El grup parlamentari socialdemòcrata a presentat deu esmenes a la proposició de llei en què s’estableixen mesures contra la morositat. Tal com va explicar ahir el president del grup parlamentari, David Rios, l’objectiu principal de les esmenes és sobretot “eliminar les greus conseqüències que pot comportar el text per als petits i mitjans empresaris”.
Una de les propostes és eliminar la possibilitat que preveu el text que si hi ha acord entre les dues parts es pugui pagar en 90 dies. D’aquesta manera, es pretén que el termini perquè es produeixi la mora sigui sempre de 60 dies, sense que hi pugui haver una possible ampliació. A més, es vol que aquest termini es vagi reduint progressivament fins a fixar-se en 30 dies a partir del 2016, mentre que el 2015 seria de 45 dies. La finalitat d’aquestes modificacions, segons va explicar Rios, és que “s’injecti liquiditat en el sistema” econòmic, cosa que interessa en aquests moments de crisi.
D’altra banda, els socialdemòcrates defensen també, a través d’altres esmenes, incrementar els interessos de la mora, que es consideren insuficients perquè són més baixos que els interessos bancaris. El text estableix que el deutor hagi de pagar el doble de l’interès legal com a sanció, mentre que el PS considera que hagi de pagar l’interès legal més cinc punts percentuals. Per aquest grup, pagar només el doble de l’interès legal “no assegura el valor dissuasiu”, cosa que podria fer que algunes empreses, igual que passa ara, optessin per aquesta via per finançar-se. Tal com quedaria el text en cas que s’acceptés l’esmena dels socialdemòcrates, a més, “el creditor pot reclamar totes les despeses generades per al cobrament del crèdit”, segons s’apunta a l’esmena presentada per Rios.
El grup parlamentari socialdemòcrata aposta també perquè s’elimini l’apartat de la proposició de llei on s’obliga els empresaris a aplicar aquests terminis en les operacions que facin amb empreses estrangeres, ja que consideren que posaria els empresaris andorrans en inferioritat de condicions. “Aquest és un dels grans errors de la llei”, va especificar el parlamentari.
Finalment, es proposa també introduir un aspecte “innovador” al text constituint la figura del mediador en l’àmbit de la morositat, que es regularia a través d’un reglament posterior. I és que, segons l’argumentació dels socialdemòcrates, hi ha molts casos en què les empreses no acudeixen a la justícia quan se’ls deuen petites quantitats perquè això els resultaria més car, i s’hauria d’obrir la possibilitat d’un procés de mediació en què es pogués pactar. “L’acceptació del procediment de mediació té caràcter voluntari, i implica la renúncia a l’exercici d’accions judicials”, segons la proposta del PS.
Rios va indicar ahir que la morositat és en aquests moments “un greu problema” que afecta sobretot els petits i mitjans empresaris. En aquest sentit, es considera que la proposició de llei elaborada pel grup parlamentari demòcrata servirà per acabar amb el que s’anomena “morositat voluntària”, que és aquella que practiquen algunes empreses que realment no tenen problemes de tresoreria, però paguen tard com a forma de finançar-se, cosa que té un efecte cascada i afecta molt negativament el teixit econòmic.
El conseller general socialdemòcrata va voler aclarir també que, contràriament al que es pensa de vegades al carrer, el text només regula els terminis de pagament entre empreses i entre empreses i l’administració, però no les operacions relacionades amb clients finals, cosa que el PS troba bé perquè s’ajusta al que determina la directiva europea en aquesta matèria. Rios va assenyalar també que les esmenes s’han confeccionat prèvia consulta de la Cambra i diversos agents econòmics, amb la qual cosa volia ressaltar que compten amb el suport de bona part del teixit productiu.
En contra de la subvenció del 100% de la rehabilitació
El grup socialdemòcrata ha presentat set esmenes a la proposició de llei per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables. La consellera general Rosa Gili va explicar que no estan d’acord que la llei elimini totes les limitacions a l’hora d’accedir a les ajudes, cosa que significa en la pràctica que el Govern podria subvencionar fins al 100% del cost de les obres, en comptes del màxim del 10% actual. Per aquesta raó la parlamentària va considerar que es tracta d’una llei que regula molt poc i que “dóna inseguretat jurídica”.
Així, les esmenes socialdemòcrates pretenen limitar les ajudes, de manera que no superin el 15% del cost total en els casos de rehabilitació d’edificis, o un 20% quan es tracta d’obres per millorar l’eficiència energètica. A més, es proposa que només es puguin acollir a les ajudes els edificis anteriors al 1995, amb algunes excepcions, i que el reglament tingui en compte criteris econòmics per atorgar les subvencions o els crèdits preferents.
Amb el nou text, contràriament al que passa ara, es podran beneficiar tot tipus d’edificis de les ajudes, a les quals no accediran només les persones físiques sinó també les jurídiques i comunitats de veïns.