Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > La defensa dels drets i llibertats és la nostra prioritat - Article de David Rios
EL PERIÒDIC D'ANDORRA - 27/06/2013 - DAVID RIOS

Els passats dies 20 i 21 de juny es va celebrar el debat d'orientació política del Govern. La intervenció del cap de Govern, Antoni Martí, ens va deixar molt preocupats ja que precisament d'orientació política n'hi va haver ben poca. Més aviat hi va predominar el desordre i el desconcert. Dos anys després de l'arribada a l'executiu de Demòcrates per Andorra, encara desconeixem quin és el seu full de ruta. La desesperança amb la política de DA deriva en bona part perquè no ens parlen de quin país volen. Però més enllà d'aquesta indefinició, creiem que el debat d'orientació política va posar de manifest que DA està donant l'esquena a les persones quan no situa en la seva agenda política l'impuls dels seus drets i llibertats.

L'article 4 de la nostra Constitució deixa ben clar que «La Constitució reconeix que la dignitat humana és intangible i, en conseqüència, garanteix els drets inviolables i imprescriptibles de la persona, els quals constitueixen el fonament de l'ordre polític, la pau social i la justícia». És més, com és sabut per tothom, la Carta Magna dedica un títol sencer a regular aquesta qüestió (Títol II dels drets i llibertats) incorporant ni més ni menys que 39 articles. I encara que alguns ja parlen de reformar la constitució, per tots és sabut que encara resten molts passos per desenvolupar aquest capítol i, sembla que a DA, això ja li va bé. I això no ho diem perquè sí. No és dialèctica política. És la trista realitat. I ens expliquem. Durant el debat d'orientació política vam sentir dos hores de discurs i malauradament en cap moment el Cap de govern va fer menció a drets i llibertats. Una bona declaració d'intencions. Pel cap de Govern, els drets i les llibertats de les andorranes i els andorrans no són importants. A l'altra costat de la balança, els socialdemòcrates sí que vam posar sobre la taula aquesta qüestió.

D'una banda ens vam referir el debat generat al voltant de la despenalització de l'avortament en els tres supòsits que la gran majoria de la comunitat internacional reconeix, el qual ha posat de manifest que per a DA les institucions van per davant dels drets i llibertats de les persones. En canvi, els socialdemòcrates defensem que les institucions estiguin al servei de les persones i no a l'inrevés. Si DA no ho veu així, tenim un problema, ja que estem tornant a l'estat feudal preconstitucional. D'altra banda, vam remarcar que cal seguir avançant en els drets de les persones. En aquest sentit, defensem que tots els col·lectius per petits que siguin han de tenir les mateixes oportunitats de creixement personal en una societat justa. I per aquest motiu, els socialdemòcrates vam anunciar que donarem suport a la iniciativa popular que promou la igualtat de drets en el tema del matrimoni entre persones del mateix sexe. Desitgem que el Govern i el grup parlamentari que li dóna suport també ho facin en el moment que es presenti una iniciativa legislativa que ho permeti. I naturalment vam parlar de l'accés a la nacionalitat andorrana. Què podem dir més que no s'hagi dit sobre la nacionalitat? El Govern de DA i les conselleres i consellers que li donen suport van posposar el debat d'accés a la nacionalitat andorrana als 15 anys de residència al·legant el famós «ara no toca». Potser caldria afegir ara el matís de l'ara «tampoc» toca. Quan mesos enrere es va debatre aquest tema al Consell General, el cap de Govern es va comprometre a fer-ho més endavant. De moment, seguim sense notícies.

El mateix succeeix amb la llei de llibertat sindical i el dret a vaga. Al segle XXI necessitem una llei de llibertat sindical moderna, que promogui l'associacionisme dels treballadors al sector privat per afavorir la interlocució entre empresaris i treballadors. Una vegada més el govern va tard. El dret de vaga ha d'estar regulat, tot i que s'ha de tenir en compte la petitesa del nostre país i la dependència a determinats serveis, però això no treu que no s'hagi de desplegar l'article 19 de la Constitució. I finalment, no podíem tancar la defensa de drets i llibertats sense referir-nos a l'auge que estem vivim al nostre país de les Iniciatives Legislatives Populars. Davant de certes informacions aparegudes a la premsa en el sentit que hi ha una voluntat de regular aquest fenomen, durant el debat d'orientació política els socialdemòcrates vam deixar molt clar que si aquesta regulació busca restringir determinats temes que la ciutadania vulgui portar al Consell General, amb nosaltres que no hi comptin. Els socialdemòcrates ens felicitem que surtin iniciatives que impulsin la veu del poble. Pensem fermament que els polítics hem de fer un esforç per adaptar-nos a les noves formes de participació ciutadana. La nostra obligació és garantir que la veu de la ciutadania sigui escoltada perquè estarem reforçant la nostra democràcia. De tot això, DA i el cap de Govern no en van destinar ni una paraula, ni un segon. En canvi, per als socialdemòcrates l'impuls dels drets i llibertats és i serà una prioritat política.




Veure PDF

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?