Fa un parell de dies us explicava que mesures com la supressió de la branca de prestacions familiars i les brutals retallades que es volen aplicar a la branca general justifiquen per si soles l'oposició frontal dels socialdemòcrates a la reforma de la llei de seguretat social que està impulsant DA amb el beneplàcit del Grup Mixt. Una oposició que ha de quedar clar que no es justifica en tacticismes polítics sinó que està sustentada únicament en la defensa de la justícia social. I com deia, avui em vull referir a un conjunt de mesures que tindran com a conseqüència que els jubilats actuals i els futurs no vegin garantides les seves pensions.
¿Quines són aquestes mesures a què els socialdemòcrates ens oposem frontalment?
En primer lloc, l’eliminació del complement no contributiu de les pensions de jubilació. L’establiment d’aquests complements no contributius, finançats via transferència del pressupost general, va ser un dels nou punts acordats de forma explícita en l’acord polític de l’any 2005 entre socialdemòcrates, liberals i CDA+SXXI. Tot i que és una mesura d’abast limitat i que actualment beneficia a un nombre reduït d’assegurats, és de preveure que en un futur un nombre cada cop més important de persones que hagin cotitzat a la seguretat social entre 20 i 40 anys se'n puguin beneficar. D'aquesta manera, almenys se'ls podria garantir una pensió mínima que oscil•la entre el 50% del salari mínim per aquelles persones que han cotitzat 20 anys i el 100% del salari mínim per a aquelles persones que han cotitzat un mínim de 40 anys.
En segon lloc, no compartim la modificació de la forma de calcular l’import de la pensió de jubilació. El Govern ens proposa incrementar, a partir d’un determinat nivell de punts adquirits, el valor de venda dels punts de jubilació. Això vol dir que les persones que han cotitzat durant la seva vida a la CASS confiant -perquè així ho diu la Llei- que en el moment de la jubilació cobrarien una pensió d’un import determinat, cobraran un import més reduït. Vol dir, per tant, que afecta a una expectativa de dret que tenien moltes persones que van confiar en el sistema públic de pensions i que ara veuen com aquella expectativa, aquella pensió per la qual havien cotitzat, veurà reduït el seu import.
I en tercer lloc, i això és el més greu, el Govern proposa que es modifiqui radicalment el sistema d’actualització anual de l’import de les pensions. Fins ara les pensions de jubilació es revaloraven cada any d’acord amb l’Índex de Preus al Consum, l’IPC, de manera que els pensionistes no perdien poder adquisitiu. Ara el Govern s’inventa el que anomena “factor de sostenibilitat” per actualitzar l’import de les pensions i el valor de compra i venda dels punts de jubilació. Un factor de sostenibilitat que afecta no únicament les pensions que actualment perceben els jubilats, sinó també els punts adquirits per les persones que encara no han començat a cobrar la seva pensió de jubilació.
Aquest factor de sostenibilitat es calcula en base a una fórmula matemàtica, a un índex matemàtic, d’impossible comprensió per a la immensa majoria dels mortals. El que sí que s'entén, i el que cal que tots els ciutadans sàpiguen, és el que explica la memòria econòmica del projecte de llei presentat pel Govern: que si el seu factor de sostenibilitat hagués estat vigent l’any 2011, les pensions que cobren els nostres jubilats no s’haurien incrementat el mateix que van augmentar els preus al consum, és a dir un 2,5%, sinó que haurien disminuït un 3,56%.
Hem de recordar també que, actualment, l’import de les pensions de jubilació a Andorra, comparativament és molt més baix que als països del nostre entorn. És clar que també la cotització per a la branca de jubilació és molt més petita. Davant d'aquesta situació el Govern ens proposa augmentar molt lleugerament la cotització per jubilació, que passarà del 10 al 12% i suprimir les pensions mínimes de jubilació, disminuir l’import de les pensions que superin el 150% del salari mínim i disminuir dràsticament l’actualització anual de totes les pensions de jubilació. Aquestes mesures només faran més gran l’escletxa social entre Andorra i els països del nostre entorn geogràfic i polític. I això els socialdemòcrates no ho podem permetre.
No podem permetre, de cap de les maneres, que els jubilats actuals i els futurs no vegin garantides les seves pensions de jubilació. No podem permetre que s’eliminin les pensions mínimes de jubilació per a totes aquelles persones que han contribuït a finançar el sistema amb les seves cotitzacions socials durant molts anys. No podem permetre que es redueixi l’import de les pensions d’aquelles persones que han cotitzat al sistema públic confiant en què no serien estafades per l’Estat. No podem permetre que, cada any, mitjançant la Llei del pressupost, l’import de les pensions que cobren els nostres jubilats puguin anar minvant, no únicament en poder adquisitiu -com malauradament també passa a d’altres països- sinó també el seu import en xifres absolutes. En definitiva, no podem permetre que el Govern dels millors neoliberals es carregui el sistema públic de pensions convidant-nos, si volem tenir una pensió de jubilació digna, a contractar una assegurança privada. El que ens proposa el Govern no ho podem permetre perquè és una vergonya.
Per tots aquests motius, us torno a convidar a assistir a la reunió pública que organitzem els socialdemòcrates el proper dijous 20 de febrer a la sala d'actes del Comú d'Escaldes-Engordany per tal de què pugueu conèixer de primera mà les retallades socials que ens volen imposar i que, entre totes/s, hem d'evitar.