Les reaccions de l’oposició arran de la presentació per part de l’executiu del projecte de llei de modificació de la Llei de la seguretat social evidencien punts de vista oposats sobre la parapública. D’aquesta manera, tant el grup parlamentari socialdemòcrata com Socialdemocràcia i Progrés van mostrar-se ahir molt crítics amb la reforma.
Reformes “inhumanes i dràstiques”. Així va qualificar la consellera general socialdemòcrata Mariona González el projecte de llei de reforma de la Llei de seguretat social. D’aquesta manera, tot i que encara no han tingut accés al text, González va destacar que des del PS estan “decebuts” i sobretot “enfadats” per les retallades que es deriven d’aquests canvis. El posicionament del PS és, per tant, “d’oposició radical a les retallades” i destaquen que s’han fet canvis en les pensions o en les baixes que “ni el PP a Espanya s’ha atrevit a fer”.
D’aquesta manera, després de veure la roda de premsa en què es va explicar les modificacions, González considera que “el Govern dels millors s’ha tret la careta” i destaca que els sis milions que es preveu d’estalvi en la branca general pels canvis en les pensions “deixen d’anar a les famílies” que han “perdut un marit o un pare” o que tenen un membre amb invalidesa. Això, segons exposa González, suposa “una gran retallada dels drets socials” i redueix les pensions a nivells “anteriors als del 1968”.
“Les retallades són indecents i ataquen l’Estat del benestar”, segons la consellera socialdemòcrata, que recorda que això és encara més greu si es té en compte que “el sistema de protecció social del país no és ampli”.
A més a més es mostren en contra que deixi d’existir la branca de prestacions socials, ja que recorden que hi ha molts països on existeix i el que calia era “millorar-la”, no fer-la desaparèixer.
González posa en relleu que el sistema de seguretat social a més de contributiu ha de ser “solidari” i, per tant, no ha de deixar persones descobertes. Pel que fa a les baixes, especialment quant al fet que ara caldrà més mesos per poder-les cobrar, remarca que això genera una desprotecció de moltes persones, “sense anar més lluny, de tots els temporers”, i lamenta que s’hagi basat la reforma en el fet que el dèficit hagi de ser just i assumible, ja que subratlla que això no vol dir, necessàriament, que s’hagin de fer retallades.
Quant al fet que es digui que les cotitzacions s’hauran de revisar en el futur, considera que això és “electoralisme” i que únicament el que fa és “passar la patata calenta” als futurs governs. Afegeix que es podria haver plantejat un increment gradual i creu que si no s’ha fet és perquè el Govern demòcrata “no deu tenir gaire confiança en les mesures” per a la reactivació econòmica.