“És inadmissible.” Així va qualificar David Rios la situació “d’incompatibilitat” en la qual, al seu entendre, es troben el vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, i el ministre de Finances, Jordi Cinca. En el primer cas, el conseller del Partit Socialdemòcrata va denunciar que participi en la comissió de Finances, “decidint les polítiques d’inversió”, quan és propietari d’una empresa “que viu de les adjudicacions del sector públic”. En el segon, va lamentar que el portaveu de l’executiu defensés l’adjudicació d’un estudi actuarial sobre la CASS a un banc “en el qual treballava”.
El president del grup socialdemòcrata va comparèixer per valorar el final de la negociació sobre el pressupost. Va mostrar-se crític amb el fet que els taronges “no han aprovat ni una” de les esmenes presentades. Una d’elles volia eliminar la limitació que, mitjançant la llei de mesures de reactivació del Govern Pintat, s’imposava als funcionaris que demanessin l’excedència per càr recs públics. Només se’ls guardava la plaça durant un mandat. Rios va explicar que DA havia justificat la seva decisió de mantenir la mesura tot adduint “incompatibilitats” que tenen els treballadors
públics, argument que, no ho va amagar, ha indignat el PS.
“Ens preguntem si és més incompatible un funcionari que fa política que un vicepresident de la comissió de Finances que té interessos directes en el cas que està defensant”, va manifestar en una al·lusió directa a Armengol. Rios va assegurar que la seva empresa “ha crescut via pressupostos de l’Estat” i va apuntar que “és una situació que s’ha de corregir el més ràpidament possible”.
EXEMPLES
El parlamentari encampadà va recordar com Armengol “en el debat d’orientació agraïa al ministre de Territori la política d’inversió quan el dia abans se li havien adjudicat 1,2 milions d’euros en obres a la seva empresa”. Per a Rios, el problema no és que hi hagi negocis que visquin sobretot de les contractacions públiques. “No hi estem en contra”, va afirmar. La clau de volta rau, va apuntar, en el fet que “un dels seus propietaris estigui decidint la política ’inversions”, un fet que, va remarcar, “seria absolutament impensable a França o a Espanya”, i va lamentar que “aquí ho veiem com a natural”. El conseller del PS va comentar que “Andorra no és un Estat feudal on hi hagi dret de cuixa”.
Rios, però, no va dirigir les crítiques únicament cap a la bancada demòcrata. També va fer retrets a Jordi Cinca. “Per què un ministre de Finances defensa l’adjudicació d’un estudi actuarial sobre la CASS a l’entitat on treballava?”, es va preguntar. De fet, va recordar que aquesta situació, “ja la vam denunciar”. La solució a aquesta situació passaria, al seu entendre, per “corregir-ho amb una llei d’incompatibilitats”. I és que, recordant que l’origen de la polèmica estaria en les suposades contradiccions que patirien els funcionaris que vulguin accedir a un càrrec públic, va apostar per “fer una reflexió en conjunt”. Malgrat la denúncia feta ahir, el PS va avançar que no es preveu anar més enllà, per exemple, portant el tema a instàncies judicials. “No volem barrejar política i justícia. El que volem és que la ciutadania prengui consciència” d’una situació que, va criticar, “ha arribat a un nivell de naturalitat que fa que no ens amaguem de res”. I, va lamentar, la resta de consellers “no ens mereixem que la gent tingui dubtes sobre el que s’està fent a aquesta casa”.
Des del Diari es van demanar valoracions sobre aquesta denúncia al propi Armengol, que va declinar fer declaracions. Des de Govern tampoc no es va voler donar cap resposta.
L’oposició critica la reducció de l’IGI de les estacions
El PS veu lògic reduir l’IGI a les estacions, però no a l’1%, i a més estenent aquesta reducció a més sectors. Així es va proposar a DA durant la negociació d’esmenes. En concret, es va apostar per crear un tipus reduït nou, del 2,5%, que a més beneficiés el transport públic, altres entitats turístiques com ara Caldea o Naturlandia, o activitats culturals com ara obres de teatre o cinema. David Rios va lamentar que els taronges refusessin la proposta, ja que, al seuentendre, s’ha acabat fent “un regal de Reis extraordinari”. I és que “acabaran pagant menys que amb l’ISI”, va afirmar el conseller socialdemòcrata. A més, va mostrarse crític “amb la manera de fer el canvi” i va recordar que amb l’IGI hi ha altres aspectes a tocar. “És escandalós el que s’està recaptant dels bancs”, va dir. Qui també va criticar la reducció de l’impost indirecte als dominis esquiables va ser Socialdemocràcia i Progrés. Mitjançant un comunicat, la plataforma va recordar que altres sectors clau també passen dificultats. “No s’hauria de rebaixar l’IGI per a ningú o hi hauria d’haver un IGI reduït per a tothom, que seria el més just”, van indicar, tot defensant que “calia un ampli debat públic.”