Dijous passat Andorra va viure un moment que no dubto de qualificar d’històric, quan el Consell General va aprovar per unanimitat l’esperada Llei del comerç.
Va ser històric perquè han passat més de 30 anys, des de l’aprovació pel Consell General del decret de comerç del 10 d’octubre del 1981, un decret que regulava les condicions d’exercici de les activitats comercials o industrials dins el ter¬ritori andorrà. És històric perquè, per fi, el 2013, Andorra tindrà una regulació moderna d’un dels sectors més importants del país que així ho reclamava. Serà històric perquè estem convençuts que és un petit pas per a Andorra però un gran pas per al comerç.
Malgrat que sovint es vol fer veure el contrari, els diferents grups polítics hem sabut unir-nos pel benefici d’Andorra i dels seus interessos. És bo també recordar que originàriament, el text que s’ha aprovat va ser iniciativa del grup parlamentari socialdemòcrata vist que el Govern havia manifestat en diverses ocasions que era un projecte no prioritari. També és just reconèixer que aquest text es basava en una revisió del projecte de llei del comerç del 2008 que no va acabar mai d’aprovar-se i, a la vegada, la llei definitiva s’ha vist millorada amb les nombroses aportacions efectuades pel grup parlamentari demòcrata.
Insisteixo que el treball conjunt dels grup parlamentaris, Govern i sectors implicats, ha permès donar un pas crucial per a l’ordenació d’un sector especialment sensible a la crisi i que mitjançant la determinació de les regles del joc, només aportarà de manera positiva una imatge del nostre comerç seriosa i de qualitat. Ara bé, en aquest darrer punt sí que m’agradaria apuntar una precisió. I és que des del grup parlamentari socialdemòcrata lamentem que Demòcrates per Andorra hagin impedit que s’estableixi per llei una mínima regulació del calendari de les rebaixes. Creiem que s’ha perdut una oportunitat perquè entenem que les rebaixes podrien ser un dels potencials atractors de visitants si es coordinessin amb les campanyes de turisme. I per contra, les rebaixes tot l’any dificulten les campanyes de promoció turística impulsades pel Govern. No hem d’oblidar que el comerç sempre ha estat un ambaixador del país i amb la no determinació d’un calendari de rebaixes dificultarà la promoció turística d’Andorra.
Per altra banda, l’avenç històric que suposa l’aprovació de la Llei del comerç tampoc no ens ha de fer caure en l’autocomplaença, ja que encara queden més passos per fer un nou impuls al sector comercial. En aquest sentit, els socialdemòcrates no podem deixar d’exigir, per exemple, que una vegada per totes el Govern presenti un projecte de llei per regular l’activitat del comerç electrònic i la societat de la informació. Aquesta és una llei extremament necessària per regular un sector que, com he dit, projecta la nostra imatge comercial i de país en l’àmbit internacional. I aquí vull recordar que el ministre d’Economia i Ter¬ritori, Jordi Alcobé, es va comprometre, primer, a tenir acabats aquests textos abans d’acabar l’any 2012, per posteriorment anunciar que es faria durant el primer trimestre del 2013. Ja estem acabant el segon trimestre del 2013 i res de res. Desgraciadament, això ja no ens estranya vistos els calendaris i les promeses incomplertes del Govern de DA. Sembla que ho portin als gens, una vegada més ja fan tard. Com a oposició responsable, la nostra obligació és demanar al Govern que presenti tan aviat com sigui possible un text que reguli aquesta qüestió. I és que la satisfacció per l’aprovació de la Llei del comerç no ens ha de fer oblidar que tenim molts deures per fer. Si volem que el comerç continuï sent un dels pilars de la nostra economia, no ens podem quedar creuats de braços.