El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir a tràmit al Consell General una proposició de llei per modificar la Llei de l’impost general indirecte (IGI) perquè el sector financer pagui igual que abans de l’entrada en vigor d’aquest impost. La proposta dels socialdemòcrates és que estiguin gravats el conjunt de productes financers amb un tipus del 5,5% i no només les comissions com fins ara, que estan gravades amb un 9,5%. El text vol garantir que el canvi no repercutirà negativament en els usuaris i, en aquest sentit, conté una disposició transitòria per garantir que la seva entrada en vigor no pot comportar la modificació de les condicions financeres vigents en aquest moment.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, i el primer secretari del PS, Pere López, van comparèixer ahir conjuntament en roda de premsa per explicar el contingut de la proposició de llei. Rios va afirmar que la proposició de llei és fruit del treball conjunt entre el grup parlamentari i el partit, i que si es feia la presentació a la seu del PS era per demostrar “una vegada més” la “bona sintonia” que hi ha entre el grup parlamentari i el partit. Segons va explicar el president del grup socialdemòcrata, l’impacte que pot tenir la disminució de la recaptació de l’IGI bancari en relació amb les projeccions que s’havien fet és important si es compara, per exemple, amb el dèficit de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Rios va assenyalar que la proposició de llei té dos objectius bàsicament: el primer, que la modificació no comporti cap increment dels serveis contractats avui en dia pels clients i, el segon, que el canvi sigui assumible per la banca, “com a sector important que és de la nostra economia”.
El text entrat a tràmit parlamentari consta de tan sols cinc articles, una disposició transitòria i dues disposicions finals. Un dels aspectes destacables de la proposició de llei és que es passa de gravar únicament les comissions, “fet que va ser el gran triomf del grup demòcrata en el moment de l’aprovació de la Llei de l’IGI”, a gravar tots els productes financers, que “és el que nosaltres sempre vam defensar”.
D’altra banda, el tipus, que actualment és del 9,5% i només afecta les comissions, passaria a ser del 5,5% per a la totalitat de les operacions, “amb la qual cosa calculem que s’obtindria la mateixa recaptació que abans que s’aprovés aquest nou impost”. Tot i així, els socialdemòcrates entenen que cal ser molt “prudents” perquè a hores d’ara no disposen de dades fiables per determinar amb exactitud quin és el tipus necessari per mantenir la recaptació de l’IGI bancari al mateix nivell que el que s’ingressava amb l’ISI. “És evident que el Govern disposa de dades internes molt més fiables que poden corroborar si aquest tipus és el correcte o hauria de ser una mica més alt o més baix. En tot cas, és un punt de partida i el percentatge que finalment s’apliqui no serà el nostre cavall de batalla”, va manifestar Rios. El president del grup socialdemòcrata va insistir que la modificació no ha de comportar increments en els serveis contrac tats pels usuaris, tot i que per assegurar aquest punt s’incorpora una disposició transitòria que ho determina de manera expressa. “Això no vol dir que demà els nous serveis no puguin tenir uns preus superiors, però això seria pel mateix mercat”, va puntualitzar Rios.
Per la seva banda, López va manifestar que en un temps en què les finances públiques, tant les del Govern com les dels comuns, es caracteritzen pel dèficit crònic que arrosseguen i en què es volen aplicar “retallades” en l’àmbit social, a través per exemple de la nova Llei de la CASS, no es pot permetre que un dels sectors més importants de l’economia del país vegi reduïda la seva contribució a les arques públiques “de manera significativa”. Segons es pot llegir en l’exposició de motius de la proposició de llei, “la situació actual representa un benefici tributari per al sector bancari que, a la vegada, no ha repercutit en una disminució dels costos de les operacions financeres per als clients-ciutadans”.
Les previsions que fan els socialdemòcrates basant-se en les dades de liquidació de què disposen, corresponents als nou primers mesos de l’any 2013, és que al llarg de l’any passat el Govern haurà deixat d’ingressar uns 20 milions d’euros per aquest concepte respecte del 2012. “Vista la inoperància del Govern i de la majoria demòcrata davant d’aquesta situació, ens ha semblat que no ens podíem quedar de braços plegats i per això creiem que s’ha de corregir de la manera més ràpida possible”, va indicar López. El primer secretari del PS va recordar que la contribució del sector financer a les arques públiques ha disminuït “de forma substancial” pel fet que només les comissions estan gravades.
D’altra banda, López va assenyalar, igual que va fer Rios, que la proposició no pot suposar cap increment dels costos dels serveis financers que els ciutadans tenen actualment contractats. Segons va argumentar, es tracta d’una “bona solució tècnica a un problema que té el país, encara que evidentment sigui esmenable i revisable”.