La reforma de la Seguretat Social que dimecres presentava el Govern va rebre tota mena d’atacs ahir pels dos grups de l’oposició al Consell General. Especialment durs van ser els retrets que va deixar anar el Partit Socialdemòcrata (PS), de la mà de la consellera general Mariona González, que va titllar els canvis al sistema de “retallada inhumana”, “dràstica” i “inacceptable”.
La parlamentària, que va anunciar una “oposició frontal” del seu grup al projecte de llei, considera que la reforma deixa en una situació complicada “la gent que es posa malalta” perquè els imports de les baixes es redueixen, una part de la població queda desprotegida per la supressió de la branca de prestacions familiars, es “castiga tot - hom” quan és un percentatge limitat dels cotitzants el qui abusa del sistema, i es redueixen les pensions de viduïtat i orfenesa. La socialdemòcrata, a més, veu com una “estratègia electoral” el fet que el Govern deixi per al proper gabinet que entri la decisió i l’aplicació de canvis estructurals com ara l’increment de les cotitzacions, l’allargament de l’edat de jubilació i la revalorització del punt. “Això és posposar una reforma i passar la pilota a un altre”, va valorar.
Aquest mateix argument va emprar la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, que va afirmar que “si amb una situació amb 22 consellers i un mandat de quatre anys no es volen prendre decisions valentes, no sé quan serà”. “Com més tard es prenguin pitjor, per exemple l’increment de la cotització, perquè més tard començarà i més alta haurà de ser”, va afegir-hi. Com també que “s’està desmuntant tota la part sanitària per cobrir la branca de jubilació” i, en conseqüència, els ciutadans estan perdent drets “que han costat molts anys d’aconseguir”. Va avisar, doncs, que “s’ha superat” la Llei de la CASS del 2008 i ara “cal vigilar no anar més enrere” de la del 1969.
De la seva banda, Xavier Montané, conseller de Demòcrates per Andorra, va defensar en línies generals la reforma plantejada del seu Govern, encara que va avisar que “serem molt vigilants” perquè es mantinguin “en les mateixes condicions” els drets adquirits pels cotitzants per la branca de vellesa. Entre d’altres, considera adequat que es limitin les baixes a llarg termini perquè “no s’entenen baixes de 3 anys, sinó que s’haurien d’encaminar més cap a pensions d’invalidesa”.