El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, considera “fonamental” que els tres grups arribin a una entesa per regular el finançament dels partits polítics i modificar el sistema actual dels grups parlamentaris. En aquests moments, les tres formacions s’han donat de marge els mesos d’estiu per estudiar un esborrany de llei de finançament de partits, i al setembre iniciaran “un procés de posada en comú”, que hauria de culminar abans de final d’any, ja que hi ha una “certa pressa” arran de les recomanacions fetes pel Greco en el seu darrer informe.
Per Rios les qüestions més importants són definir quines formacions tenen dret a una subvenció pública, d’on sortiria i de quina quantitat seria, mentre que, pel que fa als grups parlamentaris, considera que “més que limitar la quantitat actual el que s’hauria de fer és limitar l’ús” que se’n pot fer i establir un control més gran en la gestió.
Si bé en el seu moment Ladislau Baró i Jaume Bartumeu ja van expressar la voluntat de poder arribar a un consens sobre la qüestió, Rios també creu que seria “fonamental” assolir una entesa, i que a més aquesta legislació es fes en paral·lel amb una modificació del reglament del Consell per millorar el sistema de finançament dels grups parlamentaris.
Pel que fa a la regulació del finançament dels partits, Rios ha explicat que el president del grup parlamentari demòcrata els ha lliurat un esborrany, que s’estudiaran durant l’estiu i que de cara al setembre intentaran posar en comú. Al mateix temps, des del grup parlamentari socialdemòcrata també han tramès el text al partit perquè el pugui treballar internament, tenint en compte que és una llei que els afecta de ple.
L’important pel conseller és decidir si els partits han de rebre finançament públic, una premissa en la qual a priori tots estarien d’acord. A més, també considera prioritari establir uns mecanismes de control en la comptabilitat dels partits perquè hi hagi transparència i “el ciutadà tingui la confiança que els diners s’utilitzen correctament i sense abusos”.
D’altra banda, en relació amb la modificació del finançament dels grups parlamentaris plantejada arran dels fets ocorreguts fa poc dins el PS, i que van donar lloc a la sortida de tres consellers i a la creació del grup mixt, Rios no descarta que la subvenció es pugui reduir, però no és partidari de “limitar per limitar”, ja que “el debat no està en la quantitat de diners sinó en la qualitat dels treballs que poden fer els grups parlamentaris”.
En aquest sentit, creu que les decisions no s’han de prendre “basant-se en els fets lamentables que han passat ara fa poc”, sinó basant-se en el fet que el sistema de subvencions “ha de permetre que els grups tinguin una dotació suficient per assegurar una qualitat en els treballs legislatius”.