Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS acusa Govern de no tenir en compte les dificultats de qui cobra només el salari mínim
PS - 22.10.2015

El conseller del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup mixt, Pere López, ha lamentat que el Govern no tinguin en compte les dificultats de les persones els ingressos de les quals depenen d’un salari mínim que es troba per sota del que exigeix la Carta Social Europa, conveni ratificat per Andorra. En aquest sentit, ha retret a l’executiu que es negués a un increment actual d’aquest sou fins el 50% del mitjà i que ho hagi justificat per l’impacte que pugui tenir sobre les empreses i el pressupost de l’Estat.

“Sorprèn que es parli de l’impacte sobre negocis i els comptes públics, però que s’oblidi com afecta les persones”, ha recriminat López durant la sessió de control a Govern celebrada aquest dijous al Consell General. El parlamentari ha deixat clar la “preocupació” pel fet que des de l’executiu “no s’entengui que qui realment passa dificultats és l’assalariat o el pensionista que no percep prou ingressos”. Per això, ha afirmat que “seria bo que la inquietud fos primer per la gent que rep aquest salari mínim”.

A preguntes del conseller, el ministre d’Interior, Xavier Espot, ha xifrat en uns 400.000 euros el cost per a les finances públiques que tindria l’increment proposat des del PS –i refusat en el darrer debat d’orientació política-. López ha posat en relleu que aquesta quantitat, comparada amb altres partides del pressupost, no hauria de ser prohibitiva. “El problema se situaria a l’entorn de 0,25 rotondes (si prenem una rotonda d’1,5 milions d’euros de cost mitjà com a unitat de mesura)”, ha afirmat, tot recordant les inversions milionàries efectuades amb algunes infraestructures viàries.

En una altra pregunta, el conseller del PS ha demanat a Martí els motius pels quals, malgrat la paraula donada davant la junta de presidents, es va negar a facilitar el contracte i l’abast de l’encàrrec realitzat a l’auditora PricewaterhouseCoopers per a la revisió dels comptes de BPA. El cap de Govern ha admès que “no sempre hem estat prou diligents” amb les demandes vinculades a l’afer i també que, tot i que la petició d’informació va ser tramitada pel PS al juny, no va ser fins fa tot just quinze dies quan es va decidir a enviar-la a l’INAF, organisme que havia encarregat els treballs.

Davant aquestes respostes, López no s’ha mossegat la llengua. “Vostè ha fet tot el possible perquè no tinguem aquesta informació”, ha denunciat, per després criticar que “se’ns vol menystenir”. Bona prova d’aquesta voluntat seria que “ha tingut quatre mesos la demanda ficada en un calaix”. A banda, ha posat en relleu, el desig d’amagar informació arriba a tal extrem que, fins i tot, s’estaria perjudicant la imatge d’organismes com la sindicatura. “Amb la seva explicació, m’està dient que són ells qui han fet malament la feina”, ha apuntat, per després indicar que “veig que està disposat a anar contra tothom”.

L’enfrontament pel cas BPA també s’ha vist posteriorment quan López ha preguntat els motius pels quals el cap de Govern, durant el darrer debat d’orientació política, va anunciar que la resolució de l’afer s’allargaria fins el gener, un fet que preocupa, i força, al PS. “No serà res de nou si després d’unes eleccions arriben unes determinades notícies; tenim un exemple proper”, ha apuntat el parlamentari socialdemòcrata, tot recordant que el dia 13 de desembre s’han de celebrar comicis comunals. “Es guarda alguna sorpresa per a després?”, li ha demanat expressament, per també lamentar que “passen els mesos i creixen els dubtes”. El conseller ha deixat ben clar que la confiança en Martí en aquest afer s’ha perdut i que “vostè és l’únic responsable”.



Durant la sessió, Rosa Gili també ha preguntat al Govern per si es preveu elaborar properament una nova llei per regular l’ús d’aigua. La consellera ha argumentat que l’actual “és poc completa i obsoleta” sobretot quan en l’horitzó hi ha projectes que poden tenir un gran impacte als rius com ara les minicentrals. Per tot això, ha afirmat que “és indispensable” un text que “estableixi un marc per a la política comú de l’aigua”. Des del Govern, la ministra Sílvia Calvó ha admès que faria falta aprofundir aquesta regulació però a la vegada ha expressat que no és, per ara, la prioritat.

De la seva banda, a preguntes de Gerard Alís, el portaveu de Govern, Jordi Cinca, ha reconegut que, ara mateix, la CASS no té un sistema per facilitar als assegurats una simulació de com quedarà la seva pensió. El conseller ha lamentat que, malgrat l’important canvi efectuat a la llei sobre la companyia la passada legislatura, que comporta “importants retallades”, des de DA “no s'ha fet cap pedagogia ni explicació als ciutadans” i ha reclamat que es doti la parapública “dels mitjans perquè puguin facilitar aquesta informació”.

Un darrer tema pel qual s’han interessat els consellers socialdemòcrates ha estat l’estat de la gespa de l’Estadi Nacional, fruit de nombroses crítiques des del món del futbol, incloses les de representants de la pròpia UEFA. Pere López ha lamentat que “quan els duels internacionals tenen un component important en la imatge del país” s’hagi d’escoltar “partit rere partit” retrets per “les males condicions” i, en canvi, “sembli que el Govern no pot trobar cap solució”.

La pròpia ministra d’Esports, Olga Gelabart, ha reconegut que la gespa no és la millor per practicar futbol. Malgrat això ha apuntat que, en principi, no es preveu buscar cap millora. “Es va triar una opció no encertada i ens està donant problemes i el Govern no ho vol reconduir”, ha afirmat el parlamentari del PS, que ha recordat que es va optar per un projecte per a la gespa “que no era el que la UEFA recomanava”.




 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?