Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > Pere López retreu a Govern "la irresponsabilitat" de retardar l'entrada a tràmit del pressupost
PS - 05.11.2015

El conseller del Partit Socialdemòcrata i president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha lamentat la “irresponsabilitat” del Govern a l’hora de retardar la tramitació del pressupost fins haver arribat a incomplir la Llei General de Finances Públiques (LGFP), que estipula que el text s’ha d’enviar al Consell General abans de l’1 de novembre. Es tracta, ha advertit, “d’una situació nova” ja que mai s’havia produït, que pot tenir conseqüències polítiques però també econòmiques i que arriba en un moment especialment delicat quan Andorra centra els ulls d’organismes internacionals per l’afer BPA i el futur del seu sistema financer.

El PS ha rebatut el ministre de Finances, Jordi Cinca, que dimecres havia assegurat que no era el primer cop que es produïa un retard d’aquest estil. Amb dades sobre la taula, López ha deixat clar que, des de l’aprovació de la LGFP el 1996 tots els executius havien entrat a tràmit el pressupost com a molt tard el 31 d’octubre. Enguany, a data 5 de novembre, el text no ha arribat i, de fet, el propi portaveu del Govern va reconèixer que encara trigarà uns quants dies.

“Té vàries afectacions greus”, ha alertat el conseller del PS, que ha remarcat que “parlem de la llei més important que elabora el Govern, la que resumeix la seva política”. Per a López, a banda de les conseqüències polítiques i de les legals, sobre les quals ha optat per no pronunciar-se a l’espera de l’informe jurídic demanat a la Junta de Presidents, també n’hi ha “d’econòmiques” com ara “projectes d’inversió que es retarden” amb “implicacions per a les empreses”. I les més greus, ha alertat, són “les d’imatge cap a l’exterior en un moment on estem en plena observació”. Per això, ha afirmat que “és absolutament irresponsable crear un nou element d’incertesa i d’inestabilitat” i ha recordat que “l’acció arriba en un mal moment, en plena crisi de BPA i de confiança”.

El parlamentari socialdemòcrata ha deixat clar que no li satisfan, ni de lluny, les explicacions donades fins ara pel ministre Cinca, a qui ha retret també que no hagi comparegut davant el Consell General per informar del retard. “Ens sembla que no es diu tota la veritat i que hi ha altres qüestions que comporten aquesta situació”.

López també ha expressat una nova queixa per un altre retard: el de la demanda d’informació relativa al contracte signat amb l’auditora PricewaterhouseCoopers per la revisió de comptes de BPA. Ha deixat clar que la petició presentada en el seu dia “és correcta” i que, per tant, no l’ha de tornar a tramitar, a la vegada que ha instat Toni Martí a complir el compromís de facilitar la documentació. També ha criticat que encara no s’hagi proposat, des de l’executiu, una data per a la compareixença del cap de Govern i dels ministres Cinca i Gilbert Saboya davant la comissió especial de vigilància i prevenció per a l’estabilitat financera quan fa més d’un mes que es va oficialitzar la demanda. “Ens sembla una nova falta de respecte. Els consellers hem manifestat una disponibilitat àmplia d’adaptar-nos a les agendes dels compareixents”, ha apuntat.

El president del grup mixt, a pregunta dels periodistes, també ha valorat la situació en la que queda la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, després que el seu partit, la Coalició d’Independents, hagi trencat el pacte que tenia amb Demòcrates per Andorra i hagi arribat a un acord per concórrer conjuntament amb Liberals a les comunals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. López l’ha qualificat com a “antinatural i forçada” i ha deixat clar que “de portes enfora no es pot explicar i genera inestabilitat”. Per al conseller del PS “no és normal que una persona que està al Govern estigui pactant amb el principal partit de l’oposició; és de calaix”. Al mateix temps, ha apuntat que “correspon al grup demòcrata i al liberal i al cap de Govern valorar quins són els passos a seguir, i si persisteixen en mantenir aquesta situació, ja veurem què succeeix”.





 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?