Una de les coses que més ens preocupa al Grup Parlamentari Socialdemòcrata des de que es va iniciar la legislatura –i que es continua accentuant amb el pas del temps– és que el Govern de Demòcrates per Andorra no només s'està mostrant incapaç d'aportar solucions a la difícil situació econòmica que viu el país sinó que, a més, l'equip dels millors de DA s'està convertint en especialista en malmetre allò que sí funciona. Ara toca jugar amb foc amb les relacions amb els països veïns tot i denegant un grapat de demandes de professionals liberals residents que desitgen instal·lar-se professionalment a Andorra.
La nova Llei d'inversió estrangera aprovada el 21 de juny del 2012 havia de permetre, entre altres coses, que tots els professionals liberals amb residència efectiva i permanent al Principat poguessin instal·lar-se a exercir al nostre país sense necessitat d'esperar els 20 anys de residencia necessària abans de l'adopció d'aquesta llei.
Ara bé, el que podia semblar una cosa clara en aquell moment, a la pràctica no sembla ser-ho tant ja que regularment ens assabentem de demandes de professionals liberals residents rebutjades per Govern per raons de manca de reciprocitat del seu país cap als ciutadans andorrans. Alguns d'aquests professionals han decidit ja actuar per via judicial.
La Llei d'inversió estrangera de Demòcrates per Andorra es va presentar com un dels seus projectes fars de la legislatura i hem sentit múltiples vegades el cap de Govern i els seus ministres vanagloriar-se de valentia per haver tirat endavant una llei que ara diuen que tindrà els seus efectes ni més ni menys que d'aquí a cinc anys. Però a més, en cap cas és admissible posar-se les medalles, auto declarant-se valents, per haver impulsat una iniciativa que en certs àmbits sembla ser més una presa de pèl que qualsevol altra cosa.
Com no pot ser d'altra manera, ens preocupa i entenem el neguit dels nostres professionals, afeblits per la crisi, que temen l'arribada massiva de professionals estrangers en els seus sectors. Tot i que hem de tenir present que no tothom pot accedir a acollir-se al què estableix la llei ja que cal disposar com a condició primera i obligatòria la residència efectiva i permanent al Principat, però reconeixem la preocupació dels nostres professionals com a totalment legítima.
Ara bé, no podem discriminar les demandes presentades segons qui les fa o en quin àmbit treballa. I si volien fer això, aquesta no era la via. Als socialdemòcrates ens preocupa el fet de que puguem perdre professionals estrangers qualificats en àmbits com podrien ser algunes especialitats sanitàries per la mala pràctica dels qui decideixen, que pot provocar fins i tot que alguns residents optin per marxar del país abans d'entrar en una lluita que els pot semblar irracional.
Ara bé, el que ens preocupa més en aquests moments, és el perillós joc en el qual s'aventura el Govern de DA, denegant les demandes d'alguns professionals liberals, ja sigui per la via del refús o de manera menys valenta per la del silenci administratiu, justificant una pretesa manca de reciprocitat que únicament resulta ser un tractament diferent a fora d'Andorra de les autoritzacions administratives per a que ciutadans andorrans puguin exercir les seves professions en altres països.
Nosaltres també tenim molts ciutadans treballant fora d'Andorra, ciutadans que han optat de manera temporal o més o menys definitiva, d'orientar la seva vida professional fora d'Andorra. Alguns al no trobar cabuda en el mercat andorrà per la difícil situació de crisi o per la seva alta formació en sectors inexistents a Andorra, d'altres ho fan per forjar-se una experiència i una qualificació que difícilment poden obtenir en el nostre petit país però que no faran més que beneficar-nos a tots si un dia s'animen a tornar a casa.
Per totes aquestes raons, des del grup socialdemòcrata demanem serietat al Govern, no vulguem ser una vegada més, més llestos que els nostres veïns. Millor que no repassi històries que afortunadament ja han quedat superades. Ja sabem tots que tenim les de perdre. Com a oposició responsable d'una banda exigim a l'Executiu demòcrata que apliqui bé les lleis que han estat votades al Consell General i, de l'altra, els hi reclamem que trobin la solució adequada a aquesta problemàtica abans que els països veïns o qualsevol dels països dels professionals liberals a qui deneguem les autoritzacions s'enutgin amb les nostres actuacions i ens tanquin les portes a nosaltres. Ja hi ha prou obstacles al camí i només ens falta ara que DA en posi més.