El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata,Jaume Bartumeu, va titllar ahir de «propagandístic» l’anunci el dimecres passat del Govern de la signatura en les properes setmanes del CDI amb França. Bartumeu va reiterar que la ratificació del conveni és competència de l’Assemblea Nacional francesa i, per tant, «es pot signar el que es vulgui però la darrera paraula la té el parlament francès». El representant del PS considera que és condició sine qua nom per a la seva ratificació que Andorra tingui IRPF, cosa que hores d’ara no es dóna. Bartumeu va assegurar que el cap de Govern es coneixedor d’aquesta realitat i, per tant, «només cal fer un exercici de memòria i de tocar de peus a terra». Els socialdemòcrates sempre s’han manifestat partidaris de portar a terme la reforma tributària per tal que les empreses de fora puguin trobar al Principat una seguretat jurídica en un marc tributari com es demana des dels CDI. El PS considera una contradicció que mentre que el govern de Martí demani una major inversió estrangera, alhora no es tingui clara l’aplicació de l’IRPF.
El ministre Portaveu, Jordi Cinca, va manifestar dimecres en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el Conveni de no doble imposició es signaria malgrat que «encara no existeixi formalment un projecte de llei sobre l’IPRF». En qualsevol cas Cinca no va donar cap tipus de detall en relació a la rúbrica de l’acord. Únicament va assegurar que el text seria el mateix que es va aprovar l’abril de l’any passat.
PLA // El PLA també es va voler pronunciar sobre l’anunci de l’Executiu. Els liberals es van congratular però a la vegada es van preguntar como es pot signar sense disposar Andorra d’un IRPF tal com s’ha vingut reiterant des del Govern. El seu president, Jordi Gallardo, va mostra la seva sorpresa pel fet que «el mateix Govern que ens ha estat repetint i insistint sobre la condició indispensable» de disposar d’un IRPF al Principat, aprovat i estructurat, per poder signar un CDI amb altres països, «ara anuncia amb tota solemnitat que signarà el conveni amb França en les properes setmanes i que el text no ha estat modificat ni en una coma».
L’anunci, fet en la forma i el moment en que s’ha fet, porta a pensar, segons Gallardo, què «o be el Govern no ens han dit tota la veritat sobre la negociació o, senzillament, ha acabat per descobrir, en una altra mostra preocupant d’improvisació, que realment no cal un IRPF per signar aquest tipus d’acords».
El PLA presentarà públicament en els propers dies un model directe homologable, alternatiu al model clàssic d’IRPF, «que permetria no augmentar la càrrega fiscal sobre els ciutadans del país i ser una eina per la signatura de CDI».
PIME // Per la seva part, el president de la PIME, Marc Aleix, va considerar que el Govern està fent poc a poc els deures de cara a configurar un marc fiscal que permeti l’obertura econòmica per aconseguir millorar la situació del país. En aquest sentit creu que «la velocitat continua sent lenta» malgrat que «cal donar un vot de confiança al Govern». Segons Aleix els temps són diferents per a la classe política i l’empresariat, «per a nosaltres és més curt perquè cada final de mes hem de fer front a una sèrie de despeses fixes».
Per als petits i mitjans empresaris l’anunci governamental d’una imminent signatura del CDI amb el país del nord és «una excel·lent notícia» i suposa un «reconeixement internacional» amb l’horitzó d’una «única solució» que és la «d’obrir-nos de portes cap en fora»per tal d’avançar econòmicament. Aleix va manifestar també el seu convenciment que es tirarà endavant el projecte de llei de l’IRPF perquè «ho diu la Constitució» i resulta «inacceptable» que una «part d’Andorra no contribueixi al benestar general del país».
CONVENI AMB FRANÇA // L’acord amb l’Executiu francès va ser aprovat l’abril de l’any passat amb Nicolas Sarkozy. El conveni hauria de suposar un important pas endavant per al teixit empresarial del país en posar fi al gravamen del 34% que l’administració francesa aplica a les societats que exporten serveis al país gal. El nou marc suposaria la plena homologació del sistema fiscal del Principat i, per tant, permetrà a les empreses poder operar amb França sense les retencions a l’origen. Alhora suposa també l’homologació dels impostos indirectes existents a Andorra i del futur IRPF.