar que «no ens satisfan per la preocupació que encara es visualitza en la societat». I va afegir que algunes de les mesures preses són si més no «curioses». Gili va recordar que «es va destituir el cap de pediatria però per una reestructuració interna» i es va queixar de que «al grup parlamentari socialdemòcrata se li ha comentat el procediment de manera molt superficial». Per tot plegat, la consellera del PS va desitjar que «esperem que se'ns doni la documentació i a partir d'aquí valorarem el que farem i quin és el nostre punt de vista sobre les responsabilitats en l'afer». I no va obviar que «si hi ha informació rellevant o algun aspecte en el que creiem que cal aprofundir ho farem».
Deure moral // El pare de la nena prematura, Josep Lluís Criado, va reaccionar ahir a la voluntat del PS, dient que «no tenim cap problema perquè tingui els informes, al contrari, els agraïm que mostrin interès pel cas i que vulguin arribar fins al final, quan la percepció que tenim és que el SAAS i el Ministeri volen ofegar l'afer». I va afegir que «estem astorats de la línia que el SAAS i el Govern han agafat amb nosaltres quan van ser ells els primers en dir-nos que es tractava d'un afer molt greu». Criado va reiterar que «la primera negligència, i la més greu, és quan l'hospital es va fer càrrec de la nena, perquè és un hospital de nivell 2 i per tractar casos com el de la nostra filla hauria d'haver estat de nivell 3». I va anunciar que portarà l'afer a la jurisdicció penal perquè «és un problema moral que no només té a veure amb nosaltres sinó amb tota la societat». I desitjant que un cas com el seu no es torni a repetir mai més, va anunciar que demanarà una nova cita amb el cap de Govern perquè «volem que ens doni la seva versió dels últims esdeveniments».
Criado també es va referir a la contradicció entre el SAAS que dóna la investigació per tancada i la ministra Rodríguez que va dir que encara està oberta i va plantejar altres dubtes. «Sembla que l'informe encarregat pel SAAS a un pediatra només vulgui contradir el que va fer la neonatòloga», va argumentar i va explicar que «aquest informe no estava previst en un principi, però el més greu és que se li doni tanta importància quan la nostra filla, una prematura de 25 setmanes, havia de ser tractada per un neonatòleg i no per un pediatra». I va insistir en que encara no «tenim el peritatge del forense sobre trasllats; en lloc d'aquest informe ens han tramès un informe fet per un catedràtic que no té res a veure».