El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha presentat 11 esmenes al projecte de llei de modificació de la llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada. Entre altres qüestions, les esmenes van encaminades a reforçar la prohibició de la figura del prestanoms, tal com van assenyalar ahir els socialdemòcrates en un comunicat.
La consellera general Rosa Gili ha presentat 11 esmenes al projecte de llei. Una d'elles va encaminada a incorporar la prescripció o previsió de nul·litat de ple dret per tal de «reforçar la prohibició de la figura del prestanoms».
D'altra banda, segons assenyala el comunicat, la Llei de societats estableix que no «es poden constituir, ni elevar a públiques, ni inscriure al Registre de Societats les societats amb objecte il·lícit, contrari a la moral o als interessos públics d'Andorra». En aquest cas, Gili planteja la necessitat d'acotar i reglamentar el concepte «interessos públics» establint-los en aquells «expressament declarats pel Govern reglamentàriament», ja que considera que aquest concepte, sense introduir-hi precisions, permet «tota mena d'interpretacions». Per aquest motiu, Gili creu que «és més adient fixar-li uns límits que permetin la discrecionalitat però en cap cas l'arbitrarietat que està expressament prohibida per la Constitució».
Societat en fallida // Igualment, s'afegeix la possibilitat d'inscriure al Registre de Societats que una societat declarada en fallida es troba en situació de liquidació i s'introdueixen canvis menors a la publicitat del registre de societats i al règim sancionador.
També es proposa suprimir la disposició final primera ja que es considera que efectua canvis que afecten a les Sicav, que ja es troben regulats per la llei d'organismes d'inversió col·lectiva i, per tant, no guarden relació amb les modificacions de la Llei de societats que formula el projecte de llei. En aquest sentit, els socialdemòcrates remarquen que caldria que el Govern tramités una llei ad hoc de modificació de la llei de regulació dels organismes d'inversió col·lectiva de dret andorrà.
Una altra de les esmenes té per objectiu modificar l'article que preveu l'obligació de restituir a la societat tot dividend que hagi estat pagat en contravenció a la llei. En aquest sentit, els socialdemòcrates consideren que la inacció d'algun òrgan social perquè s'efectuï aquest retorn, pot buidar de contingut la disposició. Per aquest motiu, es proposa afegir l'obligació a càrrec de l'òrgan d'administració, o al 10% dels socis en el cas que fossin els òrgans societaris els que haguessin causat la distribució irregular dels dividends, de reclamar aquelles quantitats indegudament distribuïdes.
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata també va presentar aquest dilluns a la Sindicatura cinc preguntes per tal que el Govern les respongui durant la sessió de control del 7 de novembre. Entre elles, destaca la pregunta de la consellera general Rosa Gili en relació a la decisió del Ministeri de la Salut i Benestar de suprimir l'atenció psicològica integral a les víctimes de violència de gènere, una situació que ha titllat de «preocupant». Una demanda que, des del Grup Parlamentari Mixt, també han fet arribar a la Sindicatura, en aquest cas a través de la consellera general Sílvia Bonet.
D'altra banda, Gili també ha demanat a l'Executiu que expliqui les raons per les quals es van produir els acomiadaments al servei de traumatologia de l'hospital aquest mes d'octubre.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, ha fet arribar a la Sindicatura una demanda d'informació sobre les relacions entre Ordino Studios i el Govern, i més concretament, sobre «les accions que l'Executiu pensa emprendre en base al tancament de l'empresa, que deixa 35 persones sense feina».
Rios també ha preguntat per la «manca de regulació en el comerç electrònic» i per les condicions que s'han establert en el patrocini d'Andorra Turisme a l'Stade Toulousain de rugbi.